Forum Culinar: Focaccia cu zer (de mozzarella) - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Focaccia cu zer (de mozzarella)

#1 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 16 February 2010 - 02:43 PM

Ce facem fratilor? Criza, criza: nu mai arunc nici zerul de mozzarella.

Dar sa incep cu inceputul.Eu am folosit zerul de la mozzarella, se poate folosi orce alt fel (de zer).Eu am facut o focaccia, dar se poate face orice alt fel de aluat.Sau mai bine spus inlocuieste cu succes apa sau laptele din aluaturi.

Ingrediente:
500 gr faina (eu am avut de grau dur 0, remacinata), se poate folosi orice faina
250-300 ml de zer la temperatura camerei
2 linguri ulei de masline extra
25 gr drojdie proaspata
1 lingura miere
2 lingurite sare

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126632355665.jpg

Am dizolvat drojdia si mierea intr-un pic de zer usor incalzit.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-12663235964.jpg


Am amestecat maiaua obtinuta cu faina si restul ingredientelor.Am framantat (a framantat, robotul) un aluat elastic si nelipicios.

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126632368483.jpg

L-am intins cu mana intr-o tava, l-am gaurit usor cu degetele si l-am lasat 2 ore la crescut.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126632384337.jpg

Inainte de a introduce tava la cuptor l-am stropit generos cu o saramura facuta din 100 ml apa calda 3-4 linguri de ulei de masline extra si sare dupa gust.


Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126632397326.jpg



Am copt cam 20 de minute la 180 de grade.

#2 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 16 February 2010 - 02:50 PM

Ajutooor! Mi-au fugit 3 poze aiurea!Nu stiu de ce,scuzati!

Poza finala! :love7: Ce post urat, mi-a iesit!Scuzati!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126632440576.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2010/post-9-126632455598.jpg


#3 Useril este offline   taylor 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 258
  • Inregistrat: 26-November 09
  • Locationtorino

Postat 16 February 2010 - 03:38 PM

arata bine Eataly. :love7: :lol: :)
Poarta-te cu altii asa cum ai vrea sa se poarte altii cu tine

#4 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 16 February 2010 - 05:11 PM

Vezi postareaEataly, la 16 February 2010 - 02:43 PM, a spus:

Ce facem fratilor? Criza, criza: nu mai arunc nici zerul de mozzarella.




Mi-ai dat o idee. Nu stiu daca e buna, dar ce strica sa experimentez ?
Voi lua de baza cantitatile tale si voi inlocui zerul cu borş.
E facut din tarate de cereale, e fermentat ca si zerul, de multe ori se poate porni fabricarea borsului cu drojdie, deci ar fi cumva de-acasa. Unitate stilistica macar.
Poate se leaga ceva. :lol:
Sau nu.
Si daca reuseste ceva nu am sa-i spun focaccia sa nu supar fundamentalistii, dar imi place la nebunie sa incerc chestii noi.

Si sa sti ca arata apetisant ce ai facut.

Maine ma fac :floare: ca am uitat sa cumpar paine
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#5 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 16 February 2010 - 06:04 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 16 February 2010 - 05:11 PM, a spus:



Mi-ai dat o idee. Nu stiu daca e buna, dar ce strica sa experimentez ?
Voi lua de baza cantitatile tale si voi inlocui zerul cu borş.


Super ideea, multumesc. Chiar ma intrebam de unde gasesc eu zer la ora asta, dar bors am.

Eataly, multam de reteta!
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 16 February 2010 - 06:20 PM

Pai, n-are ce sa nu iasa.Eu faceam cornulete cu bors, de post.Zer , folositi de la orice, lapte fermentat , stiti voi mai bine daca faceti branzica, eu cand fac tvorogul(branza din kefir).

A iesit tare pufosa si gustoasa.

Multumesc de aprecieri.Am cautat dupa pe internet beneficiile zerului , n-am stiut ce bunatate aruncam noi.

#7 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 16 February 2010 - 11:04 PM

Vezi postareaEataly, la 16 February 2010 - 02:50 PM, a spus:

Ajutooor! Mi-au fugit 3 poze aiurea!Nu stiu de ce,scuzati!

Poza finala! :thumleft: Ce post urat, mi-a iesit!Scuzati!

Acu e bine :hungry:
Eu abia am cumparat 2 cutiute cu urda cu zer asa ca am sa-l folosesc pe ala :wacko:

#8 Useril este offline   Bunny 

  • Iepure Sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 470
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 17 February 2010 - 12:17 AM

Eataly, am facut, dar cu bors, sarumana pentru idee. Cred insa ca o sa diminuez muuult drojdia in versiunea asta, ca a crescut aluatul ca nebunul. E adevarat insa ca a iesit atat de pufoasa ca nu mi-a venit sa cred, aproape a iesit din tava:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-6-126635857751.jpg
Imperfecta by design

Blogul meu imperfect

#9 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 17 February 2010 - 12:22 AM

Si eu folosesc zerul la paine...cum ii fac piciului meu branza, ramane destul :hungry:

Cat despre bors, mamaia mea face un plamadet cu bors pentru paine: opareste 2-3 linguri de faina cu bors, lasa compozitia sa se racoreasca, pune drojdia lichefiata cu putin zahar, lasa sa creasca 10-15 min, apoi pune restul fainii, apa/laptele, 1-2 linguri de ulei, sarea si framanta zdravan... iese o paine tare aromata si se pastreaza proaspata mult timp. Doar cu bors n-am incercat niciodata, dar mie mi se pare borsul putin prea acru si aromat pentru a fi singurul lichid din paine, dar fiecare dupa gustul lui.. :thumleft:

Eataly, daca imi dai voie, o sa pun aici o sectiune din ultima paine facuta cu zer, ca sa vedeti cat e de pufoasa:
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-90-126635883598.jpg
Imagine postata

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 17 February 2010 - 12:16 PM

Vezi postareaAdriana, la 16 February 2010 - 11:04 PM, a spus:

Vezi postareaEataly, la 16 February 2010 - 02:50 PM, a spus:

Ajutooor! Mi-au fugit 3 poze aiurea!Nu stiu de ce,scuzati!

Poza finala! :) Ce post urat, mi-a iesit!Scuzati!

Acu e bine :lol:
Eu abia am cumparat 2 cutiute cu urda cu zer asa ca am sa-l folosesc pe ala :)


Acu e perfect!Multumesc,Adriana!
Incearca, iese un aluat superpufos!


Vezi postareaBunny, la 17 February 2010 - 12:17 AM, a spus:

Eataly, am facut, dar cu bors, sarumana pentru idee. Cred insa ca o sa diminuez muuult drojdia in versiunea asta, ca a crescut aluatul ca nebunul. E adevarat insa ca a iesit atat de pufoasa ca nu mi-a venit sa cred, aproape a iesit din tava:




S-au intalnit doi fermenti, drojdia cu borsu'!Ce bine arata focaccia ta.Va invidiez pentru bors, dar remediez cu zerul de la mozzarella.


Vezi postareaSophie, la 17 February 2010 - 12:22 AM, a spus:

Si eu folosesc zerul la paine...cum ii fac piciului meu branza, ramane destul :-*

Cat despre bors, mamaia mea face un plamadet cu bors pentru paine: opareste 2-3 linguri de faina cu bors, lasa compozitia sa se racoreasca, pune drojdia lichefiata cu putin zahar, lasa sa creasca 10-15 min, apoi pune restul fainii, apa/laptele, 1-2 linguri de ulei, sarea si framanta zdravan... iese o paine tare aromata si se pastreaza proaspata mult timp. Doar cu bors n-am incercat niciodata, dar mie mi se pare borsul putin prea acru si aromat pentru a fi singurul lichid din paine, dar fiecare dupa gustul lui.. :)

Eataly, daca imi dai voie, o sa pun aici o sectiune din ultima paine facuta cu zer, ca sa vedeti cat e de pufoasa:



Normal ca-ti dau voie, de fapt ideea mea asta era, aluaturi cu zer, dar cum hotarasem sa fac o focaccia pentru Manu cand iese de la gradi, asa a ramas. :)

#11 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 17 February 2010 - 12:35 PM

Multumesc, Eataly... foarte buna ideea, mai ales ca zerul e atat de sanatos :-*

Pentru cei/cele care nu au zer, eu il obtin astfel:
pun la fiert lapte (eu folosesc cantitati mici ca ii fac piticului meu branza in casa si ii fac doar cat sa manance o data).. de obicei fierb cam 300ml lapte, las laptele sa dea un clocot (stati langa el ca sa nu dea in foc), apoi pun cateva picaturi de lamaie si mai las sa fiarba pana se branzeste (daca vad ca nu si nu se branzeste mai pun lamaie si tot asa). Trec totul printr-o strecuratoare si rezulta cateva linguri de branza si zer (din 300ml lapte iese cam 1/2 cana de zer). Zerul astfel obtinut e mai dulceag decat cel obtinut din iaurt, dar e la fel de bun :)

Sper ca v-au fost de folos informatiile mele :lol:
Imagine postata

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 February 2010 - 06:39 PM

Gustarica noastra de la jumatatea dupa-amiezei si va fi si pe post de piine diseara :wub:
Imagine atasata: monthly_02_2010/post-4-126737516502.jpg

#13 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 28 February 2010 - 06:55 PM

Ce bine arata!!!! :wub:

Cum ti s-a parut ca textura? Eu am gasit-o foarte interesanta!

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 March 2010 - 08:58 AM

Foarte buna dar normala, adica cu gust de focaccia, n-am remarcat nimic deosebit. Ultima bucatica si-a luat-o Stefano azi la pachet deci am dat-o gata deja :toothy9;

#15 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 01 March 2010 - 03:48 PM

O fi fost doar o impresie de a mea, dar mi s-a parut mai pufoasa si mi-a ramas asa pana adoua zi, ca de obicei focaccia nu ramane asa si a doua zi.

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 01 March 2010 - 04:55 PM

Vezi postareaEataly, la 01 March 2010 - 03:48 PM, a spus:

dar mi s-a parut mai pufoasa si mi-a ramas asa pana adoua zi, ca de obicei focaccia nu ramane asa si a doua zi.

Pai chestia sta nu pot s-o verific tura asta ca n-a ramas nimica pe a doua zi :-* decit pachetul lui Stefano, dar e irelevant pentru ca a fost taiata in doua si umpluta cu prosciutto cotto deci s-a contaminat textura. Vedem data viitoare, ca acu am cutiuta cu zer de la mozzarelle in frigider :-*

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi