Sosuri
#21
Postat 08 January 2014 - 12:25 PM
Adaptarile romanesti implica diferite variatiuni, unele chiar mult diferite fata de modelul american, iar cele autohtone imi cam dau de gandit.
Par example cineva in loc sa bage tava de cuptor la spalat dupa ce-a scos friptura a decis sa puna lapte si diverse-n ea si-a servit latura respectiva la masa.
Altii-l umfla cu coniac si ierburi...
Iar altii spun ca e musai sa ai supa din oase de vita ca baza.
A facut careva cu succes pana acum Sos Gravy care sa se apropie celor de la KFC SUA?
(btw, doar in SUA la KFC se gaseste Gravy, la noi se gaseste sosul de usturoi)
#22
Postat 08 January 2014 - 07:55 PM
Daca am timp, dupa ce strecor zeama de la friptura, o pun la frigider ca sa se intareasca grasimea si sa o pot arunca. Zeama care ramane (defapt un fel de gelatina) o folosesc cum am zis la inceput.
#23
Postat 08 January 2014 - 09:38 PM
georgeleus, la 08 January 2014 - 12:25 PM, a spus:
nu-i frumos!
condimentat potrivit, scazut cat trebuie, poate sa fie ceva f gustos.
nu stiu daca gravy e-un anume sos, dar am vazut pe paprika-tv o multime de retete cu Jamie Oliver sau cu Gordon Ramsay care prefera sa nu spele tava - sic! - si sa faca in ramasitele de la friptura sosuri de care nu ma-ndoiesc ca-s gustoase.
#24
Postat 09 January 2014 - 09:15 AM
Prima se numeste Puricei.
In tuciul in care s-a prajit carne (de regula dupa pomana porcului, adica dupa carne care-a colcait in grasime proprie), dupa ce s-a scos hoitul se iau mici bucatele de mamaliga care se fac bilutze si se invart prin grasimea respectiva conform vorbei populare "ca un c_i intr-o caldare"

Cica mancau saracii de-alea de se bateau turcii la gurile lor.
...vazand ultimele documentare referitoare la WW2 si implicatiile din tzara noastra, le cam dau dreptate.
A doua nu stiu cum se numeste dar e cam aceeasi marie cu alte ingrediente-n palarie:
In tuciul in care s-a facut mamaliga nu se pune apa (cum s-ar lasa la inmuiat pentru facilitarea spalarii) ci se pune lapte si se pune din nou la fiert.
Se-ncepe sa se razuie peretii tuciului, se lasa sa se-mbibe cu lapte, se pun pe farfurie si here you go: another fine crisis treat.
...daca stau sa ma gandesc bine, Sambata asta daca tot gatesc pentru ziua nevestii, scot friptura din cuptor si m-apuc sa-ncerc minunea cu ce ramane-n tava. Poate va dau dreptate.
Va pup.
#25
Postat 09 January 2014 - 09:27 AM
georgeleus, la 09 January 2014 - 09:15 AM, a spus:
Prima se numeste Puricei.
In tuciul in care s-a prajit carne (de regula dupa pomana porcului, adica dupa carne care-a colcait in grasime proprie), dupa ce s-a scos hoitul se iau mici bucatele de mamaliga care se fac bilutze si se invart prin grasimea respectiva conform vorbei populare "ca un c_i intr-o caldare"

Cica mancau saracii de-alea de se bateau turcii la gurile lor.
...vazand ultimele documentare referitoare la WW2 si implicatiile din tzara noastra, le cam dau dreptate.
A doua nu stiu cum se numeste dar e cam aceeasi marie cu alte ingrediente-n palarie:
In tuciul in care s-a facut mamaliga nu se pune apa (cum s-ar lasa la inmuiat pentru facilitarea spalarii) ci se pune lapte si se pune din nou la fiert.
Se-ncepe sa se razuie peretii tuciului, se lasa sa se-mbibe cu lapte, se pun pe farfurie si here you go: another fine crisis treat.
...daca stau sa ma gandesc bine, Sambata asta daca tot gatesc pentru ziua nevestii, scot friptura din cuptor si m-apuc sa-ncerc minunea cu ce ramane-n tava. Poate va dau dreptate.
Va pup.
Am servit si de una si de alta. Delicioase!!!!

Mama si acum pune lapte peste coaja de mamaliga ramasa pe ceaun (care la noi se cheama scrum). Si da si lupta vitejeste pana luceste bietu' ceaunel.

#26
Postat 09 January 2014 - 09:58 AM
Foxyy, la 09 January 2014 - 09:27 AM, a spus:
georgeleus, la 09 January 2014 - 09:15 AM, a spus:
In tuciul in care s-a prajit carne (de regula dupa pomana porcului, adica dupa carne care-a colcait in grasime proprie), dupa ce s-a scos hoitul se iau mici bucatele de mamaliga care se fac bilutze si se invart prin grasimea respectiva conform vorbei populare "ca un c_i intr-o caldare"

Cica mancau saracii de-alea de se bateau turcii la gurile lor.
...vazand ultimele documentare referitoare la WW2 si implicatiile din tzara noastra, le cam dau dreptate.
Am servit si de una si de alta. Delicioase!!!!

Ca mi-am adus aminte: peste untura se pune mamaliga, da' se pune si branza framantata (cas framantat cu sare si pus la borcan)...... Atunci sa vezi lupte....... Hunii, gotii si vandalii la un loc ar fi mici copii.....

#27
Postat 09 January 2014 - 04:20 PM
Si sa stii ca de la originea lui gravy se face cu sosul de la friptura! Ca doar n-au innebunit toti chef-ii sa faca asta de amorul artei!
#28
Postat 09 January 2014 - 05:07 PM
georgeleus, la 09 January 2014 - 09:15 AM, a spus:
Denigrant sa mancati sosul fripturii? Foarte interesant ...
#29
Postat 10 January 2014 - 09:58 AM
Uma, la 09 January 2014 - 05:07 PM, a spus:
Observ ca pasiunea pentru persiflarea membrilor e mult mai accentuata decat emiterea unor opinii pertinente.
Propun sa schimbam numele topic-ului, sa-i zicem "Salvati Tigaia" sau poate "Exploatarea Produselor Secundare".
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand vad asta:

sau asta:

sau asta:

automat ma duc cu gandul la asta:

Si sincer nu-mi starneste vreo pofta.
...dar am crezut ca-n urma penultimei mele postari ne-am lamurit asupra peiorativitatii contextului folosit. Sper in continuare sa nu ma fi-nselat.
#30
Postat 10 January 2014 - 05:29 PM
#31
Postat 10 January 2014 - 06:45 PM
Schimbind registrul, asa unii nu mananca untura ca li se pare scarboasa ca miros in faza ei initiala lichida!
#32
Postat 11 January 2014 - 01:40 AM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#33
Postat 11 January 2014 - 02:22 AM
Si ai tras concluzia asta dupa cele 2-3 postari?!
Cu ce este opinia mea mai putin pertinenta decat a ta ? Tu gasesti "denigrant sa mananci sosul de la friptura (aka leftovers), iar eu gasesc opinia foarte interesanta.
Daca esti interesat(a) de o conversatie in care sa "denigram" mai putin si sa invatam mai multe, cu cea mai mare placere

#34
Postat 11 January 2014 - 02:30 AM
aura, la 10 January 2014 - 05:29 PM, a spus:
Gusturile nu se discuta, evident. Nici eu nu sunt un fun al gravy-ul american, mai ales al celui facut din prafuri.
Dar 'gravy' nu este exclusiv Nord Americii - aici o reteta foarte buna a britanicului Jamie Oliver.
http://www.jamieoliv...ntly-good-gravy