Buna dimineata la doamne. Cred ca orice sistem de invatamant are + si - prin forta lucrurilor.
Mie cel de aici , in special prescolari si primele clase primare ( 8 ani in total, impartit acum in 2 cicluri de 4 ani.
copiii aici incep scoala la 4 ani, cu program mai mult ludic in primii 2 ani ( ceea ce la fiimea se numea scoala materna/prescolari)
Invata multe cantecele, lunile, zilele, literele si cifrele etc. cursurile se etaleaza practic de dim pana la 16h cu o pauza de pranz si posibilitatea pentru cei ce nu pot merge la pauza de pranz ( 11h30-13h30 cca) sa fie incadrati intr-un sistem parascolar. ( masa de pranz si diverse activitati)
Eu am "reprosat" mereu ca e prea lunga perioada "primara" clasa 1-6 ( pe vremea V cei 2 ani de prescolari ( 4-6 ani era considerat prescolar, acum vad ca au facut cum scriam mai sus, 2 perioade 1-4 (4-7/8 ani) si 5-8 ( 7/8 -11/12 ani) aici scoala incepand in sfarsit de august, copii nascuti inainte de 31 oct "castiga un an" , si cei nascuti dupa 1 nov "pierd unul"

).
apoi e asa numita scoala medie unde au la fiecare materie un prof, si sunt total zapaciti dupa acea perioada lunga unde au o invatatoare/invatator care-i materneaza ...plus ca daca in sist de primar fac practic toate temele in clasa( ei au program continuu de la 8h-11h30 dim , pauza de pranz si de la 13h30-16h dpa masa; cu posibilitatea pentru cei cu parinti care muncesc sa stea in parascolar pana la 17h30-18h.) in scoala medie sunt "inundati" de teme, si unii au mari greutati de a gera. si la sc medie e tot program continuu cu pauza de pranz.
apoi urmeaza colegiul/liceul , si aici ii decimeaza, ca sistemul devine foarte seleciv, si de unde pana la sf scolii medii era sistem opbligatoriu, colegiul este doar pentru cei ce urmeaza direct filiera universitara, si toti profii sunt extrem de exigenti; drept care procentajul de esec este enorm....
deci in concluzie , zic eu toate sistemele au parti bune si parti proaste.
Aici partea pozitiva este ca nu cara manualele de colo colo. temele sunt date pe foi policopiate.
Iar apoi la fac, in functie de filiera aleasa continua in mod relativ drastic selectia, si esecul este destul de consecvent. La V din anul 1-2 au trecut 100 din 200, si cam tot un 25% minim de lasati deoparte ( fie ca rateaza, fie ca abandoneaza )