Forum Culinar: Prajitura FIGARO - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura FIGARO

#1 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 16 February 2010 - 01:39 PM

La cererea lui Zoazo va scriu reteta de la prajitura Figaro, reteta din caietul de prajituri al mamei mele.
Deci:

Ingrediente:

1 pachet de margarina (eu am pus un cub Rama)
200 g.zahar
5 oua
2 zahar vanilat sau coaja de portocala/lamaie, esenta de rom (ce arome va plac!)
1 praf de copt
200 ml.lapte (o ceasca)
2 linguri cacao
1 borcan de gem (eu am pus de caise, dar cred ca merge de oricare)
2 pumni nuca taiata marunt
200 g.zahar (la albusul batut spuma)
350 g.faina
ciocolata rasa de pus deasupra (facultativ)

Mod de preparare:

Se freaca margarina (la temperatura camerei) cu zaharul pana se face spuma, se adauga cele doua linguri de cacao si se amesteca, se adauga galbenusurile, unul cate unul. Se pun aromele, dupa aceea ceasca de lapte si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Aluatul se toarna in tava unsa si tapetata (tava mea este o tava mare de aragaz, nu stiu exact dimensiunile). Se coace la foc potrivit, cuptorul incins in prealabil. Intre timp se bat albusurile cu cele 200 g.zahar. Se coace pe jumatate, adica sa se intareasca totusi aluatul pentru a putea sa o scoatem si sa o ungem cu gem, presaram nuca taiata si intindem uniform albusurile batute spuma cu zahar. Eu intep cu furculita putin aluatul inainte se ung cu gem. Se introduce iar la cuptor pana albusul se intareste bine si se si coloreaza putin. Ca timp, depinde de cuptorul fiecaruia, la mine in total a stat 1 h. Adica 45 min., dupa aceea unsa cu gem si albus si inca 15 min. pana s-a intarit albusul.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-88-126632026153.jpg
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-88-126632028569.jpg
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-88-126632032564.jpg
GEORGIA

#2 Useril este offline   taylor 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 258
  • Inregistrat: 26-November 09
  • Locationtorino

Postat 16 February 2010 - 03:42 PM

multumesc pentru reteta.arata foarte fain bezeaua.
Poarta-te cu altii asa cum ai vrea sa se poarte altii cu tine

#3 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 16 February 2010 - 06:05 PM

Giorgi, te mai asteptam cu retete - din caietul mamei tale sau al tau :floare:
La mai mare, arata fain prajitura!
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#4 Useril este offline   zoazorel 

  • Io-s aia!
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 5,494
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrăila, București, Bolintin-Vale...

Postat 16 February 2010 - 08:14 PM

Fetelor, faceti-o ca e divina! Am mancat de-am spart la ea si mi-a dat si-acasa! Imagine postata Abia astept s-o fac si eu! Imagine postata
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!

Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!

#5 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 17 February 2010 - 05:38 PM

Multumesc fetelor!!! Am multe retete in caietul plin de pete al mamei mele, din pacate multe dintre ele nu le-am mai incercat demult si ar cam trebui sa pun mana sa le fac, ce puturoasa m-am facut!!!
La reteta asta combinatia gem+nuca+bezea ii da tot gustul divin.
GEORGIA

#6 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 25 June 2013 - 09:07 PM

Seamana un pic cu "catrinelul" al carei reteta am pus-o parca si aici...doar ca a mea nu are lapte si nici cacao :rolleyes:

120 gr zahar, 200 gr unt , 4 galbenusuri si un ou intreg, cca 180-200 gr faina ( optional putin praf de copt) ,coaja rasa de lamaie si 1 plic de zahar vaniliat ,se mixeaza
si obtineti un aluat nici vartos, nici curgator pe care il intindeti
( asta e cel mai penibil) intr-o tava tapetata cu hartir de copt.
dati la cuptor la 200°C 6 min, apoi invartiti tava, si mai lasati in cuptor alte 6 min.
apoi *tartinati* blatul fierbinte cu un gem acrisor ( de caise, zmeura, prune, etc ce aveti si ce va place)
adaugati cele 4 albusuri batute spuma cu 200 gr zahar si amestecate cu 250 gr de nuca macinata mai grosolan;
dupa alte 20 min in cuptor, si dupa racire se poate taia dupa dorinta ( cuburi, romburi, dreptunghiuri etc)



#7 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,734
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 26 June 2013 - 10:21 AM

Stella dragă, prăjitura asta ce ai scris-o aici (varianta fără cacao/ciocolată) era preferata tatei. În caietul mamei e trecută "Prăjitura lui Dan".
Cred că o fac azi şi împart. A trecut deja o săptămână...

#8 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 26 June 2013 - 10:44 AM

Sa fie primit Boni draga.

#9 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 26 June 2013 - 01:27 PM

Boni, sa fie primit!

Si poate o tragi si in vreo poza sa vedem si noi cum arata "Prajitura lui Dan", nu are cum sa nu fie gustoasa chiar daca nu contine cacao/ciocolata.
GEORGIA

#10 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 08 July 2013 - 12:57 AM

Cam asa arata praji mea dupa reteta mamei.

Imagine atasata: monthly_07_2013/post-341-13732380318199.jpg

3 oua, 200 g unt, 150 g zahar tos, 450-500 g faina, 1 lingurita praf de copt, coaja si zeama de la o lamaie, 250 g zahar pudra.

Se freaca galbenusurile cu zaharul tos, se adauga untul, coaja si zeama de lamaie si faina amestecata cu praful de copt. Aluatul se intinde in tava, e mai tare, nu e curgator ca la chec. Se unge cu gem si se pune bezeaua batuta in prealabil cu zaharul praf. Deci se pune tot odata la cuptor, la foc mic, pana se usuca bezeaua si se coace blatul.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#11 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 08 July 2013 - 08:54 AM

Aura, ce bine arata si prajitura ta si bezeaua a iesit super!
GEORGIA

#12 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 08 July 2013 - 01:43 PM

Giorgi, sper ca nu te superi ca am lipit si reteta mea aici, dar sunt asemanatoare si tot vorbea boni de prajitura lui Dan, ma gandesc ca o fi aceeasi...
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#13 Useril este offline   Giorgiana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 4,405
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 08 July 2013 - 02:50 PM

Vezi postareaaura, la 08 July 2013 - 01:43 PM, a spus:

Giorgi, sper ca nu te superi ca am lipit si reteta mea aici, dar sunt asemanatoare si tot vorbea boni de prajitura lui Dan, ma gandesc ca o fi aceeasi...


S-ar putea, astea sunt retete vechi, eu la randul meu o stiu de la mama, tu la fel si tot asa....
Vezi ca m-am suparat rau de tot, nu mai pot de atata suparare! :pupic:
GEORGIA

#14 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 08 July 2013 - 03:29 PM

Vezi postareaGiorgiana, la 08 July 2013 - 02:50 PM, a spus:

Vezi postareaaura, la 08 July 2013 - 01:43 PM, a spus:

Giorgi, sper ca nu te superi ca am lipit si reteta mea aici, dar sunt asemanatoare si tot vorbea boni de prajitura lui Dan, ma gandesc ca o fi aceeasi...


S-ar putea, astea sunt retete vechi, eu la randul meu o stiu de la mama, tu la fel si tot asa....
Vezi ca m-am suparat rau de tot, nu mai pot de atata suparare! :pupic:

:pupic:
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi