Forum Culinar: Conservarea maslinelor - Forum Culinar

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Conservarea maslinelor ... conservate deja

#21 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 09 April 2010 - 06:19 PM

Geany, dac-ai sti cat ma bucur si eu...! Abia astept sa ajung acasa si sa fac si branzica cu ceva ierburi, usturoi si iutica (n-am decat ardei uscat fulgi, dar cred ca o sa fie suficient de bun). :)

Aaah! Si sa mai degust odata maslinele alea sa vad ce treaba a facut frigul din frigider.

Borcanelele astea colorate si pline de chestii de lux (in definitiv in vanzare asa sunt pretuite, ca niste mici comori) sunt potrivite pentru a fi facute cadou cand treci pragul cuiva. ce ziceti?

Personal sunt deosebit de incantata sa primesc ceva bun de mancare mai mult decat flori sau alte atentii. din pacate eu nu primesc de mancare :floare: , eu numai dau... :)

#22 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 09 April 2010 - 10:13 PM

Pisoi,eu am experimentat cu masline negre colorate cu eul ala,si aveau sîmburi.Am pus diferite combinatii.Cu ulei deasupra,în ulei..cu ierburi uscate si usturoi deshidratat.Un borcanel l-am pus cu saramura,dar ala a fost primul care s-a stricat.probabil nu am facut eu saramura cum trebuie(posibil prea putina sare).Cele în ulei sau pastrat cel mai mult,dar stiu ca,cîndva aveau un gust...cele cu usturoi si ierburi,desi uscate bine,le-am consumat mai rapid.Stiu însa ca daca bagi usturoi proaspat si ierburi proaspete,se altereaza mai rapid chiar daca-s in ulei..fermenteaza prospetimea :) ...daca le consumi mai repede,nu se întîmpla nimic.

Maslinele coapte nu sînt niciodata negre ca cele colorate cu Eul ala,ci în primul rînd nu au toate aceeasi culoare,dar bat între un amestec de maroniu-vînat...mai inchis,mai deschis...depinde cît de coapte-s..si probabil si specie.

Cum ziceam,eu ador Kalamata,grecesti,colorate de soare.
Uite culoarea(nu cele verzi :) )

Imagine postata
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#23 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,432
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 April 2010 - 10:28 PM

Vezi postareaPisoi, la 09 April 2010 - 02:06 PM, a spus:

Voi acolo in patria maslinelor aveti niste sortimente de o calitate exceptionala (ce-am degustat eu intr-o vizita la roma in luna lui mai o sa-mi ramana la suflet toata viata... o simpla rosie era divina, rucola la fel etc...).

Am gasit aici intr-un magazin un borcanel cu masline negre cumva putin uscate ca nu aveau lichid si am luat de pofta. Mi-au iesit bubite pe limba instant. aveau un gust foarte foarte puternic, prea tare ca sa mai fie si bun. Poate trebuia sa le tin la desarat si de-euri-zat in apa inainte sa le consum ... nu stiu.

Eu cred ca la noi nu exista sortimentul asta de care vorbesti tu. Totusi o sa ma uit atenta prin toate magazinele si de acum incolo, poate apare.

Alea vidate crezi ca n-ar fi de calitate? Probabil totusi o sa ma risc intr-o zi sa vad cum sunt. O sa revin cu explicatii cand va fii.

Mersi de sfat. Uleiul trebuie musai sa fie de masline? trebuie sa sterilizez borcanele? Trebuie tinute numai in frigider, sau merg tinute infiletate bine si afara?

Eu cum am mai zis folosesc doar niste masline micute din Liguria,taggiasche, sunt cele mai bune.
Imi pare rau ca n-am pozat niste masline verzi crapate si aromatizate cu ardei iute pe care le-am cumparat de la piata simbata trecuta, erau foarte bune.
Negre urite sunt cele facute la cuptor dar pe mine nu m-au atras niciodata si sunt vidate.
Cele negre vidate fara simburi le cumpar rar cind am doar de facut vreo reteta gen omleta lui taylor.
Nu pot zice daca cele vidate sunt sau nu de calitate, depinde de sortiment, cele pe care eu le gasesc aici vidate nu sunt de calitate, cele mai de calitate pentru mine sunt cele pastrate in ulei de masline.
Eu as folosi numai ulei de masline si le-as pastra in frigider, in borcane curate nu neaparat sterilizate.

#24 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 10 April 2010 - 08:41 AM

Draga pisoi uite cum a-si face eu in locul tau daca imi permiti,avand in vedere ca tu ai o cantitate mai mare,pune cateva borcanele diferite cu mirodenii diferite acoperit cu ulei(in felul asta vezi si care combinatie iti place mai mult)iar restul pune-le doar in ulei(daca-ti permiti de masline)acelea le vei consuma ultimile,daca vrei pe parcurs,scurgi uleiul si mai pui la marinat,acoperind din nou cu alt ulei proaspat,si ce gusturi iti place(uleiul sa nu-l arunci il folosesti..)valabil si la branza murata..ca si ingrediente,uscate,este ceapa deshidratata,usturoi,rosmarin ierburi de provence etc....oricum sa tii totul la frigider... :)

#25 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 12 April 2010 - 11:42 AM

Fetelor, multumesc mult pentru sugesstii si info.

Am poze, sa vedem cand reusesc sa le urc. :floare:

#26 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 14 April 2010 - 06:59 PM

Poze - cam nereusite, nu se vad maslinele bine...

Masline marinate cu usturoi:
Imagine atasata: monthly_04_2010/post-107-127126408745.jpg

Nu mai sunt... le-am papat aproape singura! i-am dat mamei sa guste si a zis "aaa au gust de usturoi - nu-mi plac!" iar eu am replicat "super, imi raman mai multe mie! :D ". Le-am papat dimineata la micul dejun si la servici pe post de gustare. Foarte foarte bune. M-am grabit putin sa le termin ca a zis Maya ca n-ar tine prea mult cu usturoi crud. Sa zic asa ca ieri in ultima lor zi, cam la 5 zile de la 'facere' mi-au parut putin moi, dar nu sunt sigura, cam intrase paranoia in mine si s-ar putea sa ma fi autosugestionat. Mai fac cu siguranta. Am inceput deja sa folosesc uleiul sa fiu sigura ca nu se strica de la usturoiul proaspat.

Masline marinate cu rozmarin:
Imagine atasata: monthly_04_2010/post-107-127126430054.jpg

Din astea inca mai sunt cateva. Asa a ajuns si omu' meu sa deguste si nu s-a strambat!
Mie sincer nu mi s-au parut deloc aromate, nu stiu ce-a facut rozmarinul ala acolo ca eu nu-i simt aroma. deci... masline cam simple. :D Poate ar trebui sa le tin mai mult, sa uit de ele o luna prin frigider?

#27 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 14 April 2010 - 07:07 PM

Draga Pisoi,zaresc in spate si branza murata neeaaammm!!!!eu maine o sa o incep pe-a mea vin cu poze...cat despre masline nu ai simtit rosmarinul pt. ca maslinele au un gust tare ,decis,al lor natural deci e mai greu de acoperit(doar cu ceva tare precum usturoiul)daca mami tau s-a strambat la usturoi sa incerci sa-i faci un borcanel cu ardei iute uscat(fulgi)in loc de usturoi...super...

Avand in vedere ca ti-e atat de frica sa nu se altereze uite mai vin c-o idee pt. viitor(ti-am zis doar ca i'o is moldoveanca inventiva),pui in ulei caldut la macerat usturoi rosmarin proaspat sau ardei iute ce vrei tu,lasi la macerat uleiul 3 zile si apoi scurgi si il ai pregatit pt. masline sau branza,salate ce vrei tu :D

Iar acest ulei pe care tu acum il refolosesti,pune'l la salatele tale faine sau fa o pasta aglio olio mama ce bun..te pup si dau eu o tura si pe la salati''asteapta-ma ca viu'... :D

#28 Useril este offline   any_annette 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 April 2010 - 10:43 PM

Vezi postareaAdriana, la 09 April 2010 - 10:28 PM, a spus:

Imi pare rau ca n-am pozat niste masline verzi crapate si aromatizate cu ardei iute pe care le-am cumparat de la piata simbata trecuta, erau foarte bune.

Sau: verzi crapate, tulpini de telina taiate bucatele (si ceva frunze) si morcov taiat rondele, cu ulei de masline.

#29 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 15 April 2010 - 01:20 PM

Vezi postareaGeany, la 14 April 2010 - 07:07 PM, a spus:

Draga Pisoi,zaresc in spate si branza murata neeaaammm!!!!eu maine o sa o incep pe-a mea vin cu poze...cat despre masline nu ai simtit rosmarinul pt. ca maslinele au un gust tare ,decis,al lor natural deci e mai greu de acoperit(doar cu ceva tare precum usturoiul)daca mami tau s-a strambat la usturoi sa incerci sa-i faci un borcanel cu ardei iute uscat(fulgi)in loc de usturoi...super...

Sa stii ca o sa incerc si cu ardei iute uscat, dar nu pentru mama ca o pisca la limba :violent1: , mie imi place.

Avand in vedere ca ti-e atat de frica sa nu se altereze uite mai vin c-o idee pt. viitor(ti-am zis doar ca i'o is moldoveanca inventiva),pui in ulei caldut la macerat usturoi rosmarin proaspat sau ardei iute ce vrei tu,lasi la macerat uleiul 3 zile si apoi scurgi si il ai pregatit pt. masline sau branza,salate ce vrei tu ;)

Sa stii ca esti geniala! Asa o sa fac cu siguranta!

Iar acest ulei pe care tu acum il refolosesti,pune'l la salatele tale faine sau fa o pasta aglio olio mama ce bun..te pup si dau eu o tura si pe la salati''asteapta-ma ca viu'... :director:

Nici prin cap nu-mi trecea sa arunc cumva uleiul ala aromat! Tot voi m-ati invatat ca se poate refolosi si ghici ce? Chiar aseara am facut paste cu ciuperci iar ciupercile le-am calit in uleiul asta infuzat cu usturoi - doamne ce arome ieseau din tigaia aiaaa! Si apoi pastele simple (alea facute de mine ieri dimineata :D le-am stropit tot cu ulei din asta inainte sa le pun in farfurii. Sunt peste masura de incantata.

Chiar si uleiul ala in care e rozmarin o sa-l folosesc, trebuie sa iasa aroma din rozmarin intr-o tocanita sau mai fac eu niste cartofi jumate fierti jumate copti la cuptor cu rozmarin.

:violent6:

#30 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 15 April 2010 - 02:20 PM

Ma bucur tare mult ca ti-au placut si ca ti-am dat idei sa le mancati sanatosi! :violent6:

#31 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 April 2010 - 02:46 PM

Ultimele masline tocmai s-au terminat. In sfarsit am simtit gustul de rozmarin! O sa mai fac garantat, merg acum sa cumpar o noua cutie de masline, sau poate chiar doua, sa fie in casa. O sa incep cu infuzarea uleiului intai. Oricum ideea cu infuzarea uleiului e asa de faina incat cred ca o sa infuzez toate uleiurile din casa cu cate ceva :D .

Nu mai stiu cand am inceput sa fac iaurt, dar merge foarte bine in continuare. Fac dintr-un litru de lapte odata si ma tine cateva zile. L-am pus chiar si intr-un sos pentru ca e cremos si destul de lichid. tot citesc pe internet despre metode de preparare si pana daunazi aflasem doar de laptele praf care s epoate pun pentru a obtine un iaurt mai gros. Acum tocmai am aflat ca se poate pune smantana din cea pentru frisca, simpla sau dubla. Cu cat mai multa smantana, cu atat mai gros iaurtul. o sa incer la urmatoarea transa. Am gasit intr-un final startere pentru iaurt, acum problema e ca am gasit pentru multe tipuri de iaurt, inclusiv pentru kefir si nu stiu de care sa iau! Ca odata luate trebuie sa continui productia, altfel pierzi semintele cum ar veni. Ma gandesc daca pot consuma un litru de kefir pe saptamana.

De gatit am gatit multe, dar nimic spectaculos. Poate doar cornurile mele cu gem de capsuni de trei ori pe saptamana ca nu ma pot satura de ele! Acum gata, ca s-a terminat gemul de capsuni din Romania. Sigur ca pot cumpara din magazin... dar ma mai gandesc. :D

#32 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 April 2010 - 04:36 PM

Pai ti s-a terminat tocmai la timp gemul de capsuni,ca apar capsunele si poti sa-ti faci,acusi,acusi... :D

#33 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 April 2010 - 04:45 PM

N-am nici o sansa sa-mi fac singura, aici sunt niste preturi la fructe de te doare mintea. poate doar sa merg singura la cules daca m-o lasa vreun fermier. O sa caut, stiu ca in state se practica, aici nu am auzit.

Tot Romania ramane baza la anumite produse :D . Si familionul care face si imparte si la astia mai amarati de-au emigrat.

#34 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 April 2010 - 05:44 PM

Pisoias imi pare rau ca e asa cu fructele la voi(chiar si in sezon?!)...imi detaliezi si mie pe undeva cum e cu cornurile tale cu dulceata te rog?!!

#35 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 April 2010 - 06:02 PM

Chiar si in sezon nu sunt preturi de facut dulceata. Doar de facut pofta, ca de saturat nu se pune problema :D .

Despre cornuri nu am timp sa detaliez dar in graba iti zic asa: fac aluatul de la cinabons dat de Cabi Cara (l-am gasit la ea pe blog). Din aluat intind doua foi pe care le impart pe fiecare in 6 patrate. Patratele le ung mai la o margine cu gem de capsuni si rulez. le coc la 180gr pentru 40 minute, dupa ce se rumenesc putin le ung cu miere desfacuta putin cu lapte sau cu sirop de zahar. Poate la sf de saptamana o sa reusesc sa fac ceva poze si atunci vin cu reteta pas cu pas, ca zau merita.

Acum am recitit si vad ca n-am scris de lasat la crescut aluatl, apoi si cornurile in tava... ooof daca n-am timp!

#36 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 19 April 2010 - 06:18 PM

Multumesc oricum o sa ma informez,suna super ''invitant''..

#37 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 21 April 2010 - 04:43 PM

Maslinele mele marinate s-au terminat, asa ca aseara am pus altele: un borcan cu usturoi (desi am zis ca infuzez separat, m-am trezit cam tarziu si n-am vrut sa raman fara asemenea provizii valoroase!) si un borcanel mai mic cu fulgi de ardei iute.

Borcanul cu usturoi o sa il incerc curand si nu o sa-l las prea mult, desi nu cred ca va fi un efort :occasion15: .

Borcanul cu ardei iute l-as lasa macar cateva zile in ideea ca uscatele infuzeaza mai greu. Nu ma grabesc atata timp cat am borcanul cu usturoi :floare: .

#38 Useril este offline   MariaSan 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 23 April 2010 - 12:35 PM

Gata, am desfacut borcanul cu iutzica. Maslinele sunt putintel iuti si cred ca n-o s-apuce sa se iuteasca prea tare de data asta ca-s pofticioasa rau. Data viitoare pun un borcan mai mare, sa fie clar ;)

#39 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 23 April 2010 - 01:04 PM

Sa le mancati sanatosi Pisoi ma bucur tare mult ca v-au placut si ca esti multumita... ;)

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

4 useri citesc topicul
0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi