Din ciclul munca si rasplata,azi vorbim despre roadele pamantului

Anul acesta am pus salata direct pe strat,din samanta.
Asa ca a rasarit cam deasa.
Ceea ce e normal,ca nu prea ai cum sa pui salata bob cu bob

Asadar,ieri intre 2 reprize de ploaie am rarit-o.
Am rarit-o intr-o veselie,ca incepuse iar sa picure,iar Piscot,ma seconda cam abatut si ma incuraja sa termin mai repede.
A rezultat o jumatate de galeata de baby salad,pe care am dus-o triumfatoare ,ca pe un trofeu, o delicatesa mult asteptata,in casa,unde am facut :
Supa de salata ,ca la mama acasa.
Supa asta se face in mod traditional cu zar sau cu lapte acru,dar mama,clujeanca fiind,a imprumutat obiceiul orasean si o face cu lapte dulce si asa o fac si eu.
Asadar avem nevoie de :
- un castron generos de salata verde.Cand salata face capatana,eu pun 4-5 capatani,ca o prefer deasa.
- 1 l apa
- 1 l lapte
- 7-8,catei mari de usturoi
- 2 linguri de faina sau amidon
- sare
- lamaie pentru acrit.Pe care o puneti doar in farfurie.Daca o puneti in supa,va
coagula laptele !!!!!!!!
Si must have :
- 2 (scrijele) felii cam de 1 cm grosime de slanina.
La tara se mai foloseste osinza(hai)care se gaseste intr-o membrana pe burta porcului.E grasimea aceea mai fina, cu care se fac haiosele.
Aceasta grasime, ar merita un capitol separat.
- o legatura mare de marar verde
Daca nu aveti slanina si nu mergeti in piata la tarani sa luati,merge si kaizer,dar nu e la fel.
Slanina se taie felii de 1 cm,dupa care se taie cuburi.
Salata se spala in mai multe ape.Nu e nevoie sa o centrifugati,ca tot in apa ajunge.
Usturoiul se curata si se taie marunt.
Mararul se taie fin.
Acum ca totul e pregatit,sa purcedem la treaba.
Prajim slanina in cratita,pana devine aurie si crocanta.
Adugam salata si invartim vartos cu lingura,2 minute.Cat sa se inmoaie putin ,iar gusturile se intrepatrund.
Adaugam apa,sarea si usturoiul.
Lasam sa dea un clocot.
Intre timp pregatim sosul rece din lapte si faina(pep).
Cand supa fierbe,adaugam sosul prin sita,sa nu ramana cocoloase de faina.
Lasam sa mai dea un clocot si adaugam mararul.Dupa inca 3 minute e gata.
In supa se pot face galuste din faina si ou,se poate pune orez, se pot face zdrente,sau se pot aduga fasii de omleta.
Mie imi place asa ,simpla cu paine prajita.
Se acreste dupa preferinta.
Eu prefer zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Daca nu ati facut salata niciodata asa,merita sa incercati macar o data.
Daca aveti ingredienele si o faceti,e imposibil sa nu va placa.
Pofta buna !