Alte denumiri:
* Engleza: Coconut
* Franceza: Coco, Noix de coco
* Germana: Kokos, Kokosnuß
* Italiana: Cocco
* Spaniola: Coco fruto

Familia de plante
Arecaceae (familia palmierului)

Origine
Arborele de cocos este originar din sud-estul Asiei, probabil din Malaezia, dar este cultivat in toate regiunile tropicale. Exista pareri care speculeaza asupra unei origini polineziene sau chiar americane a arborelui. Cel mai probabil insa, cocotierul a fost cultivat mai intai de popoarele din Asia de sud-est si India; emigrantii din aceste tari l-au introdus apoi in toate tarile tropicale din Asia si Oceania. Nu exista nici o dovada a existentei cocotierului in America inainte de sosirea spaniolilor.
Etimologie
Cuvantul cocos in mai toate limbile europene provine din spaniolescul ”coco” , insemnand ”spectru”, cu referire la cele trei adancituri de pe orice nuca de cocos, care o fac sa arate ca o fata de stafie. Numele botanic al speciei ”nucifera” este o formatiune neo-latina insemnand ”care poarta nuci” (de la ”nux”= nuca si ”ferre”= purtator). Aproape toate denumirile in limbile indo-europene sunt inrudite: ”nariyal” in hindi, ”nariyel” in urdu, ”naral” in marathi, ”narokel” in bengaleza, ”narikelamu” in telugu si ”nargil” in farsi. Toate acestea provin din sanscritul ”narikela”. Ele sunt asemanatoare cu denumirile din austronesia: ”niyog” in tagaloga, ”nyiur” in malaeziana si ”niu” in hawaiana. Numele armean ”hantgagan engouz” inseamna ”nuca indiana”.
Fructul are forma eliptica si este format dintr-o coaja fibroasa, de culoare maronie de aproximativ 25cm lungime, o cochilie tare si un miez gros, de culoare alba, depus pe interior. Miezul este comestibil, usor dulce, de consistenta uleioasa, parfum placut cu un usor iz de nuca.
Calitati nutritionale (100g):
Calorii 354
Proteine 3,9
Lipide 33,5
Carbohidrati 15,2
Fibre 9
Alegere si pastrare:
Alegeti nucile care par grele pentru dimensiunile lor, fara crapaturi sau semne de umezeala sau de mucegai. Scuturati nuca. Ar trebui sa sune plina si sa auziti lichidul miscandu-se. Odata deschisa, miezul este separat de cochilie. O nuca de cocos de dimensiuni medii va da 3-4 cani de miez maruntit si o cana de lichid. Daca miezul se usuca, umeziti-l in lapte timp de 30 de minute, apoi scurgeti laptele si uscati miezul cu prosoape de hartie.
Nucile proaspete, nedeschise, pot fi pastrate la temperatura camerei cateva luni. Miezul de cocos ras sau maruntit trebuie tinut in containere sau pungi de plastic inchise ermetic si depozitate in frigider (4 zile) sau in congelator (6 luni).
Nuca de cocos conservata in recipiente metalice nedeschise poate fi pastrata la temperatura camerei timp de 18 luni. Ambalata in pungi de plastic rezista in aceleasi conditii timp de 6 luni.
Odata deschise, indiferent de ambalaj, nuca de cocos trebuie sa fie tinuta la rece si utilizata mai inainte de 5-7 zile in cazul celor din ambalaj metalic, si 3-4 saptamani in cazul celor in ambalaj de plastic.
Partea folosita
Miezul fructelor (endosperma), fie proaspat, fie uscat. Lichidul acrisor din interiorul fructelor tinere este un racoritor popular in tarile tropicale; nu trebuie confundat cu laptele de cocos.
Miezul are un parfum placut, bland si cu o adiere de nuca. Gustul este specific, un pic dulceag.