Va rog, am nevoie de ajutor
#1
Postat 10 October 2010 - 05:09 PM
Sa va povestesc ce am patit : am pus pe iarna o multime de chestii in aceeasi zi, compot, gem, muraturi asortate la bidon de plastic, in saramura fiarta . La sfarsit a sunat telefonul si obosita, m-am dus sa raspund, rugandu-l pe fiul meu sa puna si el peste conserve niste salicilat in plic.
A pus, le-am capsat, am aranjat totul la locul lor si acum dupa 1 luna aproape, observ ca apa de la muraturi asortate in sarmamura in butoi platic, este inca foarte limpede, nu s-a tulburat si, gustand un castravete mic, era foarte sarat si mai de loc acru.
Eu intre timp am mai suflat cu o teava in bidoane, si inca ma bucuram ca apa e limpede si nu face floare....
Aflu ca fiul meu a pus peste saramura fierbite, salicilat dizolvat in putina apa calda.
Intrebarea mea pentru cei cu experienta : se vor mai mura legumele mele ?? trebuie sa fac alta sarmura? sau doar sa mai scot din cea veche si sa o inlocuiesc cu apa simpla ?
Oare salicilatul le-a intrerupt murarea, sau se vor mura mai incet, in timp, iar salicilatul doar le va tine sa nu prinda mucegai ?
Va intreb deoarece eu prima data folosesc salicilat, caci mi s-a spus ca e natural si nu asa toxic ca si conservantul Dr Oetker.
Sincer, nu prea stiu cum actioneaza salicilatul: intrerupe fermentatia sau numai fereste de mucegai ?
Va multumesc mult daca vreti sa ma ajutati.
#2
Postat 10 October 2010 - 06:17 PM
#3
Postat 10 October 2010 - 06:25 PM
siriusvega, la 10 October 2010 - 05:09 PM, a spus:
Va intreb deoarece eu prima data folosesc salicilat, caci mi s-a spus ca e natural si nu asa toxic ca si conservantul Dr Oetker.
Din pacate nu te pot ajuta cu idei.Ma gîndesc ca salicilatul ala a conservat legumele fara sa mai permita murarea acestora.
Asta dovedeste cît de aspra este aceasta chimicala (desi se gaseste si în natura,ceea ce cumparati voi pentru conservare este obtinut sintetic).
Pentru ca ai pomenit de dr. Oetker...nu stiu cum sînt legile prin alte parti,dar în Germania salicilatul este interzis pentru conservarea alimentelor.Deci daca ar trebui sa aleg,as folosi mai bine plicul de la dr. Oetker...are conservanti mai "moi".
Oricum,eu nu folosesc niciun conservant din principiu.Toate muraturile îmi stau foarte bine,si s-au acrit tare fain.
Singura data cînd mi s-au dus pe pluta,a fost într-un an,cînd de lene,în loc sa le duc în beci,le-am lasat în cocioaba din gradina,si cum anul ala a fost toamna prea calda s-au murat de le-a iesit ochii

-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#4
Postat 11 October 2010 - 10:23 AM
Singura speranta ar fi sa arunci saramura, sa speli bine legumele si butoiul si sa reiei operatia cu o saramura proaspata. Fara conservant, de data asta.
#5
Postat 12 October 2010 - 10:58 AM
Mi-ai facut o bucurie, da de se vor acri... greu de gasit sare neiodata...am si scos insa vreo 3 l de saramura din fiecare si am inlocuit cu apa simpla fara sare...
Multumesc mult
.
Geany, la 10 October 2010 - 06:17 PM, a spus:
#6
Postat 12 October 2010 - 11:21 AM

#7
Postat 12 October 2010 - 03:18 PM

.
Geany, la 12 October 2010 - 11:21 AM, a spus:

#8
Postat 12 October 2010 - 05:42 PM


#9
Postat 20 October 2010 - 09:42 AM
Numai castravetii mici mici mi se par inca un pic prea sarati, dar poate se mai mureaza cu timpul.
Multumesc tuturor pentru sfaturi, vezi ce putin ii trebuie omului sa ajunga la fericire ?

.
Geany, la 12 October 2010 - 05:42 PM, a spus:


#11
Postat 03 July 2012 - 07:56 PM
siriusvega, la 20 October 2010 - 09:42 AM, a spus:
Numai castravetii mici mici mi se par inca un pic prea sarati, dar poate se mai mureaza cu timpul.
Multumesc tuturor pentru sfaturi, vezi ce putin ii trebuie omului sa ajunga la fericire ?

.
Geany, la 12 October 2010 - 05:42 PM, a spus:


Salicilatul, pus prea mult, la fel ca si prea mult hrean in muraturi(reteta fara salicilat!), conduc la distugerea bacteriilor care fac fermentarea! Retineti ca tot ce este iute, piscator(hrean, scortisoara, piper, etc)sunt antiseptice![vedeti "retetele" batranesti contra gripei si racelilor(tuica fiarta cu piper, vin fiert cu scortisoara, etc)] cat si-n retetele de muraturi....
Eu am patit-o cu nemurarea "ciolomadei" din cauza prea multului hrean pus! Am schimbat moarea si am mai scos din hrean(1/2), si totul a fost OK, ....dupa!