Forum Culinar: Tort Napoleon - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tort Napoleon foi multe

#1 Useril este offline   9Ramy9 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 671
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationItalia

Postat 13 November 2010 - 11:18 PM

Tortul Napoleon reprezinta simbolul cofetariilor ruse.A fost creat in 1812,inca inainte de revolutie,pentru a sarbatorii 100 de ani de la eliberarea Moscovei de Napoleon.
Are multe straturi,iar forma triunghiulara se aseamana cu specia de ,boneta,coif purtata de Napoleon.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968093248.jpg

Pentru foi avem nevoie de:
-500 grame faina,300 grame unt,1 ou,o jumatate de pahar de apa,1 lingura de otet.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968161757.jpg

Pentru crema avem nevoie de:

-2 galbenusuri,250 mililitri lapte,3 linguri faina,o jumatate de ceasca zahar,200 grame unt moale,o jumatate ceasca zahar pudra.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968152036.jpg

Mai avem nevoie de o ceasca de gem dulce acrisor la alegere(afine,merisoare,rubarbar,etc).Eu am pus de afine.

Prepararea foilor.
Se taie untul cuburi si se amesteca cu faina.(tip firmituri)

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968169011.jpg

Se pune si oul si se amesteca bine.Otetul se amesteca cu apa si se pune peste faina,putin cate putin,pana rezulta un aluat neted dar nu lipicios.Se imparte in 10 bile,si se da la frigider,cel putin 30 minute.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968175786.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968181274.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-12896818502.jpg

Se ia pe rand cate o bila de aluat din frigider,si se intinde direct pe hartia de copt foi subtiri.Se taie discuri,cu ajutorul unei farfurii de marimea 20-24 centimetri de diametru,lasand si surplusurile.(faramitandu-le le vom folosi pentru ornat)
Dam la cuptor pentru 4-5 minute,pana devin aurii.Eu le-am si intepat foile pentru ca am observat ca se formeaza bule de aer.Se scot si se racesc pe gratar.Se procedeaza cu toate cele 10 foi la fel.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968189881.jpg



Prepararea cremei.
Se amesteca galbenusurile cu zaharul,se adauga si faina,iar apoi se varsa si laptele.Se pune pe aragaz la foc mic, si se amesteca incontinuu pana se ingroasa.Se lasa la racit.(eu am pus
si vanilie)

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968198296.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968203556.jpg

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968210007.jpg

Untul moale se amesteca cu zaharul pudra.
Cand prima crema s-a racit,se pune cate o lingura din untul cu zahar pudra.Se poate aromatiza cu 2-3 linguri de rom sau cognac.

Asamblarea tortului.
Foile se ung cu crema(se lasa 3 linguri pentru margini),

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968217995.jpg

doar a treia si penultima se ung cu gem.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-12896822438.jpg

Deasupra se pune un pic de crema si se prasara surplusurile le la foi faramitate.
Se lasa 5-6 ore pe masa(o noapte),numai dupa aceea se pune in frigider pana in momentul servirii.

Imagine atasata: monthly_11_2010/post-162-128968256707.jpg

#2 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,049
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 14 November 2010 - 12:09 AM

N-am auzit de el dar imi place foarte mult ce ai povestit tu ;)

#3 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 November 2010 - 12:33 AM

Este "the tort" rusesc prin excelenta. nu l-am mancat si nici facut ( ca nu-s cu torturile cremoase) , dar am citit mai multe retete...
Brava Ramy

#4 Useril este offline   9Ramy9 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 671
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationItalia

Postat 14 November 2010 - 01:16 PM

Vezi postareaAdriana, la 14 November 2010 - 12:09 AM, a spus:

N-am auzit de el dar imi place foarte mult ce ai povestit tu :love7:

Exista mai multe variante,in loc de apa se pune vodca,iar in loc de unt margarina cu smantana.
Gusturile fiecaruia.

Vezi postareastella, la 14 November 2010 - 12:33 AM, a spus:

Este "the tort" rusesc prin excelenta. nu l-am mancat si nici facut ( ca nu-s cu torturile cremoase) , dar am citit mai multe retete...
Brava Ramy

Pe mine m-a inspirat de cum l-am vazut.Cred ca se poate face si tip prajitura ,dar si cu mai putine foi,si bineinteles dispare numele de Napoleon.

#5 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 14 November 2010 - 03:02 PM

:love7: Am salivat inca de aseara cand l-am vazut prima data. Carevasazica asta-i un tort rusesc prin excelenta. :love7: Au si ei un tort Dobos al lor :lol: .
Imi place ideea, cred ca dupa ce sta 1 zi se inmoaie si foile, se intrepatrund aromele. Apoi nu-i mult de lucru cu ornatul. Asta-i partea ce ma ingrozeste pe mine.

In cautare cu google pentru a sti mai multe despre acest tort am vazut: 1. Al tau e ffff frumos si apetisant, cu o sectiune de revista. 2. Am vazut ca nu-l fac cu gem.
Eu cred ca un gem acrisor cum ai pus tu ii da o aroma deosebita.

Succes la concurs!

#6 Useril este offline   9Ramy9 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 671
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationItalia

Postat 14 November 2010 - 09:25 PM

Vezi postarealaura_lala, la 14 November 2010 - 03:02 PM, a spus:

:P Am salivat inca de aseara cand l-am vazut prima data. Carevasazica asta-i un tort rusesc prin excelenta. :) Au si ei un tort Dobos al lor :P .
Imi place ideea, cred ca dupa ce sta 1 zi se inmoaie si foile, se intrepatrund aromele. Apoi nu-i mult de lucru cu ornatul. Asta-i partea ce ma ingrozeste pe mine.

In cautare cu google pentru a sti mai multe despre acest tort am vazut: 1. Al tau e ffff frumos si apetisant, cu o sectiune de revista. 2. Am vazut ca nu-l fac cu gem.
Eu cred ca un gem acrisor cum ai pus tu ii da o aroma deosebita.

Succes la concurs!

Multumesc pentru compliment,esti prea buna cu mine. :P
In privinta gemului,eu reteta unde am tot vazut-o,era facut cu gem,si intradevar gemul acrisor ai da un gust aparte.

#7 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 14 November 2010 - 09:52 PM

Ramy,

Felicitari pentru reteta.
Mi-a placut mult cum ai copt foile,direct pe hartie,taiate rotund.
Asa nu mai pare chiar asa greu sa faci multe foi subtiri.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#8 Useril este offline   9Ramy9 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 671
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationItalia

Postat 14 November 2010 - 10:39 PM

Vezi postareaPiscotel, la 14 November 2010 - 09:52 PM, a spus:

Ramy,

Felicitari pentru reteta.
Mi-a placut mult cum ai copt foile,direct pe hartie,taiate rotund.
Asa nu mai pare chiar asa greu sa faci multe foi subtiri.

Reteta m-a atras de cum am vazut-o.E a doua oara cand ma incumet sa fac ceva cu foi asa multe,as fi facut orice altceva dar nu cu foi.Dar incep sa-mi placa,si sper sa nu dau in dependenta.

#9 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 30 December 2010 - 01:19 PM

Am facut foile, cu peripetii dar a mers foarte bine. Data aviatoare ma incumet la un tort Dobos. :) Dupa ce-mi termin cafeluta ma duc sa fac crema si sa-l umplu. nu mi-a ramas nici o faramitura de la foi pentru decorat asa ca improvizam. :)

#10 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 31 January 2011 - 05:52 PM

Am ramas datoare la topicul tau. =)) Am facut tortul Napoleon de Anul Nou, din pacate poza cu sectiunea s-a pierdut. =)) A fost foarte bun, a stat si 2 zile la inmuiat, s-au patruns aromele. Pe 3 ianuarie nu mai ramsese nimic!

Imagine atasata: monthly_01_2011/post-97-12964889382693.jpg

Ar merge acuma o felie cu inghetata de vanilie. :lol:

#11 Useril este offline   9Ramy9 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 671
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationItalia

Postat 12 February 2011 - 10:51 PM

Vezi postarealaura_lala, la 31 January 2011 - 05:52 PM, a spus:

Am ramas datoare la topicul tau. :unsure: Am facut tortul Napoleon de Anul Nou

Ar merge acuma o felie cu inghetata de vanilie. :scratch:

Scuze,doar acum am vazut poza cu tortul tau,ti-a iesit super fain. :biggrin: ?Da.

#12 Useril este offline   KikenHana 

  • fata verde
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,172
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Locationinto the wild

Postat 18 February 2011 - 05:08 PM

Imi place cum arata si cred ca-i tare bun! Promit sa-l incercImagine postata
Take a walk on the wild side...

artizan

#13 Useril este offline   9Ramy9 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 671
  • Inregistrat: 26-November 09
  • LocationItalia

Postat 19 February 2011 - 11:28 AM

Vezi postareaKikenHana, la 18 February 2011 - 05:08 PM, a spus:

Imi place cum arata si cred ca-i tare bun! Promit sa-l incercImagine postata

Ai promis! =))

#14 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,742
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 12 November 2020 - 08:51 AM

Am facut ieri o varianta a tortului Napoleon dupa reteta de aici

O sexiune va fi mai pe seara!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_11_2020/post-343-0-74383400-1605163875.jpg


#15 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,387
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 12 November 2020 - 02:08 PM

Mmmmm, ce bun trebuie sa fie =)) ...

#16 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,742
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 12 November 2020 - 02:44 PM

Adi, este! Data trecuta l-am facut doar cu crema de unt si lapte condensat iar foile au rămas crocante, acum l-am facut doar cu crema de lapte si foile s-au muiat si tortul este cremos!

Am facut o greșeală acum, am pus crema caldă din lipsa timpului si s-a cruzit putin foaia de jos. Si nu am facut decat 4 foi de foietaj, nu foile din rețetă si am adaugat cateva fructe de zmeură intre foi sa mai taie din dulceata cremei =))

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_11_2020/post-343-0-55697400-1605185057.jpg

Aceasta postare a fost editata de mino: 12 November 2020 - 02:48 PM


Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi