Forum Culinar: Perisoare felurite - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Perisoare felurite

#1 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2011 - 08:27 PM

Eu stau prost la mancaruri traditionale. De aceea, va rog :scratch: , am nevoie de cea mai buna reteta de perisoare, pentru o ciorbita, dar nu numai...
Mama face asa: toaca oleak de carne, cu orez, ceapa tocata, ou, sare-piper. Nu mai stiu daca pune si ceva verdeturi sau cimbru, parca nu? Dar habar nu am nici proportiile si iaca se cere, o fac luni inainte sa plec la serviciu cred. Pana atunci poate ma lamuriti.
Voi cum faceti? Cat se fierb si cand se pun in ciorba?

Tot acestea se pot gati si in sos alb? Cum vine ca nu stiu nimic precis ... doar pe la ureche mi-a trecut reteta de perisoare in sos alb (mama nu face de-astea)?

Va multumesc anticipat pentru sfaturi si retete :pupic:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#2 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 17 February 2011 - 11:10 AM

Eu fac asa:
-500 g carne tocata
-125 g orez(eu cumpar orez in pungulite,de aia stiu exact cat cantareste)
-1 ou
-sare+piper
-patrunjel tocat(daca am)
Amestec bine,formez perisoare si le "arunc" in ciorba in timp ce asta fierbe.Noua ne plac asa cu putine ingrediente.Asa fac si la ardei umpluti,numai ca acolo mai pun si ceapa.

Cu sos alb cu leurda am facut eu candva perisoare si a fost tare bun.Trebuie sa vad,ca parca am si postat aici undeva.


Edit:am gasit
Supa de leurda cu perisoare
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#3 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 February 2011 - 11:38 AM

Daniella, asa cum ti-am scris si la han, eu fac la ochi, in functie de cata carne am, cati suntem la masa etc.
carnea tocata, orez ( nu mult :) )ou/oua ( depinde de cantitatea de carne) , sare , piper macinat, si gris , ca sa fie mai putin ghiulele.
amestec totul cu furculita sau cu mana , apoi daca am chef si timp fac mici perisoare, daca nu le iau cu furculita sau cu o lingura ( ca
pe galustele de gris) si le dau drumul in oala cu ciorba ( legume etc etc) care sa fie pe foc domol.
las sa fiarba cca 15 min , adaug bors, si verdeturi, optional smantana.

#4 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 17 February 2011 - 11:46 AM

Asta cu gris-ul n-am stiut-o.Ies mai "pufoase"?O sa incerc si eu data viitoare cand le fac.Mersi,Stella! :)
Manchmal ist weniger einfach mehr....

#5 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 17 February 2011 - 01:28 PM

 petunie, la 17 February 2011 - 11:46 AM, a spus:

Asta cu gris-ul n-am stiut-o.Ies mai "pufoase"?O sa incerc si eu data viitoare cand le fac.Mersi,Stella! :)


pentru putin Petunella. asa stiu de la arcadia. ea le face numai cu gris, altii pun pesmet . eu pun orez ( putin) si gris :)

#6 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 17 February 2011 - 02:59 PM

Eu de cand tin monti nu mai pun orez in ele, pun o ceapa mica tocata marunt,sare, piper si ou.Daca carnea e prea slaba ies un pic mai tari, trebuie amestecata bine cu un pic de ulei!
Cimbru, patrunjel pun la chiftele.

#7 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 17 February 2011 - 06:06 PM

 vali, la 17 February 2011 - 02:59 PM, a spus:

Eu de cand tin monti nu mai pun orez in ele, pun o ceapa mica tocata marunt,sare, piper si ou.Daca carnea e prea slaba ies un pic mai tari, trebuie amestecata bine cu un pic de ulei!
Cimbru, patrunjel pun la chiftele.


Eu pun quinoa in loc de orez la sarmale, perisoare, ardei umpluti... unde trebuie sa pun orez si sunt si grasimi am gasit inlocuitorul ideal.
Nici nu-ti dai seama de diferenta...
Sorina

#8 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 17 February 2011 - 11:08 PM

foarte bine imi prind sfaturile voastre, multumesc mult :hug:
Imi da cineva si o reteta: din cata carne se fac perisoare la o oala de 3,5 l si cat orez/gris/quinoua?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#9 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 18 February 2011 - 08:11 PM

Nu te pot ajuta cu cantitatile... imi pare rau... eu pun totul la ochi...
Sorina

#10 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 18 February 2011 - 08:32 PM

Si eu tot la ochi fac, dar banuiesc ca un 300gr de carne este suficienta pentru o oala de 3 litri.Orez, nu mai mult de 50gr.Acum depinde si cate perisoare vrei, unora le plac mai multe puse in ciorba, altora mai putine...

#11 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 18 February 2011 - 10:22 PM

aaa imi place cu multe perisoare, la o farfurie sa fie mcar vreo 5 :-*

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#12 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 23 February 2011 - 09:06 AM

Am facut perisoarele! Multumesc tuturor pentru sfaturi.
Am facut dintr-un kg de carne de vita macra, tocata, cu 125 g orez Natur Express prefiert, cu 4 linguri de gris, 2 cepsoare rosii tocate, verdeturi, sare, piper mozaic si 4 oua. Asta mi-a ajuns si pt ciorba (oala de 3,5 l) si pentru perisoare cu sos alb. Ciorba am facut-o cu destul de multicele legume si 1 cana de concentrat de supa concentrata de carne facuta de mine, in lipsa de oase de vita, acrita cu suc de rosii. Avand in vedere ca e prima experienta cu perisoarele, nici gand sa se raspandeasca, ci au iesit gustoaseeeee si pufoase.
Iata si o dovada servita cu smantana si ardei iute murat, scuzati fotograful nepriceput, dar gustul e de neegalat (ma gandesc sa nu mai incerc, ca poate nu mai iese asa grozav :floare: a)

