Fetele din strainatate, la noi gradinita de stat este GRATUITA. La fel si scoala. Adica e platita de la bugetul de stat, care asa cum spunea Olguta, reprezinta taxele pe care le platim noi contribuabilii. Si platim destul, de exemplu numai din salarii daca ia angajatul 1000 lei in mana, angajatul + angajatorul mai platesc circa 900-1000 la stat, adica inca pe atat!!! Plus restul de taxe: impozite etc.
deci, spuneam gradinita e GRATUITA, platesti doar contributia pentru hrana
aici ne-au spus asa: platesti in avans la inceput de luna, nr zile lucratoare x 13 lei
au condica de prezenta pe care o comunica celor de la casierie, care iti deduc luna urmatoarele zilele in care ai absentat
In mod firesc intreaba un parinte: trebuie sa comunicam dimineata pana la o anumita ora daca nu se prezinta pt a fi scazuta taxa de masa?
educatoarele bucuroase si zeflemitoare: a nu, ca nu e ca la particular. Noi avem condica si daca nu se prezinta trecem absenta si comunicam la sf lunii.
Deci e clar cat de bine se gospodaresc!
Pe de alta parte se reflecta si in pret, la particulara in total pt. 35 copii, masa e 12 lei/zi, la stat in total sunt 400 copii si masa e 13 lei / zi. Dar daca 100 (sau chiar jumatate) nu se prezinta nu trebuie sa anunti. Ciudat! Asa spirit de auto-gospodarire spune cam totul.
Olguta, trebuie sa va scada contributia de hrana, sigur ai inteles bine? Ce grupa sunteti? tot mica?
bineinteles ca ce se cumpara din fondul clasei ramane scolii, asta ne-a infuriat si pe noi! poate eu nu vreau sa cumpar aer conditionat gradinitei, cu atat mai putin sunt de acord sa stea copilul meu in vajaiala de aer conditionat 8 ore vara - iarna timp de 3 ani de acum, "ca e f cald in clasa".
apai ce fac cu cartusele, de vreme ce copii au 4 carti de colorat, 2 blocuri mari desen, 500 coli hartie alba si nspemii colorate, cartoane etc??? si noua nu ne-au dat un program tiparit, o fisa cu costul optionalelor nik ?
eu fac comparatia cu cealalta gradinita, particulara si ma tot minunez! si ma tot minunez si pentru parintii care au 2 sau poate 3 copii si nu au posibilitati asa de mari, cum pot sa taca si sa inghita, vorba voastra pentru un loc la gradinita de stat, unde esti tratat de aceasta maniera si tu si copilul tau. Ca daca au avut fata de noi adultii aceasta atitudine/pretentii , imi imaginez ce atitudine au si fata de copilasi si nu e greu sa imi imaginez de ce plange Bea.
mie mi s-a parut o mare neobrazare, mai ales fata de parintii care au adus deja,dar fata de toti faptul ca au luat lista de rechizite punct cu punct si au atras atentia ce firma trebuie luat si ce au adus parintii gresit asa nu!!! basca atras atentia sa aduca ce nu au adus, sau ce au adus "gresit"!
ba da, am intrebat-o de ce plange si mi-a spus ca vrea sa stau si eu cu ea, sa nu plec. In alta zi mi-a spus ca o cearta educatoarele si copiii si ca nu o asculta. Banuiesc ca e lipsa de atentie.
De exemplu ieri ca a fost sedinta la 4 jum, ne.au chemat sa ii luam la 15:50. A fost mamaie si a spus ca a gasit-o jos pe covoras plangand, in rest majoritatea copiilor erau stransi la o masuta, educoatoarea la catedra cu nasu'n calculator, altii se plimbau, altii prin patuturi nu se trezisera, altii se uitau la desene animate ... A intrebat-o de ce plange si a spus ca i-a dat o bluza care nu ii placea. Ok, ea e mica, nu-i place bluza, dar tu o lasi singura itnr.un colt sa planga pana se umfla si stai la calculator? Probabil cam asa se desfasoara ziua ... si mai mult ca sigur ca ea compara cu cealalta gradi unde nu plangea nimeni nici copii de 1 an-2 mititei pentru ca imediat o lua educatoarea sau un alt cadru pe cea in cauza si o impaca cu dragalasenie si cu vorbe blande.
Sunt mici, acum isi formeaza caracterul si inteligenta emotionala, cum la 3 ani de abia au venit in colectivitate noua (unii pt prima oara la gradi), nu se cunosc, tu ii lasi pe fiecare in legea lor ... sa se uite la desene, sa se imbranceasca etc...
nu am spus bombonica. Chestionarul:
iti cunosti copilul? da/nu, cat: f bine, bine, putin, deloc POFTIM?!!?!?!??!
ii satisfaci nevoile fiziologice: da / nu concret: hrana, apa, imbracaminte POFTIM?!!?!?!??!
ii cumperi des jucarii: f des, des, rar, deloc, cu anumite ocazii
il pedepsesti cand greseste: deseori, zilnic, rar, cateodata
cum reactionezi cand greseste: ii explic ce a gresit, tip la el, ii trag doua la fund, il bat zdravan
daca face aceeasi greseala de mai multe ori cum reactionati: cu rabdare ii explic de mai mutle ori ....
etc etc etc
POFTIM?!!?!?!??!
mai trebuia sa ma puna sa completez salariul, ca pt profesia si locul de munca al mamei si tatalui erau rubrici
Asta nu e chestionar din care sa-ti cunoasca virgula copilul ci din care sa iti faca tie profilul psihologic si social. Buna treaba!
ei, aici am vazut o tanti care a s-a infuriat si a zis in soapta ca nu completaza decat 3 randuri ca asa ceva e umilitor!!! era musai de completat pe loc si avea 3 pagini in care trebuia sa prioritizezi si ce abilitati vrei sa dezvolte gradinita, ce aptitudini sunt mai importante din punctul tau de vedere, ce sa imbunatateasca etc!
gradinitele si scolile se vopsesc interior in fiecare vacanta de vara, cu bani de la buget, dupa cate stiu
si aia cu fondul clasei pentru mobilier e tare!
mi se pare de neconceput situatia!
deci aseara dupa ce m-am intors am auzit la tv ca s-a desfiintat fondul clasei si ca se incepe o campanie anticoruptie versus cadre didactice si medici, fiind considerate cele mai corupte profesii.
no, nici nu au dat bine legea, ca au si gasit solutia: DONATIE. Dar nu donezi (buni dascali, daca etimologia cuvantului le scapa) cat vrei ci cat spune casiera, numita de educatoare. Pai da si la noi au propus parintii, in speta consiliul de parinti, numiti pe spranceana de educatoare! Ma asteptam si eu la un max 50 lei, dar 150 e prea de tot!
scuzati greselile de toate tipurile ca am scris pe mare viteza