Forum Culinar: Terina de fructe (zmeura, afine, piersici, citrice...) - Forum Culinar

Salt la continut

  • 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Terina de fructe (zmeura, afine, piersici, citrice...) (cu mascarpone, Quark sau ricotta)

#1 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 July 2010 - 03:35 PM

INDEX:


Pornind de la terina de zmeura postata de Piscotel, am realizat urmatoarea minunatie:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798945662.jpg

Am facut cateva modificari, am si poze pas cu pas, asa ca va prezint tot procesul tehnologic de realizare a acestei minunate terine!
Pentru stratul de jeleu, am folosit:
  • 300 g zmeura
  • 150 g zahar
  • 3 foi de gelatina (sau 10 g gelatina granule)
  • zeama de la o lamaie

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-12779863363.jpg

Foile de gelatina le-am rupt in bucati mai mici si le-am pus cu apa, la inmuiat:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798640835.jpg

Intre timp, am pus zeama de lamaie peste zmeura si zahar si am pus cratita pe foc, cateva minute. Dupa ce s-a topit zaharul, am mai lasat putin, sa dea un clocot, apoi am dat cratita deoparte:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798647573.jpg

Foile de gelatina s-au inmuiat:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798651895.jpg

Asa ca le-am pus peste fiertura de zmeura si am amestecat totul, pana s-a incorporat gelatina. Am lasat cratita deoparte, sa se raceasca putin compozitia:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798657783.jpg

Pentru crema de branza, am folosit:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g crème fraîche (din care am facut frisca)
  • 150 g iaurt cu 3.8% grasime
  • 60 + 40 g zahar
  • 3 foi de gelatina

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798711242.jpg

Am pus bucatile de gelatina cu apa, sa se inmoaie. Intr-o cratita, am pus mascarpone, iaurt si 60 g zahar:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798732916.jpg

Le-am amestecat si apoi le-am tinut pe foc, pana au clocotit. Am pus gelatina inmuiata si am amestecat repede:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798739093.jpg

Cat s-a racit crema de branza, am batut crème fraîche cu 40 g zahar, ca sa obtin frisca:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798751751.jpg

Dupa ce s-a intarit frisca si s-a racit crema, le-am amestecat:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798760301.jpg

Jeleul de zmeura, dupa ce a ajuns la temperatura camerei, l-am bagat la frigider, sa se inchege. Abia dupa ce s-a intarit putin (inca era fluida crema, nu se intarise de tot) am rasturnat-o intr-o tava in forma de inima, cu pereti detasabili. Am procedat astfel ca sa elimin orice "bucurie" pricinuita de vreun spatiu intre pereti si platou. Cine foloseste un vas de jena, ori vreo alta forma, dar fara pereti detasabili, sare peste partea cu tinutul la frigider - pune jeleul ajuns la temperatura camerei in tava si apoi o da la frigider, pentru o ora-doua, cat sa se intareasca bine jeleul:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798808664.jpg

Dupa ce-am amestecat crema de mascarpone cu frisca, am turnat usurel, peste jeleu si am pus tava iarasi la frigider, pana s-a intarit si crema de branza:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798811085.jpg

Am pus tava pentru cateva secunde (3-4) in apa calda, ca sa se inmoaie putin jeleul, si sa se desprinda mai usor de pe forma, apoi am rasturnat-o:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798837995.jpg

Straturile sunt clar delimitate si se observa cat de cremoasa a iesit combinatia mascarpone - iaurt - frisca:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-12779885661.jpg

Am facut rapid si sos:
  • 200 g zmeura
  • 100 g zahar
  • zeama de la o lamaie

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798874234.jpg

Am pus cratita pe foc si am lasat sa dea un clocot, apoi am rasturnat compozitia intr-o strecuratoare, ca sa dau deoparte semintele:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798879067.jpg

O felie de terina cu zmeura proaspat culeasa din curte:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798882773.jpg

Un detaliu:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798904818.jpg

Se poate servi si cu sos:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798940215.jpg

O lingurita pentru pofticiosi:

Imagine atasata: monthly_07_2010/post-46-127798966273.jpg

Terina e extraordinar de buna, eu am mai redus din zahar (fata de reteta postata de Piscotel), pentru ca eram curioasa daca iese mai acrisoara ori nu. Si a iesit excelenta!!! Mascarpone da o aroma deosebita, iar gustul usor-acrisor al sosului si-al jeleului merge la fix pe caldurile de-afara! :occasion15:

Pisco, saru'mana inca o data pentru aceasta reteta fantastica! Am facut-o de vreo 4 ori pana acum! :floare: Si vara abia a inceput (pe aici...) :blob8:

#2 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 01 July 2010 - 03:46 PM

:occasion15: :floare: ce sa mai zic, te urasc :blob8:
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#3 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 July 2010 - 03:48 PM

Vezi postareaIoana, la 01 July 2010 - 03:46 PM, a spus:

:occasion15: :floare: ce sa mai zic, te urasc :blob8:



:) :blob8: :D Deci, cand vii??? ;)

#4 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 01 July 2010 - 04:47 PM

Moama ce inimoasa esti!!!! :occasion15: Arata super,super,cu mascarpone,cred ca e tare cremoasa...MMMmmm!!....

#5 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 01 July 2010 - 04:48 PM

O sa-i placa lui Pisco',ca te-a inspirat.

#6 Useril este offline   dora 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 860
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationItaly

Postat 01 July 2010 - 04:57 PM

vulpito balaie iesti kriminalaaaaaaaaaaaaa...asa sa stii!!!
Omori lumea cu zileeee!
Dar daca tot e sa mor (de pofta) nu-mi trimiti o bucatica? ;):D


#7 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 01 July 2010 - 06:22 PM

Terina de zmeura Reloaded !
Fata ti-am auzit strigatul de lupta si am venit iuteee.
Bine ai facut ca ai pus-o pas cu pas.
In felul asta poate se incumeta fetele s-o faca.Ai demonstrat ca nu e greu de loc,
e buna, racoroasa si de efect.
Musafirii sigur se intorc cu rotile pe spate .Imagine postata
Daca nu sunt musafiri si un jupan dat pe spate e bun.Imagine postata
P.S.
Tare-mi place forma aia si merge perfect cu sangeriul zmeurii.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#8 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 July 2010 - 07:20 PM

Vezi postareaGeany, la 01 July 2010 - 04:47 PM, a spus:

Moama ce inimoasa esti!!!! :D Arata super,super,cu mascarpone,cred ca e tare cremoasa...MMMmmm!!....

Vezi postareaGeany, la 01 July 2010 - 04:48 PM, a spus:

O sa-i placa lui Pisco',ca te-a inspirat.


Nu-i asa ca am inima mare??? ;) Si frumoasa? (ptiu, sa nu ma diochi! ;)). Gustul e nemaipomenit! Noua ne place la nebunie! ;)
Chiar am avut ceva emotii, da' vaz ca i-a placut si lu' Pisco rezultatu'! ;)

#9 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 July 2010 - 07:21 PM

Vezi postareadora, la 01 July 2010 - 04:57 PM, a spus:

vulpito balaie iesti kriminalaaaaaaaaaaaaa...asa sa stii!!!
Omori lumea cu zileeee!
Dar daca tot e sa mor (de pofta) nu-mi trimiti o bucatica? ;):D




Ma bucur ca ti-a placut! ;)
Dora, zi-mi in ce directie sa trimit bucatica si s-a facut! ;)

#10 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 01 July 2010 - 07:29 PM

Tot esti asa inimoasa trimite si la bubulet un pic,pliz,pliz,pliz!!!!!!!!!... ;) :D

#11 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 July 2010 - 07:41 PM

Vezi postareaPiscotel, la 01 July 2010 - 06:22 PM, a spus:

Terina de zmeura Reloaded !
Fata ti-am auzit strigatul de lupta si am venit iuteee.
Bine ai facut ca ai pus-o pas cu pas.
In felul asta poate se incumeta fetele s-o faca.Ai demonstrat ca nu e greu de loc,
e buna, racoroasa si de efect.
Musafirii sigur se intorc cu rotile pe spate .Imagine postata
Daca nu sunt musafiri si un jupan dat pe spate e bun.Imagine postata
P.S.
Tare-mi place forma aia si merge perfect cu sangeriul zmeurii.



Eu sper ca or sa mai vina si alte personute cu impresii, ori chiar cu poze. Terina asta e extraordinar de simpla si se face rapid (bine, fara sa luam in considerare timpul cu frigiderul! ;)). Iar la gust, e nemaipomenita!
Pana acu' n-am avut pe cine sa experimentez, numa' pe jupan l-am dat cu roatele-n sus! :D Chiar aveam ceva emotii, pentru ca el nu se da in vant dupa prajiturile cu branza dulce. Dar chestia asta...... e belea!!! La 2-3 zile o fac iar! ;) Si cu alte fructe! ;)

#12 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 01 July 2010 - 07:42 PM

Vezi postareaGeany, la 01 July 2010 - 07:29 PM, a spus:

Tot esti asa inimoasa trimite si la bubulet un pic,pliz,pliz,pliz!!!!!!!!!... :D ;)


Trimit, cum sa nu!
Iesi la interval, sa prinzi portia bubuletului!!! ;)

#13 Useril este offline   sissi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,012
  • Inregistrat: 27-May 10
  • Locationde pe malul Salzach

Postat 02 July 2010 - 10:33 AM

Wow,cum poate arata, deja ii simt gustul, trebe neaparat incercata.
Eu nu am facut niciodata frisca din crème fraîche

#14 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 02 July 2010 - 12:12 PM

Vezi postareasissi, la 02 July 2010 - 10:33 AM, a spus:

Wow,cum poate arata, deja ii simt gustul, trebe neaparat incercata.
Eu nu am facut niciodata frisca din crème fraîche


Pai, treci la treaba! Eu am facut intotdeauna frisca din crème fraîche, cateodata mai puneam si intaritor, alta data nu, depinde de chef.

#15 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 03 July 2010 - 10:42 PM

Ia, sa pun si aici pozele:
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-12-127818972561.jpg
Imagine atasata: monthly_07_2010/post-12-127818973674.jpg
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#16 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 03 July 2010 - 10:45 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 03 July 2010 - 10:42 PM, a spus:

Ia, sa pun si aici pozele:


Tu vrei sa-mi faci pohte, ori ce??? :D

#17 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 03 July 2010 - 10:50 PM

Pfuai, numai cand imi aduc aminte ce gust...imi vine sa intru acu la ora asta iar in bucatarie sa o fac :D E mor-ta-la!!!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#18 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 03 July 2010 - 10:53 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 03 July 2010 - 10:50 PM, a spus:

Pfuai, numai cand imi aduc aminte ce gust...imi vine sa intru acu la ora asta iar in bucatarie sa o fac :D E mor-ta-la!!!



Io cand am zis ca nu tre' sa-ncercati s-o faceti, ca nu va mai puteti opri, nu m-ati crezutara!!! De ce fac eu la fiecare 3 zile alta??? :D E belea!!!! :D

#19 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 03 July 2010 - 10:57 PM

Incearc-o cu blatul, e ceva...

Blatul se face la fel de rusinos de usor:

4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
vanilie

Separi albusurile de galbenusuri, freci galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana se face crema alba, albusurile spuma bine bine. Amesteci amestecand usor, adaugi faina usor, amesteci lejer, dai la cuptor 20 minute. Cel mai pufos blat!!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#20 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 03 July 2010 - 10:58 PM

Deci mai ales tehnica aia a amestecatului amestecand usor sa nu o ratezi!!! :D :D Deci se vede cand beau clar!!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

Arata acest topic


  • 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi