Linte
#1
Postat 29 November 2009 - 01:40 PM
Doua canutze fava
o ceapa medie
ulei de masline cam 4 linguri
sare dupa gust
zeama de lamaie cam 2 linguri-nu e neaparat nevoie..eu am uitat sa ii pun acum..
Fava este o fasole galbena uscata...in Romania am gasit pe internet sub forma de linte galbena uscata sau mazare galbena uscata...nu stiu daca vreuna din ele e la fel la gust pentru ca nu am incercat.
In legatura cu valorile nutritionale, am gasit urmatoarele date, sunt luate dupa internet deoarece eu aici o cumpar varsata si nu gata ambalata pentru a vedea aceste valori:
proteine 22%; grasimi 1%; hidrati de carbon 59%
-substante minerale: Ca, K, Na, P
-vitamine: A, B1, B2, B3 si C
Mazarea galbena are valoare energetica mare (359 kcal/100 gr.), este usor laxativa si reprezinta o importanta sursa de proteine, hidrati de carbon, substante minerale si vitamine.
Preparare:
Se pune cantitatea dorita da fava la fiert cu cantitate dubla de apa, adica eu am pus doua canute de fava si cu patru canute de apa. Asta a fost in prima faza. Dupa ce nu aproape nu mai are apa se pun din nou 4 canute de apa.
Trebuie sa ajunga la o consistenta pastoasa. Dupa ce ati pus a doua oara apa trebuie sa aveti grija a nu se lipeasca..de acum incepe sa devina pastoasa... Daca dupa ce tia pus a doua oara apa inca nu este suficient de moale mai puneti inca o canutza doua cel mult de apa.
Cand a ajuns la o consistenta ca cea din poza, e gata sa o preparati. Trebuie scursa de excesul de apa, dar acest exce pastrati-l intr-un castronel, e posibil sa il mai folositi.
Dupa ce ati scurs de apa, puneti intr-un blender compozitia ramasa, cu doua linguri de ulei de masline, sare dupa gust si putina zeama de lamaie (eu am uitat de zeama de lamaie cand am facut...e un ingredient indispensabil). Daca vi se pare prea groasa pasta obtinuta mai puneti o lingura doua din zeama scursa mai devreme.
Eu am uitat sa pun sarea si uleiul cand am dat-o prinblender asa ca le-am amestecat dupa.
Se serveste stropita cu ulei de masline si cu ceapa taiata solzisori...dar eu cum am pitici pe creieri cu ceapa ...nu imi place cruda o evit cat pot de mult...
Si cam asta este fava...Ca gust este ceva asemanator cu fasolea, am mai gasit ceva retete cu aceasta fava, supe crema sau un fel de mancare, nu stiu ce sa va recomand pentru ca nu am incercat-o.
#2
Postat 29 November 2009 - 03:23 PM
Exista si fave uscate.
Barbatu-miu e inebunit dupa linte, eu fac destul de des, exista pe aici linte uscata de culoare verde, aurie si maro.
#3
Postat 29 November 2009 - 04:14 PM
Am cultivat si eu bob in gradina parintilor pe vremuri iar la piata am gasit foarte rar. Frunzele verzi ale bobului sunt bune in salata.
Lintea se gaseste mai usor dupa 1990.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#4
Postat 29 November 2009 - 04:15 PM
http://cucinasuditalia.blogspot.com/200 ... oglie.html
#5
Postat 29 November 2009 - 04:35 PM
Cred ca tiganicile autohtone ar fi putut utiliza cu mai mult folos denumirea fava decat bob.
In loc sa te duci la "Adevarata fiica a lui Mother Caterpillar" sa-ti dea in bobi, ce slogan ar fi avut cu
Hai la baba, sa-ti dea'n fava!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#6
Postat 29 November 2009 - 05:53 PM
#7
Postat 29 November 2009 - 07:14 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Am cultivat si eu bob in gradina parintilor pe vremuri iar la piata am gasit foarte rar. Frunzele verzi ale bobului sunt bune in salata.
Lintea se gaseste mai usor dupa 1990.
Probabil Laura nu cunostea denumirea româneasca, bobul fiind practic disparut în România postbelica.
Bobul, lintea, vescele (fava), fac toate parte din marea familie a fabaceelor.
#8
Postat 29 November 2009 - 07:53 PM
De altfel exista si o vorba populara des folosita la noi in Modova, mai ales de catre tata: eu, venind de la scoala: Tata, ce avem azi la masa? Tata, ca de obicei un mucalit: Bob präjît shî bob asha :mrgreen: .
#9
Postat 29 November 2009 - 09:02 PM
#10
Postat 29 November 2009 - 10:05 PM
Si tu tot de prin zona? Vivat the Wasluy-City
#11
Postat 29 November 2009 - 10:22 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#12
Postat 29 November 2009 - 11:56 PM
Ma bucur sa te revaz
#13
Postat 30 November 2009 - 12:02 AM
Lapona Enigel a spus:
Ma bucur sa te revaz
Me too
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#14
Postat 30 November 2009 - 12:14 AM
Off topic: Vad ca mai sunt moldovence de la Husi pe-aici {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
#15
Postat 30 November 2009 - 12:17 AM
#16
Postat 30 November 2009 - 08:36 AM
Lapona Enigel a spus:
Si tu tot de prin zona? Vivat the Wasluy-City
Mama e din Duda!Pe mine m-au facut la Brasov!
#17
Postat 30 November 2009 - 11:21 AM
Iar lintea, adica cea mica si plata exista de toate culorile: si rosie, verde, maro, galbena.
#18
Postat 30 November 2009 - 06:51 PM
Maya a spus:
da' cu pecorino (romano, daca se poate) ati mancat? crude, verzi, pana nu apuca sa se ingroase coaja
#19
Postat 30 November 2009 - 07:41 PM
#20
Postat 30 November 2009 - 08:29 PM
stella a spus:
nu numa' a Pasquetta, combinazia asta face, pentru papilele mele, Pasquetta in fiecare zi, in perioada lor de glorie aproape nu mananc altceva