Reteta nu o are pe blog,dar o am eu salvata de cînd a participat la concurs cu ea.
Eu am postat atunci toate retetele participante,si mi-a placut reteta,asa ca mi-am notat-o.
Prajitura cu mousse de ness si inima de zmeura
Jeleu de zmeura
- 200 g zmeura (eu am avut congelata)
- 60 g zahar
- 6 g gelatina
Zaharul se amesteca pe foc pana se dizolva cu zmeura. Apoi compozitia se face piure,
se trece prin sita pentru a indeparta samburii, si cand s-a racit usor se amesteca cu gelatina inmuiata in apa rece, apoi dizolvata la bain-marie.
Din folie de aluminiu dublata, am facut o forma cu lungimea de 30 cm si latimea de 2,5 cm...in care am turnat jeleul de zmeura pana la inaltimea de 2,5 cm (mi-a mai ramas putin pe care l-am pus in alt recipient ca sa se intareasca...il puteti folosi daca doriti la decor)
Forma de aluminiu am fixat-o bine inainte de a turna jeleul, pe o tava, intre doua cutii de folie de aluminiu/ plastic sau ce mai aveti prin casa.Tava am pus-o apoi la congelator pana s-a intarit jeleul.
Blat:
Pasta model:
- 30 g unt moale
- 30 g zahar pudra
- 30 g albus (cca.un albus)
- 1 lingurita cacao
Tava 21 x 31 cm.
Se amesteca zaharul cu untul. Se adauga albusul, apoi faina si cacao cernute impreuna.
Pe o hartie de copt putin mai mare decat dimensiunea tavii, se pun din loc in loc gramajoare de pasta,
apoi cu degetele faceti desene abstracte dupa dorinta inimii..
Se da tava la congelator cel putin 10 minute.
Intre timp preparam compozitia alba:
- 20 g unt
- 100 g zahar pudra (icing sugar - zahar cu pana la 5% amidon)
- 100 g pudra migdale
- 20 g faina
- 2 oua + 2 albuse
- 20 g zahar
Untul se topeste si lasa la racit. Se amesteca zaharul pudra cu faina si pudra de migdale.
Apoi se adauga 2 oua. Urmeaza untul topit.Cele doua albuse se bat spuma cu 20 g zahar,
apoi se adauga la compozitie. Se toarna peste pasta model, deja intarita.
Se pune imediat la copt in cuptorul preincalzit la 210 C pentru 8-10 min.
Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa se raceasca in tava, apoi se intoarce pe o alta hartie de copt.
Dupa ce s-a racit usor, l-am intors cu grija in forma pe care urma s-o aiba prajitura.
Forma arata ceva in genul acesta....aveam una in dotare, dar m-am gandit s-o realizez ca si cum n-as avea forma (nu toata lumea o poate gasi de cumparat), asa ca am improvizat.
Dintr-un dosar de plastic mai tare am taiat una din coperti (30x20 cm),
am pus blatul pe ea cu modelul in jos si am asezat-o intr-o tava de cozonac mai lunga.
Apoi am decupat doua semicercuri, sa zicem (se vad undeva in poza) pentru capete,
pe care le-am imbracat in folie de plastic si le-am proptit la capete cu niste hartii indoite.
Crumble cu migdale
- 50 g unt rece
- 50 g zahar brun
- 50 g faina
- 60 g migdale cu coaja
- 2 lingurite cacao
Migdalele se fac pudra. Se amesteca apoi cu zaharul, untul si faina cernuta impreuna cu cacao.
Compozitia rezultata se pune in folie de plastic si se da la congelator pana se intareste.
Apoi se rade pe razatoarea cu gauri mari, intr-o tava cu hartie de copt, formand un dreptunghi de cca.30 x 10 cm, si 0,5 cm grosime.
Se pune la copt in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 12 min.
Mousse de cafea
- 100 g lapte
- 40 g zahar
- 2 galbenusuri
- 2 lingurite de ness
- 5 g gelatina
- 250 g smantana pentru frisca (35%)
Laptele si ness-ul se pun la fiert. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc.
Se amesteca cu laptele fierbinte turnat cate putin, apoi se repune vasul pe foc domol si se lasa pana se ingroasa,
dar fara sa fiarba (sa imbrace dosul unei linguri de lemn).Se da deoparte si se lasa sa se raceasca usor.
Gelatina se inmoaie in apa rece, apoi se dizolva la bain-marie, dupa care se adauga la crema.
Frisca se bate cu 2 linguri zahar pudra , apoi se incorporeaza usor la crema de cafea.
Montarea prajiturii
Peste blatul semicilindric se toarna jumatate din mousse, apoi se aseaza pe mijloc jeleul de zmeura...
se toarna restul de mousse, apoi se aseaza cu grija crumble-ul (ajustat la dimensiunea prajiturii)
Se da la rece pentru cel putin 4 ore (eu l-am lasat pana a doua zi, deja era tarziu)
Se rastoarna pe platoul pentru servit si se deoreaza dupa preferinta.