Retete pentru masina de paine
#1
Postat 30 November 2009 - 03:32 PM
300 ml apa
2 lingurite suc de lamaie
2 linguri de ulei de floarea soarelui
125 g faina de secara
375 g faina alba
1 ½ linguri lapte praf
2 lingurite chimen
1 ½ lingurite sare
1 lingura zahar brun
1 lingurita drojdie granulata
1. Punem apa, uleiul si sucul de lamaie in tava masinii de paine.
2. Adaugam sarea, zaharul si laptele praf.
3. Adaugam fainurile, iar deasupra drojdia
4. setam masina de paine pe programul de baza ( la mine dureaza 3ore si 20 min)
#2
Postat 02 December 2009 - 09:15 PM
Aceasta paine este incredibil de pufoasa si foarte aspectoasa
240 ml apa
1 ou
450 g faina alba
150 g orez fiert si scurs
1 ½ lingura lapte praf
1 lingurita sare
2 lingurite zahar
20 g unt
1 lingurita drojdie granulata
1.Punem apa si oul in cuva masinii de paine
2.Adaugam sarea si zaharul
3.Adaugam faina, astfel incat sa acoperim toata apa
4.Adaugam orezul, laptele praf si untul.
5.Deasupra punem drojdia si setam masina pe programul de baza
#3
Postat 15 December 2009 - 08:00 PM
225 ml apa in care au fiert cartofii, la temperatura camerei
3 linguri ulei
500 g faina alba
175 g piure rece de cartofi
1 1/2 lingura lapte praf
1 1/2 lingurita sare
2 lingurite zahar
1 1/2 lingurita drojdie granulata
- punem apa in care au fiert cartofii si uleiul in cuva masinii
- presaram faina, astfel incat sa acoperim lichidul
- punem piureul si laptele praf
- adaugam sarea si zaharul in colturi diferite ale tavii
- facem o mica adancitura in faina si adaugam drojdia
- Setam masina pe programul normal, rumenire medie.
#4
Postat 16 December 2009 - 01:30 PM
Ma tot uit la reteta de paine cu cartofi, as vrea sa o incerc pt. ca ne place mult acest tip de paine, dar mi-e cam teama din cauza ca am avut ceva traume cu o alta reteta cu cartofi
#5
Postat 16 December 2009 - 02:11 PM
Georgy-Anna a spus:
Ma tot uit la reteta de paine cu cartofi, as vrea sa o incerc pt. ca ne place mult acest tip de paine, dar mi-e cam teama din cauza ca am avut ceva traume cu o alta reteta cu cartofi
Asa e. cand dai gres cu o reteta ai retineri in a mai continua...dar totusi exersand se capata experienta si poti adapta retetele. Eu una am facut de mai multe ori reteta asta cu cartofi. depinde mult si de faina. Eu ma uit la aluat in timpul framantatului si daca mi se pare prea moale mai adaug o lingura-doua de faina.
#6
Postat 16 December 2009 - 02:38 PM
325 ml lapte la temperatura camerei
3 linguri ulei de porumb
2 lingurite sare
2 linguri miere
300 g faina alba
300 g faina neagra
2 lingurite anason macinat
1 ½ lingurita drojdie granulata
Punem in cuva masini de paine laptele, uleiul, sarea, mierea, faina, anasonul iar deasupra drojdia. Setam pe programul normal (3h si 20 min la mine), rumenire medie
#7
Postat 30 December 2009 - 06:41 PM
210 ml apă
1 lingura ulei de masline
350 g faina alba
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 lingurita drojdie granulata
50 g. masline tocate
Turman apa si uleiul in cuva masinii de paine.
Adaugam sarea si zaharul, apoi faina si deasupra drojdia.
Programam masina la programul pentru aluat de pizza sau aluat cu drojdie.
La sfarsitul programului răsturnam aluatul pe masa de lucru, il apatizam putin, adaugam deasupra maslinele tocate, impaghetam aluatul de cateva ori pentru a se încorpora maslinele.
Modelam apoi aluatul intr-o forma dreptunghiulara si cu un cutit facem 4-5 crestaturi parelele, pe diagonala, prin tot aluatul, lasand marginile intacte.
Lasam sa creasca 30 min., ungem cu ulei de masline , apoi coacem la 220 grade timp de 25-30 min
#8
Postat 01 January 2010 - 03:45 PM
am si eu una pe care o folosesc cu succes tot la 2 zile, dar nu am facut decat paine clasica la care am adaugat seminte
#9
Postat 01 January 2010 - 05:50 PM
#10
Postat 01 January 2010 - 08:30 PM
am s-o incerc pe cea cu cartofi data viitoare. la mine programul normal dureaza 3 h
#11
Postat 03 January 2010 - 04:16 PM
miam luat ieri masinuta de painica (in sfarsit!!!!!) si azi am pus sa faca paine
pana sa inceapa sa coaca a fost totul ok,aluatul era crescut si arata bine
cand a inceput sa coaca,aluatul a picat,,,,...,,,sa lasat pur si simplu :cry: :cry:
nu am deschis capacul,nu am facut nik...
nu stiu din ce cauza sa intamplat
miam luat un moulinex OW5003 da nu stiu daca marca,,,,conteaza
sa nu fi facut eu ceva bine?
am facut cum scrie in carte
am facut painea alba simpla cum scrie acolo ,pt ca cica...sati dai seama cum merge si ca sa te obisnuiesti cu ea
si...acuma...ce fac'???????
#12
Postat 03 January 2010 - 04:59 PM
o mai las la racit putin si o sa o tai
sper ca nu e aiurea si aluatul...
nu inteleg ce am facut gresit de sa pleoshtit...
aveti idee?
Imagini atasate
#13
Postat 03 January 2010 - 05:04 PM
am pus pe seama drojdiei uscate pe care o folosesc, am schimbat-o si n-a mai picat o vreme. inainte foloseam pe cea de la Dr. O acum folosec pakmaya, turceasca.
a mai picat aluatul si dupa ce am folosit-o pe asta. nu stiu de ce. poate a fost faina rece, poate masina sta undeva unde e rece si vine frigul inspre ea , la mine in cartea ei asa scrie ca nu trebuie tinuta in curent de aer rece si toate ingredientele sa fie puse la temperatura camerei.
si ordinea lor e la fel de importanta
nu stiu, imi dau si eu cu parerea
#14
Postat 03 January 2010 - 06:16 PM
adriaforever a spus:
am pus pe seama drojdiei uscate pe care o folosesc, am schimbat-o si n-a mai picat o vreme. inainte foloseam pe cea de la Dr. O acum folosec pakmaya, turceasca.
a mai picat aluatul si dupa ce am folosit-o pe asta. nu stiu de ce. poate a fost faina rece, poate masina sta undeva unde e rece si vine frigul inspre ea , la mine in cartea ei asa scrie ca nu trebuie tinuta in curent de aer rece si toate ingredientele sa fie puse la temperatura camerei.
si ordinea lor e la fel de importanta
nu stiu, imi dau si eu cu parerea
Dupa parerea mea cauza este faina. Faina din Ro este mai umeda si trebuie putin mai multa. Nu va descurajati. Masina de paine e o comoara la casa omului dupa ce va obisnuiti cu ea. Randul viitor adaugati la reteta voastra 50 pana la 100 g de faaina in plus. Eu ma uit intotdeauna la aluat in timpul framantatului si am inceput sa-mi dau seama daca mai trebuie sau nu faina. De multe ori, cand folosesc faina neagra sau integrala, dimpotriva, trebuie sa mai adaug putin lichid (apa sau lapte, in functie de reteta). Retetele pe care le-am postat eu anterior mi-au iesit din prima.
Reteta de baza de la masina mea Moulinex este urmatoarea:
325 ml apa
2 linguri ulei
2 lingurite sare 2 linguri zahar
2 linguri lapte praf
600 g faina alba - eu de regula am Grania
1 1/2 lingurita drojdie uscata
se pun in cuva apa si uleiul, apoi sarea, zaharul , lapte praf.
deasupra se pune faina , iar peste faina drojdia. se seteaza pe programul 1 ( dureaza la mine 3 ore 20min)
rezultatul este acesta:
#15
Postat 03 January 2010 - 07:08 PM
adriaforever a spus:
am pus pe seama drojdiei uscate pe care o folosesc, am schimbat-o si n-a mai picat o vreme. inainte foloseam pe cea de la Dr. O acum folosec pakmaya, turceasca.
a mai picat aluatul si dupa ce am folosit-o pe asta. nu stiu de ce. poate a fost faina rece, poate masina sta undeva unde e rece si vine frigul inspre ea , la mine in cartea ei asa scrie ca nu trebuie tinuta in curent de aer rece si toate ingredientele sa fie puse la temperatura camerei.
si ordinea lor e la fel de importanta
nu stiu, imi dau si eu cu parerea
waw...este drojdie pakmaya uscata?
eu nu am vazut decat dr.o si pakmaya doar proaspata
o sa ma uit mai bine
multumesc de raspuns
#16
Postat 03 January 2010 - 07:12 PM
Issis a spus:
adriaforever a spus:
am pus pe seama drojdiei uscate pe care o folosesc, am schimbat-o si n-a mai picat o vreme. inainte foloseam pe cea de la Dr. O acum folosec pakmaya, turceasca.
a mai picat aluatul si dupa ce am folosit-o pe asta. nu stiu de ce. poate a fost faina rece, poate masina sta undeva unde e rece si vine frigul inspre ea , la mine in cartea ei asa scrie ca nu trebuie tinuta in curent de aer rece si toate ingredientele sa fie puse la temperatura camerei.
si ordinea lor e la fel de importanta
nu stiu, imi dau si eu cu parerea
Dupa parerea mea cauza este faina. Faina din Ro este mai umeda si trebuie putin mai multa. Nu va descurajati. Masina de paine e o comoara la casa omului dupa ce va obisnuiti cu ea. Randul viitor adaugati la reteta voastra 50 pana la 100 g de faaina in plus. Eu ma uit intotdeauna la aluat in timpul framantatului si am inceput sa-mi dau seama daca mai trebuie sau nu faina. De multe ori, cand folosesc faina neagra sau integrala, dimpotriva, trebuie sa mai adaug putin lichid (apa sau lapte, in functie de reteta). Retetele pe care le-am postat eu anterior mi-au iesit din prima.
Reteta de baza de la masina mea Moulinex este urmatoarea:
325 ml apa
2 linguri ulei
2 lingurite sare 2 linguri zahar
2 linguri lapte praf
600 g faina alba - eu de regula am Grania
1 1/2 lingurita drojdie uscata
se pun in cuva apa si uleiul, apoi sarea, zaharul , lapte praf.
deasupra se pune faina , iar peste faina drojdia. se seteaza pe programul 1 ( dureaza la mine 3 ore 20min)
rezultatul este acesta:
[attachment=0]IMG_0259.JPG[/attachment]
am folosit reteta asta doar ca am inlocuit 75 ml apa cu lapte si nam mai pus lapte praf ca nam avut
de fapt aveam de la bubu da nu mam gandit...of...
faina am folosit titan ca aia a fost la butic
si am folosit 20 gr drojdie proaspata ca atata scria pe tabelul de conversie din carticica masinii
cred ca avem la fel masinile
a mea e aia ow5003,si a ta tot aia e???
multumsc pt rasp
tura viitoare voi pune cu 50 gr faina in plus
#17
Postat 04 January 2010 - 08:03 AM
Randul viitor o sa-ti iasa painica super !!! Bafta!
#18
Postat 07 January 2010 - 02:35 PM
Daca zici ca ai pus 20 g de drojdie nu e prea mult? nu ai lingurita din aceea cu 2 capete (lingura si lingurita de fapt) care era in cutia cu masina? noi cu aceea am masurat si a fost ok. a sesizat ca la aceeasi cantitate de faina, in retetele masinii se foloseste mai putina drojdie decat daca ai framanta "la mana". eu puneam de ex. un pliculet de 7g de drojdie la 500 g de faina, in schimb la masina pun mai putina drojdie (o lgt din aceea "tip").
iar baghetele ies o nebunie, suntem foarte incantati, am facut si paine integrala tot din carticica masinii si a iesit f bine (desi face firimituri cand e taiata, nu stiu daca e normal). Aluatul pt baghete e mai aerat (au gaurele) si coaja f crocanta dupa ce se coc (desi in timp se inmoaie).
am facut si aluat dospit (pt niste mini-cozonacei) si avea bashicute cand l-am scos pe blat sa-l modelez.
Editez ca sa mai spun ca am folosit atat drojdie Dr. Oetker cat si Pakmaya. n-am sesizat diferenta. iar faina Dobrogea, Baneasa, soacra-mea zicea ca a facut cu aceea din Carrefour tip 480 (parca nr asta...) marca lor si a crescut f. bine.
#19
Postat 07 January 2010 - 02:57 PM
#20
Postat 07 January 2010 - 05:09 PM
Nicoleta a spus:
Ai dreptate, Nicoleta, totul e experienta. Am si eu 2 ani de astfel de experianta si jur ca nu m-as putea lipsi de masina de paine.