Baclavale traditionale
#1
Postat 04 December 2009 - 12:23 AM
Varianta asta de baclavale o fac de maxim 2 ori pe an, numind-o si reteta de baclavale "pentru femei masochiste", intre timp inventindu-se metode prin care se poate obtine aproximativ acelasi lucru cu foi de cumparat si intr-o modalitate mult mai simpla. Metoda asta e mare mincatoare de timp, ceea ce veti vedea in continuare se desfasoara citeodata (depinde si de cantitate) cite o noapte intreaga. Rezultatul e ceva foarte gustos, aromat si e o "aparitie", cind bagi dintii in una iti dai seama de ce a fost necesar sa stai atita timp in bucatarie.
Azi am fost la o seara multiculturala tataro-romana, unde bine-nteles s-au servit si baclavale, asa ca am venit hotarita sa impart cu voi o experienta multiculturala foarte gustoasa.
Ingredientele sint din cele mai obisnuite, nimic extravagant.
Pentru aluatul de foi:
3 oua
un pahar de iaurt
6 linguri de ulei (cite 2 linguri pentru fiecare ou)
faina ... stiti unitatea de masura cit cuprinde ? stiu ca asta innebuneste multa lume, dar de data asta chiar asa e.
Pentru umplutura:
nuca (vedeti voi cit ... important e sa aveti macar jumatate de kg in casa cind va apucati de baclavale)
Pentru sirop:
1 kg de zahar
1/2 litru de apa
lamiie
arome (vanilie, baton de scortisoara etc)
Pentru uns foi: mult ulei de floarea soarelui, nu de masline
Se incepe cu prepararea aluatului pentru foi, care se face din:
cele trei oua, paharul de iaurt si cele 6 linguri de faina amestecate foarte bine
Incepeti sa adaugati faina amestecind initial cu furculita
... apoi cu mina, pina cind aluatul este suficient de tare ca sa se desprinda de miini si sa poata fi intins cu vergeaua, dar si suficient de moale ca sa poata fi intins intr-o foaie subtire
Cind sinteti multumite de consistenta, adica aluatul se poate stringe intr-o bila care poate fi manevrata cu mina, se pune intr-un castron si se unge bine cu ulei.
Se lasa vreo jumatate de ora sa se odihneasca.
In acest timp se toaca cu cutitul (sau cu semiluna ) nuca, nu se preseaza, nu se macina in masina, ca sa nu iasa uleiul din ea.
Trebuie sa arate la final cam asa
deci si bucatele mai mici, si mai mari, pentru o textura combinata
... va urma
#2
Postat 04 December 2009 - 12:36 AM
din cantitatea de mai sus ar trebui sa rezulte aproximativ 18 bilute de marimea unui ou marisor
Fiecare bila se framinta individual, apoi se pun toate intr-un castron si se ung cu ulei pina le vine vremea sa fie intinse
Din acest moment incepe munca de chinez / chinezoaica batrina, si anume intinsul
Se ia fiecare bila si se intinde cu o vergea subtire si lunga ...
... pina cind prin fiecare foaie ai putea sa citesti un ziar pus dedesubt, respectiv in cazul meu, care nu sint nici chinezoaica si nici batrina, sa vad modelul de pe musamaua pe care o folosesc cind intind aluaturi
#3
Postat 04 December 2009 - 12:47 AM
Asezati trei foi una peste alta, fiecare foaie fiind unsa bine-bine cu ulei pe toata suprafata
Marginile foilor se intorc spre interior pentru a forma un (cit-de-cit) patrat
Se pune cu lingurita miezul de nuca macinat in cele 4 colturi ale patratului, ca in figura de mai jos
Se aduc colturile patratului spre interior pentru a acoperi nuca ca intr-o pernuta
Se procedeaza la fel cu toate celelalte colturi
Se taie astfel incit sa rezulte 4 baclavale, eliminindu-se surplusul de aluat, adica acele fisii din interiorul patratului care sint de prisos
Deci din fiecare 3 foi rezulta 4 baclavale, cu multiple foi suprapuse prin acele procedee de impaturire
#4
Postat 04 December 2009 - 01:07 AM
Se coc pina devin aurii-maronii, sa fie frumos coapte. interiorul e copt oricum fiind vorba de niste foi foarte subtiri si de nuca, deci important e aspectul, ca crude nu au cum ramine. Mie imi plac cind arata asa
Cind sint gata coapte toate tavile, ca in mod normal nu or sa incapa intr-o singura tava toate, le pregatiti in vederea insiroparii, prin plasarea de feliute de lamiie taiate printre baclavale
Se prepara siropul, dintr-un kilogram de zahar intr-o jumatate de litru de apa si zeama de la o lamiie. Se adauga si mirodeniile preferate, vanilie, baton de scortisoara pus la fiert si scos ulterior, cuisoare etc.
O poza inutila, e siropul gata preparat dar sa nu uitati pasul asta, deosebit de important
Si mai important e momentul in care puneti siropul, avind 2 variante: sirop fierbinte peste baclavalele racite bine, sau siropul rece peste baclavalele fierbinti, atunci scoase de la cuptor. Niciodata invers ! pentru ca se cruzesc, adica foile devin un aluat moale si neinteresant.
Siropul se toarna peste baclavalele puse in tava
Se lasa cam 24 de ore la insiropat ca sa fie bune de consumat. In acest timp siropul se ingroasa in tava pina la consistenta unei mieri groase. In fata consumatorilor negati implicarea oricarei molecule de miere, chiar daca nu o sa le vina sa creada
Mai am doar o poza cu un mic detaliu de baclava, din pacate la sectiune nu am mai avut puterea necesara sa o las din mina ca sa pun camera pe ea.
Daca va apucati de facut modelul acesta, eu va urez o glicemie de fier, rabdare infinita si la sfirsit multa putere sa va puteti abtine sa nu mincati toata tava
#5
Postat 04 December 2009 - 02:41 AM
superba prezentarea...
imi place aluatul de numa...
cred ca merge si cu branza.
sunt sigura ca mai ai multe retete...
nu le tine numa` pt tine :laughing7:
#6
Postat 04 December 2009 - 09:29 AM
Desi am spus ca se intind cu o vergea lunga si subtire, eu, pentru ca nu detin una perfecta, mai folosesc si un facalet de-ala gros si scurt
#7
Postat 04 December 2009 - 09:47 AM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#8
Postat 04 December 2009 - 09:58 AM
Carmella a spus:
Daca promiti ca deacu' inainte tot asa o tii, cu retete bune si poze frumoase, promit ca nu vin la tine ca sa-l fur si sa-l folosesc
As vrea sa incerc aluatul ca imi place.
#9
Postat 04 December 2009 - 11:00 AM
#10
Postat 04 December 2009 - 12:33 PM
#11
Postat 04 December 2009 - 12:47 PM
#12
Postat 04 December 2009 - 02:16 PM
#13
Postat 04 December 2009 - 03:05 PM
Desi ispita e mare!!!
Multumesc Carmella pt reteta....si numai cuvinte de lauda pt prezentare!!!
#14
Postat 04 December 2009 - 04:53 PM
eu o sa te mai urmaresc, bravo, carmella!
#15
Postat 04 December 2009 - 09:32 PM
#16
Postat 04 December 2009 - 10:57 PM
O sa va convingeti ca nu e deloc pretentioasa reteta dupa ce o sa faceti citeva ture de placinta cu foile astea
#17
Postat 05 December 2009 - 09:47 AM
#18
Postat 12 December 2010 - 01:05 AM
Un model de baclavale facute in ~5 minute, din foietaj. Am vrut sa iau si eu o data foaie de placinta de cumparat si m-am intors acasa cu foietaj, habar n-aveam ca se gaseste asa ceva de cumparat. Am incercat eu sa desfac foi, pina la urma mi-am dat seama ca am luat altceva si m-am linistit, am facut-o baclavale.
Procedeul e ca la fiecare chestie "spiralata": pe foaia intinsa si unsa cu putin ulei se presara nuca maruntita (cu cutitul), se ruleaza foaia apoi se taie felii din ea de aproximativ 1,5 cm. Se pun in tava la copt, foietajul se umfla frumooos, rezultind niste baclavale ademenitoare
Cu insiroparea se procedeaza la fel ca la celalalt model: aceeasi cantitate, aceeasi tehnica- felii de lamiie printre ele, sirop fierbinte peste baclavalele reci sau sirop rece peste baclavalele fierbinti.
Si mai e modelul "patratele", care se face prin punerea in tava a straturilor succesive de foi si nuci tocate: la baza 3 foi, fiecare unsa bine-bine cu ulei, apoi nuca tocata, iar 3 foi unse, iar nuca, iar 3 foi deasupra si aici ne oprim (le ungem pe toate cu multa atentie, e foarte important pentru ca foile sa fie crocante pina in interior). Se portioneaza (taie)in patratele inainte de a le coace. Restul operatiunilor ramin la fel. Intr-un final vor arata asa (astea de mai jos sint facute la o cofetarie turceasca)
#19
Postat 12 December 2010 - 09:14 AM
#20
Postat 12 December 2010 - 09:44 AM
Eu m-am dus la magazin,si am luat foi de placinta,nuca aveam,tot ce trebuie.
Numai reteta ta lipsea.
Asa ca am cautat pe net si am facut cu ce am gasit googalind.
Problema e ca toata lumea zicea :
Sirop fierbinte peste prajitura fierbinte.
Si stiam ca tu ai un tips ,un secret la partea asta,dar nu mi-l mai aminteam.
Au iesit tare bune,dar foile de deasupra s-au incretit putin.
Ca sa-ti dai seama cat de bune au fost,pot sa=ti spun doar ca am avut musafiri ,iar la final mai erau in tava 3 bucati.
Asa ca am apucat si eu sa o gust.
Va dau un sfat.Daca va temeti pentru glicemie,faceti prajitura asta si chemati-va prietenii la masa.
http://povesticulinare.blogspot.com/