Forum Culinar: Bulion de rosii - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bulion de rosii

#1 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 10 August 2010 - 03:42 PM


Bulion de rosii

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144662721.jpg




Ingrediente:


  • rosii, coapte bine
  • ardei
  • cîteva tije de telina+frunze
  • sare (fac.)
  • zahar (fac.)


Am primit rosii bune de la mama. Rosii mari, coapte foarte bine, moi, carnoase, nu foarte zemoase si cu putine seminte.
Ideale pentru bulion. Am mîncat noi pîna nu am mai putut si pentru ca au mai ramas destule ,si nu mai putem mînca,
am decis sa fac olecuta de bulion. Nu sînt foarte aratoase, dar gustoase, nestropite si cît se poate de bio!

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144668267.jpg

Ingredientele nu-s cîntarite. Bulionul se face în functie de gust.
Se poate face doar din rosii sau se pot adauga diferite condimente,verdeata,
foi de dafin, ce va place. Mie mi-l place cu ingredientele pe care le-am scris mai sus.
Se spala rosiile. Se taie bucati, se îndeparteaza verdele.
Daca le treceti prin accesoriu de la KA, nu e nevoie.
Eu totusi am facut-o... arata mai frumos :D
Ce rosii! Splendide!

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144676881.jpg

Accesoriu de stors fructe si îndepartat pielite si seminte/sîmburi,
functioneaza împreuna cu o parte din masina de tocat carne(accesoriu KA )

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144679789.jpg

Pe aici iese pulpa si sucul din rosii.
Prina alta parte iese un cîrnacior cu ceeace nu avem nevoie.
Seminte, pielita, mucul verde...

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144681986.jpg

Cîrnaciorul ala de resturi este presat.
Am desfacut unu sa vedeti ce contine :D

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144689398.jpg

Asta e pulpa cu suc de rosii obtinuta dupa presat.
Ce culoare!!!

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144691356.jpg

Ador aroma de ardei si telina în bulion, asa ca le-am spalat,
si le-am pus împreuna cu sucul de rosii la fiert pe foc moderat.
Cînd si cînd am învîrtit. Pe foc cu flacari, ma gîndesc ca trebuie învîrtite mai des.
Se fierbe pîna scade aproximativ jumatate.

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-12814469371.jpg

Eu sterilizez sticlele si borcanele în cuptor la 170°C-200 °C aproximativ 10 minute.
(capacele le fierb într-o oala cu apa timp de cîteva minute)

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144699417.jpg

Înainte cu 5 minute de a trage bulionul de pe foc, am scos ardeiul si telina,
apoi am pus putin zahar si sare dupa gust. Daca nu doriti, nu e nevoie.
Adaugati-le NEAPARAT la sfîrsit. Sarea, chiar si zaharul puse de la început,
pot schimba culoarea bulionului, daca este fiert prea mult.
Am turnat bulionul fierbinte în sticlele fierbinti, prin pîlnie.
Aveti grija sa nu va ardeti. Eu lucrez cu un cleste de bucatarie din lemn.
Puteti si cu un prosop sau manusa de bucatarie(pentru scos tavile din cuptor,de ex.)
Cît sînt înca fierbinti, dar nu sa arda, se acopera gîturile sticlelor cu celofan sau folie alimentara, de buna calitate.
Cea subtire se înmoaie pe sticla. Aia mai tare videaza cu sticla.
Le-am acoperit bine cu prosoape si cu o perna :P , asa se pastreaza pîna se racesc complet.

Imagine atasata: monthly_08_2010/post-5-128144706371.jpg





Dupa ce-s reci, se taie bucatele de hîrtie (cea mai buna este aia de de copt, pentru ca este rezistenta si nu o poate întepa eventualele insecte interesate) si se pune peste celofan, apoi se leaga cu sfoara, sau gumitele alea speciale, sau ce aveti. Cum eu nu aveam ce face, le-am decupat si hîrtie decorativa :P

Fiert bine, bulionul, si pus în sticle fierbinti si sterilizate cum v-am spus mai sus apoi pastrat la întuneric în camara, tine foarte mult timp. Fara niciun conservant, chiar si fara pic de sare sau zahar! Înainte de folosire scutura-ti sticla. Dupa ce este desfacut, se pastreaza în frigider.

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#2 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 10 August 2010 - 04:04 PM

Maya nu-mi vine a crede ca folosesti doar celofan din ala, folie sau cum vrei sa-i zici. Si chiar tin asa, fara dop? Ai mai facut si in alti ani?

Foarte faine pozele si descrierea si tot, dar eu nu am de unde rosii asa faine, bio si la un pret care sa justifice conservarea lor.

#3 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 10 August 2010 - 04:24 PM

Vezi postareaPisoi, la 10 August 2010 - 04:04 PM, a spus:

Maya nu-mi vine a crede ca folosesti doar celofan din ala, folie sau cum vrei sa-i zici. Si chiar tin asa, fara dop? Ai mai facut si in alti ani?

Foarte faine pozele si descrierea si tot, dar eu nu am de unde rosii asa faine, bio si la un pret care sa justifice conservarea lor.


Am mai facut,doar ca la noi nu tine,pentru ca nu fac mult din cauza ca nu dispun tot timpul de rosii foarte bune.
Mama nici hîrtie nu pune,doar celofanul.Camara ei este foarte racoroasa,de aceea nu stau insectele pe acolo.La mine în schimb nu e asa racoroasa doar întunecoasa,si s-a mai întîmplat ca am gasit cîte o insecta moarta pe verun raft.De aceea mai acopar si cu o bucatica de hîrtie de bucatarie(aia nu se vede,ca este sub hîrtia decorativa.Oricum,la mine nu era nevoie,pentru ca,cum ziceam,la noi se consuma rapid.)

Daca pui folie buna sau celofan,pe sticla fierbinte bine,vei vedea ca videaza complet.Deasupra chiar se face o adîncitura în folie,semn ca aerul nu mai circula pe acolo.
Mama face în fiecare an bulion,si de cînd ma stiu eu,nu am vazut sa fie pus vreodata altceva în afara de celofan.La fel ca majoritatea femeilor din sat,probabil...eu doar asa am vazut.
Stiu ca dopul de metal chiar nu este indicat,ca poate oxida si intra aer,iar altul din pluta ,la fel poate prinde aer si mucegaieste.Pe cînd folia tine perfect închis,iar pentru a preveni întepaturile insectelor curioase sau înfometate,se mai pune o gîrtie cerata pentru ca este mai rezistenta,si se leaga cu o ata,sau cu gumite alea de care spuneam.

Tinut mult timp,peste 2-3 ani,îsi schimba putin culoarea,dar nu se strica atîta timp cît nu se sparge celofanul.

Desi mai mult de 1 an,nu am tinut nimic conservat,prin metoda asta de sterilizare,as zice perfecta,nu are voie sa se strice nimic(daca este aplicata corect):P
La fel si metoda cu fiertul sub apa(de exemplu compotul sau chiar marmelada),sau în cuptor...
Sterilizarea este mama conservelor,nu conservantul! :P
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#4 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 10 August 2010 - 04:52 PM

cu pozele tale, mi-e ca m-apuc si de bulion, o sa ma dea familia pe drum!!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#5 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 10 August 2010 - 09:15 PM

Vai ce bine arata si ce coincidenta ca am si eu rosii ezact''dealea de la tara,bulion Maya scrie pe ele direct,dar momentan am casa in curatenie generala deaia nici nu mai am timp sa postez nik,off,sper sa se termine mai repede(urasc varuiala...) :P

#6 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 10 August 2010 - 09:56 PM

La mine abia acum se coc rosiile.
Am cules doar 2 kg si nu ne-am saturat inca de mancat.
Arata exact ca ale tale.Cand le tai,parca e lebenita.
Bulionul tau are o culoare extraordinara.
Iar cel facut in casa,nu se compara cu nimic din magazin.
Imi place tare mult hartia decorativa de pe sticle.
Si mama punea bilionul doar cu celoan si statatea 2-3 ani,fara probleme.Cu sticlele si
borcanele sterilizate in cuptor.
Ca sa nu ma dezmint,iti spun la final ca ar fi buna langa bulion o palinca si cuburi de gheata,sa faci un
Bloody Mary !Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#7 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 11 August 2010 - 09:58 AM

Doamne,n-am mai vazut rosii din astea de cand am plecat de-acasa!
Ce carnoase,imi inchipui mirosul proaspat de rug parguit.
Si eu faceam ,an de an, cate 3 lazi mari de rosii(aproape 100 kg),sfarsitul lui august era sezonul bulionului si sucului de rosii,era si haios pentru ca fica-mea se teme de viespii,s-apoi cand incepea sa fiarba bulionul,se adunau intepatoarele dand tarcoale bucatatriei,noi mai radeam de ea ,deh!
Tot in sticle sterilizate si fierbinti turnam licoarea,doar ca puneam cate o aspirina la fiece sticla de 1 kg,si nu mai aveam probleme,era din belsug pana la urmatorul sezon.
Maya,
Pentru tine o binecuvantare ca ai rosiile astea pline de gust si dulceata,dar si pentru noi sa-ti vedem pozele si modul de lucru.S-aveti pofta!(apropo ce adresa ziceai ca ai?) :rolleyes:

#8 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 11 August 2010 - 06:22 PM

Offf Maya, imi vine sa plang cand vad ce bunatati ai acolo.

Rosii asa gasesc si aici,cam scumpute(3,99 e kila),da parca tot mai bune sunt alea de la mama din curte.

Pacat ca stau asa departe si sa imi trimita pachet nu se merita ca se strica pe drum.

E clar, tb sa-mi iau gradina si sa ma apuc de agricultura :rolleyes:
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#9 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 11 August 2010 - 07:48 PM

Inca o capodopera a la Maya! :rolleyes: Arata super.
Ti-am mai zis parca, cand o sa cresc mare vreau sa fiu ca tine. :pupic:

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 August 2010 - 10:11 PM

Vezi postareaMaya, la 10 August 2010 - 03:42 PM, a spus:

Se poate face doar din rosii

Atunci inseamna ca ma incadrez si eu. Initial eram disperata pentru ca plantele de rosii erau cam in urma, acum si-au dat drumul asa ca produc bulion, curat rosiile de pielita si de partea verde, le mixez in Thermomix dar nu complet, imi place sa mai ramina bucatele mici, apoi fierb simplu fara nimic pina ce scad destul de mult adica evapora apa, apoi le pun in borcanele spalate cu capace noi si le sterilizez, adica le fierb in oala cu apa 30 de minute din momentul in care au inceput sa fiarba, sunt in poza "salsa". In schimb rosiile cele lunguiete doar le curat de coaja cu minunatul peeler cumparat multumita tie :rolleyes: le pun in borcane, pun capacul si le sterilizez ca mai sus, in poza se numesc "pelati".
Sosul "salsa" le voi folosi si la gatit si ca sos pentru paste, iar "pelati" ii folosesc la gatit.
Pelati inseamna fara coaja, referitor la barbati inseamna chel.
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-4-128155737949.jpg

#11 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 August 2010 - 11:17 PM

Vezi postareazerda, la 10 August 2010 - 04:52 PM, a spus:

cu pozele tale, mi-e ca m-apuc si de bulion, o sa ma dea familia pe drum!!

:rolleyes: stai linistita,ca nu te scot ei afara pentru un bulion :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 August 2010 - 11:19 PM

Vezi postareaGeany, la 10 August 2010 - 09:15 PM, a spus:

Vai ce bine arata si ce coincidenta ca am si eu rosii ezact''dealea de la tara,bulion Maya scrie pe ele direct,dar momentan am casa in curatenie generala deaia nici nu mai am timp sa postez nik,off,sper sa se termine mai repede(urasc varuiala...) :rolleyes:

Si noi vrem sa facem o curatenie si mici înnoiri...tot amînam,Mi-e groaza de varuit ;)
Rosiile astea taranesti,sint tare bune!Asa dulci :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 August 2010 - 11:21 PM

Vezi postareaPiscotel, la 10 August 2010 - 09:56 PM, a spus:

La mine abia acum se coc rosiile.
Am cules doar 2 kg si nu ne-am saturat inca de mancat.
Arata exact ca ale tale.Cand le tai,parca e lebenita.
Bulionul tau are o culoare extraordinara.
Iar cel facut in casa,nu se compara cu nimic din magazin.
Imi place tare mult hartia decorativa de pe sticle.
Si mama punea bilionul doar cu celoan si statatea 2-3 ani,fara probleme.Cu sticlele si
borcanele sterilizate in cuptor.
Ca sa nu ma dezmint,iti spun la final ca ar fi buna langa bulion o palinca si cuburi de gheata,sa faci un
Bloody Mary !Imagine postata

Mi-am pus deja o sticloanta în frigider,si mîine ma'c la gradina sa-mi aduc niste tije de telina...si ma îmbat ;)
Da,deci dupa mine,metoda astacu strilizatul la cuptor este ideala.Uscat si curat! :rolleyes:
Cînd le-am primit am mîncat doua rosii din astea asa mari ..asa ca pe mere!Muscînd din ele.Dulci si carnoase,bash ca lubenita! :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#14 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 August 2010 - 11:23 PM

Vezi postareaNico, la 11 August 2010 - 09:58 AM, a spus:

Doamne,n-am mai vazut rosii din astea de cand am plecat de-acasa!
Ce carnoase,imi inchipui mirosul proaspat de rug parguit.
Si eu faceam ,an de an, cate 3 lazi mari de rosii(aproape 100 kg),sfarsitul lui august era sezonul bulionului si sucului de rosii,era si haios pentru ca fica-mea se teme de viespii,s-apoi cand incepea sa fiarba bulionul,se adunau intepatoarele dand tarcoale bucatatriei,noi mai radeam de ea ,deh!
Tot in sticle sterilizate si fierbinti turnam licoarea,doar ca puneam cate o aspirina la fiece sticla de 1 kg,si nu mai aveam probleme,era din belsug pana la urmatorul sezon.
Maya,
Pentru tine o binecuvantare ca ai rosiile astea pline de gust si dulceata,dar si pentru noi sa-ti vedem pozele si modul de lucru.S-aveti pofta!(apropo ce adresa ziceai ca ai?) :rolleyes:

O aspirina nu face rau,dar eu am observat ca nu se întîmla nimic nici fara,si ca le ajunge dezinfectatul,asa ca economisesc si eu un leu de doi ;)
Daca faci multe conserve,costa si aspirina ceva...nu e chiar tare ieftina :
Merci,Nico :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#15 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 August 2010 - 11:24 PM

Vezi postareaIoana, la 11 August 2010 - 06:22 PM, a spus:

Offf Maya, imi vine sa plang cand vad ce bunatati ai acolo.

Rosii asa gasesc si aici,cam scumpute(3,99 e kila),da parca tot mai bune sunt alea de la mama din curte.

Pacat ca stau asa departe si sa imi trimita pachet nu se merita ca se strica pe drum.

E clar, tb sa-mi iau gradina si sa ma apuc de agricultura :pupic:

Da,si pe aici gasesc dar tot scumpe.Astea au fost pe gratis.Mai mare satisfactia :rolleyes:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#16 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 August 2010 - 11:25 PM

Vezi postareaLa-Chef-A, la 11 August 2010 - 07:48 PM, a spus:

Inca o capodopera a la Maya! :notworthy: Arata super.
Ti-am mai zis parca, cand o sa cresc mare vreau sa fiu ca tine. :floare:

:D Pup,Chefa! :-*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#17 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 11 August 2010 - 11:29 PM

Vezi postareaAdriana, la 11 August 2010 - 10:11 PM, a spus:

Vezi postareaMaya, la 10 August 2010 - 03:42 PM, a spus:

Se poate face doar din rosii

Atunci inseamna ca ma incadrez si eu. Initial eram disperata pentru ca plantele de rosii erau cam in urma, acum si-au dat drumul asa ca produc bulion, curat rosiile de pielita si de partea verde, le mixez in Thermomix dar nu complet, imi place sa mai ramina bucatele mici, apoi fierb simplu fara nimic pina ce scad destul de mult adica evapora apa, apoi le pun in borcanele spalate cu capace noi si le sterilizez, adica le fierb in oala cu apa 30 de minute din momentul in care au inceput sa fiarba, sunt in poza "salsa". In schimb rosiile cele lunguiete doar le curat de coaja cu minunatul peeler cumparat multumita tie :notworthy: le pun in borcane, pun capacul si le sterilizez ca mai sus, in poza se numesc "pelati".
Sosul "salsa" le voi folosi si la gatit si ca sos pentru paste, iar "pelati" ii folosesc la gatit.
Pelati inseamna fara coaja, referitor la barbati inseamna chel.
Imagine atasata: monthly_08_2010/post-4-128155737949.jpg

Si în gradina noastra sînt rosiile în urma...dar cica saptamîna asta s-ar putea sa le recoltam pe primele :floare:
Nu avem multe,dar ceva tot o sa fie.Macar de cîteva castroane bune cu salata :-*

Si eu sterilizez asa compoturile,le fierb direct sub apa.Zacusca în tava cu apa pîna la capac,în cuptor.Se videaza si tin foarte bine.Iar metoda cu sterilizatul borcanelor,sticlelor în cuptor mi-o place mult,pentru ca îmi place sa le spal/clatesc proaspat,si asa se terilizeaza si se si usuca perfect!

Daca as avea si eu rosii asa multe,mi-as face de toate singura,si cu bucatele,si cu amestec de verdeturi,si pelati pe care le ador!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,070
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 August 2010 - 11:44 PM

Vezi postareaMaya, la 11 August 2010 - 11:29 PM, a spus:

Iar metoda cu sterilizatul borcanelor,sticlelor în cuptor mi-o place mult,pentru ca îmi place sa le spal/clatesc proaspat,si asa se terilizeaza si se si usuca perfect!

Cum faci exact, pui borcanele umplute si cu capac in tava de la cuptor in care ai varsat apa? Le "coci" la ce temperatura pentru cit timp?

Vezi postareaMaya, la 11 August 2010 - 11:29 PM, a spus:

Daca as avea si eu rosii asa multe,mi-as face de toate singura,si cu bucatele,si cu amestec de verdeturi,si pelati pe care le ador!

Eu recolta pe care o primesc o data la 2-3 zile o spal si o pun in sertarul de la frigider, cind mi se umple sertarul, cam o data pe saptamina acu, pornesc productia, cele lungi pelati, cuori di bue sos. :notworthy:

#19 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 12 August 2010 - 12:12 AM

[quote name='Adriana' date='11 August 2010 - 11:44 PM' timestamp='1281563048' post='52758']

[u]Iar metoda cu sterilizatul borcanelor,sticlelor în cuptor mi-o place mult,pentru ca îmi place sa le spal/clatesc proaspat,si asa se terilizeaza si se si usuca perfect![/u][/quote]

[quote name='Adriana' date='11 August 2010 - 11:44 PM' timestamp='1281563048' post='52758']
Cum faci exact, pui borcanele umplute si cu capac in tava de la cuptor in care ai varsat apa? Le "coci" la ce temperatura pentru cit timp?

[/quote]

Asta era valabil pentru bulion,marmelada...etc,fiarta în oala,apoi pusa fierbinte în borcane sau sticle sterilizate goale în cuptor timp de un sfert de ora.Deci era vorba despre sterilizarea borcanelor pîna sa torn continutul.

Tot asa sterilizez sticlaraia si daca pun zacusca fiarta în oala.Apoi pun borcanele într-o tava mai înaltuta,pe fundul careia am pus un prosop.Torn apa calda cît sa nu ajunga la capac(jumate sau ceva mai mult),si le las tot la 200 °C vreo 10-15 minute.Dupa acest timp scot tava cu borcane si le las la racit.Asa tin sigur fara conservant.

Apoi mai fac/sterilizez compotul asa:

Pun fructele în borcane curate,apoi adaug cîte 2-3 linguri de zahar(dupa gust/volumul continutului),torn apa rece,închid borcanele si le fierb 15-20-25 minute (depinde ce fructe se afla în borcane) într-o oala cu apa.Borcanele trebuie sa fie scufundate de tot sub apa.La fel,tin fara probleme.

Am mai scris eu si postat din metodele mele de conservare pe un alt forum :D :floare:

[quote name='Maya' date='11 August 2010 - 11:29 PM' timestamp='1281562188' post='52756']
Daca as avea si eu rosii asa multe,mi-as face de toate singura,si cu bucatele,si cu amestec de verdeturi,si pelati pe care le ador!
[/quote]
Eu recolta pe care o primesc o data la 2-3 zile o spal si o pun in sertarul de la frigider, cind mi se umple sertarul, cam o data pe saptamina acu, pornesc productia, cele lungi pelati, cuori di bue sos. :notworthy:
[/quote]
Da,dar eu nu ajung la atîtea sertare,ca nici nu avem asa multe dar si cale halim proaspete.
Mîine iar am 4 Zucchinei :-*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#20 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 12 August 2010 - 08:51 AM

Vezi postareaMaya, la 11 August 2010 - 11:21 PM, a spus:

Vezi postareaPiscotel, la 10 August 2010 - 09:56 PM, a spus:

La mine abia acum se coc rosiile.
Am cules doar 2 kg si nu ne-am saturat inca de mancat.
Arata exact ca ale tale.Cand le tai,parca e lebenita.
Bulionul tau are o culoare extraordinara.
Iar cel facut in casa,nu se compara cu nimic din magazin.
Imi place tare mult hartia decorativa de pe sticle.
Si mama punea bilionul doar cu celoan si statatea 2-3 ani,fara probleme.Cu sticlele si
borcanele sterilizate in cuptor.
Ca sa nu ma dezmint,iti spun la final ca ar fi buna langa bulion o palinca si cuburi de gheata,sa faci un
Bloody Mary !Imagine postata

Mi-am pus deja o sticloanta în frigider,si mîine ma'c la gradina sa-mi aduc niste tije de telina...si ma îmbat :-*
Da,deci dupa mine,metoda astacu strilizatul la cuptor este ideala.Uscat si curat! :notworthy:
Cînd le-am primit am mîncat doua rosii din astea asa mari ..asa ca pe mere!Muscînd din ele.Dulci si carnoase,bash ca lubenita! :floare:


Cand au inceput sa apara rosiile bune, mi-am oripilat jumatatea mancand doua rosii pe nerasuflate cat timp despachetam ce luasem de la piata, a zis ca n-a vazut pe nimeni sa muste din rosie!!

Asa ca m-am oprit un minut, am zis ca o sa ma crucesc altadata si am continuat cu opera mea barbara!!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi