samosa coltunasi indieni
#1
Postat 23 February 2011 - 04:26 PM
E cel mai popular snack in India, iar eu l-am descoperit acum cateva luni. Varianta pe care v-o propun are cartofi, mazare si ardei gras si sunt ideali si pentru post.
pentru aluat: 450 g faina, 1 lingurita sare, 4 linguri ulei, 180-200 ml apa calda.
Se amesteca faina cu sarea, se adauga uleiul si se amesteca pana devine nisipos. Dupa ce aluatul devine nisipos se adauga incet apa pana se obtine un aluat elastic.
eu am uitat sa le amestec separat si am pus direct apa peste ulei.
Se pune la frigider 15 min sau pana faceti umplutura.
pentru umplutura: 300 g cartofi taiati i cuburi mici, 80 g mazare, 1 lingurita seminte cumin, 2 lg ulei, ½ ceapa taiata fin, un praf de curcuma, ½ lingurita garam masala, 1 ardei verde taiat fin, 3 cm ghimbir taiat fin, 2 linguri suc de lamaie, 2 linguri patrunjel verde taiat fin (sau daca preferati, coriandru; eu nu stiu de ce nu pot sa-l sufar).
Se fierb cartofii in apa pana se inmoaie. Se fierbe mazarea. Se caleste ceapa impreuna cu semintele de cumin. Se adauga curcuma si garam masala, se lasa 2 min pe foc si apoi se adauga cartofii taiati bucatele mici, ardeii, mazarea si ghimbir si se tine 1 min pe foc amestecand continuu. Se adauga zeama de lamaie, sarea, patrunjelul, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se intinde aluatul pana are o grosime de 3 mm si se decupeaza cercuri mari care se umplu cu amestecul de cartofi. Se umezesc marginile si se inchide cercul, presand cu furculita pe margini pentru a le lipi bine. Se prajesc in ulei bine incins.
#3
Postat 23 February 2011 - 05:04 PM
#4
Postat 23 February 2011 - 05:49 PM
Noi le mancam simple, fara sos, dar cu siguranta merge si cu sos. Eu le-as vedea cu un sos rosu (nu ma intreba de ce, eu functionez pe baza de culori si arome ).
acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa pun reteta asta la retete din bucatariile lumii.
#5
Postat 25 February 2011 - 03:27 PM
#6
Postat 25 February 2011 - 06:05 PM
#7
Postat 25 February 2011 - 08:59 PM
aura, la 25 February 2011 - 06:05 PM, a spus:
in loc de castraveti se pune mar ras
sau portocala curatata de coaja si pielite si taiata bucatele mici, se adauga cumin - seminte prajite sau praf de cumin
cantitatile se ajusteaza dupa gustul fiecaruia
#8
Postat 27 February 2011 - 05:36 PM
#10
Postat 23 June 2011 - 01:09 AM
dar de data asta am trisat am folosit foi filo...
in umplutura de data asta am pus si ardei verde.
#11
Postat 23 June 2011 - 07:47 AM
#12
Postat 23 June 2011 - 09:29 AM
Eu le-as manca fara sos.Doar cu o bere...receeee...
Da,da stiu ca o sa spuneti ca nu pot fara alcohoale .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#13
Postat 23 June 2011 - 02:14 PM
#14
Postat 17 August 2011 - 09:48 AM
#15
Postat 17 August 2011 - 01:48 PM
aura, la 23 June 2011 - 01:09 AM, a spus:
dar de data asta am trisat am folosit foi filo...
in umplutura de data asta am pus si ardei verde.
Am vazut scurtatura asta cu foi filo la o emisune culinara acum trei zile.
Si mai stiti ceva? Le cocea in cuptor pentru o versiune mai dietetica.
Nimic mu mai sta intre mine si samosa, decat achizitionarea foilor.
Impachetarea din fasii lungi dreptunghiulare indoite la 45 de grade - cum am vazut ca a procedat si Aura - care asigura etanseitata perfecta umpluturii m-a facut sa ma bucur ca un copil.
Repede am taiat o foaie de hartie sa vad care e ratia dintre lungime si .. scurtime
O scriu si aici, sa stiu unde sa ma uit, caci memoria e cea cu care uitam:
3 : 1 si se impatureste de 5 ori.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#16
Postat 17 August 2011 - 01:54 PM
sorinadaniela, la 17 August 2011 - 09:48 AM, a spus:
Carne din carnat crud extracondimentata, legume sotate , ciuperci cu cascaval, peste macinat, sau fulgi de ton, cubulete de vinete sotate cu usturoi, tofu marinat cu sos de soya, chilli, ginger, vin de orez... you name it.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#17
Postat 17 August 2011 - 03:27 PM
W Mamadeus Paparotti, la 17 August 2011 - 01:48 PM, a spus:
aura, la 23 June 2011 - 01:09 AM, a spus:
dar de data asta am trisat am folosit foi filo...
in umplutura de data asta am pus si ardei verde.
Am vazut scurtatura asta cu foi filo la o emisune culinara acum trei zile.
Si mai stiti ceva? Le cocea in cuptor pentru o versiune mai dietetica.
Nimic mu mai sta intre mine si samosa, decat achizitionarea foilor.
Impachetarea din fasii lungi dreptunghiulare indoite la 45 de grade - cum am vazut ca a procedat si Aura - care asigura etanseitata perfecta umpluturii m-a facut sa ma bucur ca un copil.
Repede am taiat o foaie de hartie sa vad care e ratia dintre lungime si .. scurtime
O scriu si aici, sa stiu unde sa ma uit, caci memoria e cea cu care uitam:
3 : 1 si se impatureste de 5 ori.
Daca le fac cu foi filo, si eu le pun in cuptor. Dar daca fac aluatul acasa, le prajesc in ulei ca asa mi se par mai gustoase.
Pentru data viitoare planific sa le fac cu naut si mazare. Cum spuneati, inauntru merge orice fel de umplutura, dar pentru mine nu ar mai fi samosa daca nu ar avea arome indiene, cumin, ginger, turmeric...
#18
Postat 17 August 2011 - 05:00 PM
W Mamadeus Paparotti, la 17 August 2011 - 01:54 PM, a spus:
Carne din carnat crud extracondimentata, legume sotate , ciuperci cu cascaval, peste macinat, sau fulgi de ton, cubulete de vinete sotate cu usturoi, tofu marinat cu sos de soya, chilli, ginger, vin de orez... you name it.
aura, la 17 August 2011 - 03:27 PM, a spus:
Pentru data viitoare planific sa le fac cu naut si mazare. Cum spuneati, inauntru merge orice fel de umplutura, dar pentru mine nu ar mai fi samosa daca nu ar avea arome indiene, cumin, ginger, turmeric...
Va multumesc muuult de tot! Bune idei mai aveti!
#19
Postat 27 October 2012 - 12:08 AM
si cu ciocolata
#20
Postat 29 October 2012 - 07:42 PM
Stiam de Samosa ca mancam cu placere la restaurantele indiene, dar nu am fost curioasa sa le fac pana cand ai venit tu cu reteta, multumesc inzecit
Foarte usor de facut si fffff bune!!
Te pup!!