Zama de poprici umplute Toltott paprika leves :)
#1
Postat 25 July 2010 - 05:37 PM
Mai pe romaneste :
Supa de ardei umpluti.
E o reteta ungureasca,ce are loc de cinste ,in bucatariile ardelenesti.
Avem nevoie de :
12-14 ardei mici
500 g carne tocata amestec
100 g orez
300 ml bulion
1 ceapa
2 linguri zahar
2 linguri amidon sau faina
300 ml lapte sau 250 g smantana
100 ml ulei
sare,piper,boia dulce
frunze de patrunjel,frunze de telina
2-3 ramurele de cimbru verde
frunze de dafin
un galbenus(optional)
Eu folosesc un soi de ardei,locali,mici,galbeni cu gust pregnant.
Lasam ardeii mari,carnosi,colorati din supermarket,pentru alte preparate.
Ii spal,ii curat de codite si cotor.
Fac amestecul de carne astfel :
Tai ceapa si o prajesc in ulei.Adaug orezul si las pe foc 5 minute.
Amestec carnea,cu orezul calit,sare,piper,boia,si partunjel verde taiat marunt.
Daca vreti o compozitie mai ferma care nu se destrama la fiert,puneti in compozitie un galbenus.
Cu aceasta compozitie se umplu ardeii.
Ii pun intr-o oala destul de adanca si ii cladesc pe cat posibil in picioare.
Cu deschiderea in sus.
Ii acopar cu apa cam o treime din oala.
Pun sare, 2 linguri de zahar si cimbrul .
Crengutele de cimbru se scot din supa la final.
Pare neobisnuit,dar zaharul nu se simte .Doar supa e mai catifelata.
Las sa fiarba la foc mic,sub capac pana sunt aproape facuti.
Adaug acum bulionul si las sa fiarba pana sunt gata.
La final se adauga in supa un sos din lapte(smantana)cu 2 linguri faina si supa + frunzele de telina,tocate fin.
Mai dam un clocot si gata.
Smantana nu poate sa lipseasca cand serviti.
Pofta buna !
http://povesticulinare.blogspot.com/
#2
Postat 25 July 2010 - 06:11 PM
Cand am citit titlul,m-am gandit ca e supa cu ardei umpluti,cu multi ani in urma am mancat la o ruda in Targu-Mures,buna,buna tare!
Pisco,pozele sunt superbe ,am si simtit parca Poftiti la masa !Aroma supei e peste tot.
Cat de frumos e cimbrul!
#3
Postat 25 July 2010 - 07:02 PM
Ma bucur ca ti-a placut.
Daca vrei cimbru,iti usc si tie ca am destul in gradina.
In 2 saptamani e bun de pus la posta.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 25 July 2010 - 09:24 PM
Din titlu nu mi-am dat seama ce vrea sa fie, da' m-am edificat complet, brava!
#5
Postat 26 July 2010 - 07:17 AM
Piscotel, la 25 July 2010 - 07:02 PM, a spus:
Ma bucur ca ti-a placut.
Daca vrei cimbru,iti usc si tie ca am destul in gradina.
In 2 saptamani e bun de pus la posta.
Confirm Anca:cei mai buni ardei umpluti sint astia.La noi nu lipsesc de pe masa cam o data pe luna...yummy
Ma pot trece si eu pe lista la cimbru?
#6
Postat 26 July 2010 - 07:43 AM
#7
Postat 26 July 2010 - 07:44 AM
Trebuie sa fie tare faina.
#8
Postat 26 July 2010 - 10:19 AM
moatza, la 25 July 2010 - 09:24 PM, a spus:
Din titlu nu mi-am dat seama ce vrea sa fie, da' m-am edificat complet, brava!
Moatza,
Pe la noi, pe la tara,ardeii se numesc poprici de la ungurescul paprika .
Am scris denumirea pe care bunica paterna o avea pentru aceasta manare.
La oras e Supa de arde umpluti.
Imi plac denumirile autentice.In felul acesta nu le lasam sa se piarda.
sacramento, la 26 July 2010 - 07:17 AM, a spus:
Ma pot trece si eu pe lista la cimbru?
Te trec cu tot dragul.
Sper sa nu ne faca probleme vamesii americani,care in urma evenimentelor nefericite
sunt tare circumspecti.
Nu stiu care e regimul ierburilor.
Da-mi adresa in MP.
dark angel, la 26 July 2010 - 07:43 AM, a spus:
Ingeras,
Si la noi se fac scazuti,fierti pe aragaz si apoi dati la cuptor.
Dar si supa.
Zama = Supa = regionalism.
Eataly, la 26 July 2010 - 07:44 AM, a spus:
Trebuie sa fie tare faina.
E fain si cred ca stiu deja ce ai sa mananci in august.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#9
Postat 26 July 2010 - 11:37 AM
Cine n-are de lucru-şi face Mâncaţaş zama de poprici, Ancuţo!
Imagini atasate
#10
Postat 26 July 2010 - 01:22 PM
Mi-ai facut pofta
Am facut o singura data anul asta, da' trebuie un bis urgent..
#11
Postat 26 July 2010 - 01:53 PM
Piscotel, la 25 July 2010 - 05:37 PM, a spus:
Super ! Acu vre-o 2 saptamini am mincat pentru prima data in viata mea, si culmea, la o cantina-restaurant ! Stii cum sunt acu, meniu la 10 lei,eu find internata in spital si iesind sa-mi cumpar medicamente, precum e moda, nefind in stare sa m-ating de mincarea spitalului, era OK oferta!
Mi-a placut foarte mult ! Gustul era excelent, bucataresele erau 2 doamne pina-n 35 de ani, dar stiau sa gateasca (zise soacra cea rea -adica eu!)
#12
Postat 26 July 2010 - 07:44 PM
vrabiuta, la 26 July 2010 - 01:53 PM, a spus:
Piscotel, la 25 July 2010 - 05:37 PM, a spus:
Super ! Acu vre-o 2 saptamini am mincat pentru prima data in viata mea, si culmea, la o cantina-restaurant ! Stii cum sunt acu, meniu la 10 lei,eu find internata in spital si iesind sa-mi cumpar medicamente, precum e moda, nefind in stare sa m-ating de mincarea spitalului, era OK oferta!
Mi-a placut foarte mult ! Gustul era excelent, bucataresele erau 2 doamne pina-n 35 de ani, dar stiau sa gateasca (zise soacra cea rea -adica eu!)
Daca ti-a placut gustul,nu ramane decat sa incerci sa-i faci si tu.
Vrabiuto,unde se atarna harta in cui la tine ?
Eu sunt langa Baia Mare.Tu unde esti ?
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 27 July 2010 - 08:37 AM
Eu sunt langa Baia Mare.Tu unde esti ?
Maica, treci Gutinul si dai de mine .... da vezi sa nu treci Podul istoric la fratii ucranieni,ramii dincoace de pod...
am dat edit sa repar greseala cu postarea, s-a postat aiurea da cine stie ce sa faca ? eu nu.......
#14
Postat 27 July 2010 - 10:47 AM
[quote name='Piscotel' date='26 July 2010 - 08:44 PM'
Vrabiuto,unde se atarna harta in cui la tine ?
Eu sunt langa Baia Mare.Tu unde esti ?
[/quote]
Maica, treci Gutinul si dai de mine .... da vezi sa nu treci Podul istoric la fratii ucranieni,ramii dincoace de pod...
am dat edit sa repar greseala cu postarea, s-a postat aiurea da cine stie ce sa faca ? eu nu.......
[/quote]
Bavo Cip-Cirip !
Poate bem un cavei impreuna cand vii in Baie.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#15
Postat 27 July 2010 - 10:40 PM
Piscotel, la 25 July 2010 - 07:02 PM, a spus:
Ma bucur ca ti-a placut.
Daca vrei cimbru,iti usc si tie ca am destul in gradina.
In 2 saptamani e bun de pus la posta.
Saru`-mana, dar nu,costa mai mult pusu la posta,atat ca vazand cat de proaspat e,am simtitt asa sa-mi pun fata in el,sa simt parfumul puternic,unic,arata superb in poza!Supa tre` s-o fac, musai!
vrabiuta, la 26 July 2010 - 01:53 PM, a spus:
Vrabiuto,sper din suflet ,sa fii bine,orice ar fi fost!
#16
Postat 28 July 2010 - 02:05 AM
sacramento, la 26 July 2010 - 07:17 AM, a spus:
Ma pot trece si eu pe lista la cimbru?
Te trec cu tot dragul.
Sper sa nu ne faca probleme vamesii americani,care in urma evenimentelor nefericite
sunt tare circumspecti.
Nu stiu care e regimul ierburilor.
Da-mi adresa in MP.
Multam fain Ancuta!
Posta te incaseaza cit o cina la restaurant.Ramine sa dau eu cina cind vin acasa,iar pentru cimbru poate aflu pe cineva care vine acasa in vara asta si o sa iti cer nr. de telefon,daca nu te superi, sa te contacteze
Te pup si mai adu-mi aminte de ...acasa
#17
Postat 28 July 2010 - 07:36 AM
sacramento, la 28 July 2010 - 02:05 AM, a spus:
Te pup si mai adu-mi aminte de ...acasa
Cu tot dragul.
Daca mai ai nevoie de ceva,spune-mi sa fac rost din timp.
Mi-ar face placere sa-ti pot trimite de acasa ceva "gusturi si mirosuri,"peste mari si tari.
Pup.
http://povesticulinare.blogspot.com/
#19
Postat 01 August 2010 - 08:24 PM
vrabiuta, la 01 August 2010 - 06:48 PM, a spus:
Am facut si eu iar...30 de bucati.
Au venit copiii acasa si ginerelui meu ii plac foarte mult.
Am avut si parintii la masa,plus ca am pus la pachet.
Ce-mi place cum ai turnat smantana in farfurie.
http://povesticulinare.blogspot.com/