Forum Culinar: samosa - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

samosa coltunasi indieni

#1 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 23 February 2011 - 04:26 PM

Samosa

E cel mai popular snack in India, iar eu l-am descoperit acum cateva luni. Varianta pe care v-o propun are cartofi, mazare si ardei gras si sunt ideali si pentru post.

pentru aluat: 450 g faina, 1 lingurita sare, 4 linguri ulei, 180-200 ml apa calda.
Se amesteca faina cu sarea, se adauga uleiul si se amesteca pana devine nisipos. Dupa ce aluatul devine nisipos se adauga incet apa pana se obtine un aluat elastic.

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-341-12984706625879.jpg

eu am uitat sa le amestec separat si am pus direct apa peste ulei.
Imagine atasata: monthly_02_2011/post-341-12984706518018.jpg

Se pune la frigider 15 min sau pana faceti umplutura.

pentru umplutura: 300 g cartofi taiati i cuburi mici, 80 g mazare, 1 lingurita seminte cumin, 2 lg ulei, ½ ceapa taiata fin, un praf de curcuma, ½ lingurita garam masala, 1 ardei verde taiat fin, 3 cm ghimbir taiat fin, 2 linguri suc de lamaie, 2 linguri patrunjel verde taiat fin (sau daca preferati, coriandru; eu nu stiu de ce nu pot sa-l sufar).

Se fierb cartofii in apa pana se inmoaie. Se fierbe mazarea. Se caleste ceapa impreuna cu semintele de cumin. Se adauga curcuma si garam masala, se lasa 2 min pe foc si apoi se adauga cartofii taiati bucatele mici, ardeii, mazarea si ghimbir si se tine 1 min pe foc amestecand continuu. Se adauga zeama de lamaie, sarea, patrunjelul, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-341-12984708440489.jpg
Imagine atasata: monthly_02_2011/post-341-12984708551328.jpg
Imagine atasata: monthly_02_2011/post-341-12984708824602.jpg

Se intinde aluatul pana are o grosime de 3 mm si se decupeaza cercuri mari care se umplu cu amestecul de cartofi. Se umezesc marginile si se inchide cercul, presand cu furculita pe margini pentru a le lipi bine. Se prajesc in ulei bine incins.

Imagine atasata: monthly_02_2011/post-341-12984710680916.jpg
Imagine atasata: monthly_02_2011/post-341-12984710831774.jpg
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#2 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 23 February 2011 - 04:56 PM

As manca si nu m-as mai opri. :pupic:

#3 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 23 February 2011 - 05:04 PM

Mmmmm, arata tare bine. Se consuma cumva cu un sos? Poate inmuiati intr-un blue cheese dip, yamiii....:pupic:

#4 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 23 February 2011 - 05:49 PM

Da, creaza depententa, ca semintele :pupic: mananci si nu te mai opresti.

Noi le mancam simple, fara sos, dar cu siguranta merge si cu sos. Eu le-as vedea cu un sos rosu (nu ma intreba de ce, eu functionez pe baza de culori si arome :pupic:).

acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun reteta asta la retete din bucatariile lumii. :pupic:
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#5 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 25 February 2011 - 03:27 PM

pot fi asociate cu succes (cel putin pentru gustul meu) cu sosul indian raita (cu castraveti sau mar l-am preparat noi)
fiica dacilor

#6 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 25 February 2011 - 06:05 PM

da, cum de am uitat :violent1: Merg excelent cu raita (cu mar nu am mancat niciodata, cum se face?)
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#7 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 25 February 2011 - 08:59 PM

Vezi postareaaura, la 25 February 2011 - 06:05 PM, a spus:

da, cum de am uitat :floare: Merg excelent cu raita (cu mar nu am mancat niciodata, cum se face?)


in loc de castraveti se pune mar ras
sau portocala curatata de coaja si pielite si taiata bucatele mici, se adauga cumin - seminte prajite sau praf de cumin

cantitatile se ajusteaza dupa gustul fiecaruia
fiica dacilor

#8 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 27 February 2011 - 05:36 PM

bine de stiut, merci bristena.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#9 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 28 February 2011 - 10:41 AM

Vezi postareaaura, la 27 February 2011 - 05:36 PM, a spus:

bine de stiut, merci bristena.


cu placere, aura
fiica dacilor

#10 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 23 June 2011 - 01:09 AM

am facut din nou samosa.
dar de data asta am trisat :Demon: am folosit foi filo...
in umplutura de data asta am pus si ardei verde.

Imagine atasata: monthly_06_2011/post-341-1308784112231.jpg
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,067
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 June 2011 - 07:47 AM

Vezi postareaaura, la 23 February 2011 - 05:49 PM, a spus:

acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun reteta asta la retete din bucatariile lumii. :)

n-o vazusem pina acum
am mutat-o :)

#12 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 23 June 2011 - 09:29 AM

Inca o bunatate internationala.Care nu trebuie ratata .
Eu le-as manca fara sos.Doar cu o bere...receeee...Imagine postata
Da,da stiu ca o sa spuneti ca nu pot fara alcohoale .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#13 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 23 June 2011 - 02:14 PM

Vezi postareaAdriana, la 23 June 2011 - 07:47 AM, a spus:

Vezi postareaaura, la 23 February 2011 - 05:49 PM, a spus:

acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun reteta asta la retete din bucatariile lumii. :P

n-o vazusem pina acum
am mutat-o B)

mersi adriana.
Se pare ca numai aiurea deschid topice :whip2:
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#14 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 17 August 2011 - 09:48 AM

Imi puteti da ceva idei de alte umpluturi? Ma gandisem la ceva spanac cu mozzarella sau ragu. Aveti alte idei? Multumesc mult!
Sorina

#15 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 17 August 2011 - 01:48 PM

Vezi postareaaura, la 23 June 2011 - 01:09 AM, a spus:

am facut din nou samosa.
dar de data asta am trisat :lol: am folosit foi filo...
in umplutura de data asta am pus si ardei verde.

Am vazut scurtatura asta cu foi filo la o emisune culinara acum trei zile.
Si mai stiti ceva? Le cocea in cuptor pentru o versiune mai dietetica.

Nimic mu mai sta intre mine si samosa, decat achizitionarea foilor.

Impachetarea din fasii lungi dreptunghiulare indoite la 45 de grade - cum am vazut ca a procedat si Aura :lol: - care asigura etanseitata perfecta umpluturii m-a facut sa ma bucur ca un copil. :occasion14:
Repede am taiat o foaie de hartie sa vad care e ratia dintre lungime si .. scurtime :)
O scriu si aici, sa stiu unde sa ma uit, caci memoria e cea cu care uitam:

3 : 1 si se impatureste de 5 ori.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#16 Useril este offline   W Mamadeus Paparotti 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,263
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationKili-mangiamo

Postat 17 August 2011 - 01:54 PM

Vezi postareasorinadaniela, la 17 August 2011 - 09:48 AM, a spus:

Imi puteti da ceva idei de alte umpluturi? Ma gandisem la ceva spanac cu mozzarella sau ragu. Aveti alte idei? Multumesc mult!

Carne din carnat crud extracondimentata, legume sotate , ciuperci cu cascaval, peste macinat, sau fulgi de ton, cubulete de vinete sotate cu usturoi, tofu marinat cu sos de soya, chilli, ginger, vin de orez... you name it.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare

#17 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 17 August 2011 - 03:27 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 17 August 2011 - 01:48 PM, a spus:

Vezi postareaaura, la 23 June 2011 - 01:09 AM, a spus:

am facut din nou samosa.
dar de data asta am trisat :( am folosit foi filo...
in umplutura de data asta am pus si ardei verde.

Am vazut scurtatura asta cu foi filo la o emisune culinara acum trei zile.
Si mai stiti ceva? Le cocea in cuptor pentru o versiune mai dietetica.

Nimic mu mai sta intre mine si samosa, decat achizitionarea foilor.

Impachetarea din fasii lungi dreptunghiulare indoite la 45 de grade - cum am vazut ca a procedat si Aura :( - care asigura etanseitata perfecta umpluturii m-a facut sa ma bucur ca un copil. :(
Repede am taiat o foaie de hartie sa vad care e ratia dintre lungime si .. scurtime :(
O scriu si aici, sa stiu unde sa ma uit, caci memoria e cea cu care uitam:

3 : 1 si se impatureste de 5 ori.



Daca le fac cu foi filo, si eu le pun in cuptor. Dar daca fac aluatul acasa, le prajesc in ulei ca asa mi se par mai gustoase.

Pentru data viitoare planific sa le fac cu naut si mazare. Cum spuneati, inauntru merge orice fel de umplutura, dar pentru mine nu ar mai fi samosa daca nu ar avea arome indiene, cumin, ginger, turmeric...
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#18 Useril este offline   sorinadaniela 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 3,741
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationVicenza (Italia)

Postat 17 August 2011 - 05:00 PM

Vezi postareaW Mamadeus Paparotti, la 17 August 2011 - 01:54 PM, a spus:


Carne din carnat crud extracondimentata, legume sotate , ciuperci cu cascaval, peste macinat, sau fulgi de ton, cubulete de vinete sotate cu usturoi, tofu marinat cu sos de soya, chilli, ginger, vin de orez... you name it.



Vezi postareaaura, la 17 August 2011 - 03:27 PM, a spus:


Pentru data viitoare planific sa le fac cu naut si mazare. Cum spuneati, inauntru merge orice fel de umplutura, dar pentru mine nu ar mai fi samosa daca nu ar avea arome indiene, cumin, ginger, turmeric...



Va multumesc muuult de tot! Bune idei mai aveti!
Sorina

#19 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 27 October 2012 - 12:08 AM

...cu mazare si cartofi

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-341-1351289212069.jpg

si cu ciocolata =)) =))

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-341-13512892634608.jpg
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#20 Useril este offline   Oana S 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,606
  • Inregistrat: 16-September 11
  • LocationFlorida, SUA

Postat 29 October 2012 - 07:42 PM

Prea bun!!!

Stiam de Samosa ca mancam cu placere la restaurantele indiene, dar nu am fost curioasa sa le fac pana cand ai venit tu cu reteta, multumesc inzecit :thumleft:
Foarte usor de facut si fffff bune!!

Imagine atasata: monthly_10_2012/post-1297-13515325188316.jpg

Te pup!!
ReteteFamilie.com

Retete de la lume adunate și-napoi la lume date.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi