mamistef, la 09 February 2010 - 09:13 PM, a spus:
daca ziua vreunuia din copiii mei s-ar nimeri in post,i-as sarbatori fara absolut nici o problema,cu tort si cu bunatati.Copilul e copil.
Nici eu n-am spus-o ca sa intru in polemici, si nici n-am zis ca nu trebuie sa se sarbatoreasca, ci dimpotriva, daca tot o fac sa o faca cu ceva ca lumea, nu cu tort cu margarina. Dupa cum ai spus, copilul e copil, nu inteleg cum e sa-l tii la post de ziua lui. In conditiile date mi se pare normal ori sa faca un tort normal si sa incalce de dragul copilului regulile postului (stiu ca e posibil, iar copiii chiar nu au obligativitatea postului, vezi citatul de dedesubt), ori sa amine sarbatoarea ca atare pentru dupa post, dar era doar o parere a mea personala nu trebuie sa te iei dupa ea. In general imi place sa ma orientez spre solutii satisfacatoare pentru toate partile
De pe site-ul crestinortodox.ro
http://www.crestinor...post-70782.html
"Respectarea postului este o datorie a oricarui bun credincios, impusa de porunca a doua a Bisericii. Insa nu trebuie sa uitam ca vechile dispozitii canonice, legate de durata, asprimea si obligativitatea diferitelor posturi de peste an, au fost formulate pentru credinciosi care traiau in alte vremuri si in conditii de viata cu totul deosebite de cele in care traiesc credinciosii de azi. De aceea, aplicarea lor integrala nu mai este astazi posibila ca in trecut. De altfel, hotararile canonice privitoare la posturi nu au caracter de dogma, adica nu trebuie privite ca niste reguli absolut neschimbabile si eterne, ci fac parte dintre normele bisericesti cu caracter moral-disciplinar, care au fost formulate de autoritatea bisericeasca in functie de nevoile, imprejurarile si evolutia vietii religioase-morale a credinciosilor.
De aceea, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, tinind seama de principiul acesta al acomodarii normelor disciplinare-morale la nevoile timpului, in sedinta sa din 27 februarie 1956, a hotarat urmatoarele pogoraminte cu privire la respectarea posturilor in conditiile actuale :
A.
Copiii pana la implinirea varstei de 7 ani sa fie dezlegati de pravila postului, putand manca tot timpul anului orice fel de alimente.
B. Pentru copiii de la 7-12 ani si pentru credinciosii de orice varsta, care sunt cuprinsi de slabiciuni si suferinte trupesti, pravila postului sa fie obligatorie numai in zilele urmatoare :
a) Toate miercurile si vinerile de peste an, afara de acelea cand este dezlegare la peste ;

Prima si ultima saptamana din Sfantul si Marele Post al Pastilor si tot asa din postul Craciunului ;
c) De la 24-29 iunie, adica 5 zile din postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel;
d) De la 1-15 august (adica cele doua saptamani din postul Adormirii Maicii Domnului) ;
e) Ajunul Craciunului, ajunul Bobotezei, 29 august si 14 septembrie.
C.
Pentru celelalte zile si saptamani din timpul marilor posturi bisericesti, copiii de la 7-12 ani si credinciosii de orice varsta, care sunt suferinzi, sa fie dezlegati a manca : peste, oua, lapte si branza."