Forum Culinar: Sosuri - Forum Culinar

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sosuri

#21 Useril este offline   georgeleus 

• Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 30-December 13
  • LocationPloiesti

Postat 08 January 2014 - 12:25 PM

Unul dintre cele mai populare sosuri la americani se numeste gravy.
Adaptarile romanesti implica diferite variatiuni, unele chiar mult diferite fata de modelul american, iar cele autohtone imi cam dau de gandit.

Par example cineva in loc sa bage tava de cuptor la spalat dupa ce-a scos friptura a decis sa puna lapte si diverse-n ea si-a servit latura respectiva la masa.
Altii-l umfla cu coniac si ierburi...
Iar altii spun ca e musai sa ai supa din oase de vita ca baza.

A facut careva cu succes pana acum Sos Gravy care sa se apropie celor de la KFC SUA?
(btw, doar in SUA la KFC se gaseste Gravy, la noi se gaseste sosul de usturoi)
Nu-i problema ca-mi place sa gatesc, mai rau e ca-mi place sa si mananc.

#22 Useril este offline   aura 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 08 January 2014 - 07:55 PM

Nu stiu cum e cel de la KFC, dar eu il fac cu ceapa, vin rosu, thyme si smantana. Cateodata pun si ciuperci.

Daca am timp, dupa ce strecor zeama de la friptura, o pun la frigider ca sa se intareasca grasimea si sa o pot arunca. Zeama care ramane (defapt un fel de gelatina) o folosesc cum am zis la inceput.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#23 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 08 January 2014 - 09:38 PM

Vezi postareageorgeleus, la 08 January 2014 - 12:25 PM, a spus:

in loc sa bage tava de cuptor la spalat dupa ce-a scos friptura a decis sa puna lapte si diverse-n ea si-a servit latura respectiva la masa.

nu-i frumos!
condimentat potrivit, scazut cat trebuie, poate sa fie ceva f gustos.

nu stiu daca gravy e-un anume sos, dar am vazut pe paprika-tv o multime de retete cu Jamie Oliver sau cu Gordon Ramsay care prefera sa nu spele tava - sic! - si sa faca in ramasitele de la friptura sosuri de care nu ma-ndoiesc ca-s gustoase.

#24 Useril este offline   georgeleus 

• Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • LocationPloiesti

Postat 09 January 2014 - 09:15 AM

Pai daca nu vi se pare denigrant sa mancati leftovers-urile din tava, atunci vin cu doua propuneri de deliciu ca si produs secundar, inventate de amaratzii mei de la tzara (parintii parintilor care-au trait foametea din '45).

Prima se numeste Puricei.
In tuciul in care s-a prajit carne (de regula dupa pomana porcului, adica dupa carne care-a colcait in grasime proprie), dupa ce s-a scos hoitul se iau mici bucatele de mamaliga care se fac bilutze si se invart prin grasimea respectiva conform vorbei populare "ca un c_i intr-o caldare" :rolleyes:
Cica mancau saracii de-alea de se bateau turcii la gurile lor.
...vazand ultimele documentare referitoare la WW2 si implicatiile din tzara noastra, le cam dau dreptate.

A doua nu stiu cum se numeste dar e cam aceeasi marie cu alte ingrediente-n palarie:
In tuciul in care s-a facut mamaliga nu se pune apa (cum s-ar lasa la inmuiat pentru facilitarea spalarii) ci se pune lapte si se pune din nou la fiert.
Se-ncepe sa se razuie peretii tuciului, se lasa sa se-mbibe cu lapte, se pun pe farfurie si here you go: another fine crisis treat.

...daca stau sa ma gandesc bine, Sambata asta daca tot gatesc pentru ziua nevestii, scot friptura din cuptor si m-apuc sa-ncerc minunea cu ce ramane-n tava. Poate va dau dreptate.

Va pup.

#25 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 09 January 2014 - 09:27 AM

Vezi postareageorgeleus, la 09 January 2014 - 09:15 AM, a spus:

Pai daca nu vi se pare denigrant sa mancati leftovers-urile din tava, atunci vin cu doua propuneri de deliciu ca si produs secundar, inventate de amaratzii mei de la tzara (parintii parintilor care-au trait foametea din '45).

In tuciul in care s-a prajit carne (de regula dupa pomana porcului, adica dupa carne care-a colcait in grasime proprie), dupa ce s-a scos hoitul se iau mici bucatele de mamaliga care se fac bilutze si se invart prin grasimea respectiva conform vorbei populare "ca un c_i intr-o caldare" :)
...vazand ultimele documentare referitoare la WW2 si implicatiile din tzara noastra, le cam dau dreptate.

A doua nu stiu cum se numeste dar e cam aceeasi marie cu alte ingrediente-n palarie:
In tuciul in care s-a facut mamaliga nu se pune apa (cum s-ar lasa la inmuiat pentru facilitarea spalarii) ci se pune lapte si se pune din nou la fiert.
Se-ncepe sa se razuie peretii tuciului, se lasa sa se-mbibe cu lapte, se pun pe farfurie si here you go: another fine crisis treat.

...daca stau sa ma gandesc bine, Sambata asta daca tot gatesc pentru ziua nevestii, scot friptura din cuptor si m-apuc sa-ncerc minunea cu ce ramane-n tava. Poate va dau dreptate.

Va pup.

Am servit si de una si de alta. Delicioase!!!! :rolleyes:
Mama si acum pune lapte peste coaja de mamaliga ramasa pe ceaun (care la noi se cheama scrum). Si da si lupta vitejeste pana luceste bietu' ceaunel. :)

#26 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 09 January 2014 - 09:58 AM

Vezi postareaFoxyy, la 09 January 2014 - 09:27 AM, a spus:

In tuciul in care s-a prajit carne (de regula dupa pomana porcului, adica dupa carne care-a colcait in grasime proprie), dupa ce s-a scos hoitul se iau mici bucatele de mamaliga care se fac bilutze si se invart prin grasimea respectiva conform vorbei populare "ca un c_i intr-o caldare" :)

Am servit si de una si de alta. Delicioase!!!! :)

Ca mi-am adus aminte: peste untura se pune mamaliga, da' se pune si branza framantata (cas framantat cu sare si pus la borcan)...... Atunci sa vezi lupte....... Hunii, gotii si vandalii la un loc ar fi mici copii..... :rolleyes:

#27 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 09 January 2014 - 04:20 PM

Lumea stie ca nu-s vreo delicata, dar mai vede cate cineva ceva peste umarul meu! Nu mai spune cuvinte ca laturi sau hoit! Ca pe urma uite pe mine ma intreaba daca eu am pus retete aici!!

Si sa stii ca de la originea lui gravy se face cu sosul de la friptura! Ca doar n-au innebunit toti chef-ii sa faca asta de amorul artei!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#28 Useril este offline   Uma 

• Soacra de Felix forever
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 2,631
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationMica's world

Postat 09 January 2014 - 05:07 PM

Pai daca nu vi se pare denigrant sa mancati leftovers-urile din tava

Denigrant sa mancati sosul fripturii? Foarte interesant ...
A cat is a friend fur-ever !

#29 Useril este offline   georgeleus 

• Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • LocationPloiesti

Postat 10 January 2014 - 09:58 AM

Vezi postareaUma, la 09 January 2014 - 05:07 PM, a spus:

Denigrant sa mancati sosul fripturii? Foarte interesant ...

Observ ca pasiunea pentru persiflarea membrilor e mult mai accentuata decat emiterea unor opinii pertinente.
Propun sa schimbam numele topic-ului, sa-i zicem "Salvati Tigaia" sau poate "Exploatarea Produselor Secundare".

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand vad asta:

Imagine postata

sau asta:

Imagine postata

sau asta:

Imagine postata

automat ma duc cu gandul la asta:

Imagine postata

Si sincer nu-mi starneste vreo pofta.

...dar am crezut ca-n urma penultimei mele postari ne-am lamurit asupra peiorativitatii contextului folosit. Sper in continuare sa nu ma fi-nselat.

#30 Useril este offline   aura 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 10 January 2014 - 05:29 PM

Uma, sa stii ca soacra-mea de ex. nu mananca gravy, tocmai pentru ca e facut cu "spalatura" de la friptura. Pur si simplu nu i se pare apetisant.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#31 Useril este offline   zerda 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 10 January 2014 - 06:45 PM

Ideea generala la gravy este sa nu se iroseasca nimic. In engleza se numeste deglaze si nu are nimic de rau atasat la tehnica! Uneori se pune vin sau whisky, nu stiu voi, dar eu oricat ar putea fi de dezinfectate vasele mele dupa " spalatura" cu whisky, va asigur ca nu as face asta, ca e cam scump!

Schimbind registrul, asa unii nu mananca untura ca li se pare scarboasa ca miros in faza ei initiala lichida!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#32 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 11 January 2014 - 01:40 AM

Mie un prieten ce este bucatar pe vas de croaziera, la Royal Carribean, vreau sa spun american...ca pomeneai..., mi-a spus ca ei fac pe vas sos gravy, in cantitati..., folosit la diverse preparate apoi, fierband indeluuuung oase de vita. Nu am cerut amanunte ca nu sunt fun sosuri (decat light de leguma praz, broccolli, ciuperci), dar gelatina pe care o lasa carnea inabusita la cuptor (stropita cu vin+condimente), dupa deglasare, asa cum spunea Aura, nu o vad ca pe o spalatura de vase. Eu o fac cubulete si zdupla congelator pe post de supa home made, concentrata, de carne (pt pilaf, rizotto, tocanita, supe-crema etc... Sincer nu ma da pe spate ideea, desi nu e grasa ca untura, caci toata grasimea o scot dupa racire si o arunc..., dar gustul e super super.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#33 Useril este offline   Uma 

• PipPipPipPip
  • LocationMica's world

Postat 11 January 2014 - 02:22 AM

"Observ ca pasiunea pentru persiflarea membrilor e mult mai accentuata decat emiterea unor opinii pertinente."

Si ai tras concluzia asta dupa cele 2-3 postari?!

Cu ce este opinia mea mai putin pertinenta decat a ta ? Tu gasesti "denigrant sa mananci sosul de la friptura (aka leftovers), iar eu gasesc opinia foarte interesanta.

Daca esti interesat(a) de o conversatie in care sa "denigram" mai putin si sa invatam mai multe, cu cea mai mare placere :toothy9;

#34 Useril este offline   Uma 

• PipPipPipPip
  • LocationMica's world

Postat 11 January 2014 - 02:30 AM

Vezi postareaaura, la 10 January 2014 - 05:29 PM, a spus:

Uma, sa stii ca soacra-mea de ex. nu mananca gravy, tocmai pentru ca e facut cu "spalatura" de la friptura. Pur si simplu nu i se pare apetisant.

Gusturile nu se discuta, evident. Nici eu nu sunt un fun al gravy-ul american, mai ales al celui facut din prafuri.
Dar 'gravy' nu este exclusiv Nord Americii - aici o reteta foarte buna a britanicului Jamie Oliver.
http://www.jamieoliv...ntly-good-gravy

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi