Forum Culinar: Orez negru - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Orez negru

#1 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 August 2010 - 05:07 PM

Am.


Imagine postata



Dar n-am gatit pana acum asa ceva. Stie cineva vreo reteta? Sau macar cum trebuie fiert...
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#2 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 August 2010 - 05:25 PM

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 05:07 PM, a spus:

Am.
Dar n-am gatit pana acum asa ceva. Stie cineva vreo reteta? Sau macar cum trebuie fiert...


Ca orice orez, fiert nature, risotto sau pilaf, doar ca timpul de fierbere e mai lung (în functie de varietate, poate sa ceara un timp de fierbere între 20 si 45 minute).
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#3 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 August 2010 - 05:27 PM

Vezi postareaAlexandru, la 30 August 2010 - 05:25 PM, a spus:


Ca orice orez, fiert, risotto sau pilaf, doar ca timpul de fierbere e ceva mai lung (daca îl prepari fiert socoteste minim 18 minute dar mai degraba cam 20-25 minute).


Mersi.

O reteta ceva? ;)
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#4 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 August 2010 - 05:39 PM

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 05:27 PM, a spus:

Vezi postareaAlexandru, la 30 August 2010 - 05:25 PM, a spus:


Ca orice orez, fiert, risotto sau pilaf, doar ca timpul de fierbere e ceva mai lung (daca îl prepari fiert socoteste minim 18 minute dar mai degraba cam 20-25 minute).


Mersi.

O reteta ceva? ;)


Dragos, eu am avut orez Venere Gallo, ala fierbea în 20 de minute, altele cer ceva mai mult timp de fierbere, de aia e bine sa gusti ca sa vezi cînd e gata.
Am preparat din el un risotto cu calamari, cum se prepara orice risotto, ulei de masline, ceapa, usturoi, orez, vin alb, zeama de legume, unt si parmezan la sfîrsit; calamarii taiati inele, prajiti separat si adaugati în farfurie, lînga risotto.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#5 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 30 August 2010 - 05:42 PM

Eu gătesc orezul sălbatic in felul urmator. Il fierb în zeama in care am fiert carne de pui ca să-i dea un plus de savoare. Pun zeama la fiert si cand clocoteste adaug orezul, acopăr si il las sa fiarba la foc mic incă 45 minute, apoi amestec orezul fiert dar racit cu boabe de porumb, tăiat, proaspăt de pe ştiulete (cam 3 stiulete), 2-3 linguri de smântână, 2 ouă batute, cateva bucati de unt, sare, piper, şi un pic de lapte la sfârşit pentru a obţine coerenţa necesara. Apoi le coc în cuptor circa 30 minute la 120 grade C. pană cand se leagă amestecul, iar rezultatul este o capodoperă. Delicios, usor crocant, cremos şi încântătar. Yummy.

#6 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 August 2010 - 05:43 PM

Vezi postareaAlexandru, la 30 August 2010 - 05:39 PM, a spus:

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 05:27 PM, a spus:

Vezi postareaAlexandru, la 30 August 2010 - 05:25 PM, a spus:

Ca orice orez, fiert, risotto sau pilaf, doar ca timpul de fierbere e ceva mai lung (daca îl prepari fiert socoteste minim 18 minute dar mai degraba cam 20-25 minute).


Mersi.

O reteta ceva? ;)


Dragos, eu am avut orez Venere Gallo, ala fierbea în 20 de minute, altele cer ceva mai mult timp de fierbere, de aia e bine sa gusti ca sa vezi cînd e gata.
Am preparat din el un risotto cu calamari, cum se prepara orice risotto, ulei de masline, ceapa, usturoi, orez, vin alb, zeama de legume, unt si parmezan la sfîrsit; calamarii taiati inele, prajiti separat si adaugati în farfurie, lînga risotto.



Mersi. Io n-am calamari acu'. Nu ma intreba ce am ca nu stiu, abea am venit ieri. Si, ti-e clar, orezul l-am adus din Batam. E in pachet pe care scrie in chinezeste Imagine postata

Mai astept pana maine cand ma duc IO sa fac cumparaturi pentru de mancare Imagine postata
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#7 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 August 2010 - 05:45 PM

Vezi postareaLa-Chef-A, la 30 August 2010 - 05:42 PM, a spus:

Eu gătesc orezul sălbatic in felul urmator. Il fierb în zeama in care am fiert carne de pui ca să-i dea un plus de savoare. Pun zeama la fiert si cand clocoteste adaug orezul, acopăr si il las sa fiarba la foc mic incă 45 minute, apoi amestec orezul fiert dar racit cu boabe de porumb, tăiat, proaspăt de pe ştiulete (cam 3 stiulete), 2-3 linguri de smântână, 2 ouă batute, cateva bucati de unt, sare, piper, şi un pic de lapte la sfârşit pentru a obţine coerenţa necesara. Apoi le coc în cuptor circa 30 minute la 120 grade C. pană cand se leagă amestecul, iar rezultatul este o capodoperă. Delicios, usor crocant, cremos şi încântătar. Yummy.


Ce numesti tu orez salbatic? Ca ce numesc eu, sau ce se numeste pe la noi, orez salbatic nu e chiar orez. PE cand orezul negru e chiar orez.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#8 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 August 2010 - 05:50 PM

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 05:45 PM, a spus:

Vezi postareaLa-Chef-A, la 30 August 2010 - 05:42 PM, a spus:

Eu gătesc orezul sălbatic in felul urmator. Il fierb în zeama in care am fiert carne de pui ca să-i dea un plus de savoare. Pun zeama la fiert si cand clocoteste adaug orezul, acopăr si il las sa fiarba la foc mic incă 45 minute, apoi amestec orezul fiert dar racit cu boabe de porumb, tăiat, proaspăt de pe ştiulete (cam 3 stiulete), 2-3 linguri de smântână, 2 ouă batute, cateva bucati de unt, sare, piper, şi un pic de lapte la sfârşit pentru a obţine coerenţa necesara. Apoi le coc în cuptor circa 30 minute la 120 grade C. pană cand se leagă amestecul, iar rezultatul este o capodoperă. Delicios, usor crocant, cremos şi încântătar. Yummy.


Ce numesti tu orez salbatic? Ca ce numesc eu, sau ce se numeste pe la noi, orez salbatic nu e chiar orez. PE cand orezul negru e chiar orez.


Orezul salbatic este de fapt o varietate de ovaz.
Orezul Venere este chiar un orez, de origine asiatica, încrucisat cu o varietate italieneasca.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#9 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 August 2010 - 05:58 PM

Vezi postareaAlexandru, la 30 August 2010 - 05:50 PM, a spus:

Orezul salbatic este de fapt o varietate de ovaz.


Orezul salbatic, denumire generica, poate fi si mai stiu io ce seminte de mai stiu io ce planta a carei seminte seamana cu orezul cu bob lung. Mai ales ala de vine de prin Canada.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#10 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 30 August 2010 - 06:01 PM

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 05:45 PM, a spus:

Vezi postareaLa-Chef-A, la 30 August 2010 - 05:42 PM, a spus:

Eu gătesc orezul sălbatic in felul urmator. Il fierb în zeama in care am fiert carne de pui ca să-i dea un plus de savoare. Pun zeama la fiert si cand clocoteste adaug orezul, acopăr si il las sa fiarba la foc mic incă 45 minute, apoi amestec orezul fiert dar racit cu boabe de porumb, tăiat, proaspăt de pe ştiulete (cam 3 stiulete), 2-3 linguri de smântână, 2 ouă batute, cateva bucati de unt, sare, piper, şi un pic de lapte la sfârşit pentru a obţine coerenţa necesara. Apoi le coc în cuptor circa 30 minute la 120 grade C. pană cand se leagă amestecul, iar rezultatul este o capodoperă. Delicios, usor crocant, cremos şi încântătar. Yummy.


Ce numesti tu orez salbatic? Ca ce numesc eu, sau ce se numeste pe la noi, orez salbatic nu e chiar orez. PE cand orezul negru e chiar orez.


Reteta este pentru orez salbatic, care, intradevar, este de fapt o cereala si nu un orez. Scuze, am avut senzatia din fotografie ca e vorba de cel salbatic. Pentru orezul negru din cate stiu eu e bine sa il tii in apa la inmuiat si abea apoi fiert.

#11 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 August 2010 - 06:01 PM

Banuiala mea e ca orezul meu negru e "orez thailandez" cultivat in Indonezia. Si, daca e asa, e orez d-ala de se lipeste, bun de chestii gen paella.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#12 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 30 August 2010 - 06:07 PM

Un site despre varietatile de orez si ce se poate face/la ce se preteaza fiecare soi:

http://www.ricegourm...ceVarieties.htm

#13 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 August 2010 - 06:09 PM

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 06:01 PM, a spus:

Banuiala mea e ca orezul meu negru e "orez thailandez" cultivat in Indonezia. Si, daca e asa, e orez d-ala de se lipeste, bun de chestii gen paella.


Ntz, ntz, ala e sticky black rice si e mai mult folosit la deserturi.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#14 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 August 2010 - 06:19 PM

Vezi postareaAlexandru, la 30 August 2010 - 06:09 PM, a spus:

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 06:01 PM, a spus:

Banuiala mea e ca orezul meu negru e "orez thailandez" cultivat in Indonezia. Si, daca e asa, e orez d-ala de se lipeste, bun de chestii gen paella.


Ntz, ntz, ala e sticky black rice si e mai mult folosit la deserturi.


Eh, tocmai vroiam sa scriu si eu asta dar mi-ai luat-o inainte. Am gasit acum o reteta de orez negru cu mango si suna bine. Cred ca o voi incerca si daca iese buna, v-o zic.

Cu toate ca orezul asta negru este folosit de catre indonezieni, mai ales balinezi, in chestii dulci, cica se poate folosi si in chestii "normale". Mai ales amestecat ci orezul alb/brun. O sa incerc si asta, oi gandi io ceva ;)
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#15 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 30 August 2010 - 07:54 PM

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 06:19 PM, a spus:

Vezi postareaAlexandru, la 30 August 2010 - 06:09 PM, a spus:

Vezi postareadragos, la 30 August 2010 - 06:01 PM, a spus:

Banuiala mea e ca orezul meu negru e "orez thailandez" cultivat in Indonezia. Si, daca e asa, e orez d-ala de se lipeste, bun de chestii gen paella.


Ntz, ntz, ala e sticky black rice si e mai mult folosit la deserturi.


Eh, tocmai vroiam sa scriu si eu asta dar mi-ai luat-o inainte. Am gasit acum o reteta de orez negru cu mango si suna bine. Cred ca o voi incerca si daca iese buna, v-o zic.

Cu toate ca orezul asta negru este folosit de catre indonezieni, mai ales balinezi, in chestii dulci, cica se poate folosi si in chestii "normale". Mai ales amestecat ci orezul alb/brun. O sa incerc si asta, oi gandi io ceva :angryfire:


Orezul negru lipicios din Asia nu mai are mare lucru în comun cu cel italian.
Oricum, în ambele cazuri, daca vrei sa îl amesteci cu un orez alb, fierbe-le separat.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#16 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 August 2010 - 08:29 PM

Vezi postareaAlexandru, la 30 August 2010 - 07:54 PM, a spus:

Orezul negru lipicios din Asia nu mai are mare lucru în comun cu cel italian.
Oricum, în ambele cazuri, daca vrei sa îl amesteci cu un orez alb, fierbe-le separat.


Evident.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#17 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,074
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 August 2010 - 10:49 PM

Eu l-am facut asa
http://artaculinara....dpost__p__51437
mie genul asta de orez, asa de parfumat, imi place sa il combin cu peste.

#18 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 31 August 2010 - 08:57 AM

Vezi postareaAdriana, la 30 August 2010 - 10:49 PM, a spus:

Eu l-am facut asa
http://artaculinara....dpost__p__51437
mie genul asta de orez, asa de parfumat, imi place sa il combin cu peste.


Misto. Mersi.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#19 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 31 August 2010 - 10:57 AM

Eu pun apa la fiert ,cam de 3 ori sa acopere orezul si nu pun sare si nici vegeta ,nimic.
Cand apa clocoteste bine pun orezul si-l las la fiert 35-4o min,sa ramana putin tarisor.
Strecor si-l dau deoparte si acopar sa stea in aburii lui.
Fac o omleta din 2-3 oua invartind in tigaie rapid si adaug orezul,reduc focul,dau cu sare si piper dupa gust ,eventual un chilli tocat marunt,iar la urma pun vreo 3 linguri de smantana,mai invart de cateva ori si gata.Sincer ,e delicios.
Alteori cumpar orez negru in combinatie cu cel alb,la fel de bun si mai convenabil la pret,pe care il gatesc la fel.
Alaturi mai pun o salata buna cu de toate,sau peste,pui :)

#20 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 31 August 2010 - 05:15 PM

Vezi postareadragos, la 31 August 2010 - 08:57 AM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 30 August 2010 - 10:49 PM, a spus:

Eu l-am facut asa
http://artaculinara....dpost__p__51437
mie genul asta de orez, asa de parfumat, imi place sa il combin cu peste.


Misto. Mersi.


Adriana a spus:

in tigaie sepii taiate fisii coapte cu un pic de ulei si sare, usturoi, vin alb si la sfirsit patrunjel. Sublim.



Am acum inele de calamari (sepie) si caracatite pui (un pui d-asta imi intra-n pumn).

Am, incepand din acest moment, o ora la dispozitie, cat las orezul in apa, ca sa aflu cum sa fac animalele astea in tigaie. Am si usturoi si sare si olei si patrunjel si vin alb (daca n-am vin alb am sampanie sau whisky... whisky... imi vine o idee in minte).

Adriana, cara mia, presto! Ti prego!
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi