Orez negru
#1
Postat 30 August 2010 - 05:07 PM
Dar n-am gatit pana acum asa ceva. Stie cineva vreo reteta? Sau macar cum trebuie fiert...
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#2
Postat 30 August 2010 - 05:25 PM
dragos, la 30 August 2010 - 05:07 PM, a spus:
Dar n-am gatit pana acum asa ceva. Stie cineva vreo reteta? Sau macar cum trebuie fiert...
Ca orice orez, fiert nature, risotto sau pilaf, doar ca timpul de fierbere e mai lung (în functie de varietate, poate sa ceara un timp de fierbere între 20 si 45 minute).
#3
Postat 30 August 2010 - 05:27 PM
Alexandru, la 30 August 2010 - 05:25 PM, a spus:
Ca orice orez, fiert, risotto sau pilaf, doar ca timpul de fierbere e ceva mai lung (daca îl prepari fiert socoteste minim 18 minute dar mai degraba cam 20-25 minute).
Mersi.
O reteta ceva?
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#4
Postat 30 August 2010 - 05:39 PM
dragos, la 30 August 2010 - 05:27 PM, a spus:
Dragos, eu am avut orez Venere Gallo, ala fierbea în 20 de minute, altele cer ceva mai mult timp de fierbere, de aia e bine sa gusti ca sa vezi cînd e gata.
Am preparat din el un risotto cu calamari, cum se prepara orice risotto, ulei de masline, ceapa, usturoi, orez, vin alb, zeama de legume, unt si parmezan la sfîrsit; calamarii taiati inele, prajiti separat si adaugati în farfurie, lînga risotto.
#5
Postat 30 August 2010 - 05:42 PM
#6
Postat 30 August 2010 - 05:43 PM
Alexandru, la 30 August 2010 - 05:39 PM, a spus:
dragos, la 30 August 2010 - 05:27 PM, a spus:
Dragos, eu am avut orez Venere Gallo, ala fierbea în 20 de minute, altele cer ceva mai mult timp de fierbere, de aia e bine sa gusti ca sa vezi cînd e gata.
Am preparat din el un risotto cu calamari, cum se prepara orice risotto, ulei de masline, ceapa, usturoi, orez, vin alb, zeama de legume, unt si parmezan la sfîrsit; calamarii taiati inele, prajiti separat si adaugati în farfurie, lînga risotto.
Mersi. Io n-am calamari acu'. Nu ma intreba ce am ca nu stiu, abea am venit ieri. Si, ti-e clar, orezul l-am adus din Batam. E in pachet pe care scrie in chinezeste
Mai astept pana maine cand ma duc IO sa fac cumparaturi pentru de mancare
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#7
Postat 30 August 2010 - 05:45 PM
La-Chef-A, la 30 August 2010 - 05:42 PM, a spus:
Ce numesti tu orez salbatic? Ca ce numesc eu, sau ce se numeste pe la noi, orez salbatic nu e chiar orez. PE cand orezul negru e chiar orez.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#8
Postat 30 August 2010 - 05:50 PM
dragos, la 30 August 2010 - 05:45 PM, a spus:
La-Chef-A, la 30 August 2010 - 05:42 PM, a spus:
Ce numesti tu orez salbatic? Ca ce numesc eu, sau ce se numeste pe la noi, orez salbatic nu e chiar orez. PE cand orezul negru e chiar orez.
Orezul salbatic este de fapt o varietate de ovaz.
Orezul Venere este chiar un orez, de origine asiatica, încrucisat cu o varietate italieneasca.
#9
Postat 30 August 2010 - 05:58 PM
Alexandru, la 30 August 2010 - 05:50 PM, a spus:
Orezul salbatic, denumire generica, poate fi si mai stiu io ce seminte de mai stiu io ce planta a carei seminte seamana cu orezul cu bob lung. Mai ales ala de vine de prin Canada.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#10
Postat 30 August 2010 - 06:01 PM
dragos, la 30 August 2010 - 05:45 PM, a spus:
La-Chef-A, la 30 August 2010 - 05:42 PM, a spus:
Ce numesti tu orez salbatic? Ca ce numesc eu, sau ce se numeste pe la noi, orez salbatic nu e chiar orez. PE cand orezul negru e chiar orez.
Reteta este pentru orez salbatic, care, intradevar, este de fapt o cereala si nu un orez. Scuze, am avut senzatia din fotografie ca e vorba de cel salbatic. Pentru orezul negru din cate stiu eu e bine sa il tii in apa la inmuiat si abea apoi fiert.
#11
Postat 30 August 2010 - 06:01 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#12
Postat 30 August 2010 - 06:07 PM
http://www.ricegourm...ceVarieties.htm
#13
Postat 30 August 2010 - 06:09 PM
dragos, la 30 August 2010 - 06:01 PM, a spus:
Ntz, ntz, ala e sticky black rice si e mai mult folosit la deserturi.
#14
Postat 30 August 2010 - 06:19 PM
Alexandru, la 30 August 2010 - 06:09 PM, a spus:
Eh, tocmai vroiam sa scriu si eu asta dar mi-ai luat-o inainte. Am gasit acum o reteta de orez negru cu mango si suna bine. Cred ca o voi incerca si daca iese buna, v-o zic.
Cu toate ca orezul asta negru este folosit de catre indonezieni, mai ales balinezi, in chestii dulci, cica se poate folosi si in chestii "normale". Mai ales amestecat ci orezul alb/brun. O sa incerc si asta, oi gandi io ceva
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#15
Postat 30 August 2010 - 07:54 PM
dragos, la 30 August 2010 - 06:19 PM, a spus:
Alexandru, la 30 August 2010 - 06:09 PM, a spus:
Eh, tocmai vroiam sa scriu si eu asta dar mi-ai luat-o inainte. Am gasit acum o reteta de orez negru cu mango si suna bine. Cred ca o voi incerca si daca iese buna, v-o zic.
Cu toate ca orezul asta negru este folosit de catre indonezieni, mai ales balinezi, in chestii dulci, cica se poate folosi si in chestii "normale". Mai ales amestecat ci orezul alb/brun. O sa incerc si asta, oi gandi io ceva
Orezul negru lipicios din Asia nu mai are mare lucru în comun cu cel italian.
Oricum, în ambele cazuri, daca vrei sa îl amesteci cu un orez alb, fierbe-le separat.
#16
Postat 30 August 2010 - 08:29 PM
Alexandru, la 30 August 2010 - 07:54 PM, a spus:
Oricum, în ambele cazuri, daca vrei sa îl amesteci cu un orez alb, fierbe-le separat.
Evident.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#17
Postat 30 August 2010 - 10:49 PM
http://artaculinara....dpost__p__51437
mie genul asta de orez, asa de parfumat, imi place sa il combin cu peste.
#18
Postat 31 August 2010 - 08:57 AM
Adriana, la 30 August 2010 - 10:49 PM, a spus:
http://artaculinara....dpost__p__51437
mie genul asta de orez, asa de parfumat, imi place sa il combin cu peste.
Misto. Mersi.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#19
Postat 31 August 2010 - 10:57 AM
Cand apa clocoteste bine pun orezul si-l las la fiert 35-4o min,sa ramana putin tarisor.
Strecor si-l dau deoparte si acopar sa stea in aburii lui.
Fac o omleta din 2-3 oua invartind in tigaie rapid si adaug orezul,reduc focul,dau cu sare si piper dupa gust ,eventual un chilli tocat marunt,iar la urma pun vreo 3 linguri de smantana,mai invart de cateva ori si gata.Sincer ,e delicios.
Alteori cumpar orez negru in combinatie cu cel alb,la fel de bun si mai convenabil la pret,pe care il gatesc la fel.
Alaturi mai pun o salata buna cu de toate,sau peste,pui
#20
Postat 31 August 2010 - 05:15 PM
dragos, la 31 August 2010 - 08:57 AM, a spus:
Adriana, la 30 August 2010 - 10:49 PM, a spus:
http://artaculinara....dpost__p__51437
mie genul asta de orez, asa de parfumat, imi place sa il combin cu peste.
Misto. Mersi.
Adriana a spus:
Am acum inele de calamari (sepie) si caracatite pui (un pui d-asta imi intra-n pumn).
Am, incepand din acest moment, o ora la dispozitie, cat las orezul in apa, ca sa aflu cum sa fac animalele astea in tigaie. Am si usturoi si sare si olei si patrunjel si vin alb (daca n-am vin alb am sampanie sau whisky... whisky... imi vine o idee in minte).
Adriana, cara mia, presto! Ti prego!
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"