Postat 07 April 2013 - 11:10 AM
Uma, masa ta arata exceptional, iar farfurii de acest tip, fara exagerare, cre'k numai "la muzeu" am vazut. Par micute capodopere, fiecare in sine este un spectacol. Apoi nu stiu unde ai gasit servetelele acelea cu modelul cu rosu, care recheama combinat culorile de pe cele doua farfurii, si modelul de pe cea de jos, dar in mod categoric ai ochi si simt estetic foarte dezvoltat. Pe bune, cum ai ajuns sa cumperi cele farfurii ... ca nu am mai vazut "pe viu" la nimeni ? Nu stiu daca au fost set, dar daca tu ai reusit sa gasesti farfuria de sus asortata la cea de jos (dupa o vreme sau din mai mule variante) esti cu atat mai grozava. Castronelul acela de sus e cu tot cu petalele de desubt? Sau petalele sunt ala farfurie? In mod clasic, o persoana conservatoare (bine tipul clasic/cosnervator din start nu cumpara ceva atat de complicat), daca deja intindea pe masa spectacolul farfuriilor acelora pe o fata de masa rechemand una dintre culorile din farfurii, putea deja sa stea linistit privind aspectul vizual al mesei, tu insa nu te rezumi la atat, mergi la o constructie frumos echilibrata pana in cele mai mici detalii si de mare insufletire, dar care in final nu e incarcat. Felicitari!
Cerra, iti zic si eu pe a mea, desi probabil ai hotarat, dar vad ca mai ai oleak de timp pana vin musafirii.
Pentru ca o imagine (ansamblul mesei tale) sa fie un layout care atrage privirea, trebuie sa te joci cu culorile astfel incat sa creezi echilibru (pe orizontala si pe verticala), fie prin culoarea care re-cheama culoarea, ori uneori daca e cazul printr-o culoare folosita doar pentru a sparge monotonia layout-ului tau final cu o culoare tare in centru, sau o culoare stralucitoare care sa deschida datbloul daca e totul prea inchis. Ca sa exemplific, cel mai usor mi-e sa iau layoutul Umei:
- nu exista nici una din culorile folosite care sa nu fie rechemata de un alt detaliu in aceeasi culoare (uneori si forma), de aceea tabloul e in perfect echilibru
- galbenul din centru farfuriei mici e rechemat de servetelul galben
- modelul din farfuria de jos e rechemat de servetelul cu un model (culori mai ales!) similar
- platoul cu ouale de paste este rechemat in cele doua lalele (forme si culoare)
- fata de masa exhilibreaza verdele farfuriei de jos
Sunt putine culori, dar destule (nu e un tablou minimalist), excelent rechemate, nu e nimic lasat neechilibrat, nici culori nici forme.
Cerra, pt "tabloul" tau: ai facut foarte bine ca ai renuntat la fata de masa bleu deschis, pentru ca nu potrivea bine cu cele doua nuante de farfurii. Cele doua nuante de farfurii + servetelul in culoarea cea mai tare a farfuriei merg perfect si poti combina cele doua nuante de servetele intre ele (verde inchis + verde deschis), pt ca farfuria verde deschis sa nu creeze un dezechilibru in imagine. Combina ambele servetele, ceva in genul cum le-a aranjat Uma pe cele doua ale ei, ca e rapid si simplu si ai sa vezi ca imediat ti se echilibreaza tabloul. Unde pui servetelul, sub farfurie, pe farfurie, langa farfurie, ca si imagine conteaza prea putin, cred ca e bine sa te rezumi la utilitate, dar daca tu vrei sa o folosesti ca si un port farfurie imaginar, e ok. Ceea ce conteaza e imaginea vizuala, care trebuie sa fie placuta si sa atraga ca un magnet. Dintr-o imagine incarcata si in dezechilibru de forme si culori nu intelegi nimic si-ti trece prin fata ochilor fara sa-ti atraga atentia, asta e toata diferenta, nu sa crezi ca se intampla altceva. Dar inteleg ca daca ai intrebat ai vrut ca imaginea pe care o oferi sa fie una placuta retinei.
Decorurile din organza in culori analoge farfuriilor, imi plac mult de tot. Foloseste-le cu incredere, dar retine culorile trebuie rechemate, adica ori te rezumi la culorile farfuriilor, ori un singur detaliu de alta culoare, te "va obliga" sa rechemi culoarea respectiva intr-un alt detaliu de pe masa. Sau folosesti un centru masa fulminant ce nu tb rechemat, cum am mai zis: tare sau luminos/bright. In orice caz orice flori cu frunze verzi (ideale pt tine ar fi lalele albe, lacramioare, narcise albe, frezii albe si orice alte flori albe cu frunze bogate) vei pozitiona pe masa (poate iti fac hatarul ai tai sau musafirii si te pomenesti cu flori) nu vei gresi, daca rechemi apoi si culoarea florilor. Din cate vad tu te rezumi la alb si verde azi si daca nu ai flori colorate, a caror culoare sa o rechemi prin altceva, e foarte bine sa incepi cu decorul acesta mai simplut si apoi data urmatoare sa mai adaugi culori si sa te joci cu ele. Nu e un capat de tara daca primesti niste lalele mov, vii repede cu un suport + lumanarica mov pe masa si ai echilibrat tabloul, sau orice alt deco in culoarea florilor iti cade in mana in zona. Cum insa tu joci doar pe 2 nuante de verde si alb, poti veni fara sa-ti bati capul cu o culoare tare pe centru: flori rosii, violet, mov. Dar nu bleul ala cum era fata de masa, nu, ala nu potrivea cu nik.
In toata combinatia, culorile neutre le poti adauga la liber, nu trebuie rechemate: alb, negru, gri, argintiu.
Atat ma pricep eu, nu am facut "scoala", dar am asistat la multe traininguri cu oameni cu scoala de arte plastice si cu maestri vitrinieri (nu exista meseria asta la noi si cred nici scoli pentru visual art), de la care am furat multe, multe info. Cineva cu scoala ar fi expus mult mai bine problema, insa tabloul Umei a fost excelent pentru exemplificare. Nu-i musai sa iei de bun, doar am dat cu parerea, pt ca ai cerut. Mi s-a parut folositor sa intelegi liniile directorii ce ar fi bune de urmat, dar nu stiu daca am fost destul de clara.
Succes deplin iti doresc si cu decorurile, caci cu preparatele nu.mi fac griji ca va fi totul minunat!!!
PS: Deja tortul e un adevarat spectacol. Are sens ce spun pana nu pui preparatele inca - deloc. O data ce tu inepi sa-ti asezi farfuriile, care intotdeauna sunt decorate placut, aranjarea mesei nu mai face nici o imagine. Deci daca astepti musafirii cu masa pusa nici nu are rost sa iti mai bati capul.
Pofta mare si petrecere frumoasa!
PS2: Abia astept reteta de tort pentru ca noi suntem mari amatori de tort fara blat, ca nu ne plac pandispanurile si similar!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!