Eh, din pacate n-o sa va pun reteta tortului din poza de mai sus pentru ca n-o stiu. Insa taliencele noastre vor sti s-o puna in mod sigur. Este o chestie foarte populara la talieni. Marrone Montebianco... Si eu abia astept s-o fac.
Pana atunci insa o sa va zic cum fac eu o crema de castane.
Iau juma de chil de castane si le curat. Castane d-alea proaspat cazute din pom, pentru ca se curata usor de coaja fara sa trebuiasca sa fie fierte sau coapte inainte. Nu stau sa curat si pielita de pa castana ci doar flocareala aia pufoasa care e pe miezul de castana.
Iau apoi doo cani de lapte, le pun intr-o cratita, pun castanele curatate acolo si pun cratita pe plita. Apoi iau juma de pastaie de vanilie, o tai in lung, razui cu un cutit semintele binebine si le pun in cratita. Apoi arunc acolo si jumatea aia de pastaie. Si pun pe foc mediu spre mic si las sa fiarba. Ah, si mai pun acolo si o lingurita plinaplina de cacao buna (Van Houten, daca gasiti).
Las sa fiarba linistit pana se inmoaie castanele, mai scade si laptele (daca scade prea mult mai adaug oleaca). Si cand e gata trantesc chestia asta in robot si fac o pasta. O sa mai fie nevoie de lapte, poate, asa ca puteti adauga inca putin, rece cum e el din frigider, dar nu prea mult ca sa nu iasa supa pasata de castane. Io n-am rabdare sa fac o pasta finafina asa ca se mai gasesc si ceva bucatele nepastuite.
La sfarsit arunc o dusca zdravana de coniac in pasta asta, mai robotizez putin ca sa se omogenizeze si apoi trantesc pasta asta intr-un castron si o bag la frigider.
Daca aveti chef, inainte sa trantiti pasta in castro o puteti da prin sita ca sa n-aveti si bucatele de castane in pasta.
Cand am chef sa mananc, fac frisca (fie din smantana dulce lichida, fie din smantana obisnuita la care pun mai mult zahar decat altfel si ceva seminte razuite de pe o bucata de pastaie de vanilie), trantesc o lingura zdravana de crema de castane pe o farfurioara, pun frisca deasupra, dau o forma care-mi trece prin cap in momentul ala, razui deasupra ceva ciocolata foarte amaruie si mananc cu pofta.
Daca vreti sa fiti artisti, puneti crema de castane in siringa aia mare de decorat si faceti in farfurii niste spirale verticale ca niste conuri. Apoi faceti la fel cu frisca pe conurile alea incercand sa imitati un varf de munte inzapezit. Radeti putina ciocolata pe deasupra si botezati chestia asta... Marrone Montebianco