Dexter, la 12 December 2013 - 11:51 PM, a spus:
+1 la clubul poetic, credeam că numai eu am
defecțiunea asta
la clubul
neînțeleșilor într'ale operei se mai înscribe cineva? arii celebre da, dar opere intregi? mărturisesc că nu-s "my cup of tea"
și eu tot de piuliță știu. sau mojar, dar parcă ăla nu e de usturoi...
edit: e prima oară că aud de scăciță. expresia folosita acasă era unde-i piulița aia, să fac un mujdei?
Eu pot intra fruntas in clubul necunoscatorilor la opera. Spre rusinea mea cea mare am fost doar la doua opere in viata. Mi-au placut, dar parca tot mai mult prefer teatrul. Din pacate nu am avut parte de educatie muzicala in familie, apoi de la cor m-a dat afara..., deci ureche muzicala ioc... Asa ca m-am resemnat: nu le poti avea pe toate :

...
Nu-i nimic, recuperez in extremis, pe 21 merg la concertul " Crăciun Vienez", întâmpinand astfel sărbătoarea Crăciunului în compania celebrului ansamblul de instrumentiști - Vienna Strauss Orchestra și a îndrăgitului artist EDVIN MARTON, atât în calitate de violonist cât și de dirijor. Poate ma indragostesc...de opera vieneza...
Uma, la 13 December 2013 - 12:13 AM, a spus:
Insa am avut mare probleme sa invat "pe dinafara" orice, de aia nici nu am dat la medicina pana la urma si m-am axat pe matematica si altele. Nici acum nu pot sa zic ca stiu o poezie de la un capat la altul, dar nu le-am invatat niciodata cu placere. Cat despre comentarii, imi placeau, dar, le faceam dupa capul meu si tin minte si acum ca am luat premiu la o olimpiada de limba romana, unde subiectul principal era balada "Toma Alimos"
Parca as fi scris eu...! Acelasi parcurs: liceu de medicinisti, dupa care traiectorie matematica....
Eram docent la orice problema, cu invatatul pe de rost al teoriei stateam la fel de rau...
Cat despre comentarii, puteai interpreta dupa capul tau la olimpiada. La examenul de treapta/bac trebuia sa zici fix ca ei! Ceea ce inteleg ca inca nu s-a schimbat integral... Mie desi nu-mi placea poezia si eu luam ceva premii la olimpiadele de romana si am luat 9,75 la treapta intai.
Acum, a propos de operele studiate la limba si literatura romana pe vremea mea, sa revenim putin in clubul literar: Va intreb si pe voi daca vi se pare firesc ca operele de mare relevanta sa fie considerate urmatoarele:
- Miorita (baciului moldovean, mai bogat, i se pune gand rau si este omorat de ceilalti doi ciobani, ungurean si vrancean). Da, inteleg cu transhumanta, bla bla...., dar de ce trebuie sa invatam in scoala o opera unde avem de-a face cu o crima abominabila, cand avem Creanga, Caragiale, Petre Dulfu etc etc etc..., pana la Mihail Drumes. Poate o profa de romana sa ma lamureasca ce e asa de grozav in toate operele astea cu crime?
- Baltagul (alta crima)
- mesterul Manole. O sacrifica pe nevasta-sa, Ana, in slujba artei... Aha! Si apoi ne intrebam de ce atatia misogini in Romania si de ce atitudinea ...barbatului fata de femeie... .
Chiar asa ? Cele mai grozave opere trebuie sa scoata din romani o specie de criminali? eu sa fiu sincera am citit literatura romaneasca, care m-a uns pe suflet si ma unge la orice varsta le recitesc, nu am simtit ca acestea impuse de manualele de limba romana sunt marile capodopere ale literaturii noastre.
Pe bune...! Nu ca dunt insensibila la operele mai marilor literaturii romane, dar parca astea 3 sunt alese pe spranceana! Sunt de acord ca SAdoveanu e un geniu al prozei romanesti../"Ceahlaul prozei romanesti"., etc... dar chiar asa: Una si una! Da stiu...pt ce e apreciata opera ca una dintre cele mai bune ale literaturii noastre, dar sincer eu gasesc altele care ma entuziasmeaza enorm in comoaratie cu Baltagul....
Ce parere aveti? Sunt singura insensibila?
Sa citesc in clasa a 5-a toata colectia lui Drumes, a lui Dumas si a lui Karl May va asigur ca a fost muuult mai miscator decat Luceafarul! Nu lasam cartea pana nu o terminam, citeam toata noaptea sub plapuma cu veioza....
Dexter, la 13 December 2013 - 12:24 AM, a spus:
uma, că bine zici, piulita de metal era de piper și cea de lemn era de usturoi ... am și eu una exact ca cea primită de stella, am folosit-o la greu, dar acum e pe post de bibelou că mai nou fac mujdeiul in magic.
Ce e magic?
La mine in casa piulita de metal (o fi fonta alamita) era de usturoi (si nuci), iar rasnita mica metalica de piper.
N-am avut d-aia de lemn. Nu ramane cu miros...?
Eu nu stiu cum folositi mojarul, caci mie mi se pare enorm de greu de mojarit in el.