Forum Culinar: De ce se taie crema de unt?! - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

De ce se taie crema de unt?! ...si cum o dregem?!

#1 Useril este offline   Anca_B 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 498
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationCluj Napoca

Postat 16 October 2010 - 05:17 PM

Tocmai am pregatit crema pt. prajitura "Inghetata falsa" si acum la sfarsit ,cand am adaugat in compozitie si untul frecat spuma cu vanilia,mi-i s-a taiat!De ce?!nu imi dau seama!Untul l-am luat din frigider,dupa vreo 40 de min' l-am frecat bine sa iasa apa,apoi am adaugat si niste zahar vanilat,iar cand l-am amestecat cu compozitia ( galbenus+zahar+faina+lapte)fiarta si racita ...s-a taiat!?Acum am pus-o la rece!ce sa fac?si am mai patit asa si la prajitura "Foi cu miere".

#2 Useril este offline   lrscnd 

• Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 16-October 10

Postat 16 October 2010 - 06:00 PM

Sorry,imi prinsesem urechile in calculator.Ca sa nu se taie nu e nevoie sa scoti apa din unt,ci folodeste numai unt cu minim 80% grasime.Trebuie mixat bine untul si inglobata crema in el treptat,ca la maioneza.Daca s-a taiat incearca sa o repari punand-o putin pe aburi.

#3 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 16 October 2010 - 06:02 PM

Anca_B, la 16 October 2010 - 05:17 PM, a spus:

Tocmai am pregatit crema pt. prajitura "Inghetata falsa" si acum la sfarsit ,cand am adaugat in compozitie si untul frecat spuma cu vanilia,mi-i s-a taiat!De ce?!nu imi dau seama!Untul l-am luat din frigider,dupa vreo 40 de min' l-am frecat bine sa iasa apa,apoi am adaugat si niste zahar vanilat,iar cand l-am amestecat cu compozitia ( galbenus+zahar+faina+lapte)fiarta si racita ...s-a taiat!?Acum am pus-o la rece!ce sa fac?si am mai patit asa si la prajitura "Foi cu miere".

Pai s-a taiat numa untul de l-ai frecat cu zaharul sau toata crema?..o fi fost untul prost(prea slab)...nici nu stiu ce sfat sa-ti dau sincer,eu cand fac o crema fiarta de vanilie,lapte oua zahar si faina,o las pana devine calduta (temperatura degetului)si incep sa adaug,cate un cub cat o nuca de unt dintr-un colt,frecand pana se incorporeaza,abea cand s-a absorbit ala tot adaug pana termin untul...Acum nu stiu reteta ta uita iti dau un link despre ce spune o fata ca mai salveaza ...sters linku ca sigur mi-o iau si n-am chef, :wacko: mai bine iti povestesc...zice ca ea topeste 2 linguri de margarina pe foc si cand clocoteste,adauga ca la maioneza frecand cu lingura de lemn intr-o singura directie,si ca nu numai ca astfel salveaza crema dar devine si mai spumoasa...Sa-mi dai de stire ce ai rezolvat :wacko:

#4 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 16 October 2010 - 06:56 PM

S-a taiat de la amestecatura. Ai pus untul in crema respectiva?

Se amesteca asa: in untul spumat, adaugi cate o lingura de crema si o incorporezi usor, amestecand in aceeasi directie in care ai batut untul spuma. Eu asa procedez cu toate cremele de unt.

Daca ti s-a taiat faci asa: scoate o lingura buna de crema intr-un castron. Adauga intr-un colt putina apa clocotita , putina de tot, niste picaturi, si incepi sa amesteci in sensul acelor de ceasornic. O sa se lege. Apoi, incet, incet iei de pe margini din crema si o incorprorezi. O sa iti iasa cam o lungura de crema buna, legata. In castronul mare dai crema taiata la o parte, pui lingura asta de crema buna si incepi cu grija si rabdare sa incoprorezi restul cremei taiate.
Ori, pui lingura de crema buna intr-un alt castron si incepi sa adaugi cate putin din crema taiata. Amesteca doar cu o lingura de lemn.
Sau: in alt castron spumezi inca o lingura de unt si incepi sa adaugi treptat si cu grija din crema taiata.
Mie imi iese mereu, sper sa o repari si tu.
Bafta!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#5 Useril este offline   Anca_B 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationCluj Napoca

Postat 17 October 2010 - 07:50 AM

Va multumesc mult pt. ca ati fost asa de dragute si prompte,Irscnd,Geany,Lapona Enigel, citind ce mi-ati scris am ajuns la concluzia ca am gresit folosind o tentaiva de unt ,se numeste UNTAR,da,stiu :love7: ...dar nu dati cu pietre, :wub: m-a tentat pretu',si seamana la pachet cu unutul si scria pe el Untar si...era la oferta la 2 ron fatza de celelalte tipuri de unt care sunt la 4-5 ron.
In rest am urmat reteta asa cum ati spus si voi,am inglobat treptat untar-ul (na,ca nu-i pot zice unt)in compozitia fiarta si ...s-a taiat.Am pus compozitia pe baie de aburi si saa legat dar s-a subtziat ,asa ca iar am dat-o la rece si apoi iar am mai mixat-o si apoi am pus-o peste blat iar apoi pana am terminat si cu "glazura alba" tot pe baie de aburi ...ma prinsese miezu' noptii .Asa ca revin mai tarziu si cu poze!
Inca odata,va multumesc mult!
Ps-eu :bine ai venit "la bord" Irscnd!

