Pagina 1 din 1
Intrebare despre creier :D
#1
Postat 14 February 2011 - 10:27 PM
Recunosc ca nu am mai facut creier pane(de porc) de mult timp,si oricum cred ca în total am facut de vreo 2-3 de cînd ma stiu...desi mi-a placut mult.Dar na,cum ai mei nu vor...Din cîte îmi amintesc,eu doar am tinut creierii în apa rece,apoi i-am curatat sub jet usor de apa rece de pielite,i-am sarat si dat prin faina,ou...si prajit.Atît.
Azi ma plimbam pe net,asa aiurea,si dau de o reteta de creier pane în care scrie ca se fierbe creierul 10 minute în apa cu otet înainte de a se face pane.Am cautat si dupa alte retete,si toate care le-am gasit,aceeasi poveste...creieri fierti în apa + otet,alti cu sau fara sare,de la 5 la 10 minute,apoi pane.
Mie mi-au placut asa cum i-am facut atunci,si erau facuti,deci nu au ramas cruzi,nefiind pre/fierti.
Întrebarea...am prins eu în copilarie o reteta eronata,iar în realitate "trebuie" fierti?Sau mai face si altcineva asa cum am facut eu?
Întreb,pentru ca la noi în casa nu s-au consumat de-astea gen creier,maduva...si mie mi le plac mult,dar am mîncat prin alte parti,si ma gîndeam ca poate mi-a scapat mie etapa cu fiertul în ceea ce priveste creierul de porc.
Azi ma plimbam pe net,asa aiurea,si dau de o reteta de creier pane în care scrie ca se fierbe creierul 10 minute în apa cu otet înainte de a se face pane.Am cautat si dupa alte retete,si toate care le-am gasit,aceeasi poveste...creieri fierti în apa + otet,alti cu sau fara sare,de la 5 la 10 minute,apoi pane.
Mie mi-au placut asa cum i-am facut atunci,si erau facuti,deci nu au ramas cruzi,nefiind pre/fierti.
Întrebarea...am prins eu în copilarie o reteta eronata,iar în realitate "trebuie" fierti?Sau mai face si altcineva asa cum am facut eu?
Întreb,pentru ca la noi în casa nu s-au consumat de-astea gen creier,maduva...si mie mi le plac mult,dar am mîncat prin alte parti,si ma gîndeam ca poate mi-a scapat mie etapa cu fiertul în ceea ce priveste creierul de porc.
-Maya's World-☀
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#2
Postat 14 February 2011 - 10:34 PM
Maya, la 14 February 2011 - 10:27 PM, a spus:
Recunosc ca nu am mai facut creier pane(de porc) de mult timp,si oricum cred ca în total am facut de vreo 2-3 de cînd ma stiu...desi mi-a placut mult.Dar na,cum ai mei nu vor...Din cîte îmi amintesc,eu doar am tinut creierii în apa rece,apoi i-am curatat sub jet usor de apa rece de pielite,i-am sarat si dat prin faina,ou...si prajit.Atît.
Azi ma plimbam pe net,asa aiurea,si dau de o reteta de creier pane în care scrie ca se fierbe creierul 10 minute în apa cu otet înainte de a se face pane.Am cautat si dupa alte retete,si toate care le-am gasit,aceeasi poveste...creieri fierti în apa + otet,alti cu sau fara sare,de la 5 la 10 minute,apoi pane.
Mie mi-au placut asa cum i-am facut atunci,si erau facuti,deci nu au ramas cruzi,nefiind pre/fierti.
Întrebarea...am prins eu în copilarie o reteta eronata,iar în realitate "trebuie" fierti?Sau mai face si altcineva asa cum am facut eu?
Întreb,pentru ca la noi în casa nu s-au consumat de-astea gen creier,maduva...si mie mi le plac mult,dar am mîncat prin alte parti,si ma gîndeam ca poate mi-a scapat mie etapa cu fiertul în ceea ce priveste creierul de porc.
Azi ma plimbam pe net,asa aiurea,si dau de o reteta de creier pane în care scrie ca se fierbe creierul 10 minute în apa cu otet înainte de a se face pane.Am cautat si dupa alte retete,si toate care le-am gasit,aceeasi poveste...creieri fierti în apa + otet,alti cu sau fara sare,de la 5 la 10 minute,apoi pane.
Mie mi-au placut asa cum i-am facut atunci,si erau facuti,deci nu au ramas cruzi,nefiind pre/fierti.
Întrebarea...am prins eu în copilarie o reteta eronata,iar în realitate "trebuie" fierti?Sau mai face si altcineva asa cum am facut eu?
Întreb,pentru ca la noi în casa nu s-au consumat de-astea gen creier,maduva...si mie mi le plac mult,dar am mîncat prin alte parti,si ma gîndeam ca poate mi-a scapat mie etapa cu fiertul în ceea ce priveste creierul de porc.
Eu nu sunt mare fan creier dar am facut de cateva ori pt sotul meu.
Eu cand il fac pane nu il fierb. Numai atunci cand fac bulete sau gratinat il fierb cu putin otet.
Probabil cei care il fierb si cand il fac pane vor sa elimine riscul de a avea sange sub crusta de pesmet in cazul in care nu-l prajesc foarte bine.
#3
Postat 14 February 2011 - 11:14 PM
Eu nu ma dau maestru bucatar,dar nici eu nu-l fierb.
Eu nici macar nu-l spal.
In schimb ,aleg bucati nu prea mari si dupa ce le dau prin faina,ou,pesmet,il prajesc bine
pe toate fetele.
Apoi sare,piper,o felie de lamaie,cartofi pure ,salata si la...balotat.
Important este sa fie foarte,foarte proaspat.
Eu nu cumpar congelat.Doar din carmangerie.
Eu nici macar nu-l spal.
In schimb ,aleg bucati nu prea mari si dupa ce le dau prin faina,ou,pesmet,il prajesc bine
pe toate fetele.
Apoi sare,piper,o felie de lamaie,cartofi pure ,salata si la...balotat.
Important este sa fie foarte,foarte proaspat.
Eu nu cumpar congelat.Doar din carmangerie.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/
http://povesticulinare.blogspot.com/
#4
Postat 15 February 2011 - 07:43 AM
Eu unul îl pun minim 2h în apa sa lase sîngele, îl curat si îl fierb, cam 10-20 de minute (în functie de marime) în apa cu otet sau zeama de lamîie.
Asta e un prealabil la toate retetele cu creier.
În schimb, prefer creierul de miel/oaie sau cel de vitel în cel mai rau caz, celui de porc.
Stagiul în apa îl albeste, fierberea îi confera o consistenta care îl face mult mai usor de manipulat pentru preparatia ulterioara.
Fara sa mai punem ca asa se evita orice accident de parcurs, gen felia panata a ramas cruda la mijloc.
Acum nu zic, cîte bordeie, atîtea obiceie
Asta e un prealabil la toate retetele cu creier.
În schimb, prefer creierul de miel/oaie sau cel de vitel în cel mai rau caz, celui de porc.
Stagiul în apa îl albeste, fierberea îi confera o consistenta care îl face mult mai usor de manipulat pentru preparatia ulterioara.
Fara sa mai punem ca asa se evita orice accident de parcurs, gen felia panata a ramas cruda la mijloc.
Acum nu zic, cîte bordeie, atîtea obiceie
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!
#5
Postat 15 February 2011 - 08:13 AM
Eu am facut tot o singura data (pentru ca la fel: doar eu mananc) si am procedat la fel ca Alexandru, pentru ca in inainte de a ma apuca am citit cateva retete pe net si toate presupuneau aceeasi preparare prealabila. Eu l-am facut pane, in tava la cuptor (evit prajelile). A iesit f bun. Dar e musai sa il servesti cu lamaie si e bine acompaniat de o mare salata verde, dupa gustul meu...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#6
Postat 15 February 2011 - 12:35 PM
Maya, la 14 February 2011 - 10:27 PM, a spus:
...eu doar am tinut creierii în apa rece,apoi i-am curatat sub jet usor de apa rece de pielite,i-am sarat si dat prin faina,ou...si prajit.Atît...
Exact asa fac si eu de ani de zile!
Am facut si fiert, dar imi place mai mult consistenta celui nefiert, in schimb cum zice si Alexandru se lucreaza mai usor cu el!
dana
#7
Postat 15 February 2011 - 01:30 PM
Sfatul mamei, carmangerita de aproape 30 ani, si al tatei - creiereshtean de servici acasa -noi il adoram!- cam tot de 30 ani, sa se fiarba.
Intrebarea mea e insa: de unde faci tu rost de creier?
Intrebarea mea e insa: de unde faci tu rost de creier?
Heave ho, buccaneers ;)
#8
Postat 15 February 2011 - 04:50 PM
Mama il gatea des si niciodata nu l-a fiert. Spalat bine in apa rece si facut pane.. nu a ramas niciodata crud. Mmmm..good
A cat is a friend fur-ever !
#9
Postat 15 February 2011 - 06:23 PM
Cînd am facut eu,la fel si pe unde am mîncat,toate bucatile nu erau foarte mari,si nici prea groase.Deci problema de a ramîne crud,nu a existat niciodata.
Mie mi se pare foarte bun asa cum l-am mîncat,si am impresia ca fiertul i-ar taia din gsut.Posibil sa ma însel,din moment ce nu am probat fiert(cel putin eu asa cred,ca unde am mîncat eu,era nefiert,doar pane).
Laponel,creier se gaseste în orice Supermarkt mai mare,gen Kaufland,Globus,la frigiderele cu carne proaspata.Este plasat prin zona unde se afla si burta,adidasii de racituri,ficat,limbi....etc
Dar si la macearii,te servesc,doar ca trebuie sa întrebi.
Am rascolit prin trecut,si am gasit o imagine a unei bucatele de creieras facuta de mine.
Doua bucatele,aici inca necuratate de pielita:
Dupa curatare,nu mai ramîne nici o picatura de sînge.
Sa nu va deruteze farfuria,e una mica de la o ceasca.Asta sa nu credeti ca porcul ala dispunea de materie cenusie de marimea unui platou
Piperat si sarat,apoi dat prin faina si ou.
Multumesc pentru raspunsuri!
Mie mi se pare foarte bun asa cum l-am mîncat,si am impresia ca fiertul i-ar taia din gsut.Posibil sa ma însel,din moment ce nu am probat fiert(cel putin eu asa cred,ca unde am mîncat eu,era nefiert,doar pane).
Laponel,creier se gaseste în orice Supermarkt mai mare,gen Kaufland,Globus,la frigiderele cu carne proaspata.Este plasat prin zona unde se afla si burta,adidasii de racituri,ficat,limbi....etc
Dar si la macearii,te servesc,doar ca trebuie sa întrebi.
Am rascolit prin trecut,si am gasit o imagine a unei bucatele de creieras facuta de mine.
Doua bucatele,aici inca necuratate de pielita:
Dupa curatare,nu mai ramîne nici o picatura de sînge.
Sa nu va deruteze farfuria,e una mica de la o ceasca.Asta sa nu credeti ca porcul ala dispunea de materie cenusie de marimea unui platou
Piperat si sarat,apoi dat prin faina si ou.
Multumesc pentru raspunsuri!
-Maya's World-☀
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#10
Postat 16 February 2011 - 03:46 PM
Nici eu nu l-am fiert niciodata.
Tinut in apa rece pentru putin,apoi uscat bine intr-un stergar,adica tamponat,eu l-am injumatatit de fiecare data,ca sa se faca repede si bine
Dat prin faina ,ou si apoi prin pesmet,prajit in ulei foarte fierbinte,dar intors acusi-acusi sa ramana auriu,iese o nebunie,vai ce pofta mi-ai facut!
Aici de cand cu vacile nebune,nu gasesti niciunde!Mananca o buca tica si pentru mine,
Tinut in apa rece pentru putin,apoi uscat bine intr-un stergar,adica tamponat,eu l-am injumatatit de fiecare data,ca sa se faca repede si bine
Dat prin faina ,ou si apoi prin pesmet,prajit in ulei foarte fierbinte,dar intors acusi-acusi sa ramana auriu,iese o nebunie,vai ce pofta mi-ai facut!
Aici de cand cu vacile nebune,nu gasesti niciunde!Mananca o buca tica si pentru mine,
Arata acest topic
Pagina 1 din 1