Ana, pana vine Angel sa-ti spuna de ce si-a luat ea pompa, pot sa-ti spun ca al meu copil n-ar fi baut lapte matern daca nu aveam pompa. A fost tare somnoros in primele luni si nu sugea destul din cauza ca adormea. M-am tot dus pe la spitale si pe la consultatii de lactatie ca mi-a zis doctoritza ca nu-mi ia copilul in greutate, ba din contra inca mai slabise (asta dupa perioada aceea de prima saptamana cand e normal sa slabeasca). La consultatii si studii pe mine si pe bebe au constatat (asa cum le-am spus si eu dar nu m-au crezut) ca aveam lapte destul, copilul se mufa bine, sugea corect, dar adormea in mai putin de 10 minute si nu mai era chip sa-l scol. Il dezbracam pana la scutec, ca sa nu-i fie cald si sa nu fie prea confortabil, il trageam de manute, de picioruse, il bazaiam, dar tot nu se trezea cat sa mai suga, decat tragea de doua ori si adormea la loc. Atunci mi-au spus sa ii dau de la san 15 minute la fiecare, apoi sa ii dau lapte din biberon (ce-l mulgeam dupa ce terminam cu masa lui), apoi sa ma pompez de laptele ce ramane. Am facut asta timp de doua luni, dupa care el nu a mai vrut sa suga de la san, ci astepta biberonul ca-i era mai usor. Hmmm, m-am pompat de 6-8 ori pe zi (cate 30 de minute, alteori si mai mult) un an de zile

. Dar a baut copilul numai lapte de la ma-sa, fara formula un an. Am zis ca acum, la al doilea, sper sa nu mai trebuiasca sa ma pompez, ca-i mult mai usor si comod sa-i dai de la san. Am zis ca o sa stau cu copilul atarnat de mine la san in primele luni pana ia destul lapte ca sa nu trebuiasca sa trec pe biberon. Plus ca baietelul meu era cam confuzat saracul ca trebuie sa deschida gura si sa apuce diferit sanul decat biberonul, chiar si cu cele mai bune biberoane care imita sanul, etc.
In alta ordine de idei, e bine sa ai o pompa sa poata hrani bebele si altcineva ocazional, ca sa mai poti dormi si tu o noapte sau sa poti pleca undeva cateva ore fara bebe, dar pe cat posibil, e bine sa alaptam la san. Iar pentru situatiile in care n-ai ce face si trebuie sa te pompezi daca vrei sa-i dai bebelui lapte de la san (cum a fost in cazul meu sau alte mame care trebuie sa lucreze sau alte situatii speciale) e super sa ai o pompa buna... si o vointa de fier, ca nu-i usor! Plus ca mie mi-a fost platita pompa de catre asigurarea medicala! Pentru fetele din US, sunati la asigurarea medicala si interesati-va, ca multe asigurari platesc pentru pompa daca doctorul vostru da o recomandare cum ca aveti nevoie de pompa pentru ca veti lucra, sau pentru ca nu puteti alapta din diferite motive.
Scuze, ca iarasi am scris epistole.