Forum Culinar: Baclavale traditionale - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Baclavale traditionale

#1 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 04 December 2009 - 12:23 AM

Sint la prima mea reteta in imagini si va marturisesc ca am emotii =)) Desi si opinia mea era ca daca am luat cel putin o suta de retete de la voi de-a lungul timpului frumos ar fi sa si impartasesc cu voi din ce stiu si eu, pina acum parca nu am avut un impuls asa de puternic :D
Varianta asta de baclavale o fac de maxim 2 ori pe an, numind-o si reteta de baclavale "pentru femei masochiste", intre timp inventindu-se metode prin care se poate obtine aproximativ acelasi lucru cu foi de cumparat si intr-o modalitate mult mai simpla. Metoda asta e mare mincatoare de timp, ceea ce veti vedea in continuare se desfasoara citeodata (depinde si de cantitate) cite o noapte intreaga. Rezultatul e ceva foarte gustos, aromat si e o "aparitie", cind bagi dintii in una iti dai seama de ce a fost necesar sa stai atita timp in bucatarie.
Azi am fost la o seara multiculturala tataro-romana, unde bine-nteles s-au servit si baclavale, asa ca am venit hotarita sa impart cu voi o experienta multiculturala foarte gustoasa.

Ingredientele sint din cele mai obisnuite, nimic extravagant.

Pentru aluatul de foi:
3 oua
un pahar de iaurt
6 linguri de ulei (cite 2 linguri pentru fiecare ou)
faina ... stiti unitatea de masura cit cuprinde ? :headbang: stiu ca asta innebuneste multa lume, dar de data asta chiar asa e.

Pentru umplutura:
nuca (vedeti voi cit ... important e sa aveti macar jumatate de kg in casa cind va apucati de baclavale)

Pentru sirop:
1 kg de zahar
1/2 litru de apa
lamiie
arome (vanilie, baton de scortisoara etc)


Pentru uns foi: mult ulei :P de floarea soarelui, nu de masline


Se incepe cu prepararea aluatului pentru foi, care se face din:

cele trei oua, paharul de iaurt si cele 6 linguri de faina amestecate foarte bine


Imagine atasata: 284_cc6d15af4935ed86bfe1fe7f21b19363.jpg

Incepeti sa adaugati faina amestecind initial cu furculita

Imagine atasata: 284_f0f88ce8f8d3e63dc5c3b1f97f8f2c82.jpg

... apoi cu mina, pina cind aluatul este suficient de tare ca sa se desprinda de miini si sa poata fi intins cu vergeaua, dar si suficient de moale ca sa poata fi intins intr-o foaie subtire

Cind sinteti multumite de consistenta, adica aluatul se poate stringe intr-o bila care poate fi manevrata cu mina, se pune intr-un castron si se unge bine cu ulei.

Imagine atasata: 284_58679c66ee7526024e1e83e0db50e1d8.jpg

Se lasa vreo jumatate de ora sa se odihneasca.

In acest timp se toaca cu cutitul (sau cu semiluna :love7: ) nuca, nu se preseaza, nu se macina in masina, ca sa nu iasa uleiul din ea.

Imagine atasata: 284_8ea60dc0a275bb777728d619f4893d09.jpg

Trebuie sa arate la final cam asa

Imagine atasata: 284_74f3090b6eef9fe9913788c6dcb4745b.jpg

deci si bucatele mai mici, si mai mari, pentru o textura combinata

... va urma :D

#2 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 04 December 2009 - 12:36 AM

Dupa aproximativ jumatate de ora de odihna, din bila de aluat se face un sul lung care incepe sa se imparta in niste feliute, taind mai intii sulul in jumatate, apoi fiecare jumatate in alte jumatati si tot asa ...

Imagine atasata: 284_8ff67bafc9707bc1af5d1e6e4b0c3a74.jpg

din cantitatea de mai sus ar trebui sa rezulte aproximativ 18 bilute de marimea unui ou marisor

Imagine atasata: 284_48d131727a0e51572a159e85e8dd8394.jpg

Fiecare bila se framinta individual, apoi se pun toate intr-un castron si se ung cu ulei pina le vine vremea sa fie intinse

Imagine atasata: 284_d9ee8a72285c42524a46c80f368ef9ab.jpg

Din acest moment incepe munca de chinez / chinezoaica batrina, si anume intinsul

Se ia fiecare bila si se intinde cu o vergea subtire si lunga ...

Imagine atasata: 284_d8f7ed6cddff6f9234205b08b576dade.jpg

... pina cind prin fiecare foaie ai putea sa citesti un ziar pus dedesubt, respectiv in cazul meu, care nu sint nici chinezoaica si nici batrina, sa vad modelul de pe musamaua pe care o folosesc cind intind aluaturi :headbang:

Imagine atasata: 284_c0330cc3ddb696f19f015297fbaf8165.jpg

#3 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 04 December 2009 - 12:47 AM

Dupa ce ati intins deja trei foi, incepeti sa le ungeti cu ulei, una cite una, pe toata suprafata

Imagine atasata: 284_88f0646c0df11f5bed1395e2d71a2977.jpg

Asezati trei foi una peste alta, fiecare foaie fiind unsa bine-bine cu ulei pe toata suprafata

Imagine atasata: 284_9bad0353b330bbf28587a0272aed0887.jpg

Marginile foilor se intorc spre interior pentru a forma un (cit-de-cit) patrat

Imagine atasata: 284_e16191ece2a0bb1a8791a17323096bd9.jpg

Se pune cu lingurita miezul de nuca macinat in cele 4 colturi ale patratului, ca in figura de mai jos

Imagine atasata: 284_691b2432b13f079ecbf97f768fb4a1cb.jpg

Se aduc colturile patratului spre interior pentru a acoperi nuca ca intr-o pernuta

Imagine atasata: 284_684162be29705766a66c670fa125c4cc.jpg

Se procedeaza la fel cu toate celelalte colturi

Imagine atasata: 284_3aac97d589e8a2a668a0b86cf46397d5.jpg

Se taie astfel incit sa rezulte 4 baclavale, eliminindu-se surplusul de aluat, adica acele fisii din interiorul patratului care sint de prisos

Imagine atasata: 284_9e8bedade1fe8c2eacf070a37eabeef7.jpg

Deci din fiecare 3 foi rezulta 4 baclavale, cu multiple foi suprapuse prin acele procedee de impaturire :headbang:

#4 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 04 December 2009 - 01:07 AM

Se pun baclavalele intr-o tava la copt, cel mai bine pe hirtie de copt sau intr-o tava presarata cu faina

Imagine atasata: 284_914be22a1b0ed24390eae5cc650651b5.jpg

Se coc pina devin aurii-maronii, sa fie frumos coapte. interiorul e copt oricum fiind vorba de niste foi foarte subtiri si de nuca, deci important e aspectul, ca crude nu au cum ramine. Mie imi plac cind arata asa

Imagine atasata: 284_33e94feac8ae04bcfee22072e942c147.jpg

Cind sint gata coapte toate tavile, ca in mod normal nu or sa incapa intr-o singura tava toate, le pregatiti in vederea insiroparii, prin plasarea de feliute de lamiie taiate printre baclavale

Imagine atasata: 284_412efdce42aa315eacc503b1d6190ae0.jpg

Se prepara siropul, dintr-un kilogram de zahar intr-o jumatate de litru de apa si zeama de la o lamiie. Se adauga si mirodeniile preferate, vanilie, baton de scortisoara pus la fiert si scos ulterior, cuisoare etc.

O poza inutila, e siropul gata preparat :headbang: dar sa nu uitati pasul asta, deosebit de important

Imagine atasata: 284_002b9874411e5d83daf68c1e1fcb510d.jpg

Si mai important e momentul in care puneti siropul, avind 2 variante: sirop fierbinte peste baclavalele racite bine, sau siropul rece peste baclavalele fierbinti, atunci scoase de la cuptor. Niciodata invers ! pentru ca se cruzesc, adica foile devin un aluat moale si neinteresant.

Siropul se toarna peste baclavalele puse in tava

Imagine atasata: 284_29e6a66419267baaa63a9db8e3af8b68.jpg

Se lasa cam 24 de ore la insiropat ca sa fie bune de consumat. In acest timp siropul se ingroasa in tava pina la consistenta unei mieri groase. In fata consumatorilor negati implicarea oricarei molecule de miere, chiar daca nu o sa le vina sa creada =))

Mai am doar o poza cu un mic detaliu de baclava, din pacate la sectiune nu am mai avut puterea necesara sa o las din mina ca sa pun camera pe ea.

Imagine atasata: 284_03e8893c514129e116320f2b1c91578c.jpg

Daca va apucati de facut modelul acesta, eu va urez o glicemie de fier, rabdare infinita si la sfirsit multa putere sa va puteti abtine sa nu mincati toata tava :love7:

#5 Useril este offline   Nico 

  • bunicuta lui David
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 709
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationuk

Postat 04 December 2009 - 02:41 AM

Draga Carmella , ma declar fanul no 1 baclavalelor tale, :drool:
superba prezentarea... :appl:
imi place aluatul de numa...
cred ca merge si cu branza.
sunt sigura ca mai ai multe retete...
nu le tine numa` pt tine :laughing7: :floare:

#6 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 04 December 2009 - 09:29 AM

Da, Nico, e un aluat care poate fi intins in foi foarte subtiri fara sa se rupa, numai din vergea, fara sa tragi de el cu miinile ca sa-l subtiezi. Eu il folosesc la orice placinta, ca e reusita garantata. Dupa coacere foile devin crocante, dar asta depinde si de cit de bine le ungi cu ulei, ca sa nu se lipeasca intre ele si sa faca o singura foaie groasa.
Desi am spus ca se intind cu o vergea lunga si subtire, eu, pentru ca nu detin una perfecta, mai folosesc si un facalet de-ala gros si scurt :floare:

#7 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 04 December 2009 - 09:47 AM

Carmella,îti multumesc pentru reteta,si pentru ca ai explicat asa frumos.Arata super,baclavalele tale! :-*
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,056
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 04 December 2009 - 09:58 AM

Carmella a spus:

mai folosesc si un facalet de-ala gros si scurt :D

Daca promiti ca deacu' inainte tot asa o tii, cu retete bune si poze frumoase, promit ca nu vin la tine ca sa-l fur si sa-l folosesc :-*
As vrea sa incerc aluatul ca imi place.

#9 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 04 December 2009 - 11:00 AM

Adriana, promit, ca tare mi-e drag facaletul meu :D Desi abia astept sa-ti repui facaletul tau la semnatura :D Poate se ofera altcineva :-*

#10 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 04 December 2009 - 12:33 PM

Carmella, superba reteta. nu stiu cat curaj oi avea s-o aplic vreidata, dar jos palaria la cum arata.

#11 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 04 December 2009 - 12:47 PM

Carmella, trebuie sa-mi exprim admiratia! N-o sa fac niciodata asa ceva, dar reteta, pozele si, sunt sigura, produsul finit merita laude.
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#12 Useril este offline   Louisa 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 45
  • Inregistrat: 02-December 09
  • LocationBucuresti

Postat 04 December 2009 - 02:16 PM

Carmella, super reteta, io m-am servit cu o bucatica deja de la tine :P ca nu ma incumet sa fac baclava, dar o sa incerc aluatul la placinta :P

#13 Useril este offline   dora 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 860
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationItaly

Postat 04 December 2009 - 03:05 PM

Tot din cauza de glicemie care o ia razna n-as putea spune ca le prepar in curand!!!
Desi ispita e mare!!! :D :-*
Multumesc Carmella pt reteta....si numai cuvinte de lauda pt prezentare!!!


#14 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 04 December 2009 - 04:53 PM

cred ca-s bune tare-tare! si f frumos ai prezentat reteta!
eu o sa te mai urmaresc, bravo, carmella!

#15 Useril este offline   julix_2007 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: yellow
  • Postari: 1,244
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 04 December 2009 - 09:32 PM

Carmella, jos palaria. Nu ma incumet sa fac asa ceva, nici daca de asta ar depinde viitorul omenirii. Raman la reteta mea cu foi de placinte. Mama, si imi inchipui cat de buna trebuie sa fie.

#16 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 04 December 2009 - 10:57 PM

Eu va multumesc pentru mesajele voastre frumoase, dar ma faceti sa rid spunindu-mi ca n-o sa va apucati de asa ceva vreodata :D Pai la ce am vazut ca faceti unele dintre voi asta e floare la ureche :-*
O sa va convingeti ca nu e deloc pretentioasa reteta dupa ce o sa faceti citeva ture de placinta cu foile astea :D

#17 Useril este offline   kimm 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 05-December 09

Postat 05 December 2009 - 09:47 AM

Carme' s-ar parea ca reteta ta e "haute couture'(..asa se scrie? :occasion14: ) ...da daca iti poti imaginA ca tocmai eu o sa o incerc si inca fix de Craciun..ca doar e traditional romaneasca nuuu? Fooarte bun... {SMILIES_PATH}/6.gif:D<" title="arms" /> multumesc

#18 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 12 December 2010 - 01:05 AM

Cit nu a mers forumul am avut tot timpul sa-mi mai vizionez propriile "creatii" si-am gasit lucruri chiar interesante :rolleyes:

Un model de baclavale facute in ~5 minute, din foietaj. Am vrut sa iau si eu o data foaie de placinta de cumparat si m-am intors acasa cu foietaj, habar n-aveam ca se gaseste asa ceva de cumparat. Am incercat eu sa desfac foi, pina la urma mi-am dat seama ca am luat altceva si m-am linistit, am facut-o baclavale.

Procedeul e ca la fiecare chestie "spiralata": pe foaia intinsa si unsa cu putin ulei se presara nuca maruntita (cu cutitul), se ruleaza foaia apoi se taie felii din ea de aproximativ 1,5 cm. Se pun in tava la copt, foietajul se umfla frumooos, rezultind niste baclavale ademenitoare


Imagine atasata: monthly_12_2010/post-233-12921080599959.jpg


Cu insiroparea se procedeaza la fel ca la celalalt model: aceeasi cantitate, aceeasi tehnica- felii de lamiie printre ele, sirop fierbinte peste baclavalele reci sau sirop rece peste baclavalele fierbinti.


Imagine atasata: monthly_12_2010/post-233-12921080759696.jpg


Si mai e modelul "patratele", care se face prin punerea in tava a straturilor succesive de foi si nuci tocate: la baza 3 foi, fiecare unsa bine-bine cu ulei, apoi nuca tocata, iar 3 foi unse, iar nuca, iar 3 foi deasupra si aici ne oprim (le ungem pe toate cu multa atentie, e foarte important pentru ca foile sa fie crocante pina in interior). Se portioneaza (taie)in patratele inainte de a le coace. Restul operatiunilor ramin la fel. Intr-un final vor arata asa (astea de mai jos sint facute la o cofetarie turceasca)


Imagine atasata: monthly_12_2010/post-233-12921080862399.jpg

#19 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 12 December 2010 - 09:14 AM

Carmella sa stii ca ma pui pe ganduri.Eu am curaj si tupeu sa incerc sa fac aluatul... :rolleyes:

#20 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 12 December 2010 - 09:44 AM

Of Doamne Carmella ce mi-ai lipsit !
Eu m-am dus la magazin,si am luat foi de placinta,nuca aveam,tot ce trebuie.
Numai reteta ta lipsea.
Asa ca am cautat pe net si am facut cu ce am gasit googalind.
Problema e ca toata lumea zicea :

Sirop fierbinte peste prajitura fierbinte.
Si stiam ca tu ai un tips ,un secret la partea asta,dar nu mi-l mai aminteam.Imagine postata
Au iesit tare bune,dar foile de deasupra s-au incretit putin.

Ca sa-ti dai seama cat de bune au fost,pot sa=ti spun doar ca am avut musafiri ,iar la final mai erau in tava 3 bucati.Imagine postata
Asa ca am apucat si eu sa o gust.Imagine postata

Va dau un sfat.Daca va temeti pentru glicemie,faceti prajitura asta si chemati-va prietenii la masa.Imagine postata

Imagine atasata: monthly_12_2010/post-48-12921396117721.jpg

Imagine atasata: monthly_12_2010/post-48-12921396363193.jpg

Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi