Limba cu masline Clasic
#1
Postat 03 March 2011 - 03:34 PM
Limba de spala bine si acopera cu apa rece în care se pune un pumn de sare de bucatarie si doua trei linguri de otet.
Se lasa la rece cîteva ore.
Se clateste bine si se pune la fiert cu 2-3 morcovi, o ceapa în care înfigeti 2-3 cuisoare, o lingurita cu piper boabe si o lingura de sare de bucatarie.
Daca aveti oala de fiert sub presiune, socotiti 45-60 de minute din momentul în care începe sa suiere. Daca nu, socotiti cam 1h15 pentru fiecare kg de limba.
Limba fiarta :
se curata de piele cît e înca fierbinte (mai dureros dar infinit mai usor)
si se taie felii cam de 1-1,5cm
Pentru sos, pregatiti:
Opariti maslinele 2-3 minute, clatiti bine cu apa rece, scurgeti. Tocati esalotele (sau 2 cepe mari daca nu aveti esalote), 4-5 catei de usturoi, si aruncati totul într-o tigaie adînca, cu 3-4 linguri de ulei fierbinte (de masline, daca aveti).
Cînd ceapa a devenit stravezie, turnati bulionul de rosii, adaugati un praf de cimbru, foaia de dafin si dati un prim clocot. Turnati doua linguri de otet si un polonic doua din zeama în care a fiert limba.
Adaugati limba taiata felii, maslinele, si lasati sa mai clocoteasca 30min. Rectificati asezonarea (sare, piper).
Serviti rece, sau cald, presarata cu patrunjel proaspat tocat. Personal, prefer rece
Varianta : în loc de masline puteti pune cîtiva castraveciori murati în otet, o lingura doua de capere în otet si eventual o bucata de ardei iute cam cît unghia degetului mare. Evident, nu se mai adauga otet în sos.
#3
Postat 03 March 2011 - 05:28 PM
#4
Postat 03 March 2011 - 10:58 PM
#5
Postat 06 March 2011 - 01:07 PM
Alexandru, la 03 March 2011 - 03:34 PM, a spus:
(te urasc ca ai mincat-o fara mine ! )
Gasesc limba de vita doar in preajma Craciunului. Dar la noi o injecteaza la abator cu silitra inainte de comercializare. Astfel culoarea limbii ramine neschimbata si dupa fierbere. Eu o mai fac rece salata cu maioneza si ciuperci.
Excelenta prezentarea !
#6
Postat 06 March 2011 - 01:18 PM
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#7
Postat 06 March 2011 - 09:51 PM
uptown girl, la 06 March 2011 - 01:07 PM, a spus:
u_girl, dezvolta putin, te rog, ca mai am o bucata congelata. multumesc anticipat
#8
Postat 08 March 2011 - 08:38 AM
bristena, la 06 March 2011 - 09:51 PM, a spus:
Bristena, limba fiarta o tai cubulete cca. 1,5X1,5 cm si o amesteci cu 1 conserva mica de ciuperci feliate + un sos rece: faci o maioneza din 2 galbenusuri + 1,5 dl ulei, adaugi 1 Lg de Dijon, 1 Lg creme fraiche, 1 Lg zeama de lamiie, 1 esalota tocata (sau un 1 catel de usturoi), 1 Lg de tarhon verde tocat (daca n-ai, merge si marar) si 1/2 lg hrean ras, sare dupa gust. Dai salata la rece pt. 30- 45', iar apoi ... pofta buna !
#9
Postat 08 March 2011 - 11:46 AM
uptown girl, la 08 March 2011 - 08:38 AM, a spus:
multumesc mult, se executa saptamana asta
#10
Postat 09 March 2011 - 08:54 AM
#11
Postat 09 March 2011 - 11:00 AM
Adriana, la 09 March 2011 - 08:54 AM, a spus:
Nu e la fel de buna, dar merge fara probleme.
#13
Postat 14 March 2011 - 08:01 PM
Dat fiind faptul ca al meu e un mare sclifosit, am adaugat si cartofi sa fie mancarea mai "plina" , mai ales ca atunci cand am luat limba s-a uitat cam stramb,plus ca azi cand a venit acasa a strambat din nas cica "miroase a fiertura" uitandu-se in tigaia unde faceam limba si-mi era ca nu mananca.Initial i-am spus "nu le la limba miroase asa ci de la grasimea de rata ca mi-am facut untura de rata"
Dar testul a fost trecut, farfuria linsa.Eu am servit cu tarhon proaspat
Multam pentru retata
#14
Postat 15 March 2011 - 05:56 AM
Fireste, e parerea mea, dar si mie imi place mai racorita si atunci nici nu merge cu garnituri!
Si e buna cu limba de porc, cu limba de vitel e chiar exceptionala. Apropo de limba de porc, cand am intamplarea sa nimeresc asa ceva pe la cineva din familie, eu ii intreb daca au hrean, ca nu-mi place gustul ca la limba de vita in mancarea asta si hreanul o invioreaza putin. Ma rog, puteti spune ca sunt purista, dar chiar e mult mai buna cu limba de vita!
Mai ales rece!
#15
Postat 27 March 2011 - 11:59 PM
Precizez ca pentru mine asta se numeste mincare rece, am mai vorbit despre reteta asta la subiectul lui Geany.
Am facut din limba de porc ca m-a inspirat vederea lor la o tura de cumparaturi la Kaufland, saptamina trecuta. Azi am fost la o macelarie musulmana unde avea limba de vita, deci curind voi face si cu limba de vita, pentru prima data
#16
Postat 21 June 2011 - 11:13 PM
Am facut langa niste ciuperci cu smantana si o salata de varza alba.
Alexandru, mulumesc pentru reteta! Buna!
#17
Postat 22 June 2011 - 10:33 AM
Armina, la 21 June 2011 - 11:13 PM, a spus:
Am facut langa niste ciuperci cu smantana si o salata de varza alba.
Alexandru, mulumesc pentru reteta! Buna!
Ma bucur ca v-a placut si va invidiez pentru ca gasiti limba de vita afumata
#18
Postat 21 November 2011 - 12:14 PM
Bineinteles ca lui Manu i-am facut si paste cu sucul de rosii obtinul.
#19
Postat 21 November 2011 - 01:40 PM
#20
Postat 21 November 2011 - 03:01 PM
Eataly, la 21 November 2011 - 12:14 PM, a spus:
Bineinteles ca lui Manu i-am facut si paste cu sucul de rosii obtinul.
Lili, dintre toate cate le-am vazut, a ta seamana cel mai mult cu ceea ce fac eu. Sa va fie de bine!
Armina, tare-as gusta niste limba afumata, la noi n-am vazut!
Noi mancam limba si ca mezel, fiarta in mirodenii de tot felul, unsa apoi ca sunca, cu usturoi, boia iute si dulce, piper macinat, cimbru. E f buna si o preferam salamurilor din comert.