Forum Culinar: Bagna caoda - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bagna caoda Piemonte - Italia

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 March 2011 - 10:29 PM

- 6 capatini de usturoi
- 500 gr hamsii sarate
- jumatate de litru de lapte
- 6 pahare de ulei de masline extravirgin


Se curata de sare hamsiile.
Se curata usturoiul si i se scoate partea care incolteste din interiorul fiecarui catel.
Se pune la fiert intr-o tigaie de lut la foc mic laptele cu usturoiul (unii tin usturoiul in lapte citeva ore). Trebuie sa se coaca la foc mic fara sa dea in clocot. Se elimina laptele si usturoiul se piseaza cu furculita obtinind o crema densa si omogena. Se adauga uleiul si hamsiile. Se pune la fiert tot la foc foarte mic pina cind hamsiile se desfac total si rezulta o crema maronie omogena.
Se serveste in fuiot adica in chestiile astea cu luminarica dedesubt ca sa mentina calda crema
Imagine atasata: monthly_03_2011/post-4-12997025395321.jpg
Se curata legumele de sezon, de regula se maninca iarna la cit e de "bogata" :sad1: deci se serveste cu ardei, tije de telina, foi de varza, praz, napi porcesti, sau cu legume fierte: cartofi, ceapa, conopida, sfecla rosie si/sau ardei copti.
Fiecare are un fuiot in fata si ia cu bucata de leguma crema si o maninca.

#2 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 09 March 2011 - 11:02 PM

Am mancat si eu facuta de prieteni din Piemonte. hamsii sunt anchois/alici sarati ?

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 March 2011 - 11:35 PM

Acciughe, cred ca hamsii le zice pe romaneste.
Imagine atasata: monthly_03_2011/post-4-12997064791724.jpg

#4 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 10 March 2011 - 12:52 AM

Foarte interesanta reteta, nu am mancat niciodata si din pacate nici vase fuiot nu am. Las ca poate ajung si eu o data prin Piemonte si o sa incerc si Bagna caoda. :sad1:

#5 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 10 March 2011 - 07:35 AM

Vezi postareaAdriana, la 09 March 2011 - 11:35 PM, a spus:

Acciughe, cred ca hamsii le zice pe romaneste.


Imagine postataAnsoa pe romaneste

Acciuga-allice italiana
Anchovy engleza
Anchois franceza
Ajoka maghiara
Sardelle germana
Turca hamsi


Cresc in Marea Mediterana.Nu au legatura cu hamsiile romanesti.
Sunt foarte aromati si pentru ca sunt scumpi,se folosec mai mult pentru a da savoare
si eleganta sosurilor, mancarurilor.Imagine postata
Se gasesc conservati in ulei de masilne sub forma de fasii sau rulouri sarate.
Se desareaza cel mai bine prin imersie in lapte vaca,cateva ore.
La noi,nu am vazut proaspat sau congelat.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#6 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 10 March 2011 - 11:48 AM

Cit usturoooi :love7: Cred ca-i bun tare, totusi :D
Eu folosesc conopida cruda, si la fondue de brinza e leguma care-mi place cel mai tare. Desi toata lumea se mira, nu m-am procupat niciodata sa ma interesez daca are vreo componenta care o face toxica in varianta cruda.

Aaa, si cam mult ulei mi se pare. Poate incerc si eu si mai ajustez din cantitati.

#7 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,236
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 10 March 2011 - 12:10 PM

Vezi postareaAdriana, la 09 March 2011 - 10:29 PM, a spus:


Bagna caoda


La chestia asta merge de baut un whisky Caol Ila.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#8 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 10 March 2011 - 01:55 PM

Sincer , pe mine nu m-a dat deloc pe spate bagna cauda sau caoda ...prefer net legumele in varianta toscana cu "pinzimonio"

#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2011 - 06:15 PM

Vezi postareaLa-Chef-A, la 10 March 2011 - 12:52 AM, a spus:

Foarte interesanta reteta, nu am mancat niciodata si din pacate nici vase fuiot nu am. Las ca poate ajung si eu o data prin Piemonte si o sa incerc si Bagna caoda. :P

Cu mare placere, doar ca tre sa vii iarna ca vara cu atitea calorii si usturoi mori :appl:

Vezi postareaPiscotel, la 10 March 2011 - 07:35 AM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 09 March 2011 - 11:35 PM, a spus:

Acciughe, cred ca hamsii le zice pe romaneste.


Imagine postataAnsoa pe romaneste

Acciuga-allice italiana
Anchovy engleza
Anchois franceza
Ajoka maghiara
Sardelle germana
Turca hamsi


Cresc in Marea Mediterana.Nu au legatura cu hamsiile romanesti.
Sunt foarte aromati si pentru ca sunt scumpi,se folosec mai mult pentru a da savoare
si eleganta sosurilor, mancarurilor.Imagine postata
Se gasesc conservati in ulei de masilne sub forma de fasii sau rulouri sarate.
Se desareaza cel mai bine prin imersie in lapte vaca,cateva ore.
La noi,nu am vazut proaspat sau congelat.

Atunci imi bag in cap ca e ansoa, eu credeam ca nu prea e pe romaneste si mi se pare ca pe undeva am citit hamsii si am zis ca poate ar fi mai corect.
Aici se numesc si acciughe si alici, depinde si de marime, si se gasesc si sarate, si proaspete, si sub ulei, in toate felurile doar congelate cre ca n-am vazut niciodata.

Vezi postareaCarmella, la 10 March 2011 - 11:48 AM, a spus:

Cit usturoooi :-* Cred ca-i bun tare, totusi ;)
Eu folosesc conopida cruda, si la fondue de brinza e leguma care-mi place cel mai tare. Desi toata lumea se mira, nu m-am procupat niciodata sa ma interesez daca are vreo componenta care o face toxica in varianta cruda.

Aaa, si cam mult ulei mi se pare. Poate incerc si eu si mai ajustez din cantitati.

E o bomba, asa e, putina lume o mai face pe aici, eu am avut fericirea de a o minca de citeva ori facuta foarte bine si n-am avut nici un fel de consecinte, decit alea de pe coapse :appl: dar e foarte multa lume care nici n-o poate minca.

Vezi postareadragos, la 10 March 2011 - 12:10 PM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 09 March 2011 - 10:29 PM, a spus:


Bagna caoda


La chestia asta merge de baut un whisky Caol Ila.

Fiind in patria vinurilor rosii se bea un vin rosu de aici din zona :appl:

Vezi postareastella, la 10 March 2011 - 01:55 PM, a spus:

Sincer , pe mine nu m-a dat deloc pe spate bagna cauda sau caoda ...prefer net legumele in varianta toscana cu "pinzimonio"

De o mie de ori mai sanatoase :hug:

#10 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 10 March 2011 - 06:28 PM

Vezi postareaCarmella, la 10 March 2011 - 11:48 AM, a spus:

Cit usturoooi :appl: Cred ca-i bun tare, totusi :appl:

Aaa, si cam mult ulei mi se pare. Poate incerc si eu si mai ajustez din cantitati.


Fiert asa, in lapte, isi pierde din tarie.Tinand cont ca o mancam o data pe an, eu nu mai tin cont de cat ulei are.E prea buna, eu as face baie in ea.



Stella, mai dai o sansa, multi nu fierb usturoiul in lapte si se simte diferenta.Daca e facuta bine e o bunatate imensa.

#11 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2011 - 06:53 PM

In acelasi loc pe care il stim o maninci?

#12 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 10 March 2011 - 07:08 PM

Lilly, in iunie sunt invitata la o nunta in Piemonte, asa ca daca pot merg cu o zi inainte si daca-mi spui unde e locul cu cauda buna, fac o incercare :appl:
sper sa-mi iasa pasentza cu plecatul mai devreme :appl:

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2011 - 07:11 PM

Nu cre ca in iunie o face vreun restaurant care se respecta, e tipic invernala.
Daca iese pasenta stii unde ne gasesti, punem de-o intilnire torineza :appl:
sper numai sa nu fie mi se pare in al doilea weekend ca noi nu suntem

#14 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 10 March 2011 - 07:20 PM

Vezi postareaAdriana, la 10 March 2011 - 07:11 PM, a spus:

Daca iese pasenta stii unde ne gasesti, punem de-o intilnire torineza :appl:
sper numai sa nu fie mi se pare in al doilea weekend ca noi nu suntem


in al 2lea wend eu sunt in tocul cizmei :appl:
nunta e in 25 iunie. ramane de vazut daca am sau nu posibilitatea inainte,
caci dupa sigur e exclus , ca incep repetitii , alea alea...

#15 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2011 - 07:23 PM

Perfect, tin pumnii, plecarea noastra e in primul sau al doilea weekend, nu tin minte exact, dar in 25 aici suntem, tinem legatura :appl:

#16 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 10 March 2011 - 07:35 PM

Vezi postareaAdriana, la 10 March 2011 - 06:53 PM, a spus:

In acelasi loc pe care il stim o maninci?


Nu, acolo parca nu am mancat-o.

La Murazzano, cu cardi.

#17 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 10 March 2011 - 08:01 PM

aha, nu prea ma omor dupa ei :appl:

#18 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 11 March 2011 - 12:19 PM

Vezi postareaAdriana, la 10 March 2011 - 08:01 PM, a spus:

aha, nu prea ma omor dupa ei :blush:


Dupa cardi sau dupa murazzanesi? :appl:

#19 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,035
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 March 2011 - 12:35 PM

cardi :appl:
murazzanesi n-am avut placerea :blush:

#20 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 13 March 2011 - 11:02 AM

Adriana :rolleyes: ,daca stiam ca hamsiile/ansoa sunt sardellen,cumparam vineri.Am stat ca toanta in fata raftului cu conserve si incercam sa ghicesc ce-mi trebuie pt sosul asta :o

Piscotel,mersi pt traducere :lol:

Saptamana asta o sa fac si eu :D
Manchmal ist weniger einfach mehr....

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi