Perigordul a fost prima regiune pe care am batut-o dupa ce m-am instalat la Paris, pentru simplul motiv ca o ramura întreaga a familiei mele s-a stabilit acolo pe la începutul anilor '20 ai secolului trecut. Si acolo au ramas.
Am vizitat, am fost fermecat pe loc si farmecul înca mai dureaza si în ziua de azi, dupa doua decenii.
Poate sa para paradoxal ca regiunea considerata ca fiind summum-ul gastronomiei franceze a cunoscut secole de-a rîndul doar foametea si saracia.
Dar foamea învata pe om, iar locuitorii regiunii au învatat sa faca minuni cu mai nimica.
Iata un exemplu. Poate sa va para o reteta de zeama lunga, dar aveti încredere, aparenta e înselatoare.
Baza : 8 catei mari de usturoi, o ceapa alba babana, 2 linguri de untura de ratza, o lingura cu vîrf de faina, 2 oua, 2l de zeama (zarzavat sau carne, cum voiti, în lipsa, apa chioara), sare, piper, otet dupa gust (la cantitatea asta eu pun cam doua linguri bune).
Se trag în untura ceapa tocata si usturoiul tocat pîna devin stravezii, se presara cu faina, se amesteca si se adauga zeama.
Se separa albusurile de galbenus. În albusuri se pune un praf de sare si se bat un pic ca pentru omleta (sa nu faca spuma).
Cînd zeama da în clocot, se amesteca vitejeste si se toarna albusurile, asa, ca un firicel, sa faca filamente.
Se da supa laoparte de pe foc sa se racoreasca, se bat galbenusurile cu otetul si se amesteca încet în zeama, sa nu coaguleze.
Într-o tigaie se mai arunca o lingura doua de untura de rata si se rumenesc în ea felii de pîine pe ambele fetze.
Se pune cîte o felie de pîine în blid, deasupra se toarna zeama si asta e tot.
Acum, pe masura ce lumea s-a mai boierit au aparut variante : se pune o foaie de dafin în zeama; se lungeste zeama cu lapte; se presara felia de pîine cu cascaval ras.
Nu zic ba, dar încercati macar o data versiunea originala.
Ce aveti de pierdut? O ceapa, o capatîna de usturoi si doua oua
Pagina 1 din 1
Tourain (sau Tourin) Blanchi Specialitate din Perigord
#1
Postat 17 February 2010 - 04:37 PM
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!
#2
Postat 17 February 2010 - 04:55 PM
Daca înlocuiesti untura de ratza cu ulei de masline, obtii -în mare- varianta provensala : "Aïgo Bullido"
Altfel spus, "apa fiarta" .
Exista chiar si un dicton în provensala, care zice "L'aigo boulido sauvo la vido" (Aigo bulido salveaza viata)
Se adauga fata de tourain cimbru, dafin si origan, nu se pune otet.
Ouale se bat în omleta si se adauga ca atare, nu separat.
Musai cascaval ras peste feliile de pîine prajite în ulei de masline, pardon!
Orasenii pun feliile de pîne prajita sa pluteasca pe zeama, presara cu cascaval ras si gratineaza la cuptor.
Ma rog, de ce nu....
În Ariège se face o varianta oarecum intermediara :
Se pune zeama (sau apa) la fiert cu sare si piper, cînd clocoteste se arunca în ea cateii de usturoi tocati, apoi albusuri ou, ca pentru tourain blanchi, sa faca filamente.
Separat se bat galbenusuri cu ulei de masline ca pentru maioneza, dar fara alt adaos decît ulei si galbenusuri pîna fac o pomada.
Se amesteca zeama racorita cu pomada si se toarna în blid peste felii de pîine uscata.
De o simplicitate biblica, dar de o eficacitate diabolica
Altfel spus, "apa fiarta" .
Exista chiar si un dicton în provensala, care zice "L'aigo boulido sauvo la vido" (Aigo bulido salveaza viata)
Se adauga fata de tourain cimbru, dafin si origan, nu se pune otet.
Ouale se bat în omleta si se adauga ca atare, nu separat.
Musai cascaval ras peste feliile de pîine prajite în ulei de masline, pardon!
Orasenii pun feliile de pîne prajita sa pluteasca pe zeama, presara cu cascaval ras si gratineaza la cuptor.
Ma rog, de ce nu....
În Ariège se face o varianta oarecum intermediara :
Se pune zeama (sau apa) la fiert cu sare si piper, cînd clocoteste se arunca în ea cateii de usturoi tocati, apoi albusuri ou, ca pentru tourain blanchi, sa faca filamente.
Separat se bat galbenusuri cu ulei de masline ca pentru maioneza, dar fara alt adaos decît ulei si galbenusuri pîna fac o pomada.
Se amesteca zeama racorita cu pomada si se toarna în blid peste felii de pîine uscata.
De o simplicitate biblica, dar de o eficacitate diabolica
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!
#3
Postat 17 February 2010 - 05:55 PM
Franta vrajeste , si vraja devine din ce in ce mai mare pe masura ce incepi sa gusti , sa mirosi , sa inveti , sa vezi , sa cunosti ....
#4
Postat 20 February 2010 - 12:10 AM
Alexandru, la 17 February 2010 - 04:55 PM, a spus:
De o simplicitate biblica, dar de o eficacitate diabolica
D'Artagnandru, merci pt. retete ! Cel putin cu prima supa din seria "diabolicelor" , ti-ai asigurat un loc in rai linga mine ...
intr-adevar nu e o zeama lunga si nici saracacioasa nu mi s-a parut. e pur si simplu delicioasa !
la a 2-a farfurie degustata deja am dat-o in boiereala ...
#5
Postat 07 May 2010 - 05:14 PM
Multumesc mult, Alexandru! Suna tare bine si cu siguranta am sa-mi incerc si eu norocul cu ea. Sorina
Sorina
#6
Postat 16 October 2010 - 05:08 PM
Alexandru, la 17 February 2010 - 04:55 PM, a spus:
Daca înlocuiesti untura de ratza cu ulei de masline, obtii -în mare- varianta provensala : "Aïgo Bullido"
Altfel spus, "apa fiarta" .
Exista chiar si un dicton în provensala, care zice "L'aigo boulido sauvo la vido" (Aigo bulido salveaza viata)
Se adauga fata de tourain cimbru, dafin si origan, nu se pune otet.
Ouale se bat în omleta si se adauga ca atare, nu separat.
Musai cascaval ras peste feliile de pîine prajite în ulei de masline, pardon!
Orasenii pun feliile de pîne prajita sa pluteasca pe zeama, presara cu cascaval ras si gratineaza la cuptor.
Ma rog, de ce nu....
Altfel spus, "apa fiarta" .
Exista chiar si un dicton în provensala, care zice "L'aigo boulido sauvo la vido" (Aigo bulido salveaza viata)
Se adauga fata de tourain cimbru, dafin si origan, nu se pune otet.
Ouale se bat în omleta si se adauga ca atare, nu separat.
Musai cascaval ras peste feliile de pîine prajite în ulei de masline, pardon!
Orasenii pun feliile de pîne prajita sa pluteasca pe zeama, presara cu cascaval ras si gratineaza la cuptor.
Ma rog, de ce nu....
(azi i-a venit rindul celei de-a 2-a supe) nush cit o sa-mi salveze viata, dar macar nu mor fara s-o fi incercat !
feliile de piine le-am gratinat separat si-apoi le-am adaugat in supa in momentul servirii
fatza de tourain, supa asta mi s-a parut mai aromata si gustoasa de la verdeturi
#8
Postat 03 February 2014 - 12:41 PM
Am facut supa joi seara. Belea! S-a terminat sambata, din pacate. Tre' sa mai facem. Simpla, rapida si buna!
Am avut niste untura de rata stransa de la o zburatoare grasuna, dar trebuie sa mai strang, daca vreau sa fac in cantitate mai mare (asa cum ar fi cerinta). Sa vad de unde fa rost de grasime de mac-mac. Sau, de-o fi musai, de-un macanila intreg. Si m-oi descurca io cu grasimea, cum am facut-o si pana acum.
Joi am avut paine si am prajit-o in tigaie, cu untuna. Vineri, am constatat ca nu mai e paine, asa ca am scos la interval niste crutoane dintr-o punguta. Bune si alea. Jupanului i-au placut.
Multumim, Alexandru!
Am avut niste untura de rata stransa de la o zburatoare grasuna, dar trebuie sa mai strang, daca vreau sa fac in cantitate mai mare (asa cum ar fi cerinta). Sa vad de unde fa rost de grasime de mac-mac. Sau, de-o fi musai, de-un macanila intreg. Si m-oi descurca io cu grasimea, cum am facut-o si pana acum.
Joi am avut paine si am prajit-o in tigaie, cu untuna. Vineri, am constatat ca nu mai e paine, asa ca am scos la interval niste crutoane dintr-o punguta. Bune si alea. Jupanului i-au placut.
Multumim, Alexandru!
Arata acest topic
Pagina 1 din 1