Forum Culinar: Conservarea maslinelor - Forum Culinar

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Conservarea maslinelor ... conservate deja

#1 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 08 April 2010 - 12:20 PM

Ma chinuie o idee de cateva saptamani de cand am gasit intr-un magazin arabesc o cutie mare cu masline. Fara lichid contine undeva la 2kg de masline. Are un pret foarte bun ~10euro, avand in vedere ca aici dau cam 3-4euro pe 200gr de masline.

M-am gandit ca as putea cumparac o cutie din asta mare si continutul sa-l impart in borcane mai mici pe care sa le sterilizez prin fierbere.

Intrebari:
- credeti ca e un procedeu sigur, maslinele vor tine la fel de bine ca in cutia mare?
- daca maslinele sunt deja fara samburi, se altereaza mai usor?
- e indicat sa le fac alta saramura in care sa le pastrez?
- ati facut vreodata asa ceva?
- ati face vreodata asa ceva?

Orice idee, orice sfat sunt bine venite.

P.s. adevarul e ca ma exaspereaza astia cu preturile pe aici si caut modalitati sa mai tai din cheltuieli. Eu sunt adepta conservelor si la mine se gasesc oricand cateva borcane cu muraturi puse de mine. De ex acum am varza murata, conopida murata si sfecla rosie pusa cu otet. Sunt mult mai bune ca cele din comert iar pretul final nu sufera comparatie. Sfecla rosie ma cumparat-o cu 80 de centi pe kg... nu puteam rata ocazia :hug: .

#2 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,432
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 08 April 2010 - 12:25 PM

N-am facut asa ceva niciodata dar daca as fi in locul tau as face o saramura in care sa le pastrez. Singura problema care mi se pare ca s-ar putea crea ar fi frica ca, daca sunt fara simburi, s-ar putea inmuia putin, in rest nu vad alte probleme.

#3 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 08 April 2010 - 12:40 PM

Mersi Adriana.

saramura la care te referi e aia clasica, cu o lingura plina de sare de mina la un l de apa?

Si le-ai fierbe in saramura inainte de a le pune in borcane, sauai fierbe doar borcanele dupa asamblare?

Daca maslinele ar fi intregi, cu samburi, ai fi mai optimista in a incerca metoda asta? eu sunt dispusa sa caut cutii din astea cu masline intregi, trebuie sa existe pe undeva.

#4 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 08 April 2010 - 12:59 PM

Din cite am vazut eu la cele care se vind aici, cele fara lichid sunt fara simburi, daca le gasesti pe cele cu simburi inseamna ca sunt deja in saramura si problema nu se pune, deschizi cutia, daca ti-e mai usor le repartizezi in borcane si le tii la frigider, nu cred ca mai e altceva de facut in plus. N-as fierbe nimic, doar le-as pune in saramura (pe cele care n-au lichid), mi se pare un conservant destul de sigur, tu doar nu-ti fierbi muraturile, nu? Si ele oricum au fost tratate cumva inainte de a fi puse in cutia pe care o cumperi tu.
Le-as pastra in saramura pentru a le conserva, doar pentru faptul ca fiind cutia desfacuta poate fac mucegai (cele fara simburi) si tu n-ai timp sa le consumi fiind o cantitate mare.

#5 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 08 April 2010 - 01:25 PM

Adriana, tu esti o comoara la casa omului :hug: .

Da, de mucegai imi fac si eu griji. Intotdeauna borcanele cu masline desfacute de ceva mai mult timp fac floare deasupra chiar si tinute in frigider.

Mi-am amintit acum ca am vazut tot la niste magazine arabesti masline multe ambalate in vid in niste tavi de plastic transparente. Alea sunt sigur cu samburi si chiar acum in pauza o sa merg acolo si-o sa verific ce variante si ce preturi au. Mai ce ti-e si cu lumea asta... chiar ma intrebam acum doua saptamani cand le-am vazut, cine cumpara oare atatea masline din astea vidate la un loc; reflectam eu ca daca faci o petrecere probabil merita sa cumperi asa cantitate. Revin cu impresii.

Stii ceva de astea vidate? La astea te referi cand spui de maslinele fara lichid?

#6 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 08 April 2010 - 01:36 PM

Draga pisoias eu am lucrat la o (mai multe)alimentara,si maslinele veneau in bidoane mari,nu se vindeau prea mult dar daca saramura e binefacuta,nu au voie sa faca mucegai cel mult albul care iese la suprafata e sarea,eu le scurg de saramura pun in borcane sterilizate le acopar cu ulei cat incape(sa fie plin borcanul cu uleiul deasupra maslinelor de 1 deget),infiletez capacul si pastrez la rece si intuneric,frigider pe planul de jos(sticla)sau camara,beci ce ai...sa nu te sperii ca intra ulei mult nu-i bai ca dupaia nu-l arunci il folosesti la salate gatit etc,in felul asta il inobilezi chiar :hug:

Daca vrei sa te joci si mai mult le poti aromatiza chiar,dupa gust sau faci borcanele diferite:unul cu catei de usturoi,unul cu cimbru,origano,ce-ti place,unul cu ardei iute uscat..etc :lol:

Saramura se face cu apa in care se scufunda un ou crud intreg,se adauga sare de muraturi neiodata,dizolvandu-se pana ce oul incepe sa pluteasca,atunci inseamna ca ai pus suficienta sare,totusi daca sunt desamburite eu a-si opta pt,ulei... :)

Daca sunt prea sarate in momentul consumarii le tii la desarat in apa de seara pana a doua zi inainte de consumare(valabil si la telemea sau alta branza calup sarata)... :lol:

#7 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 08 April 2010 - 01:49 PM

Geany, eu o chestie alba plutitoare gasesc, nu arata prea neplacut, dar gustand maslinele de acolo spalate, mi s-au parut alterate.

da, asa e, uleiul e o alternativa, mersi ca mi-ai amintit. sunt aici magazine care vand masline din astea marinate in ulei cu diferite aromatizante: plante, usturoi, ardei iute, alune si alte minuni de care n-am mai auzit. (preturi naucitoare, dar imi mai iau de pofta. eee, ce, eu nu-mi pot face singura?)

Mi-ar place mult sa fac si eu borcane cu arome diferite, as incerca cu usturoi, cu ardei iute, cu rozmarin... dar spune-mi te rog ce fel de ulei sa folosesc?

As pune si in saramura si in ulei pentru inceput, sa vad ce iese.

(As pune in ulei la fel si branza gen telemea. Sunt la vanatoare si de branza din asta la cutii mai mari pe care vreau sa o tratez la fel, sa o pun la borcane mici cu saramura sau ulei si diverse aromatizante, dar nu stiu ce ulei sa folosesc. Asta cu branza e deja off-topic :lol: ...)

fetelor, va multumesc din nou, sunteti de un adevarat ajutor. :hug:

#8 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 08 April 2010 - 02:07 PM

Draga pisoias uite ca am postat si despre branza in borcan(mie personal mi-a placut cel mai mult feta) la muram tot ce prindem,ceapa marinata,''retete de mancaruri''pagina 2, discutii cu seful,iar daca mai vrei o idee poti face si un borcanel 2 de pate(pasta) de masline,dai la robot,blender mixer vertical ce ai tu sau fin chiar din cutit daca nu ai alceva maslinele,pui cam la o cana de 250 ml. masline tocate,1-2 catei de usturoi si ardei iute dupa gust,piper,mai pui putin ulei ca sa devina de o consistenta omogena,si umpli,1 - 2 borcanele sterile,mai putin cu un deget(1 cm)restul de un cm ulei de floarea soarelui,acea pelicula protejeaza de alterare,in felul asta ai oricand vin musafiri gata de uns pe bruschete,sau biscuiti sarati crachers',sau seara merge cu o bere...etc

Cat despre ce ulei :''de floarea soarelui sau de oricare mai ieftin nu are rost sa folosesti un ulei scump sau ceva ca oricum nu face diferenta..'''oricum si pe ala il folosesti...

Mai vb..

#9 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 08 April 2010 - 02:45 PM

AAAAaaaa!!!si idei mai am draga mea,ca io' mi's moldoveanca inventiva de felul meu....eu asi spala cateva,le-asi taia ineluse,si le-asi pune in doze mici la congi(stii intr-un colt de punguta o portie,faci nod,apoi alta faci nod,etc...cand ai nevoie scoti si rupi),in felul asta poti pune pe o pizza,in omleta la cuptor mirobolanta a lui taylor,in chek sarat cu masline,etc,de vreme ce merg la cuptor apoi eu nu vad problema....

#10 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 08 April 2010 - 10:30 PM

Pisoi, la 08 April 2010 - 01:25 PM, a spus:

Adriana, tu esti o comoara la casa omului :violent5: .

O sa-i reamintesc lui Stefano chestia asta :cheers:

Pisoi, la 08 April 2010 - 01:25 PM, a spus:

Stii ceva de astea vidate? La astea te referi cand spui de maslinele fara lichid?

Cele fara lichid pe care le cumpar rareori sunt ori in cutiuta de plastic ori in cutie de metal.
Sunt si vidate dar doar un sortiment dar eu nu le cumpar. Dar cred ca sunt bune si ele.

Brinza, chiar si telemeaua, poti sa o pastrezi bine mersi in ulei adaugind ce condimente iti plac, usturoi, ardei iute, ceapa, origano uscat.

#11 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 08 April 2010 - 10:54 PM

Daca vorbesti de maslinele negre cele colorate cu colorant(nu coapte natural)fara sîmburi,alea o sa-ti fac totdeauna o pojghita alba,de la colorantul din ele...ala strica toata afacerea.Cea mai buna varianta e cea cu borcanul+ saramura iar desupra un deget de ulei.Daca le vei pastra însa,mult timp,îsi schimba gustul si in varianta asta...daca mai adaugi si ierburi care nu-s uscate bine,sau usturoi proaspat...atunci se strica si mai repede.
Eu cumpar rar masline negre fara sîmburi,si le folosesc în general la decorat ceva(salata beouf..etc)..de mîncat,prefrer Kalamata,coapte natural ,cu sîmburi .

Am facut si eu niste experimente cu o asemenea doza mare de masline negre de la Metro...nu o sa mai fac :D
Neaparat uita-te pe ambalaj.Toate maslinele negre sînt colorate în general cu E-579 ,nu stiu cum se numeste colorantul asta în romaneste,de aia ti-am scris E-ul,asa o sa-l gasesti tu.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   nrares 

• Site Admin
  • PipPipPipPip
  • Grup: Red
  • Postari: 468
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationRO

Postat 08 April 2010 - 11:49 PM

Soacra cumnatului meu pastreaza maslinele (culese din propria gradina) in borcane pline cu ulei de masline (facut tot de ea). Fiind grecoaica, e o traditie la ei in familie. Tinute doar in ulei, ea spunea ca maslinele pot sta pana la 5 ani fara sa se strice.

#13 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 09 April 2010 - 01:57 PM

Geany, la 08 April 2010 - 02:07 PM, a spus:

Draga pisoias uite ca am postat si despre branza in borcan(mie personal mi-a placut cel mai mult feta) la muram tot ce prindem,ceapa marinata,''retete de mancaruri''pagina 2, discutii cu seful,iar daca mai vrei o idee poti face si un borcanel 2 de pate(pasta) de masline,dai la robot,blender mixer vertical ce ai tu sau fin chiar din cutit daca nu ai alceva maslinele,pui cam la o cana de 250 ml. masline tocate,1-2 catei de usturoi si ardei iute dupa gust,piper,mai pui putin ulei ca sa devina de o consistenta omogena,si umpli,1 - 2 borcanele sterile,mai putin cu un deget(1 cm)restul de un cm ulei de floarea soarelui,acea pelicula protejeaza de alterare,in felul asta ai oricand vin musafiri gata de uns pe bruschete,sau biscuiti sarati crachers',sau seara merge cu o bere...etc

Cat despre ce ulei :''de floarea soarelui sau de oricare mai ieftin nu are rost sa folosesti un ulei scump sau ceva ca oricum nu face diferenta..'''oricum si pe ala il folosesti...

Mai vb..

Am luat branzica gen telemea uscata, la cutie in saramura. ei aici ii spun feta la branzica asta, dar eu ii zic telemea ca sa nu o confund cu o anumita feta care se vinde si aici si prin romania la bucati patrate si care e foarrte sarata si untoasa asa cumva, care nu aduce deloc cu feta greceasca.

O sa revin cu amanunte dupa ce o sa pun branzica la borcane. Am pus cateva itnrebari pe topicul cu ceapa murata (cam off-t).

Foarte faina ideea cu pasta de masline, n-am facut si n-am gustat pana acum, e musai sa incerc. O sa caut masline fara samburi special pentru pasta asta.

#14 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 09 April 2010 - 01:57 PM

nrares, la 08 April 2010 - 11:49 PM, a spus:

Soacra cumnatului meu pastreaza maslinele (culese din propria gradina) in borcane pline cu ulei de masline (facut tot de ea). Fiind grecoaica, e o traditie la ei in familie. Tinute doar in ulei, ea spunea ca maslinele pot sta pana la 5 ani fara sa se strice.

Rares,asta e deja alta mîncare de peste :)
Una e sa le pui tu direct,si alta e sa cumperi,sa desfaci ambalajul etc...

Cum ziceam,eu am încercat diferite modalitati cu o doza de aia mare...si nu m-a satisfacut nicio metoda.Daca sînt consumate într-o perioada nu prea lunga de timp,sînt ok...în rest...
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#15 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 09 April 2010 - 01:59 PM

Geany, la 08 April 2010 - 02:45 PM, a spus:

AAAAaaaa!!!si idei mai am draga mea,ca io' mi's moldoveanca inventiva de felul meu....eu asi spala cateva,le-asi taia ineluse,si le-asi pune in doze mici la congi(stii intr-un colt de punguta o portie,faci nod,apoi alta faci nod,etc...cand ai nevoie scoti si rupi),in felul asta poti pune pe o pizza,in omleta la cuptor mirobolanta a lui taylor,in chek sarat cu masline,etc,de vreme ce merg la cuptor apoi eu nu vad problema....

Mersi tu moldoveanco (si eu is moldoveanca pe jumatate, dupa tata - bacauan :) ).
Idee super, de tinut minte. (congi meu e tare mic si pricajit, dar o punguta cu cateva portii din astea tot inghesui eu acolo, pentru pizza cu siguranta ca din asta fac mai des). :)

#16 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 09 April 2010 - 02:06 PM

Adriana, la 08 April 2010 - 10:30 PM, a spus:

O sa-i reamintesc lui Stefano chestia asta :)

Da-i sa citeasca pe-aici :)

Cele fara lichid pe care le cumpar rareori sunt ori in cutiuta de plastic ori in cutie de metal.
Sunt si vidate dar doar un sortiment dar eu nu le cumpar. Dar cred ca sunt bune si ele.

Voi acolo in patria maslinelor aveti niste sortimente de o calitate exceptionala (ce-am degustat eu intr-o vizita la roma in luna lui mai o sa-mi ramana la suflet toata viata... o simpla rosie era divina, rucola la fel etc...).

Am gasit aici intr-un magazin un borcanel cu masline negre cumva putin uscate ca nu aveau lichid si am luat de pofta. Mi-au iesit bubite pe limba instant. aveau un gust foarte foarte puternic, prea tare ca sa mai fie si bun. Poate trebuia sa le tin la desarat si de-euri-zat in apa inainte sa le consum ... nu stiu.

Eu cred ca la noi nu exista sortimentul asta de care vorbesti tu. Totusi o sa ma uit atenta prin toate magazinele si de acum incolo, poate apare.

Alea vidate crezi ca n-ar fi de calitate? Probabil totusi o sa ma risc intr-o zi sa vad cum sunt. O sa revin cu explicatii cand va fii.

Brinza, chiar si telemeaua, poti sa o pastrezi bine mersi in ulei adaugind ce condimente iti plac, usturoi, ardei iute, ceapa, origano uscat.

Mersi de sfat. Uleiul trebuie musai sa fie de masline? trebuie sa sterilizez borcanele? Trebuie tinute numai in frigider, sau merg tinute infiletate bine si afara?

#17 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 09 April 2010 - 02:13 PM

Maya, la 08 April 2010 - 10:54 PM, a spus:

Daca vorbesti de maslinele negre cele colorate cu colorant(nu coapte natural)fara sîmburi,alea o sa-ti fac totdeauna o pojghita alba,de la colorantul din ele...ala strica toata afacerea.

Aaah! Deocamdata n-am gasit fara colorant, dar m-am hotarat sa NU conserv masline fara samburi, nu stiu de ce dar am un cui impotriva lor, am impresia ca sunt scurse de aroma, parca intra apa in ele cumva.

din cate am inteles, maslinele oricat de coapte ar fi nu se coloreaza negru-negru de la natura.

Cea mai buna varianta e cea cu borcanul+ saramura iar desupra un deget de ulei.Daca le vei pastra însa,mult timp,îsi schimba gustul si in varianta asta...daca mai adaugi si ierburi care nu-s uscate bine,sau usturoi proaspat...atunci se strica si mai repede.

Am renuntat la ideea sa folosesc saramura in care vin ele si merg pe varianta cu ulei fara alte zemuri.

Eu cumpar rar masline negre fara sîmburi,si le folosesc în general la decorat ceva(salata beouf..etc)..de mîncat,prefrer Kalamata,coapte natural ,cu sîmburi .

Eu le cumpar ca-s cele mai raspandite aici, de obicei le mancam asa rapid, sau in salata orientala. Dar sincer as prefera unele cat mai naturale.

Kalamata? te cred ca le preferi, sunt asa de buneee! Dar unde le gasesti tu de cumparat, in ce stare, si mai ales cum stii ca au fost coapte natural?

Am facut si eu niste experimente cu o asemenea doza mare de masline negre de la Metro...nu o sa mai fac :)
Neaparat uita-te pe ambalaj.Toate maslinele negre sînt colorate în general cu E-579 ,nu stiu cum se numeste colorantul asta în romaneste,de aia ti-am scris E-ul,asa o sa-l gasesti tu.

Ai experimentat cu masline fara samburi sau cu? Si ce-au patit pana la urma?

Despre colorant stiu, dar nu stiu ce sa fac sa-l ocolesc. Avem o oferta destul de saraca aici in irlanda unde mai toata mancarea se importa de peste mari si tari.

Mersi pentru tot :)

#18 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 09 April 2010 - 02:15 PM

nrares, la 08 April 2010 - 11:49 PM, a spus:

Foarte interesant! Ce inseamna sa ai maslina in gradina! ce, parca noi nu facem super-conserve cu ce creste pe la noi prin pomi si prin pamant... :)

#19 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 09 April 2010 - 02:29 PM

Acum sa va zic ce-am facut ieri in pauza: am gasit la magazinul arabesc de care vorbeam niste cutii cu masline intregi in saramura, in greutate neta de 500gr (negre negre, de cu e-ul ala de care vorbesti tu Maya, dar pe cutie ii zice pe nume, nu are cod de E).

La vid am gasit doar niste pachetele mici care nu mi-au placut la infatisare, iar cutii mai mari nu am gasit.

Am mai gasit si branza rondele (gen feta greceasca pe care eu o aseman cu o telemea buna uscata) la o cutie de 1kg net.

Preturi foarte bune, pe masline am dat 2.95 euro, ceea ce dau de obicei pe o manuta de masline marinate de la vitrina cu bunataturi unde te autoservesti folosind cutiute de plastic (care trag si ele la cantar :) nu?).

Bun... Am ajuns acasa si primul lucru: am desfacut cutia cu masline. Le-am gasit mult mai mici decat aratau pe cutie :) , am degustat intr-o secunda vre-o cinci asa (gravida, de!) ca sa-mi fac o parere. Parerea: fuarte bune, gustoase, aromate, extra super! Am luat doo borcane, usturoiul, ierburile de provence si m-am asternut la acest complicat proces de conservare :) .

am zvantat cat de cat maslinele si le-am pus intr-un borcan intercalate cu felute de usturoi proaspat, iar in celalalt borcan presarate cu ierburi din astea uscate.

Am turnat ulei de floare pana le-am acoperit si am inchis borcanele. Au stat in bucatarie pe masa pana dimineata.

Dimineata m-am gandit sa le pun totusi in frigider, dar nu inante de o degustare... :) .

am dat gata cred un sfert de borcan din cele cu usturoi. doar scurse usor de ulei si cu paine proaspata (de casa, de moi :floare: ). Incredibil dar deja au prin ceva gust de usturoi. Sunt foarte bune, sunt foarte incantata!

Pe cele cu ierburi am de gand sa le mai las ceva timp inainte de degustare, dar tare mi-e teama ca n-o sa vada sfarsitul celeilalte saptamani nici unul din borcane. Prea sunt bune :floare:

#20 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 09 April 2010 - 05:37 PM

Bravo pisoias :) ma bucur... :)

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2