Forum Culinar: Schwäbische Brätstrudelsuppe - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Schwäbische Brätstrudelsuppe ...supa cu clatite umplute...

#1 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 11 May 2010 - 11:58 PM

Am mancat anul trecut undeva supa asta si mi-a placut tare mult.Adica mi-a placut ideea de clatite umplute in supa si chiar mi-a "cazut" mai apoi in mana si o carte de bucate unde era si reteta.De atunci fac cam o data pe luna supa in felul asta.Nu am acum la indemana poze de cand am facut prima data pas cu pas cum scria in carte si bineinteles ca de la a doua oara am schimbat umplutura,am simplificat-o,mai bine zis.Am sa va scriu reteta asa cum e in carte si mai apoi cum fac eu acum(umplutura).

Pentru inceput se pune la fiert supa preferata(la noi e din carne de vita+zarzavaturi).

Ingrediente clatite:
-150 g faina
-putina sare
-125 ml lapte
-2 oua
-putina grasime(in functie de tigaie) pt copt clatitele

Ingrediente umplutura:
-50 g unt sau margarina
-150 g Kalbsbrät(nici daca ma impuscati nu pot traduce;cine ma poate ajuta? )
-un ou
-doi-trei stropi de smantana pt frisca
-o lingura faina
-sare,piper,nucsoara
-o lingura patrunjel tocat

Alte ingrediente:
-un albus pt uns marginile clatitelor
-o oala cu apa cu sare(pt "fiert" clatitele)
-patrunjel tocat pt decorat
-stelute din morcov/telina pt decorat

Pentru clatite amestecam toate ingredientele si le prajim rand pe rand intr-o tigaie unsa cu putin ulei(sariti faza cu uleiul daca aveti o tigaie care nu necesita operatiunea) si le lasam sa se raceasca intr-o farfurie.
Pentru umplutura:mixam toate ingredientele bine de tot si potrivim de sare,piper si nucsoara.

Pe fiecare clatita in parte indindem cam o lingura(depinde cat sunt de mari clatitele) de umplutura,dar cam un centimetru lasam marginile libere.Marginile le ungem cu albus de ou si rulam clatitele,dupa care le invelim in folie de aluminiu(stiu,stiu,dar alta solutie n-am avut :happy2: )

Punem apa cu sare la fiert,iar dupa ce da un clocot bagam clatitele inauntru,micsoram focul si le lasam sa se patrunda cam 20 de minute.Intre timp putem incalzi si supa,caci sigur s-a racit deja si putem salta putin intr-o tigaie stelutele de morcovi.Dupa cele 20 de minute,aproximativ,scoatem clatitele din apa si din folie,le feliem,le asezam intr-o farfurie si peste ele punem supa dupa foamea si stomacul fiecaruia.

Asa,acuma sa revenim la Kalbsbrät-ul ala care imi da dureri de cap ca nu stiu cum sa-l traduc.Prima oara cand am facut,am cumparat o caserola de vreo juma de kg ca mai putin n-am gasit.Bineinteles ca am aruncat restul ce mi-a ramas ca nu am mai folosit.A doua oara nu am mai luat ci am facut eu o pasta din carnea din supa si cateva zarzavaturi plus restul ingredientelor(le pun "la ochi" acum)si mi-a placut tare mult,asa ca numai asa mai fac acum.Nu mai cumpar gata facut.

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-59-127361470279.jpg

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-59-127361474879.jpg

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-59-127361478213.jpg

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-59-127361480315.jpg

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-59-127361482058.jpg

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-59-127361484505.jpg

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-59-127361486808.jpg

Manchmal ist weniger einfach mehr....

#2 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 May 2010 - 01:22 AM

Supa asta e buna rau!Arata excelent!
Asa cum ai facut-o tu e mai buna decît cu Kalbsbrät,pentru care nu cunosc nici o denumire româneasca.
Pot sa va zic aproximativ cum se face.Din carne de mînzat/vitel(na ja,cine stie adevarul adevarat ce e în pasta aia de fapt...ma refer la cea cumparata),amestecata cu ceva condimente specifice,grasime/clisa,ceva sare...si se macina fin de tot cu o masinarie cu cutite /lame ascutite bine.În timp ce se taie/macina(kuttern în germana),se adauga condimentele si sarea.Ca sa se "lege" bine pasta,se adauga gheata pe parcursul macinarii(cu gheata ar mai fi o istorioara de scris,dar e prea de specialitate pentru mine/ar explica-o mai bine un macelar ;) ....stiu doar ca acest fel de macinare produce o separare de grasime-carne...proteine ;) ce stiu eu,iar gheata are rolul de a lega/omogeniza carnea cu grasime...etc...so,ati înteles? :happy2: ).

Cu aparatura de uz casnic,nu prea se poate ajunge la consistenta aia.


Oricum, mai bine faceti o umplutura ca Diana,sau un amestec din carne macinata fin/ceva de genul perisoarelor,dar fara orez,ca e mult mai bun decît Kalbsbrät-ul gata cumparat.Însa daca aveti un macelar de încredere,poate ar merita sa încercati si reteta originala.
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#3 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 12 May 2010 - 01:27 AM

Asta cu gheta mi-a zis-o si bucatarul de la lucru si chiar am zis ca o sa incerc data viitoare,sa vad ce diferenta e,dar nu stiu daca va face fata macinatoarea mea.

Mersi pentru explicatie :happy2:
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#4 Useril este offline   raluca elena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,017
  • Inregistrat: 22-November 09

Postat 12 May 2010 - 05:32 AM

Petunico, arata grozav supa asta! :happy2:
raluca elena

#5 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 12 May 2010 - 08:30 AM

Vezi postarearaluca elena, la 12 May 2010 - 05:32 AM, a spus:

Petunico, arata grozav supa asta! :happy2:



Mersi,Raluca!Noua ne place tare mult si cum am zis,fac cam o data pe luna(daca ar fi dupa mine,as face saptamanal.
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 May 2010 - 08:15 PM

Pentru asa un rezultat final,as face o exceptie cu folia.
Chiar ca merita.Imagine postata
Petu,multumesc de reteta.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   Olguta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,342
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 12 May 2010 - 09:56 PM

Ce bine arata.. neaparat sa o incerc, desi sotul are o strangere de inima cand aude de clatite :) vad eu cum il pacalesc ;)
Imagine postata

#8 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 12 May 2010 - 10:51 PM

Vezi postareaPiscotel, la 12 May 2010 - 08:15 PM, a spus:

Pentru asa un rezultat final,as face o exceptie cu folia.
Chiar ca merita.Imagine postata
Petu,multumesc de reteta.Imagine postata


Promit ca data viitoare sa folosesc folie transparenta alimentara :notworthy:


Vezi postareaOlgutza, la 12 May 2010 - 09:56 PM, a spus:

Ce bine arata.. neaparat sa o incerc, desi sotul are o strangere de inima cand aude de clatite :violent6: vad eu cum il pacalesc :headbang:



Nu stiu cum il poti pacali,dar iti zic ca merita sa incerci :)
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#9 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 13 May 2010 - 09:42 AM

Eu asa incerca sa vad, daca am doritori :notworthy:
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 13 May 2010 - 11:50 AM

Ce-mi place!
Excelenta reteta!
Ma incumet si eu!

#11 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 13 May 2010 - 03:03 PM

Abia astept sa va citesc parerile :9



PS.rog pe cine poate sa-mi corecteze titlul,ca vad ca am mancat ultimul "c" din "Schwäbische" :thumleft:
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#12 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 13 May 2010 - 07:46 PM

Petunie, eu inca n-am vazut pe nicaieri supa asta, dar arata tare bine si ma cam imbie sa o incerc! :thumleft: Sper sa gasesc carne de vita buna si o sa vin cu impresii! :floare:

#13 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 13 May 2010 - 11:10 PM

Vezi postareaFoxyy, la 13 May 2010 - 07:46 PM, a spus:

Petunie, eu inca n-am vazut pe nicaieri supa asta, dar arata tare bine si ma cam imbie sa o incerc! :floare: Sper sa gasesc carne de vita buna si o sa vin cu impresii! =))


Sper si eu sa gasesti si sa o faci,ca e tare buna.Merita incercata!:-*



PS:multumesc pentru corectarea titlului.Trebuie sa dau floricica sau bericica?
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#14 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 May 2010 - 10:56 AM

Umplutura e gata, supa fierbe de 15 minute, aluatul de caltite e la odihna si ...

... nu mai am mojo in acumulatorii de la camera foto :floare:


Ail bi bec! =))
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#15 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 14 May 2010 - 02:20 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 14 May 2010 - 10:56 AM, a spus:

Umplutura e gata, supa fierbe de 15 minute, aluatul de caltite e la odihna si ...