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2011/post-685-12984554260532.jpg
  • Imagine atasata: monthly_02_2011/post-685-12984554651257.jpg


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#13 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 23 February 2011 - 04:48 PM

 sorinadaniela, la 17 February 2011 - 06:06 PM, a spus:

 vali, la 17 February 2011 - 02:59 PM, a spus:

Eu de cand tin monti nu mai pun orez in ele, pun o ceapa mica tocata marunt,sare, piper si ou.Daca carnea e prea slaba ies un pic mai tari, trebuie amestecata bine cu un pic de ulei!
Cimbru, patrunjel pun la chiftele.


Eu pun quinoa in loc de orez la sarmale, perisoare, ardei umpluti... unde trebuie sa pun orez si sunt si grasimi am gasit inlocuitorul ideal.
Nici nu-ti dai seama de diferenta...

nici eu nu mai pun orez la sarmale, il inlocuiesc cu burgul si ne place mai mult. Am sa incerc si quinoa.

daniella, superbe perisoarele tale!
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#14 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 23 February 2011 - 05:14 PM

mai am un singur of: sa imi iasa galustele! pana acum dezastru din 10 incercari 8 esuate cu ele raspandite sau bolovani ...dar cred ca tre sa fug la topicul cu pricina sa mai studiez :pupic:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#15 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 23 February 2011 - 06:44 PM

Daniela, eu pun in perisoare carne, putin orez, o cepusoara mica tocata marunt-marunt, ou/oua, piper mai multicel sa iasa picante si NEAPARAT marar proaspat, fara el parca nu mananc perisoare. La o oala de 2-3l de ciorba fac din 300gr de carne, un ou, o ceapa mica, dar noua nu ne plac multe.


Ia zi-mi, de cei iei orez prefiert? O mana de orez normal e absolut ok la perisoare, fierbe in acelasi timp in care fierbe carnea.

Ce dai sa te invat galuste pufoase si gustoase? :pupic:


Edit, ca am mancat ingrediente si litere... :pupic:

#16 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 23 February 2011 - 07:46 PM

cand am pus sa fac perisoarele am vazut ca nu am deloc orez normal decat matrapazlacuri ori de asta de il folosesc cand gatesc chinezeste, ori de ala salbatic, basmati etc. Tot calarind netul pe diverse site-uri inc autare de reteta cu cantitati am gasit si persoane care spuneau ca pun orezul gata fiert, de teama sa nu se umfle si sa se raspandeasca perisoarele. Asadar ca sa nu stric salbaticu, basmaticu si sa fiu mai sigura ca nu se raspandesc la prima incercare am pus prefiert expres, care a ramas cu bobul tare si intreg, nu rasfiert.
Perisoarele mi-au iesit a intaia. Noua ne plac multe.

Dau un mare pupic :pupic: si urari de viata lunga sanatoasa cu bucurii pentru reteta de supa de galuste de gris, dar cu cantitati (linguri, cesti, grame ...ceva), nu cu dupa ochi, cat cuprinde etc

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#17 Useril este offline   Cami 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 24 February 2011 - 11:34 AM

 Daniella, la 23 February 2011 - 07:46 PM, a spus:

cand am pus sa fac perisoarele am vazut ca nu am deloc orez normal decat matrapazlacuri ori de asta de il folosesc cand gatesc chinezeste, ori de ala salbatic, basmati etc. Tot calarind netul pe diverse site-uri inc autare de reteta cu cantitati am gasit si persoane care spuneau ca pun orezul gata fiert, de teama sa nu se umfle si sa se raspandeasca perisoarele. Asadar ca sa nu stric salbaticu, basmaticu si sa fiu mai sigura ca nu se raspandesc la prima incercare am pus prefiert expres, care a ramas cu bobul tare si intreg, nu rasfiert.
Perisoarele mi-au iesit a intaia. Noua ne plac multe.

Dau un mare pupic :hungry: si urari de viata lunga sanatoasa cu bucurii pentru reteta de supa de galuste de gris, dar cu cantitati (linguri, cesti, grame ...ceva), nu cu dupa ochi, cat cuprinde etc

Dau si eu un mare pupic si urari de sanatate, viata lunga si bani multi pentru aceeasi reteta.

#18 Useril este offline   vali 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 199
  • Inregistrat: 05-July 10

Postat 24 February 2011 - 03:11 PM

Arata foarte bine Daniela, sa va fie de bine!
cat despre galuste, mie imi ies intotdeauna, nu-s de ce, am afinitate la ele, ca arat ca una :)
Eu la fiecare ou folosesc un praf de sare, o lingura de ulei si 3 linguri de gris, mai mult sau mai putin cateva grame acolo, in functie si cat de mare este oul!Bat albusul spuma, adaug galbenusul presarat cu sare, apoi uleiul si in final grisul!Las 10 min la frigider si le pun in ciorba.Cateodata pun si patrunjel in ele.
Da nu luati reteta asta de buna neaparat, ca avem aici maestrii adevarati in arta culinara!E doar reteta mea! :(

#19 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

  Postat 25 February 2011 - 11:42 AM

merci Vali! O sa incerc si reteta ta ca e cu cantitati si mie asta imi tb.

am pozat si perisoarele in sos de smantana

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2011/post-685-12986269690345.jpg


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi