Scones
#1
Postat 14 June 2010 - 11:00 PM
Cred ca este cel mai rapid "ceva bun facut in casa".Prepararea si coptul dureaza aproximativ 30 min.
Ingrediente
225 gr faina cu agent de crestere (sau la 1/2 kg faina normala se pune 3 lingurite incarcate de praf de copt)
75 gr unt rece
125 ml iaurt sau lapte facut cu lamaie
un praf de sare
25 gr zahar
Se amesteca faina , zaharul, sarea si se pune untul
Cu varful degetelor se sfarama untul in faina pana totul ajunge de consistenta firmiturilor
Se adauga iaurtul treptat ,se poate sa nu trebuiasca tot ,depinde de faina..Aluatul trebuie sa fie vartos.
Si cu o furculita se amesteca pana se aduna toate cate sunt. Aluatul nu se framanta, va ramane placut,aerat
Se rastoarna apoi pe masa usor infainata.
Adunati aluatul si aplatizati cu palma cam de 2,5 cm grosime, sub forma rotunda sau dreptunghiulara si taiati cu un cutit sau cu o forma.Eu de obicei folosesc cutitul , pentru ca lucrez tot deodata. cu forma tot mai raman bucatele .
Se ung cu ou si se pun deasupra seminte sau fructe uscate,sau puneti inauntru daca va place mai mult.
Sconsii se pun in cuptorul infierbantat la 200 gr celsius.Se lasa 15-20 min sau pana se auresc.La jumatatea timpului se intorc
Si gata!
Serviti dupa bunu` plac Dupa obicei se pune alaturi un gem bun de capsuni sau zmeura si o smantana foarte groasa si grasa -clotted cream.Sau se pun in aluat ierburi aromate si branza si se manaca in loc de paiine. In compozitie am folosit lapte cu lamaie.
Pofta Buna!
Aici cu creme fariche si gem de visine
#2
Postat 14 June 2010 - 11:50 PM
Vaai de mama mea!Adio cura de slabire-adio mers la sala(eu ma ingras doar privind si la pozele tale cred ca am +1kg deja)
Ca toate cele ce le faci arata ..." profesional".
#4
Postat 15 June 2010 - 08:58 PM
Eataly, la 15 June 2010 - 01:57 PM, a spus:
+ 1.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#6
Postat 15 June 2010 - 09:26 PM
Arata minunat..
Bine ai revenit iti simteam lipsa.. pozele tale sunt unice
#7
Postat 24 June 2010 - 03:03 AM
sacramento, la 14 June 2010 - 11:50 PM, a spus:
Vaai de mama mea!Adio cura de slabire-adio mers la sala(eu ma ingras doar privind si la pozele tale cred ca am +1kg deja)
Ca toate cele ce le faci arata ..." profesional".
Eataly, la 15 June 2010 - 01:57 PM, a spus:
Piscotel, la 15 June 2010 - 08:58 PM, a spus:
Bonicelli, la 15 June 2010 - 09:21 PM, a spus:
Olgutza, la 15 June 2010 - 09:26 PM, a spus:
Arata minunat..
Bine ai revenit iti simteam lipsa.. pozele tale sunt unice
Fetelor ma bucur ca v-a placut reteta si va pup si va multumesc pentru cuvintele frumoase.
Sconsii astia nu sunt cine stie ce frumuseti,arata rustic,dar aluatul e atat de aerat si placut ,se topesc in gura.
#8
Postat 24 June 2010 - 11:18 PM
Puteam sa jur ca-s facute cu bicarbonat...au o consistenta usor inecacioasa dar acompaniate cu gem si branza sunt
Sincer imi plac mai mult patratoasele tale ca par mai usor de manevrat si de controlat cantitatea Eu pana nu imi termin portia nu ma opresc.
Ma gandeam ca e intreaga chimie in spatele painicii astea. DAr iar m-am convins ca cele mai bune retete sunt cele mai simple.
Multumesc mult pt postul tau uite asa stiu si eu cum sunt facute scones-urile si o sa le incerc curand!!
#10
Postat 28 June 2010 - 12:06 PM
#11
Postat 06 December 2020 - 04:02 PM
Scones - Gogogi
1 lingurita (4 gr.) de drojdie uscata
30 ml de apa calduta
500 gr de iaurt sau lapte acru mai gros (amestecati iaurtul cu putin lapte sa e mai subtiat la
consistenta.
1 lingura de ulei
1 lingura de zahar
1/2 lingurita de praf de copt
3/4 de lingurita de sare
3/4 lingurita de bicarbonate
1 ou
600 gr de faina (fara a strecurata)
Pt mestecat folositi o lingura.
Intr-un castron mai incapator se dizolva drojdia cu apa calduta pt citeva minute (5 minute),
peste care se toarna iaurtul putin incalzit (san u e de la frigider ca astfel socheaza drojdia). Se
amesteca putin dupa care se adauga unul cite unul din celelalte ingrediente.
Praful de copt si bicarbonatul for face spuma, deci nu va speriati, e normal.
Se adauga la urma faina amestecand putin cate putin pana se incorporeaza tot.
Eu am amestecat totul cu lingura. Veti optine o coca lipicioasa, e normal sa e asa.
Se lasa la loc cald sa dospeasca pana se dubleaza in volum. Se scoate aerul din coca si se lasa
sa dospeasca inca o data.
Acest aluat, asa cum este se poate pastra la frigider pt 7 zile intr-o cutie cu capac etans, timp
in care va puteti praji o gogoasa proaspata pe moment.
Cu mainile ude de apa se rup bucatele de aluat care se intend cu mana pana se subtiaza. Se
prajesc in ulei incins la foc moderat. Se prajesc pana se maronesc usor pe o parte dupa care se
intorc.
Se servesc calde cu unt si miere, dulceata sau simplu zahar pudra.
Imagini atasate
#12
Postat 06 December 2020 - 06:34 PM
Sa stii ca ma gandeam la scones ca nu stiu ce sa mai rontai cand ma apuca plictiseala , dar eu stiam ca scones sunt doar coapte in cuptor . Oricum ale tale arata minunat!
#13
Postat 06 December 2020 - 06:47 PM
adi_edi, la 06 December 2020 - 06:34 PM, a spus:
Sa stii ca ma gandeam la scones ca nu stiu ce sa mai rontai cand ma apuca plictiseala , dar eu stiam ca scones sunt doar coapte in cuptor . Oricum ale tale arata minunat!
Nuuu, dar ne mai facem pofte din cand in cand! Iar scones nu are prea mult zahar! Din reteta de mai sus au iesit 8 gogosi!
Reteta este postata acum multi ani pe vechiul forum culinar de Mama Celeste si este data ca reteta originala de scones din Idaho! Sau cel putin asa a spus ea!