... nu mai am mojo in acumulatorii de la camera foto :D


Ail bi bec! :D



Vaiii ce ma bucur!Va doresc pofta buna.
Eu de fapt am intrat sa vad cum se face ciorba de burta...de ciuperci ;) ,parca ne-am inteles,hihi
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#16 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 14 May 2010 - 02:32 PM

Multumesc din suflet, Petu' pentru o reteta gustoasa, inedita si de mare efect.
O voi pastra si in repertoriul pentru impresionat musafiri.
:D
Mari oameni svabii astia! ;)
Si vorbind despre ei, tare mi-ar mai placea sa mi se uite acum peste umar - fie si mustrator - un anume Peter :D

Sa revin la clatitele noastre.
Nu am avut "pasta de kablu" ;) originala si nici chef sa o prepar - alti garagauni imi zburau prin haurile goale ale cutiei craniene - asa ca am facut o umplutura mai ardeleneasca inspre saxonii si laenderii din Marginime. Am tras cubulete de carnat afumat de casa in tigaie, dupa ce si-au lasat grasime am inabusit acolo chamignons tocate marunt, le-am dat cu un praf de piper in nas, am stins cu vin alb sec, am lasat sa se reduca alcoholul si am pus cam la un strat de usturoi verde tocat sa se inmoaie. Doar un pic. Am lasat la racit.
In iest timp am facut supa tot pe baza de carnat afumat de casa, felii de morcov, pastarnac o frunza de dafin sare si la sfarsit otet. S-au calit legumele pentru zama si apoi au inceput sa fiarba?
Am preparat aluatul de clatite, l-am lasat sa se odihneasca si peste umputura inceputa, acum racita, am spart un ou si am pus o felie grosa de ricotta/urda. Am tocat mult marar si putin ;) patrunjel (doar atata aveam) si le-am incorporat.
Clatitele nu le-am prajit prea tare caci stiam ca le dam la fiert. Fara ulei in tigaie le-am facut. Doar o jumatate de lingura de ulei de masline in compozitie.
Nu am mai uns marginile clatitelor cu albus si nu am suferit nimic de pe urma asta. Le-am tras tot in staniol. S-au umflat frumos si aluatul a ramas pufos.
Cand am montat felul in farfurie am acoperit generos cu leurda tocata si mi-e o ciuda sa mor ca am uitat de parmezan.
Am scos bateriile din telecomanda si am facut totusi trei poze:
.
Imagine atasata: monthly_05_2010/post-168-127384029945.jpg
.
Imagine atasata: monthly_05_2010/post-168-127384031308.jpg
.

Acum lansez marea intrebare:
- Stiu ca s-ar indeparta mult de reteta originala, insa tot mi-am pus in gand sa incerc odata - Pana atunci va intreb pe voi.

Cum i-ar sta ruladei sa fie tocmita dintr-o foaie de aluat de taietei/paste proaspat intinsa ???
Eu "ma risc" sa afirm ca ar da pe spate forumurile culinare italienesti.
Sau nu ;)
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#17 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 14 May 2010 - 02:52 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 14 May 2010 - 02:32 PM, a spus:

Mari oameni svabii astia! B)
Si vorbind despre ei, tare mi-ar mai placea sa mi se uite acum peste umar - fie si mustrator - un anume Peter :D
Acum lansez marea intrebare:
- Stiu ca s-ar indeparta mult de reteta originala, insa tot mi-am pus in gand sa incerc odata - Pana atunci va intreb pe voi.
Cum i-ar sta ruladei sa fie tocmita dintr-o foaie de aluat de taietei/paste proaspat intinsa ???
Eu "ma risc" sa afirm ca ar da pe spate forumurile culinare italienesti.
Sau nu B)



Sefule, exista o reteta nemteasca (tot de la svabi) cu clatita aia taiata stil taitei. Asa ceva am mancat eu si e superba supa!!! :lol:
Schwäbische Flädle-Suppe se numeste si iaca si-o poza furgasita de pe net:

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-46-127384140746.jpg

Se gaseste si-n plicuri, trebe pusa doar apa si lasata nitel la fiert:

Imagine atasata: monthly_05_2010/post-46-127384148668.jpg

O sa caut si-o reteta pe net, apoi o sa-ncerc sa o traduc. Daca are cineva una la-ndemana, ramanem profund indatorati si recunoscatori! B)

#18 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 14 May 2010 - 04:20 PM

Sefule,supa ta arata mai mult decat gustoasa.Ma bucura tare mult ca am fost de folos :lol:

Mai pun inca o tura de :D la bataie,poate-poate apare si un anume Peter prin zona B)


Foxy,la supa pusa de tine se fac clatite normale,dar nu dulci,sarate si se pune schnittlauch(asa am pus noi)
Manchmal ist weniger einfach mehr....

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi