Supa de chimen surpinzator de buna
#1
Postat 08 May 2010 - 01:15 PM
Asta e o supa racoritoare,specific ardeleneasca cred. O facea mama cand eram mica si-mi placea grozav,aroma de chimen cu gustul crutoanelor prajite in ulei.
Se face un ceai dintr-un litru de apa si o lingura de seminte de chimen,care se fierbe 10 minute dupa care se strecoara de seminte.Separat se topeste pe foc o lingura de unt la care se adauga o lingura de faina,se amesteca si se adauga un borcanel mic de smantana. Se dilueaza cu putina zeama,ca sa nu se formeze cocoloase,dupa care amestecul rezultat se toarna in zeama de chimen si se dau cateva clocote si se potriveste de sare si piper
Se serveste cu CRUTOANE DE PAINE PRAJITE IN ULEI ! neaparat!.
http://panseluta-violet.blogspot.com/
#2
Postat 09 May 2010 - 04:41 AM
Noi o stim cam de post. Cu untdelemnuri, fara smantani.
Uite ce as mai adauga eu:
Am incercat asta iarna si ne-a placut foarte mult sa-i punem si leguma.
Nu oricare, ci una inrudita.
Bulbul de fenicul, taiat fasii si calit.
Daca tot e sa o facem lata ( de dulce), atunci crutoanele le fac prajind o felie de paine in unt, o intorc in tigaie, pe partea deja intarita o frecam cu usturoi, o acopar cu un voal (deci feliat translucid) de cascaval, si o dau la cuptor
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#3
Postat 09 May 2010 - 07:32 AM
#4
Postat 09 May 2010 - 08:21 AM
Geany, la 09 May 2010 - 07:32 AM, a spus:
Go for it!
E gustoasa si super-rapida.
Se prepara in cam acelasi timp in care se prepara o nenorocire de aia de supa la plic.
Iubitorii de E-uri si aditivi alimentari si-i pot introduce suplimentar la cerere:icon_twisted:
De multe ori cand esti in criza de timp te scoate cu basma (in cazul meu palarie ) igienica.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 09 May 2010 - 09:03 AM
Iata si variatiunea mea :
Supa de Chimen
Supa aceasta e mirifica,daca va place chimenul.
Eu o fac in special sambata.Si mai ales iarna.
Avem nevoie de :
-o ceapa
-50 g chimen
-1 l apa + 1 l lapte
- sare,boia dulce
- 1 lingura amidon sau faina
Pentru servit :
-crutoane
-smantana
Taiem ceapa grob.Nu conteaza cat de mare,pentru ca supa se strecoara.
Punem ceapa si chimenul la prajit in putin ulei.
Invartim pana chimenul schimba culoarea.
Adaugam scurt boiaua si stingem cu 1 lt de apa.
Punem sare si piper.
Lasam sa fiarba.
Intre timp,facem crutoane din paine si le aurim in cuptor.E bine sa fie paine mai uscata.
Facem un sos rece din faina si lapte.
Cand supa a fiert,adaugam sosul si mai dam un clocot.
Strecuram supa.
Serviti cu crutoane si smantana.
Pofta buna !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 09 May 2010 - 08:01 PM
#7
Postat 09 May 2010 - 10:32 PM
ce bine ca mi-ai adus aminte de ea!! chiar ma gandeam la mancarea nostra traditionala ardeleneasca, mi-am amintiut de multe muncaruri, dar acesta nu...
o sa o fac cat de curand!
#8
Postat 10 May 2010 - 09:05 PM
#9
Postat 11 May 2010 - 10:22 PM
merci shefu' am retinut ideea.cred ca feniculul ,ca si ceapa face bine.la origine ea se face cu rantas de-a dreptul, ingroseala sau cum ii zice yoyo rantas rece ,e varianta mai dietetica.
piscotel,ce sunt bobitele alea rosii din castronelul floral ? am retinut aromatizarea uleiului sau a untului in cazul meu cu prajirea prealabila a semintelor.poate asa facea si mama,da'ea saraca nu mai stie sa spuna.parca v-am spus ca are alzheimer.era o gospodina extraordinara.o cunostea toata lumea despre ce prajituri grozave facea.am caietul ei de retete de prajituri si torturi,de pot sa fac o carte cu ele.pe rand ,am sa le aduc la lumina,pentru ca cred ca e pacat sa se piarda.unele insa,mai ales torturi,sunt cam laborioase si io la capitolul ornare sunt deficitara.adica cum e acum,in criza.
http://panseluta-violet.blogspot.com/
#10
Postat 12 May 2010 - 04:51 PM
pansy, la 11 May 2010 - 10:22 PM, a spus:
piscotel,ce sunt bobitele alea rosii din castronelul floral ? am retinut aromatizarea uleiului sau a untului in cazul meu cu prajirea prealabila a semintelor.
Spui yo, pana apare Pisco', ca am si yo in doatare atat uscat cat si murat sub egida devizei: "Muram tot ce prindem!" - dumnealui nu s-a ferit destul de repede
Boabe de "piper" roz
"Piperul roz este mai putin aromat si mai putin iute decat cel negru. Este oarecum asemanator cu ienuparul, dar mai intens
Origine : Piperul roz este originar din Brazilia (Schinus terebinthifolius) si Peru (Schinus molle). Ultimul a fost introdus si in Florida, unde creste in stare salbatica. Cel mai mare producator mondial este Insula Réunion. Etimologie : Denumirea botanica ”Schinus terebinthifolius” face aluzie la doi arbori mediteraneeni, foarte pretuiti inca din antichitate pentru rasinile lor aromate: masticul (Pistacia lentiscus), numit in greaca ”schinosand terebinth” (arborele de terebentina) si Pistacia terebinthus. Ambele plante apartin aceleiasi familii ca arborele de piper roz.
Denumirea Schinus molle provine din numele din limba quechua al plantei, ”molli”.
Utilizari culinare : Piperul roz brazilian are fructele mici si este uneori utilizat in bucataria occidentala ca decoratie, in amestec cu boabe de piper verde, alb si negru.
Piperul roz peruan are boabe mai mari si este foarte rar.
Piperul roz este denumit astfel doar datorita formei boabelor, nu si datorita aromei sau gustului, ambele blande si dulcege, foarte diferite de cele ale piperului rosu care este, dimpotriva, foarte iute.
Aroma piperului roz este slaba, astfel incat acest condiment serveste mai mult ca decoratie decat ca asezonant, desi in combinatie cu alte condimente poate dezvolta o aroma subtila. Unele carti de bucate il recomanda alaturi de peste si legume (ca sparanghelul)"
Despre chimen:
Superstition during the Middle Ages cited that cumin kept chickens and lovers from wandering. It was also believed that a happy life awaited the bride and groom who carried cumin seed throughout the wedding ceremony.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#11
Postat 12 May 2010 - 08:21 PM
Daca il mananci cu ochii inchisi,greu iti dai seama ca-i piper.
Eu m-am indragostit de el.
Pun in si pe tot ce prind.
Se gaseste in pungi mari la Metro la raionul de condimente.Tot acolo gasesti piper alb si piper verde,sau mix.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#12
Postat 13 May 2010 - 09:54 AM