cu crema preparata la rece
Discutia despre plicurile chimizate de Aranca ale "medicului" Oetker, mi-a cam scufundat corabiile.
Prin urmare prima imagine va fi cea a provei Titanicului
Vai, ce-e durere!
Io-te-te bre,
Şi marinarii ce muare,
Muare si dă din chişoare!
.

.
Voi posta totusi la repezeala reteta de
Tort de sampanie cu Aranca
luata cu Copy/Paste din messenger, asa cum a scris-o prietena noastra din Germania.
Blatul
Se face un pandispan din 4 sau 5 oua, tot atatea linguri de faina (sotia a pus faina cu o lingura mai putin) si de zahar, in functie de cat de mare e forma in care se coace. Eu (adica ea

Crema:
2 plicuri de ARANCA se amesteca cu telul cu 400ml de sampanie (sau un vin spumant fara arome suplimentare, sau cu prossecco) pana praful s-a omogenizat bine cu vinul si s-a ingrosat putin. Apoi se amesteca in aceasta crema cu grija 400ml de frisca naturala batuta bine. La sfarsit se pun bucatele de ananas din conserva (de circa 500ml) si se amesteca iar. Crema se pune pe blatul insiropat si se intinde sa fie neteda suprafata, iar in jurul blatului se pune inelul de la forma de copt, astfel incat crema sa nu curga pe langa si sa stea in forma.
.

.
Se tine in frigider peste noapte. A doua zi se scoate inelul si se garniseste cu frisca si ananas dupa propria imaginatie.
Pana aici a tinut reteta prietenei.
De ziua ei sotia a facut doua torturi. Pentru al doilea ramas pentru cei ai casei, nu am mai avut nici decor si nici imaginatie, dupa trei zile pline de pregatiri, sarbatoriri si invitati. Dumneaei mi-a spus sa aduc din camara rozinchinele proaspete "din castronelul mov" - Ups! Giunior si cu mine am crezut ca nu mai trebuiesc nimanui asa ca la fiecare trecere prin camara cu platourile ciuguleam cateva bobite purpurii de pe ciorchinii dantelati.
- Nu-l gaseseeeeesc ....
Am venit cu un borcan de dulceata de rozinchine si cu siropul acesteia "am decorat" in stilul postmodernist - Pojarel.
.

.

.
Concluzii.
A fost un tort festiv, exceptional de ... ametitor - sampania

In continuare va invit sa gasiti solutii mai naturale pentru a evita folosirea ingredientelor sintetice, ramanand insa in sfera sarbatoreasca si efervescenta a sampaniei.
Stau cu un creion si un blocnotes in mana si astept sa notez retetele.
Pana atunci, voi schimba motto-ul muzical trecand de la Titanic (v)Fals, la Fledermaus - Liliacul , Johan Strauss Giunior

.
http://www.youtube.c...h?v=wGZ_8qG9bXU
.
Die Majestät wird anerkannt, anerkannt rings im Land!
Jubelnd wird "Champagner der Erste" sie genannt!
Es lebe Champagner der Erste!
Maiestatea e recunoscuta, recunoscuta in toata tara!
In ovatii e denumita "Sampanie Intaiul"
Traiasca Sampanie Intaiul !