Ciabatta rapida
#1
Postat 16 July 2010 - 12:22 AM
Ingrediente
500 gr faina de paiine 000
490 ml apa
2 lingurite cu drojdie uscata
15 gr sare
Se ataseaza paleta de amestecat si se porneste mixerul la viteza medie.Se lasa circa 7 min,pana se obtine o pasta subtire si lipicioasa
Apoi se ataseaza accesoriul de framantat.Se porneste masina mediu pentru cateva minute si apoi la viteza maxima pentru inca vreo 10 min.Cel mai bun indiciu ca gata si bine framantat este in momentul cand bolul ramane curat.
Desi moale, aluatul are putere si luceste .
Se rastoarna intr-un vas uns cu ullei.
Se acopera cu folie de plastic si se lasa aproximativ 3 0re,pana isi tripleaza volumul.
Folia se indeparteaza si se rastoarna aluatul pe masa infainata,fara miscari bruste
Folosind scrapere de brutar sau ceva improvizat aranjati ciabatta si dati-i forma dorita, se impinge aluatul din exterior in interior, pudrati cu faina si acoperiti pentru inca 45 min
Eu am o piatra de paviment in cuptor ,am cioplit-o atat cat sa-mi incapa.Bucatica rupta am lasat-o de sprijin.
Cuptor preincalzit puternic 240 gr celsius
Dupa ce a trecut timpul se aduna paiinea dintr-o singura micare,spre mijloc si se rastoarna cu fundul in sus pe hartie de copt.Am folosit un fund de lemn drept lopata,ca sa pot da drumul paiinii in cuptor
Am furat la repezeala o poza din cuptor
Cam in 45-50 min e gata
Miroasea tare bine,am taiat-o ca nu mai aveam rabdare
Pofta Buna!
Am facut paiinea saptamana trecuta si am folosit doar jumatate din cantitate,in w`kndu`asta o fac cu drodie proaspata.
Daca se face aluat din 500 grame faina ,atunci cand se rastoarna pe masa aluatul ,se taie dintr-o miscare cu scraperu sau cutitu`
#2
Postat 16 July 2010 - 07:54 AM
Am niste intrebari
- ce fel de faina e asta 000?
- dupa ce ai intors-o cu fundul in sus pe hirtia de copt infainata ai lasat-o sa alunece pe piatra din cuptor?
- piinea din poza deci e facuta din 250 de gr de faina?
mersi
#3
Postat 16 July 2010 - 10:31 AM
Intrebari:
-daca nu am piatra aceea de pavimento si folosesc tava normala de aragaz se intampla ceva?
- coacerea a fost pe program normal adica se incalzeste, inroseste grilajul de sus sau cu ai folosit program cu ventilatie?
- crezi ca ar dauna daca as pune pirect paleta de framantat aluaturi pentru amestecarea continutului pentru ca eu am un simplu robot
- ai incercat-o si cu framantarea si dospirea in masina de paine?
#4
Postat 16 July 2010 - 03:09 PM
Adriana, la 16 July 2010 - 07:54 AM, a spus:
Am niste intrebari
- ce fel de faina e asta 000?
- dupa ce ai intors-o cu fundul in sus pe hirtia de copt infainata ai lasat-o sa alunece pe piatra din cuptor?
- piinea din poza deci e facuta din 250 de gr de faina?
mersi
Faina este aceea pentru cozonac.
Da,a alunecat imediat pe piatra ,fara probleme si la jumatatea timpului poti sa apuci hartia cu grija ca fffffrige si o intorci nitel sa se rumeneasca uniform.
Da, din 250 gr faina, fac cate putin,cand se termina fac alta.
Te pup,Adriana
yoyo, la 16 July 2010 - 10:31 AM, a spus:
Intrebari:
-daca nu am piatra aceea de pavimento si folosesc tava normala de aragaz se intampla ceva?
- coacerea a fost pe program normal adica se incalzeste, inroseste grilajul de sus sau cu ai folosit program cu ventilatie?
- crezi ca ar dauna daca as pune pirect paleta de framantat aluaturi pentru amestecarea continutului pentru ca eu am un simplu robot
- ai incercat-o si cu framantarea si dospirea in masina de paine?
Ia-ti o piatra de oricare ,tine caldura grozav de bine si ai sa vezi cat de bine iti prinde cand coci orice,inclusiv cand faci friptura.
Am copt paiinea la mijlocul cuptorului, cu ventilator .(asa e aragazu) Dar daca aragazul e tip vechi coci asa cum sti tu ,numa sa fie foarte infierbantat.
Am facut paiinea de foarte multe ori si am framantat-o si cu masina de paiine,numai ca am dat-o la framantat de 3 ori, sa se activeze bine glutenul si dupa ,am scos-o la crescut in alt vas.Din pacate am pirdut toater dovezile ,cand s-a defectat calcu`.
yOYO ,pe cuvant de onoare ca m-am gandit la tine.Stiam ca esti interesata.
#5
Postat 16 July 2010 - 08:47 PM
#6
Postat 16 July 2010 - 09:30 PM
Am vazut fatzucile lor,în castronul tau!I love Wallace and Gromit!!!Si eu vreau castron cu ei!
Tre sa caut!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#7
Postat 16 July 2010 - 10:02 PM
http://povesticulinare.blogspot.com/
#8
Postat 17 July 2010 - 08:14 PM
Trebuie sa o faci macar o data in viata!
Nico, tu ai gasit drumul "perfect" spre Mekka.
Am sa incerc si eu, dar cand ajung in Italia, aici cu cuptorul lui mana, no chance!
#9
Postat 19 July 2010 - 09:44 AM
Nico, la 16 July 2010 - 03:09 PM, a spus:
Am copt paiinea la mijlocul cuptorului, cu ventilator .(asa e aragazu) Dar daca aragazul e tip vechi coci asa cum sti tu ,numa sa fie foarte infierbantat.
Am facut paiinea de foarte multe ori si am framantat-o si cu masina de paiine,numai ca am dat-o la framantat de 3 ori, sa se activeze bine glutenul si dupa ,am scos-o la crescut in alt vas.Din pacate am pirdut toater dovezile ,cand s-a defectat calcu`.
yOYO ,pe cuvant de onoare ca m-am gandit la tine.Stiam ca esti interesata.
Baiu e ca aici la noi in Romania nu am vazut piatra pentru copt....am vrut sa-mi iau din Egipt piatra de granit cum are Maya insa aceea nu aveau dreapta ci bucati numai .
Musai sa-mi spuneti ce pietre sunt bune pentru coptul in cuptor a aluaturilor sa dau un search daca nu caut prin Ungaria. Voi gasiti pietrele acestea in magazine cu produse pentru bucatarie sau in magazine de constructii?...PS: Scuze de off topic !
Lasa ca e bine ca stiu ca se face si in masina de paine si voi incerca si in robot....chef de stat la caldura dupa sa am numai .
#10
Postat 19 July 2010 - 03:20 PM
Daca nu gasesti din start una care potriveste în cuptor(ca dimensiune)..daca e prea mare,ti-o taie ei acolo.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#11
Postat 19 July 2010 - 03:33 PM
Nico arata intr-un mare fel,m-am jurat ca nu mai dau drumul la cuptor,dar acu'stau in dubiu,la cum poate sa arate...
#12
Postat 20 July 2010 - 02:01 AM
Maya, la 19 July 2010 - 03:20 PM, a spus:
Daca nu gasesti din start una care potriveste în cuptor(ca dimensiune)..daca e prea mare,ti-o taie ei acolo.
Geany, la 19 July 2010 - 03:33 PM, a spus:
Nico arata intr-un mare fel,m-am jurat ca nu mai dau drumul la cuptor,dar acu'stau in dubiu,la cum poate sa arate...
Sincera sa fiu nu am cautat la noi in magazine ca am zis ca daca Geany nu a gasit la ea am considerat ca nici la noi nu gasesc, insa voi merge la ale noastre shopuri de constructii si astfel daca nu gasesc merg in Ungaria unde sigur gasesc ceva...cel putin sper sa gasesc.
#13
Postat 21 July 2010 - 08:25 PM
#14
Postat 06 August 2010 - 09:24 PM
Sunt foarte multumita de gustul painii si de coaja crocantzoasa insa mijlocul ma nemultumeste (vina are legatura cu mine).Am framantat-o cat ai spus tu insa vad ca nu e asa aierata..si mai mult dupa ce a stat 3 ore la dospit aluatul o cam lua la vale...nu prindea forma...am mai pus faina jos si asa reuseam sa-l fac din spre exterior spre interior....
Poate reusesti sa-mi spui care e cauza aluatului parca umed...nu era clicoasa insa e umed parca (nu stiu cum sa zic).
Ps: am sa o mai refac si cu masina de paine poate poate reusesc sa o fac sa semene putin cu a ta.
#15
Postat 06 August 2010 - 09:52 PM
Nu am cuvinte!
O incerc si eu dupa ce oi iesi din curele de slabire sau chiar acum ca de...mai trag si eu cu ata'n patru:))
#18
Postat 10 August 2010 - 01:15 AM
si nici nu aveam 'gaurici' inauntru
nu am putut face poza ca a fost gata pe la 6.30 seara, erau sparti de foame toti nici n-am lasat-o sa se raceasca si am mancat imediat
nu o repet azi dar maine sigur si o sa fac si poze, poate imi iese si mie mai aerata putin nu asa densa.
au mancat fetele de nu se poate si cereau intr-una
#19
Postat 10 August 2010 - 02:18 AM
#20
Postat 21 August 2010 - 11:27 PM
Piscotel, la 16 July 2010 - 10:02 PM, a spus:
Mul-tu-mesc!
Eataly, la 17 July 2010 - 08:14 PM, a spus:
Trebuie sa o faci macar o data in viata!
Nico, tu ai gasit drumul "perfect" spre Mekka.
Am sa incerc si eu, dar cand ajung in Italia, aici cu cuptorul lui mana, no chance!
Of! ce cuvinte frumoase,ma faci sa ma simt asa o gopodina-bubulina,(am si eu pasiunea asta ma fascineaza coptu` paiinii ) tu mi-ai dedicat si o poezie frumoasa la un alt topic ,esti speciala si daca ar fi cu putinta chiar as dori din suflet sa te intalnesc ,pe 25 sept sunt in Italy