Fructe în sirop,fac de cînd era Denise mai pitica,de fapt de cînd am auzit ca anumite fructe în sirop,dulceata,marmelada...and Co,se coloreaza cu zeama de pureci striviti(de exemplu marmelada de capsuni-mai ales marcile bune fac asta,ca sa arate bine!
E colorant natural si nu dauneaza cu nimic,dar pe mine m-a apucat brrrr...
În orice caz,aceste fructe în sirop merg foarte bine la deserturi pe baza de lapte-iaurt,lapte cu gris,lapte cu orez,pe înghetate,pe lînga budinci diferite,pe urda/brînza...
Daca nimeriti niste fructe acre,decît sa le lasati sa se învecheasca si apoi uitati de ele,sau sa nu uitam ca unele nici nu se mai coc dupa recoltare,mai bine preparati ceva dulce din ele.În perioada asta,fac din kiwi,portocale,clementine,grapefruit,chiar si lamîie.Daca mai pica la mîna si cîte o gutuie parfumata,o maruntesc si fierb în amestec cu kiwi...iese ceva super delicios!
- 600 g kiwi/clementine/portocale (pulpa/fara coaja)
- 300 g zahar
- 2-3 linguri zeama de lamîie
- 1 felie de lamîie
Se curata kiwi.Daca-s foarte parosi,îanainte sa-i feliati,treceti-i sub un jet de apa rece.

Se amesteca cu zahar si zeama de lamîie,si se lasa sa stea pîna lasa sirop.

Se pun la fiert într-o oala antiaderenta,la foc lejer.
Amestecati usor cînd si cînd cu o lopata.
Kiwi lasa foarte multa zeama.Se lasa la fiert pîna scade totul aproximativ la jumate.

Apoi se pune fierbinte în borcanele sterilizate,
se închid bine si se întorc cu capacul în jos pentru 5-10 minute.
Se întorc la loc si se lasa la racit acoperite cu un prosop gros flausat(nu trebuie neaparat).

Se serveste pe orice desert doriti.Eu i-am facut proba pe loc cu lapte cu gris.
E mai bine daca lasati borcanele la odihna vreo 2-3 zile pîna la servire.
Fructele se patrund mai bine.Îmi place mult textura cumva "confiata" a kiwi-lor

Am facut si o jumatate de portie de clementine în sirop.
Clementinele le-am filetat(munca de chinez batrîn
Astea trebuie sa le amestecati cu maaaaare grija,
daca vreti sa ramîna cît mai întregi fileurile...care sint oricum extrem de fargede.
Eu am avut niste clementine mai marisoare si "tzapene".

Ajutor