#6 Useril este offline   Geany 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 17 October 2010 - 09:32 AM

Deci am mai scris o data si nu mi-a intrat mesajul asa ca daca intra de 2 ori scuze,o iau de la capat,deci ma bucur mult ca ai salvat-o :love7: ,brava... :wub:
Untar am mai folosit si eu cand imi trebuia la un aluat sau un cub de unt in ulei cand mai trebuia sa dau ceva la tigaie si cu unt ,sau topit si uns foi de placinte sau uns vreo tava,dar la crema de unt nu cred ca e bun,stiu ca e mai scump un unt bun, unde se poate economisi se poate economisi,dar aici nu cred....Aceeasi problema o am eu cu smantana pt. frisca,caut si una care sa se preteze la batut frisca dar sa fie si mai accesibila la pret...
Am descoperit un unt bunut de la unicarm premio,are 65% grasime e ambalat in staniol si chiar e bunut,si galben,mie imi place mult si la pret e sub 4 roni(vreo 36-38 de mii cred) gasit la magazin(nu supermarket)...

Imagine atasata: monthly_10_2010/post-405-128730050959.jpg

Avand in vedere ca nu e prima oara cand ti se taie crema de unt posibil ca nici procedura ta de a ingloba untul in crema nu e buna,asa ca poate nu e de vina doar untul,mai studiezi tu...te pup... :D

#7 Useril este offline   Anca_B 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationCluj Napoca

Postat 25 October 2010 - 10:33 PM

Geany, la 17 October 2010 - 09:32 AM, a spus:

Deci am mai scris o data si nu mi-a intrat mesajul asa ca daca intra de 2 ori scuze,o iau de la capat,deci ma bucur mult ca ai salvat-o :D ,brava... :D
Untar am mai folosit si eu cand imi trebuia la un aluat sau un cub de unt in ulei cand mai trebuia sa dau ceva la tigaie si cu unt ,sau topit si uns foi de placinte sau uns vreo tava,dar la crema de unt nu cred ca e bun,stiu ca e mai scump un unt bun, unde se poate economisi se poate economisi,dar aici nu cred....Aceeasi problema o am eu cu smantana pt. frisca,caut si una care sa se preteze la batut frisca dar sa fie si mai accesibila la pret...
Am descoperit un unt bunut de la unicarm premio,are 65% grasime e ambalat in staniol si chiar e bunut,si galben,mie imi place mult si la pret e sub 4 roni(vreo 36-38 de mii cred) gasit la magazin(nu supermarket)...

S4030783.JPG

Avand in vedere ca nu e prima oara cand ti se taie crema de unt posibil ca nici procedura ta de a ingloba untul in crema nu e buna,asa ca poate nu e de vina doar untul,mai studiezi tu...te pup... =))

Geany draga acuma mi-am luat unt de unt!Noah,acuma sa vezi tu prajitura! :D

#8 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 25 October 2010 - 10:55 PM

La unt, sunt niste reguli ce trebuiesc respectate musai:
- daca untul are 60-62% grasime, trebuie scoasa toata apa din el. La cel de 80-82% nu e musai.
- se incorporeaza rand pe rand restul ingredientelor, tocmai pentru a se evita taierea cremei.
- daca cumva crema da semn de taiere, se incearca omogenizarea ei separat, folosind inca putin unt - procedeul e asemanator cu "recuperarea" maionezei taiate.
Am facut o multime de creme pe baza de unt si niciodata nu mi s-au taiat! Nici cu unt gras, nici cu ala slab!

#9 Useril este offline   Anca_B 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • LocationCluj Napoca

Postat 26 October 2010 - 08:05 AM

Foxyy ma bucur ca imi vii in ajutor,si vroiam sa te mai intreb daca in unt adaugi si zahar sau tot zaharul il pui in cealalta compozitie de crema? se intelege ceva?:occasion14:

#10 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 26 October 2010 - 05:21 PM

Anca_B, la 26 October 2010 - 08:05 AM, a spus:

Foxyy ma bucur ca imi vii in ajutor,si vroiam sa te mai intreb daca in unt adaugi si zahar sau tot zaharul il pui in cealalta compozitie de crema? se intelege ceva?:appl:

Pai zaharul il pui unde si cand vrei tu. Eu n-am avut niciodata probleme cu zaharul la unt. De siguranta, pana te obisnuiesti cu tipul asta de crema, pune si zaharul rand pe rand si apoi amesteci bine, sa se topeasca. Sau, il pui pudra si gata!

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi