Forum Culinar: Spumoasa - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Spumoasa

#1 Useril este offline   Cami 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 20 February 2011 - 07:42 AM

Stie cineva cum se face spumoasa? E o prajitura cu doua foi de cremsnit si intre ele un strat de vreo 4 cm de crema roz, de capsuni sau de zmeura, asemanatoare cu o spuma. Am cautat pe internet dar nici o reteta gasita nu seamana cu ce stiu eu.
Asta e:

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-30-12981805347036.jpg

#2 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 20 February 2011 - 10:16 AM

Nu stiu cum se face, dar era preferata mea.Aveam o cofetarie pe Grivitei de unde o luam. :occasion15:
Uneori aceasi spuma, fara foi, la pahar.

#3 Useril este offline   Alexandru 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 2,370
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationParis, France

Postat 20 February 2011 - 11:48 AM

Foarte simplu, se întind doua foi de aluat frantuzesc, fiecare foaie se coace între doua tavi (ca sa nu se umfle), se lasa sa se raceasca
Spuma de capsuni/zmeura este aceasi ca pentru sarlota cu capsuni. Adica se mixeaza fructele cu zahar, se pun pe foc pîna se obtine un piureu, se incorporeaza foi de gelatina înmuiata în apa rece, se lasa sa se racoreasca. Se bate smîntîna în frisca, se incorporeaza delicat piureul de fructe, se da la rece. Se întinde spuma deasupra primei foi de aluat, se acopera cu adoua si se presara cu zahar pudra.

Ca sa iasa si mai aerata, se pot adauga si albusuri de ou batute spuma la umplutura.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!

#4 Useril este offline   Cami 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 20 February 2011 - 12:13 PM

Vezi postareaAlexandru, la 20 February 2011 - 11:48 AM, a spus:

Foarte simplu, se întind doua foi de aluat frantuzesc, fiecare foaie se coace între doua tavi (ca sa nu se umfle), se lasa sa se raceasca
Spuma de capsuni/zmeura este aceasi ca pentru sarlota cu capsuni. Adica se mixeaza fructele cu zahar, se pun pe foc pîna se obtine un piureu, se incorporeaza foi de gelatina înmuiata în apa rece, se lasa sa se racoreasca. Se bate smîntîna în frisca, se incorporeaza delicat piureul de fructe, se da la rece. Se întinde spuma deasupra primei foi de aluat, se acopera cu adoua si se presara cu zahar pudra.

Ca sa iasa si mai aerata, se pot adauga si albusuri de ou batute spuma la umplutura.


Sa traiesti, Alexandre. O sa incerc sa vad ce iese si va tin la curent. Da' ceva cantitati poti sa dai?

#5 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 20 February 2011 - 01:51 PM

Cred ca v-am mai spus ca am avut bunici la Cluj.
Asta este si era chef d oeuvre -ul prajiturilor la cofetaria din centru de langa telefoane.
Invariabil asta o luam cand mergeam in oras.
Desi Doamne iarta-ma era dulce de-ti iesaeu ochii si ma manjeam pana la nas .
Era o spuma de capsuni cu albus batut si gelatina ,intre 2 foi de cremes.
O tempora !
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#6 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 20 February 2011 - 02:07 PM

Si eu ma gandesc ca avea niscai gelatina, era spumoasa dar ferma.

#7 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 20 February 2011 - 08:19 PM

Mie descrierile voastre imi inspira crema din rulouri, daca va aduceti aminte de ele, rulou dintr-un foietaj umplut cu o crema roz, n-am mai vazut de foarte mult timp. Banuiesc ca aia era o bezea cu niste arome si niste coloranti, nu cred ca vazusera zmeura vreodata, dar erau bune :)
Prin ultimii ani '80 se gaseau si păhărele cu bezea lichida in ele, mincam o gramada de de-alea cu biscuiti sau napolitane, sau la puneam cu lingurita in tava si le coceam la cuptor la una dintre colege acasa, cind chiuleam de la scoala cite o ora :hungry:
In forma de prajitura prezentata in poza n-am vazut niciodata.

#8 Useril este offline   Cami 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 693
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBrasov - Dubai

Postat 21 February 2011 - 12:40 PM

Vezi postareaPiscotel, la 20 February 2011 - 01:51 PM, a spus:

Cred ca v-am mai spus ca am avut bunici la Cluj.
Asta este si era chef d oeuvre -ul prajiturilor la cofetaria din centru de langa telefoane.
Invariabil asta o luam cand mergeam in oras.
Desi Doamne iarta-ma era dulce de-ti iesaeu ochii si ma manjeam pana la nas .
Era o spuma de capsuni cu albus batut si gelatina ,intre 2 foi de cremes.
O tempora !

E preferata sotului si ma tot bate la cap sa o fac. Si eu habar n-am. Eu nu ma dau in vant dupa ea tocmai pentru ca e foarte foarte dulce. Mai luam si eu cateodata, ma manjeam pana la urechi, mancam maxim jumate si restul aruncam.

#9 Useril este offline   dia 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 11-November 10
  • LocationCluj-Napoca

Postat 09 March 2011 - 09:02 AM

Eu am facut-o dupa reteta urmatoare si a iesit aproximativ la fel cu originalul,cred ca daca se pune si gelatina ar iesi mai teapana.

Spumoasa
2 foi de foietaj
500 ml sirop concentrat zmeura(capsuni) -f.foarte gros..
350 gr zahar,
3 albusuri de ou.

Se fierbe siropul cu jumatatea de cantitate de zahar<175 gr> "CONSISTENTA NU PREA TARE NU PREA SLABA "l-am adus la punctul de fierbere,am stins focul si l-am lasat sa se raceasca atit cit simti la deget ca nu te arde<sa fie cit de cit caldut bine>
si sa SE LEGE BINE CA UN FIR SA FIE INTRE DEGETE CAND IEI PROBA .
mixezi cele 3 albusuri de ou cu 175 grame zahar..am adaugat un virf de cutit de sare de lamaie,iar cind albusurile devin teapene ca la bezele, cu mixerul pornit adaugi in fir subtire siropul concentrat aproape fierbinte peste albusurile spuma. O bati bine pina se intareste,am bagat la frigider pentru 30 minute si INTINZI INTRE FOI
. <scrie ca trebuie sa fie inalta de 20 cm, mie nu mi-a iesit atat de inalta.
Cantitatea de zahar este variabila in functie de cat e siropul de dulce.
Reteta o am copiata de pe un alt site culinar.

#10 Useril este offline   Liza 

  • Bucataras
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 04-April 13

Postat 04 April 2013 - 08:13 PM

Vezi postareaLiza, la 04 April 2013 - 08:10 PM, a spus:

Vezi postareaCami, la 20 February 2011 - 07:42 AM, a spus:

Stie cineva cum se face spumoasa? E o prajitura cu doua foi de cremsnit si intre ele un strat de vreo 4 cm de crema roz, de capsuni sau de zmeura, asemanatoare cu o spuma. Am cautat pe internet dar nici o reteta gasita nu seamana cu ce stiu eu.
Asta e:

Atasament spumoasa.jpg





Ingrediente pentru Spumos

1 foaie aluat foietaj
1/2 lingura zahar pudra vanilat

Sos de zmeura

300 gr zmeura (proaspata sau congelata)
1 plic zahar vanilat
2 linguri zahar

Bezea

2 albusuri de ou (la temperatura camerei)
1 lingurita suc de lamaie
120 gr zahar
30 ml apa
1/3 plic gelatina incolora (cca 3 gr)

Portii: 3


Spumos - Preparare
1.Aveti nevoie de 3 inele de patiserie de de 8 cm diametru si 5 cm inaltime.
2.Se trece cu sucitorul pe aluatul foietaj de cateva ori, doar cat sa o subtiati usor. Se decupeaza din aluat, cu ajutorul inelului de patiserie, 5 cercuri.
3.Se aseaza discurile in tava cuptorului, pe hartie de copt. Se aseaza deasupra alta foaie de copt si apoi se aseaza deasupra o tava mai grea, care sa apese discurile, astfel incat la copt sa nu se umfle. Se coc discurile la 200C timp de 12 minute.
4.Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.
* discurile pot fi preparate si cu o zi inainte.
5.Se aseaza 3 discuri pe cate o farfurioara de desert. Se pune cate un inel de patiserie in jurul fiecaruia. Discurile de foietaj vor reprezenta baza prajiturilor.
6.Preparam sosul de zmeura: se pune zmeura la fiert cu zaharul vanilat si zaharul tos. Se fierbe la foc mediu timp de 10 minute. Se mixeaza zmeura fiarta intr-un blender, pana devine piure. Se trece piureul de zmeura printr-o sita deasa, ca sa nu aveti samburi in el. Piureul fara samburi se pastreaza pana e nevoie de el.
7.Se prepara bezeaua: puneti albusurile cu sucul de lamaie in mixer si le bateti pana se face o spuma tare, care sta pe tel.
8.Cat timp se bat albusurile puneti la fiert apa cu zahar si fierbeti 8 minute, pana se face un sirop legat. Daca treceti cu o lingura rece prin sirop si dati cu degetul pe dosul lingurii trebuie sa va ramana urma curata si sa simtiti siropul lipicios.
9.Cu mixerul mergand, turnati acest sirop fierbinte in spuma de albusuri, in fir subtire. Veti observa ca spuma devine lucioasa si capata volum. Adaugati apoi gelatina dizolvata rapid in 20 ml de apa. Lasati mixerul sa mearga in continuare timp de 5 minute, sa se racoreasca un pic bezeaua.
10.La final se adauga sosul de zmeura in bezea in 3 transe, amestecandu-se usor, fie cu telul, fie cu mixerul la viteza mica.
11.Se pune bezeaua in inelele de patiserie, peste discurile de foietaj. Se lasa la temperatura camerei 1 ora.
12.Se dau farfuriile cu prajituri la frigider, minim 2 ore, pana bezeaua se intareste un pic si in acelasi timp se raceste.
13.Cand doriti sa serviti prajiturile, sfaramati cele 2 discuri de foietaj ramase. Presarati-le peste prajituri. Pudrati stratul de firimituri cu zahar pudra vanilat. Scoateti usor inelele de patiserie.
14.Prajitura spumoasa se serveste rece.

#11 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 05 April 2013 - 02:12 PM

Asta e prajitura pe care o mananc la Cofetaria Carpati in Cluj de cate ori am drum pe acolo.
Au si pagina pe FB daca vreti sa vedeti ce mai au prin vitrina .

http://www.facebook....k=photos_stream



Spumoasa e dulceeeee......rau, dar e aceeasi prajitura pe care o mancam pe cand aveam 5 ani,asa ca o comand mereu,pentru ca nu o gasesc in alta parte.
E asa de dulce ca ti se strepezesc dintii ,dar eu mi-am lasat locul din cofetarie,mostenire lui Fii-mea.Si ea manaca spumoasa.Imagine postata

Multumesc pentru reteta.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#12 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 05 April 2013 - 04:07 PM

Vezi postareaPiscotel, la 05 April 2013 - 02:12 PM, a spus:




Spumoasa e dulceeeee......rau,


Si eu mincam cand eram tanara, dar cu struguri verzi la cofetaria Trandafirul Aici in Timisoara. Era dulce, dar reteta pusa aici de Liza, pare k la cat zahar are in reteta. Nu mai tin minte daca spumos ii zicea, dar stiu sigur ca este aceiasi praji dar cu struguri verzi (copti doar la culoare verzi/albi) era inalt tare cubul si dulce, dulce dar imi placea.Cofetaria exista si azi, dar prajitura cu struguri nu am mai vazut. Daca maie ste cineva pe forum din Timisoara, ma gandesc ca isi aduce aminte de aceasta praji si poate chiar stie si cum se numea.

O mica chestiutza si sper sa nu se supere Liza.

Daca nu va descurcati cu siropul, se paote bate bezeaua pe abur (se bate spuma tare, se adauga zaharul , apoi iarasi batalie si se pune pe foc si se bate pina se face asa mai groasa si lucioasa.

#13 Useril este offline   Micul 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 190
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationTargu Mures

Postat 05 April 2013 - 08:10 PM

Cerra mi-ai adus aminte de ea.Buna mai era.In '89 o mancam si eu la matusile mele din Timi, dar pt. ca ele o cumparau nu stiu cum se numea. Chiar curioasa is cum ii zice.Din pacate pe ele nu le mai pot intreba.

#14 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 05 April 2013 - 08:20 PM

Vezi postareaMicul, la 05 April 2013 - 08:10 PM, a spus:

Cerra mi-ai adus aminte de ea.Buna mai era.In '89 o mancam si eu la matusile mele din Timi, dar pt. ca ele o cumparau nu stiu cum se numea. Chiar curioasa is cum ii zice.Din pacate pe ele nu le mai pot intreba.


Imi este ciuda acum ca nu imi aduc aminte dar tot ceva cu spuma... Sa sti ca nu mai este de multi ani in cofetaria Trandafirul(era singurul loc unde se gasea si era specialitatea casei).Parca o vad, strugurii aia mari in ea mmmmmmmm.

#15 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 05 April 2013 - 08:26 PM

Cerra,

Prajitura asta de care vorbim aici e dulce rau,dar asa trebuie sa fie,ca asa e reteta.Imagine postata
Cred ca tu vorbesti despre altceva .
Uite asa arata Spumoasa si nu are struguri :


Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#16 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 05 April 2013 - 09:03 PM

Vezi postareaPiscotel, la 05 April 2013 - 08:26 PM, a spus:

Cerra,

Prajitura asta de care vorbim aici e dulce rau,dar asa trebuie sa fie,ca asa e reteta.


Sunt sigura ca vb despre aceiasi prajitura, doar ca a voastra spumoasa, este roz iar asta de la noi era spuma alba, dulce ca si halvitza si avea struguri in ea si inalta tare.

Eu ziceam, ca 120gr zahar din reteta Lizei nu o va face chiar asa dulce. Cea de la Cofe sigur avea mai mult ca era intradevar dulce tare.

Nu stiu daca tot asa se numea dar exact la fel arata intre 2 foi de cremes spuma (alba si struguri in spuma).

#17 Useril este offline   Micul 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 190
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationTargu Mures

Postat 06 April 2013 - 08:49 AM

Vezi postareacerra, la 05 April 2013 - 08:20 PM, a spus:

Vezi postareaMicul, la 05 April 2013 - 08:10 PM, a spus:

Cerra mi-ai adus aminte de ea.Buna mai era.In '89 o mancam si eu la matusile mele din Timi, dar pt. ca ele o cumparau nu stiu cum se numea. Chiar curioasa is cum ii zice.Din pacate pe ele nu le mai pot intreba.


Imi este ciuda acum ca nu imi aduc aminte dar tot ceva cu spuma... Sa sti ca nu mai este de multi ani in cofetaria Trandafirul(era singurul loc unde se gasea si era specialitatea casei).Parca o vad, strugurii aia mari in ea mmmmmmmm.



Pana in 1995 am stat in Timi, si daca bine tin minte deja pe atunci nu mai era.

#18 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 06 April 2013 - 03:55 PM

Vezi postareaMicul, la 06 April 2013 - 08:49 AM, a spus:





Pana in 1995 am stat in Timi, si daca bine tin minte deja pe atunci nu mai era.


Poi de aia zic ca nu mai se gaseste de multi ani.Zi si tu, daca nu era la fel ca a fetelor dar mai inalta si alba cu struguri albi in ea.Poate ca Trandafirul asa a ales sa nu fie roz cine`i stie.Eu sunt sigura ca este la fel difera coloarea si fructele normal.

#19 Useril este offline   Micul 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 190
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationTargu Mures

Postat 06 April 2013 - 07:01 PM

Sincera sa fiu, nu am gustat spumoasa, dar pare e posibil sa fie la fel.In orice caz mi-e tare pofta de ea.Avea un gust deosebit.

#20 Useril este offline   cerra 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,936
  • Inregistrat: 08-October 11
  • LocationTimisoara

Postat 06 April 2013 - 07:28 PM

Vezi postareaMicul, la 06 April 2013 - 07:01 PM, a spus:

Sincera sa fiu, nu am gustat spumoasa, dar pare e posibil sa fie la fel.In orice caz mi-e tare pofta de ea.Avea un gust deosebit.


Poi nu am gustat nici eu spumoasa, dar dupa ingrediente imi dau seama ca este aceiasi doar ca nu este roz. Sa sti ca am vrut sa fac odata, dar nu stiu dc nu am facut (acum multi ani in urma) acu mi`au adus fetele aminte si nu se stie poate intr`o zi ma vezi ca apar aici cu ea.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi