Galuste gris
#21
Postat 25 November 2010 - 10:02 AM
Ma pun sa fac galuste si bat oul de-l fac crema crema si iau punga si masor 3 linguri...si surprize cand sunt la a 2-a lingura deja era beton amestecul....si zic il arunc si fac altul. Buon, repet procedeul si din nou se intareste.....deja disperata ce ma fac ca mi s-au cerut galuste nu pietre si...............mai bat un ou si intingand mana dupa punga realizez ca eu in primele 2 dati am pus pesmet nu gris .
Va dati seama cat de concentrata eram pe faptul ca trebuiau sa iasa galusti foarte bune de nu am vazut ce ingrediente folosesc .
Ca si incheiere pot spune ca degustatorul a spus ca sunt foarte bune galustile :)pupal-ar partenera .
#22
Postat 25 November 2010 - 12:51 PM
#23
Postat 23 January 2011 - 03:37 PM
O poza cu produsul din farfurie....sunt asa de mandra. Cand mananc din ele si le simt asa pufoase si aerate Doamne da-mi iese inima din piept .
Multumesc . .
#24
Postat 23 January 2011 - 04:47 PM
La noi supa cu galuste era la mare cautare ca si cea cu turnatei,si asta pentru ca erau favoritele fica-mi:
Tot de la soacra mea am invatat sa fac galuste bune,reteta e cam asa
-la un ou se pun 3 linguri cu gris
Se bat albusele spuma cu putina sare,se adauga pe rand galbenusul(-rile),si se adauga grisul in ploaie,amestecand usor de pe margine in interior,pana la inacorporarea completa.
Intre timp apa sa fie clocotita,(amestecul nu are voie sa stea deoparte,cum e gata se si fac galustele,altfel nu mai ies bune) si cand bulbuceste se reduce la jumatate focul si se fac galuste fie cu 2 linguri,trecand amestecul dintr-o parte in alta,pentru a-i da dimensiune,sau simplu ,luind jumatati de lingura din cantitate(semilune).
Dupa 3 min se intorc cu fundu-n sus,si se da focul la mic.Se lasa atat cat sa se umfle frumos,si se trec in supa fierbinte si strecurata,unde grisu se va umfla pana la final.Asa fac eu supa cu galuste,rapidulescu.
#25
Postat 23 January 2011 - 06:05 PM
Multumesc de reteta sigur o sa o incerc si aceasta pentru ca sunt aproape ferm convinsa ca reteta lui mami e la fel pentru ca stiu ca ea nu lasa la asteptat amestecul respectiv ci cum il face il pune la fiert.
#26
Postat 23 January 2011 - 06:17 PM
Sper sa fie cu folos si de ai nelamuriri ,intreaba-ma ca poate eu ,cateodata ,nu explic prea bine.
Da ,cand te apuci de batut albusurile ,apa deja sa clocoteasca in oala,grisul se intareste foarte repede(prin natura lui),de aceea galustile nu ies pufoase .
Cand termini de batut tot amestecul ,reduci la jumatate,inmoi lingura in apa, si te apuci de pus in oala.
#27
Postat 23 January 2011 - 06:28 PM
Nu stiu daca ma crezi dar eu mi-am scris intr-un caietel cum face mami diverse mancaruri...imi place mancarea ei de numa ...e cea mai buna mancare!!!!!!!!
#28
Postat 02 April 2011 - 06:11 PM
nici mie nu mi-au iesit in trecut , azi-maine incerc si eu dupa o reteta de aici
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#29
Postat 02 April 2011 - 10:44 PM
Retetele incercate de mine au fost cele postate de claudia-andi (de foarte multe ori) si a lui Nico.
A lui Claudia am tot incercat-o pentru ca am vazut ca iese vsi imi era frica sa nu o dau in bara cu altele.
Si a lui Nico sunt foarte bune si au iesit moi si pufoase doar ca eu n-am stiut sa le fac foarte mari...ceea ce rezulta ca mai trebuiesc incercate.
Sunt sigura de reusita oricarei galusti facute dupa retetele fetelor de aici.
#30
Postat 03 April 2011 - 02:59 PM
Le-am facut dupa reteta: 2 oua+ 2 linguri ulei EV (batute spuma cu mixerul) + 6 linguri gris si o lingura de malai, un praf de sare si unul de piper. Pe final am mai adaugat circa 1 lingura de gris ca era prea fluida compozita si iar am batut bine si mi s-a parut ca de acu e tare..., dar am mers inainte. Nu le-am lasat la odihna. In supa am adaugat apa rece sa se domoleasca clocotele. Si am lansat cu teama cu o lingurita (eu le-am vrut micute) una cate una galustele. Cand am vazut ca nu se destrama am crezut ca o sa iasa tari (vesnica mea problema), dar ... mi-au iesit deosebit de pufoase ... , cred ca la limita destramarii , dar nu s-au destramat deloc. Dupa ce am terminat de introdus in oala am mai pus o cana de apa rece. Dupa 10 minute iar dadea sa clocoteasca asa ca am mai adaugat o cana de apa rece. In final cam dupa 20 minute de fiert cu capac am indraznit sa servesc supa. Erau perfecte, si-au triplat volumul si sunt cum nu am mai mancat de pufoase! .... dar putine La o oala de 3,5 litri supa imi pare ca is cam putine din 2 oua ... . Oricum ca o bucatareasa careia ii place produsul muncii ei am mancat 2 farfurii de supa de gaina de tara cu galuste facute de mine iupiiii
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#31
Postat 03 April 2011 - 11:27 PM
#32
Postat 04 April 2011 - 10:08 PM
zerda, la 03 April 2011 - 11:27 PM, a spus:
cu lingurita le.am facut din start
dar, m-am inselat...era oala adanca si avea si morcovei etc si am crezut ca is numai alea de deasupra
de fapt si cantitatea de galuste e perfecta
si iubitul mananca intr-una supita ...deci am trecut cu bine testul supei de galuste (in ultimii 2 ani am incercat de vreo 7 ori si doar 1 data mi-au mai iesit ok si cele de la supa imperiala cu galuste.
Sper doar sa mai nimeresc compozitia si data urmatoare ...ca nu am luat bine seama la lingurile de gris in final ...
doar mi.a mai iesit si prima oara ... si apoi nu stiu cate chix-uri ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#33
Postat 27 May 2012 - 01:39 AM
O sa le fac tot dupa retetele Claudiei si zerdei care sunt cam la fel:
2 oua + 2 linguri EV + 6 linguri gris integral si 1 lingura parmezan in loc de malai, sare, piper. Vedem maine rezultatul. Acum sper sa apuc si sa pozez.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#34
Postat 27 May 2012 - 08:21 AM
Eu fac asa : 1 ou batut bine cu telul, un vf. cutit sare, apoi pun 9 lingurite pline cu gris si 1 vf cutit praf de copt. Amestec cu lingurita, las castronelul la frigider si pun pe foc apa cu sare in vas separat, eu nu le fierb in supa. Cand fierbe apa, dau mai incet focul si scot compozitia. Pun doar o galusca, sa vad ca nu se imprastie. Daca nu se imprastie ( cxaz in care mai pun o lingurita de gris) la pun pe toate apoi. Uneori ies mai tari, ca poate depinde de marimea oului, sau de cat de pline am nimerit linguritele, dar nu-mi fac probleme, le fierb pana devin moi si pufoase, verific cu o furculita, cand intra usor in una, sting focul si pun capac si las asa inca 5 minute. Apoi le iau cate una cu un polonic cu gaurele si le pun in supa calduta.
#35
Postat 27 May 2012 - 02:31 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#36
Postat 29 May 2012 - 11:36 AM
Astfel supa de servit ramane clara si galustile intregi.
#37
Postat 29 May 2012 - 11:51 AM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#38
Postat 29 May 2012 - 12:36 PM
#39
Postat 29 May 2012 - 04:04 PM
Daniella, la 27 May 2012 - 02:31 PM, a spus:
Dani, sa stii ca poti salva orice fel de galuste tari daca intrerupi ptr 5 min fiertul si-apoi pui oala pe foc iar si tot asa. adica le-ncerci si daca vezi ca sunt tari in mijloc le lasi iar sa se odihneasca si-apoi le pui iar sa fiarba 3min. cand se odihnesc ele absorb lichid si se umfla.
asta merge garantat cu gris normal, nu stiu cu integral de-a' tau. bineinteles ca supa nu va fi limpede, dar eu nu urmaresc niciodata chestia asta ptr ca eu chiar pasez pastarnacul/telina chiar si morcovul. dar, ma rog, frumoasa e daca e limpede. si alt kikirez: daca faci galustele mai mici -eu le fac din juma de lingurita, ca oricum nu-mi plac si n-am mancat niciodata- ai sanse mai mari sa le repari pufosenia.
cam dezlanat, sper c-ai inteles. eu nu pun niciun praf de copt, nu bat separat ouale, nu pun ulei in ele. gris/ou/sare.
#40
Postat 29 May 2012 - 05:01 PM
moatza, am inteles perfect. le-am facut mici, tot din jum de lingurita. Intamplator am intrerupt focul. Am gustat, vazut ca nu sunt fierte, am zis ca din cauza de adaugat apar rece. Repus pe foc, tot asa au ramas (un pic tari la mijloc), doar am tulburat supa mai mult. Sa se tripleze-quatrupleze volumul nici vorba, poate max dublat. Poate grisul asta integral nu se umfla asa de tare ...
Mama le face mari dintr-o lingura. Si ei ii mai ieseau cateodata bolovani, dar mie imi placeau si asa. Acum ma oftic, ca eu vreau sa-mi iasa pufoase/galuste perfecte! Picea le mananca si ea si asa si invers
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!