Focaccia cu zer (de mozzarella)
#1
Postat 16 February 2010 - 02:43 PM
Dar sa incep cu inceputul.Eu am folosit zerul de la mozzarella, se poate folosi orce alt fel (de zer).Eu am facut o focaccia, dar se poate face orice alt fel de aluat.Sau mai bine spus inlocuieste cu succes apa sau laptele din aluaturi.
Ingrediente:
500 gr faina (eu am avut de grau dur 0, remacinata), se poate folosi orice faina
250-300 ml de zer la temperatura camerei
2 linguri ulei de masline extra
25 gr drojdie proaspata
1 lingura miere
2 lingurite sare
Am dizolvat drojdia si mierea intr-un pic de zer usor incalzit.
Am amestecat maiaua obtinuta cu faina si restul ingredientelor.Am framantat (a framantat, robotul) un aluat elastic si nelipicios.
L-am intins cu mana intr-o tava, l-am gaurit usor cu degetele si l-am lasat 2 ore la crescut.
Inainte de a introduce tava la cuptor l-am stropit generos cu o saramura facuta din 100 ml apa calda 3-4 linguri de ulei de masline extra si sare dupa gust.
Am copt cam 20 de minute la 180 de grade.
#2
Postat 16 February 2010 - 02:50 PM
Poza finala! Ce post urat, mi-a iesit!Scuzati!
Imagini atasate
#3
Postat 16 February 2010 - 03:38 PM
#4
Postat 16 February 2010 - 05:11 PM
Eataly, la 16 February 2010 - 02:43 PM, a spus:
Mi-ai dat o idee. Nu stiu daca e buna, dar ce strica sa experimentez ?
Voi lua de baza cantitatile tale si voi inlocui zerul cu borş.
E facut din tarate de cereale, e fermentat ca si zerul, de multe ori se poate porni fabricarea borsului cu drojdie, deci ar fi cumva de-acasa. Unitate stilistica macar.
Poate se leaga ceva.
Sau nu.
Si daca reuseste ceva nu am sa-i spun focaccia sa nu supar fundamentalistii, dar imi place la nebunie sa incerc chestii noi.
Si sa sti ca arata apetisant ce ai facut.
Maine ma fac ca am uitat sa cumpar paine
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 16 February 2010 - 06:04 PM
W Mamadeus Paparotti, la 16 February 2010 - 05:11 PM, a spus:
Mi-ai dat o idee. Nu stiu daca e buna, dar ce strica sa experimentez ?
Voi lua de baza cantitatile tale si voi inlocui zerul cu borş.
Super ideea, multumesc. Chiar ma intrebam de unde gasesc eu zer la ora asta, dar bors am.
Eataly, multam de reteta!
#6
Postat 16 February 2010 - 06:20 PM
A iesit tare pufosa si gustoasa.
Multumesc de aprecieri.Am cautat dupa pe internet beneficiile zerului , n-am stiut ce bunatate aruncam noi.
#7
Postat 16 February 2010 - 11:04 PM
#8
Postat 17 February 2010 - 12:17 AM
#9
Postat 17 February 2010 - 12:22 AM
Cat despre bors, mamaia mea face un plamadet cu bors pentru paine: opareste 2-3 linguri de faina cu bors, lasa compozitia sa se racoreasca, pune drojdia lichefiata cu putin zahar, lasa sa creasca 10-15 min, apoi pune restul fainii, apa/laptele, 1-2 linguri de ulei, sarea si framanta zdravan... iese o paine tare aromata si se pastreaza proaspata mult timp. Doar cu bors n-am incercat niciodata, dar mie mi se pare borsul putin prea acru si aromat pentru a fi singurul lichid din paine, dar fiecare dupa gustul lui..
Eataly, daca imi dai voie, o sa pun aici o sectiune din ultima paine facuta cu zer, ca sa vedeti cat e de pufoasa:
#10
Postat 17 February 2010 - 12:16 PM
Adriana, la 16 February 2010 - 11:04 PM, a spus:
Acu e perfect!Multumesc,Adriana!
Incearca, iese un aluat superpufos!
Bunny, la 17 February 2010 - 12:17 AM, a spus:
S-au intalnit doi fermenti, drojdia cu borsu'!Ce bine arata focaccia ta.Va invidiez pentru bors, dar remediez cu zerul de la mozzarella.
Sophie, la 17 February 2010 - 12:22 AM, a spus:
Cat despre bors, mamaia mea face un plamadet cu bors pentru paine: opareste 2-3 linguri de faina cu bors, lasa compozitia sa se racoreasca, pune drojdia lichefiata cu putin zahar, lasa sa creasca 10-15 min, apoi pune restul fainii, apa/laptele, 1-2 linguri de ulei, sarea si framanta zdravan... iese o paine tare aromata si se pastreaza proaspata mult timp. Doar cu bors n-am incercat niciodata, dar mie mi se pare borsul putin prea acru si aromat pentru a fi singurul lichid din paine, dar fiecare dupa gustul lui..
Eataly, daca imi dai voie, o sa pun aici o sectiune din ultima paine facuta cu zer, ca sa vedeti cat e de pufoasa:
Normal ca-ti dau voie, de fapt ideea mea asta era, aluaturi cu zer, dar cum hotarasem sa fac o focaccia pentru Manu cand iese de la gradi, asa a ramas.
#11
Postat 17 February 2010 - 12:35 PM
Pentru cei/cele care nu au zer, eu il obtin astfel:
pun la fiert lapte (eu folosesc cantitati mici ca ii fac piticului meu branza in casa si ii fac doar cat sa manance o data).. de obicei fierb cam 300ml lapte, las laptele sa dea un clocot (stati langa el ca sa nu dea in foc), apoi pun cateva picaturi de lamaie si mai las sa fiarba pana se branzeste (daca vad ca nu si nu se branzeste mai pun lamaie si tot asa). Trec totul printr-o strecuratoare si rezulta cateva linguri de branza si zer (din 300ml lapte iese cam 1/2 cana de zer). Zerul astfel obtinut e mai dulceag decat cel obtinut din iaurt, dar e la fel de bun
Sper ca v-au fost de folos informatiile mele
#12
Postat 28 February 2010 - 06:39 PM
#13
Postat 28 February 2010 - 06:55 PM
Cum ti s-a parut ca textura? Eu am gasit-o foarte interesanta!
#14
Postat 01 March 2010 - 08:58 AM
#15
Postat 01 March 2010 - 03:48 PM
#16
Postat 01 March 2010 - 04:55 PM
Eataly, la 01 March 2010 - 03:48 PM, a spus:
Pai chestia sta nu pot s-o verific tura asta ca n-a ramas nimica pe a doua zi decit pachetul lui Stefano, dar e irelevant pentru ca a fost taiata in doua si umpluta cu prosciutto cotto deci s-a contaminat textura. Vedem data viitoare, ca acu am cutiuta cu zer de la mozzarelle in frigider