Tarta cu crème brûlé catifelată, fină
#1
Postat 29 March 2010 - 10:05 AM
Pentru aluatul fraged:
210 g făină
50 g zahăr pudră
110 g unt moale
1 ou
1/4 linguriță sare
1/4 linguriță praf copt *
* notă: în aluatul fraged se poate pune o cantitate infimă de praf de copt, nu cu scopul de agent de creștere ci ca agent de afânare, astfel aluatul fraged devine și mai fraged
Pentru cremă:
5 gălbenușe
50 g zahăr
400 ml smântână dulce (pentru frișcă)
100 ml lapte
1 baton vanilie
Pentru a prepara aluatul, bateți untul moale cu zahărul până e cremos, apoi adăugați oul și bateți până la încorporare. Adăugați făina amestecată cu sarea și praful de copt. Amestecați cu mâna doar până ce aluatul se adună și puteți forma o bilă. Nu frământați! Înveliți bila de aluat în folie de plastic și dați-o la frigider cel puțin 1/2 oră. Apoi întindeți o foaie din aluat și tapetați cu ea o formă de tartă (sau tort) de 24 cm în diametru, pe care ați uns-o cu unt și ați tapetat-o cu făină.
Împungeți aluatul cu furculița, acoperiți-l cu o bucată de hârtie de copt pe care ați mototolit-o înainte (devine mai maleabilă astfel) și puneți deasupra o greutate (boabe de orez sau fasole).
Dați la cuptorul încins la 180 grade timp de 20-25 minute, având grijă să scoateți hârtia de copt și greutatea după 10-15 minute.
Pentru a prepara crema, încălziți laptele și smântâna pentru frișcă. Despicați batonul de vanilie, scoateți semințele și puneți-le în smântână, ca și batonul și infuzați 20 minute, îndepărtați apoi batonul.
Frecați gălbenușurile cu zahărul până se albesc apoi adăugați treptat smântâna, amestecând până la încorporare.
Când blatul e copt turnați în el crema și mai lăsați la cuptor pentru 30-35 minute.
Scoateți tarta și lăsați-o să se răcească complet. Înainte de servire presărați pe suprafața tartei câteva linguri de zahăr și caramelizați-l cu ajutorul unei torțe cu gaz sau punând tarta direct sub griller-ul cuptorului la temperatură mare cîteva minute.
Este de preferat să caramelizați zahărul cu puțin timp înainte de servire, sau în orice caz să păstrați apoi tarta într-un loc uscat, fară umiditate mare, altfel condensul de apă va topi stratul de zahăr (deci nu frigider!).
#2
Postat 29 March 2010 - 10:24 AM
#3
Postat 29 March 2010 - 10:28 AM
Adriana, la 29 March 2010 - 10:24 AM, a spus:
Adriana, ai ghicit perfect, crema e atat de fina si e completata perfect de biscuitele crocant.
#4
Postat 29 March 2010 - 10:33 AM
#5
Postat 29 March 2010 - 11:57 AM
#7
Postat 29 March 2010 - 09:47 PM
Crema de zahar ars e superba si simpla, daramite innobilata cu cremozitatea smantanii si fragezimea blatului
Felicitari, Andrada!!!
#8
Postat 29 March 2010 - 09:58 PM
Geany, la 29 March 2010 - 11:57 AM, a spus:
Cam "subtire" substitut . Multumesc.
raluca elena, la 29 March 2010 - 09:30 PM, a spus:
E grozava!
Olgutza, la 29 March 2010 - 09:47 PM, a spus:
Crema de zahar ars e superba si simpla, daramite innobilata cu cremozitatea smantanii si fragezimea blatului
Felicitari, Andrada!!!
Ei, poate gasesti si tu pe undeva o super-oferta la wow-uri si-ti faci o reaprovizionare
#10
Postat 30 March 2010 - 02:32 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#11
Postat 01 April 2010 - 06:06 PM
#12
Postat 06 April 2010 - 11:44 PM
#13
Postat 08 April 2010 - 12:25 PM
#14
Postat 10 April 2010 - 08:34 AM
Eataly, la 30 March 2010 - 11:15 AM, a spus:
Daaa....
Maya, la 30 March 2010 - 02:32 PM, a spus:
Mersi
sorinadaniela, la 01 April 2010 - 06:06 PM, a spus:
Chiar merita sa o faci...e asa buna si fina..
Foxyy, la 06 April 2010 - 11:44 PM, a spus:
Pai eu ti-am zis, te astept sa sari gardul
alinacismas, la 08 April 2010 - 12:25 PM, a spus:
Mi l-am luat de la Bilancia acuț mai bine de un an si m-a costat 1400 lei
#16
Postat 12 April 2010 - 12:56 PM
#17
Postat 13 April 2010 - 10:47 PM
si a 2 zi a fost la fel de buna, poate mai buna, desi mi-e greu sa fac comparatii, se stabilizase crema mai sigur. n-am mai ars zahar pe deasupra, nici poze n-am, dar trebuia sa-i multumesc Hanei pt reteta asta fabuloasa.
#18
Postat 18 April 2010 - 08:34 PM
cricket, la 13 April 2010 - 10:47 PM, a spus:
si a 2 zi a fost la fel de buna, poate mai buna, desi mi-e greu sa fac comparatii, se stabilizase crema mai sigur. n-am mai ars zahar pe deasupra, nici poze n-am, dar trebuia sa-i multumesc Hanei pt reteta asta fabuloasa.
Ma bucur că v-a plăcut. Când întinzi aluatul înfăinează bine suprafața pe care lucrezi ca să nu se lipească, sau întinde-l pe hârtie de copt