Schwäbische Brätstrudelsuppe ...supa cu clatite umplute...
#1
Postat 11 May 2010 - 11:58 PM
Pentru inceput se pune la fiert supa preferata(la noi e din carne de vita+zarzavaturi).
Ingrediente clatite:
-150 g faina
-putina sare
-125 ml lapte
-2 oua
-putina grasime(in functie de tigaie) pt copt clatitele
Ingrediente umplutura:
-50 g unt sau margarina
-150 g Kalbsbrät(nici daca ma impuscati nu pot traduce;cine ma poate ajuta? )
-un ou
-doi-trei stropi de smantana pt frisca
-o lingura faina
-sare,piper,nucsoara
-o lingura patrunjel tocat
Alte ingrediente:
-un albus pt uns marginile clatitelor
-o oala cu apa cu sare(pt "fiert" clatitele)
-patrunjel tocat pt decorat
-stelute din morcov/telina pt decorat
Pentru clatite amestecam toate ingredientele si le prajim rand pe rand intr-o tigaie unsa cu putin ulei(sariti faza cu uleiul daca aveti o tigaie care nu necesita operatiunea) si le lasam sa se raceasca intr-o farfurie.
Pentru umplutura:mixam toate ingredientele bine de tot si potrivim de sare,piper si nucsoara.
Pe fiecare clatita in parte indindem cam o lingura(depinde cat sunt de mari clatitele) de umplutura,dar cam un centimetru lasam marginile libere.Marginile le ungem cu albus de ou si rulam clatitele,dupa care le invelim in folie de aluminiu(stiu,stiu,dar alta solutie n-am avut )
Punem apa cu sare la fiert,iar dupa ce da un clocot bagam clatitele inauntru,micsoram focul si le lasam sa se patrunda cam 20 de minute.Intre timp putem incalzi si supa,caci sigur s-a racit deja si putem salta putin intr-o tigaie stelutele de morcovi.Dupa cele 20 de minute,aproximativ,scoatem clatitele din apa si din folie,le feliem,le asezam intr-o farfurie si peste ele punem supa dupa foamea si stomacul fiecaruia.
Asa,acuma sa revenim la Kalbsbrät-ul ala care imi da dureri de cap ca nu stiu cum sa-l traduc.Prima oara cand am facut,am cumparat o caserola de vreo juma de kg ca mai putin n-am gasit.Bineinteles ca am aruncat restul ce mi-a ramas ca nu am mai folosit.A doua oara nu am mai luat ci am facut eu o pasta din carnea din supa si cateva zarzavaturi plus restul ingredientelor(le pun "la ochi" acum)si mi-a placut tare mult,asa ca numai asa mai fac acum.Nu mai cumpar gata facut.
#2
Postat 12 May 2010 - 01:22 AM
Asa cum ai facut-o tu e mai buna decît cu Kalbsbrät,pentru care nu cunosc nici o denumire româneasca.
Pot sa va zic aproximativ cum se face.Din carne de mînzat/vitel(na ja,cine stie adevarul adevarat ce e în pasta aia de fapt...ma refer la cea cumparata),amestecata cu ceva condimente specifice,grasime/clisa,ceva sare...si se macina fin de tot cu o masinarie cu cutite /lame ascutite bine.În timp ce se taie/macina(kuttern în germana),se adauga condimentele si sarea.Ca sa se "lege" bine pasta,se adauga gheata pe parcursul macinarii(cu gheata ar mai fi o istorioara de scris,dar e prea de specialitate pentru mine/ar explica-o mai bine un macelar ....stiu doar ca acest fel de macinare produce o separare de grasime-carne...proteine ce stiu eu,iar gheata are rolul de a lega/omogeniza carnea cu grasime...etc...so,ati înteles? ).
Cu aparatura de uz casnic,nu prea se poate ajunge la consistenta aia.
Oricum, mai bine faceti o umplutura ca Diana,sau un amestec din carne macinata fin/ceva de genul perisoarelor,dar fara orez,ca e mult mai bun decît Kalbsbrät-ul gata cumparat.Însa daca aveti un macelar de încredere,poate ar merita sa încercati si reteta originala.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#3
Postat 12 May 2010 - 01:27 AM
Mersi pentru explicatie
#5
Postat 12 May 2010 - 08:30 AM
raluca elena, la 12 May 2010 - 05:32 AM, a spus:
Mersi,Raluca!Noua ne place tare mult si cum am zis,fac cam o data pe luna(daca ar fi dupa mine,as face saptamanal.
#6
Postat 12 May 2010 - 08:15 PM
Chiar ca merita.
Petu,multumesc de reteta.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#7
Postat 12 May 2010 - 09:56 PM
#8
Postat 12 May 2010 - 10:51 PM
Piscotel, la 12 May 2010 - 08:15 PM, a spus:
Chiar ca merita.
Petu,multumesc de reteta.
Promit ca data viitoare sa folosesc folie transparenta alimentara
Olgutza, la 12 May 2010 - 09:56 PM, a spus:
Nu stiu cum il poti pacali,dar iti zic ca merita sa incerci
#9
Postat 13 May 2010 - 09:42 AM
#11
Postat 13 May 2010 - 03:03 PM
PS.rog pe cine poate sa-mi corecteze titlul,ca vad ca am mancat ultimul "c" din "Schwäbische"
#12
Postat 13 May 2010 - 07:46 PM
#13
Postat 13 May 2010 - 11:10 PM
Foxyy, la 13 May 2010 - 07:46 PM, a spus:
Sper si eu sa gasesti si sa o faci,ca e tare buna.Merita incercata!
PS:multumesc pentru corectarea titlului.Trebuie sa dau floricica sau bericica?
#14
Postat 14 May 2010 - 10:56 AM
... nu mai am mojo in acumulatorii de la camera foto
Ail bi bec!
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#15
Postat 14 May 2010 - 02:20 PM
W Mamadeus Paparotti, la 14 May 2010 - 10:56 AM, a spus:
... nu mai am mojo in acumulatorii de la camera foto
Ail bi bec!
Vaiii ce ma bucur!Va doresc pofta buna.
Eu de fapt am intrat sa vad cum se face ciorba de burta...de ciuperci ,parca ne-am inteles,hihi
#16
Postat 14 May 2010 - 02:32 PM
O voi pastra si in repertoriul pentru impresionat musafiri.
Mari oameni svabii astia!
Si vorbind despre ei, tare mi-ar mai placea sa mi se uite acum peste umar - fie si mustrator - un anume Peter
Sa revin la clatitele noastre.
Nu am avut "pasta de kablu" originala si nici chef sa o prepar - alti garagauni imi zburau prin haurile goale ale cutiei craniene - asa ca am facut o umplutura mai ardeleneasca inspre saxonii si laenderii din Marginime. Am tras cubulete de carnat afumat de casa in tigaie, dupa ce si-au lasat grasime am inabusit acolo chamignons tocate marunt, le-am dat cu un praf de piper in nas, am stins cu vin alb sec, am lasat sa se reduca alcoholul si am pus cam la un strat de usturoi verde tocat sa se inmoaie. Doar un pic. Am lasat la racit.
In iest timp am facut supa tot pe baza de carnat afumat de casa, felii de morcov, pastarnac o frunza de dafin sare si la sfarsit otet. S-au calit legumele pentru zama si apoi au inceput sa fiarba?
Am preparat aluatul de clatite, l-am lasat sa se odihneasca si peste umputura inceputa, acum racita, am spart un ou si am pus o felie grosa de ricotta/urda. Am tocat mult marar si putin patrunjel (doar atata aveam) si le-am incorporat.
Clatitele nu le-am prajit prea tare caci stiam ca le dam la fiert. Fara ulei in tigaie le-am facut. Doar o jumatate de lingura de ulei de masline in compozitie.
Nu am mai uns marginile clatitelor cu albus si nu am suferit nimic de pe urma asta. Le-am tras tot in staniol. S-au umflat frumos si aluatul a ramas pufos.
Cand am montat felul in farfurie am acoperit generos cu leurda tocata si mi-e o ciuda sa mor ca am uitat de parmezan.
Am scos bateriile din telecomanda si am facut totusi trei poze:
.
.
.
Acum lansez marea intrebare:
- Stiu ca s-ar indeparta mult de reteta originala, insa tot mi-am pus in gand sa incerc odata - Pana atunci va intreb pe voi.
Cum i-ar sta ruladei sa fie tocmita dintr-o foaie de aluat de taietei/paste proaspat intinsa ???
Eu "ma risc" sa afirm ca ar da pe spate forumurile culinare italienesti.
Sau nu
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#17
Postat 14 May 2010 - 02:52 PM
W Mamadeus Paparotti, la 14 May 2010 - 02:32 PM, a spus:
Si vorbind despre ei, tare mi-ar mai placea sa mi se uite acum peste umar - fie si mustrator - un anume Peter
Acum lansez marea intrebare:
- Stiu ca s-ar indeparta mult de reteta originala, insa tot mi-am pus in gand sa incerc odata - Pana atunci va intreb pe voi.
Cum i-ar sta ruladei sa fie tocmita dintr-o foaie de aluat de taietei/paste proaspat intinsa ???
Eu "ma risc" sa afirm ca ar da pe spate forumurile culinare italienesti.
Sau nu
Sefule, exista o reteta nemteasca (tot de la svabi) cu clatita aia taiata stil taitei. Asa ceva am mancat eu si e superba supa!!!
Schwäbische Flädle-Suppe se numeste si iaca si-o poza furgasita de pe net:
Se gaseste si-n plicuri, trebe pusa doar apa si lasata nitel la fiert:
O sa caut si-o reteta pe net, apoi o sa-ncerc sa o traduc. Daca are cineva una la-ndemana, ramanem profund indatorati si recunoscatori!
#18
Postat 14 May 2010 - 04:20 PM
Mai pun inca o tura de la bataie,poate-poate apare si un anume Peter prin zona
Foxy,la supa pusa de tine se fac clatite normale,dar nu dulci,sarate si se pune schnittlauch(asa am pus noi)