Forum Culinar: Tort de post - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort de post sugestii pentru blat,creme

#1 Useril este offline   Stefana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 507
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationMontreal

Postat 07 February 2010 - 04:33 PM

In perioada postului o sa am de facut un tort pentru o fetita a carei familie tine posturile si m-au rugat sa le fac un tort conform cu alegerile lor.Hai ca poate la crema ma descurc, apelez la frisca vegetala si la ciocolata(menaj) de post pentru creme,ca oricum copiilor familiei respective le place doar ciocolata,fara fructe,fara frisca naturala.
Insa cu blatul am probleme, cu ce as putea inlocui ouale ,ca sa iasa totusi pufos si aerat?Sa fac o improvizatie din aluat de cozonac de post,sa-l coc in tava rotunda,sa-l feliez si sa-l insiropez ca pe blatul obisnuit?

Si mai am o intrebare...cu ce as putea inlocui gelatina din pasta de zahar?Exista vreo versiune "vegetala" ,ca sa fie tortul de post din toate punctele de vedere?
In ultima instanta le spun sa dea deoparte pasta de zahar si gata...ma gindesc eu(ei nu vor decit pasta de zahar,cu figurine).

Ma gindesc ca poate subiectul acesta le va fi de folos si altor fete care vor sa faca torturi in post :)

daca nu l-am deschis la sectiunea potrivita,cer indurare :hug: :)

#2 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 07 February 2010 - 04:50 PM

TORT DE POST

Ingrediente

Mod de preparare
Blat:
150 g nuca macinata,
100 g zahar,
1 plic praf de copt,
250 ml apa minerala,
6 linguri faina

Sirop:
200 ml apa,
3 linguri zahar,
esenta de rom

Crema:crema praf din comert sau margarina vegetala,cacao, zahar.

Pentru blat : compozita trebuie sa aiba consistenta unui chec. Se amesteca zaharul cu apa minerala, nuca, praful de copt, faina si se pune toata compozitia intr-o forma unsa cu ulei sau margarina vegetala si tapetata cu faina, sau tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc potrivit. Se scoate din cuptor se lasa la racit si se taie in doua dupa care se insiropeaza.
Pentru crema se poate folosi crema praf din comert dar va fi facuta cu apa sau creama de margarina vegetala in care adaugati cacao si zahar eventulal esenta de rom (eu deobicei asa fac cremele de post).
Pentru ornat puteti folosi diverse fructe atat prospete , cat si confiate.

Asta am gasit pe Google aici: http://www.google.ro...t&meta=&aq=f&oq=

Din ce stiu eu, 1 ou=1 lingura de apa minerala sau sifon!
Crema poti s-o faci si ganaj cu frisca vegetala si ciocolata menaj: 100g / 100 g
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#3 Useril este offline   raluca elena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 07 February 2010 - 04:59 PM

Mamistef, gelatina poate fi inlocuita cu agar agar, insa nu stiu daca il gasesti in Ro. Eu nu am vazut, dar nici nu am cautat in mod expres.
Atentie la frisca vegetala, contine proteine animale, din gelatina.

Later edit: iti dau citeva linkuri, sa arunci un ochi - vegetariene, vegane, organice ...

http://www.greenkitchenstories.com/

http://gliving.com/g...aspberry-sauce/

http://www.care2.com...rts-baked-goods
raluca elena

#4 Useril este offline   Stefana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationMontreal

Postat 07 February 2010 - 05:09 PM

Scuze Zoazorel,nu m-am gindit la varianta cu google,m-am bazat doar pe ceea ce pot afla de la voi,pe facute si pe gustate :)
Reteta de blat pare foarte buna, ma mir cum de n-am luat in calcul nuca! Oricum,trebuie sa intreb mama fetitelor,ca parca vad ca nici nuca nu le place :) si atunci ma impusc garantat.

Raluca-Elena,la o adica pot sa le spun sa lase deoparte pasta de zahar si sa n-o guste,sub ea pun gem,deci nu folosesc unt....dar sa vad cum fac acuma cu crema :hug: deci nici pe frisca vegetala nu ma pot baza?hmmm asta nu suna bine.Poate topesc ciocolata de menaj,o lungesc si o inmoi cu un pic de margarina si gata?Uf,ideea de margarina ma dispera,nu o suport.

Trebuie sa mai caut.

Va multumesc mult,oricum! :)

#5 Useril este offline   raluca elena 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 07 February 2010 - 05:15 PM

Mamistef, verifica linkurile de acolo, eu am facut citeva retete de pe gliving, sint foarte gustoase, extrem de satioase, dar ingredientele le-am procurat tare greu, si sint destul de scumpe. Merita sa arunci un ochi, macar ca sursa de inspiratie!

Reteta lui Russel James, inghetata de menta cu florentine de ciocolata, e relativ usor de facut si tare gustoasa:

http://gliving.com/c...recipes/page/4/
raluca elena

#6 Useril este offline   Stefana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationMontreal

Postat 07 February 2010 - 05:25 PM

Aha,am gasit ceva postat de alina-lili pe alte meleaguri

Copy-paste ca sa nu dau link direct:

Blat de cacao (este de fapt o negresa fara dulceata si fara nuci):

- 1 cana zahar
- 1 cana ulei
- 1 cana apa minerala
- 1 plic praf de copt sau amoniac
- esente de care vreti
- cacao
- faina cat cuprinde sa fie aluatul moicalutz

Procesul tehnologic:
Se amesteca intr-un castron apa cu uleiul si zaharul pana la topirea acestuia.Apoi se adauga faina, cacaoa, esentele si amoniacul.
Se tapeteaza tava, in cazul meu tavile, se da la cuptor la foc potrivit pana trece testul scobitorii.

Ingrediente crema de caramel:

- o cana cu zahar
- 500 ml apa
- 5 linguri plice cu faina
- jumatate pachet margarina
- cacao, esenta de rom

Se caramelizeaza zaharul......se adauga cele 5 linguri cu faina si se amesteca bine de tot...... peste compozitia aceasta se adauga apa fierbinte...iar atentie la procedeu ...si se da pe foc mic .Se lasa la racit, dupa care se adauga margarina cubulete, cacaoa, aromele...Si asta e crema, buna rau!

Mai era si o crema cu praf de budinca si un pachet de margarina,pe care nu le doresc nicicum.Jumatate de pachet sa zic ca merge in crema de caramel,insa asa de multa nu or sa vrea nici parintii fetitelor.

Daca mai gasesc ceva acceptabil,postez aici.de asemenea,va rog,daca mai stiti cite ceva,mai puneti si aici,sa se adune mai multe idei si variante :hug:

#7 Useril este offline   Stefana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationMontreal

Postat 07 February 2010 - 05:27 PM

Da,Elena-Raluca, o sa apelez la google,cu siguranta.Multumesc.

#8 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 09 February 2010 - 02:21 PM

Eu nu stiu cine sint oamenii astia, dar post inseamna cumpatare in primul rind, adica nici nu sarbatoresti cu fast si tort ceva daca esti in post si vrei sa-l tii. Cel mult faci o prajitura ca sa ai ceva dulce pe masa, dar tortul implica deja mult mai mult. Eu stiu ca cine tine post amina o sarbatoare a familiei cind ia sfirsit postul. Nu mai zic ca trebuie sa faci un slalom printre ingrediente de mare minune sa iasa ceva cit de cit ca tortul, sa se tina pe el insusi, sa poata fi taiat felii etc. Eu i-as refuza si le-as spune sa revina cind poate fi facut ceva ca lumea. Tort cu margarina si gem... :scratch:

#9 Useril este offline   vrabiuta 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 686
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationunde se agata harta-n cui

Postat 09 February 2010 - 08:57 PM

Chiar, frisca vegetala nu e de post???????? :blush:
Cind merg la magazin verific ce scrie... Nici macar nu mi-am pus problema ...

#10 Useril este offline   Stefana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationMontreal

Postat 09 February 2010 - 09:13 PM

Vezi postareaCarmella, la 09 February 2010 - 02:21 PM, a spus:

Eu nu stiu cine sint oamenii astia, dar post inseamna cumpatare in primul rind, adica nici nu sarbatoresti cu fast si tort ceva daca esti in post si vrei sa-l tii. Cel mult faci o prajitura ca sa ai ceva dulce pe masa, dar tortul implica deja mult mai mult. Eu stiu ca cine tine post amina o sarbatoare a familiei cind ia sfirsit postul. Nu mai zic ca trebuie sa faci un slalom printre ingrediente de mare minune sa iasa ceva cit de cit ca tortul, sa se tina pe el insusi, sa poata fi taiat felii etc. Eu i-as refuza si le-as spune sa revina cind poate fi facut ceva ca lumea. Tort cu margarina si gem... :blush:

Familia respectiva mi-e cunoscuta,sunt foarte credinciosi si in acelasi timp isi iubesc fetita si vor sa ii faca o bucurie.Mie deja mi s-a parut admirabil ca au incercat sa gaseasca o solutie cu tortul.

Eu nu vreau sa intru in polemici,insa daca ziua vreunuia din copiii mei s-ar nimeri in post,i-as sarbatori fara absolut nici o problema,cu tort si cu bunatati.Copilul e copil.

#11 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,244
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 09 February 2010 - 10:12 PM

Vezi postareamamistef, la 09 February 2010 - 09:13 PM, a spus:

daca ziua vreunuia din copiii mei s-ar nimeri in post,i-as sarbatori fara absolut nici o problema,cu tort si cu bunatati.Copilul e copil.

Nici eu n-am spus-o ca sa intru in polemici, si nici n-am zis ca nu trebuie sa se sarbatoreasca, ci dimpotriva, daca tot o fac sa o faca cu ceva ca lumea, nu cu tort cu margarina. Dupa cum ai spus, copilul e copil, nu inteleg cum e sa-l tii la post de ziua lui. In conditiile date mi se pare normal ori sa faca un tort normal si sa incalce de dragul copilului regulile postului (stiu ca e posibil, iar copiii chiar nu au obligativitatea postului, vezi citatul de dedesubt), ori sa amine sarbatoarea ca atare pentru dupa post, dar era doar o parere a mea personala nu trebuie sa te iei dupa ea. In general imi place sa ma orientez spre solutii satisfacatoare pentru toate partile :blush:

De pe site-ul crestinortodox.ro

http://www.crestinor...post-70782.html

"Respectarea postului este o datorie a oricarui bun credincios, impusa de porunca a doua a Bisericii. Insa nu trebuie sa uitam ca vechile dispozitii canonice, legate de durata, asprimea si obligativitatea diferitelor posturi de peste an, au fost for­mulate pentru credinciosi care traiau in alte vremuri si in conditii de viata cu totul deosebite de cele in care traiesc credinciosii de azi. De aceea, aplicarea lor integrala nu mai este astazi posibila ca in trecut. De altfel, hotararile canonice privitoare la posturi nu au caracter de dogma, adica nu trebuie privite ca niste reguli absolut neschimbabile si eterne, ci fac parte dintre nor­mele bisericesti cu caracter moral-disciplinar, care au fost formulate de autoritatea bisericeasca in functie de nevoile, imprejurarile si evolutia vietii religioase-morale a credinciosilor.

De aceea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, tinind seama de principiul acesta al acomodarii normelor disciplinare-morale la ne­voile timpului, in sedinta sa din 27 februarie 1956, a hotarat urmatoarele pogoraminte cu privire la respectarea posturilor in conditiile actuale :

A. Copiii pana la implinirea varstei de 7 ani sa fie dezlegati de pra­vila postului, putand manca tot timpul anului orice fel de alimente.

B. Pentru copiii de la 7-12 ani si pentru credinciosii de orice varsta, care sunt cuprinsi de slabiciuni si suferinte trupesti, pravila postului sa fie obligatorie numai in zilele urmatoare :

a) Toate miercurile si vinerile de peste an, afara de acelea cand este dezlegare la peste ;

:blush: Prima si ultima saptamana din Sfantul si Marele Post al Pastilor si tot asa din postul Craciunului ;

c) De la 24-29 iunie, adica 5 zile din postul Sfintilor Apostoli Pe­tru si Pavel;

d) De la 1-15 august (adica cele doua saptamani din postul Ador­mirii Maicii Domnului) ;

e) Ajunul Craciunului, ajunul Bobotezei, 29 august si 14 septembrie.

C. Pentru celelalte zile si saptamani din timpul marilor posturi bi­sericesti, copiii de la 7-12 ani si credinciosii de orice varsta, care sunt suferinzi, sa fie dezlegati a manca : peste, oua, lapte si branza."

#12 Useril este offline   zoazorel 

• Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 09 February 2010 - 10:38 PM

Poti face napolitane cu rahat pe post de tort! O imbraci cu glazura de cacao cu zahar si cu apa.Mie mi-o facea mama destul de des, si-acum o mai fac!
Sau poti face un tort cu mere, imbracat in crema caramel! E si mai de efect!
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi