Cod in sos de vin cu sofran delicios de simplu
#1
Postat 13 March 2011 - 09:02 PM
dupa acest timp am clatit fileurile de cod sub un jet de apa rece si le-am pus la fiert pt. 7' intr-o cratita incapatoare, in care fierbea deja o solutie din: 1 dl apa + 1 dl vin alb + 1 Lg zeama de lamiie
cind a fost gata fiert, am asezat pestele pe o farfurie acoperindu-l cu o folie de aluminiu pt. a-l pastra cald, iar zeama in care a fiert codul, am strecurat-o si am pus-o la fiert intr-o alta craticioara
mai apoi am adaugat 2 dl smintina subtire si 1/2 lg de sofran lasind totul sa fiarba timp de 7' la foc potrivit si amestecind incontinuu pina s-a ingrosat sosul
codul in sos de vin cu sofran l-am presarat cu sare de speck (reteta lui Eataly ) si l-am servit linga o garnitura de legume fierte (broccoli, conopida, morcovi, ardei capia) - pofta mare !
#2
Postat 13 March 2011 - 10:23 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#3
Postat 13 March 2011 - 11:13 PM
#5
Postat 14 March 2011 - 12:13 AM
l-am facut o data demult cu o reteta franceza de-a lui mon cher
#6
Postat 14 March 2011 - 10:46 AM
Daniella, la 13 March 2011 - 10:23 PM, a spus:
... si unde mai pui ca n-are nici multe calorii - smintina folosita la sos era light, avind un procentaj scazut de grasimi.
Multumesc de apreciere, Daniella !
#7
Postat 14 March 2011 - 10:50 AM
Adriana, la 13 March 2011 - 11:13 PM, a spus:
desigur, dupa desarare treci cu el direct la etapa de fiert ! (da' nu inainte de-a incerca accras, ca altfel ma fugareste ton cher )
Adriana, la 14 March 2011 - 12:13 AM, a spus:
l-am facut o data demult cu o reteta franceza de-a lui mon cher
si noua nu ne-o povestesti ?
#8
Postat 14 March 2011 - 11:02 AM
Era brandade de morue cred, da' tot pe mon cher tre sa-l intrebam ca are memorie mai buna decit mine.
#9
Postat 14 March 2011 - 11:54 AM
Adriana, la 14 March 2011 - 11:02 AM, a spus:
Era brandade de morue cred, da' tot pe mon cher tre sa-l intrebam ca are memorie mai buna decit mine.
Adriana are memorie buna, despre brandade Parmentier era vorba.
Pornim de la premiza ca ati desarat codul, cum am descris la reteta de accras si l-ati fiert astfel : puneti codul într-o cratita si acoperiti-l cu un amestec de lapte si apa rece, jumi-juma. La restriste, puneti doar apa. Puneti cratita pe foc potrivit si supravegheati. În momentul în care începe sa fremete, dati focul la minim si mai asteptati trei pîna la cinci minute, în functie de grosimea bucatilor. Dati deoparte, lasati sa se racoreasca în lichidul de fierbere, curatati de piele si de eventualele resturi de oase si-l desfaceti în aschii.
Fierbeti o cantitate egala de cartofi din cei care tin bine la fiert (Charlotte, Amandine, Roseval, BF15).
Striviti doi trei catei de usturoi, frecati cu cîteva linguri de ulei bun de masline, puneti la încalzit pe foc mic.
Adaugati pestele si cartofii curatati si striviti cu furculita.
Amestecati, adaugati smîntîna lichida pîna obtineti textura unui piureu. Daca ramîn bucatele, cu atît mai bine.
Turnati totul într-o forma care merge la cuptor, presarati cu cîteva aschii de unt, dati la cuptor fierbinte 4-5 minute.
Serviti cu sferturi de lamîie alaturi si presarat cu un pic de patrunjel.
În reteta originala de brandade, din sudul Frantei, nu se pune decît codul desarat si fiert, frecat cu usturoi, ulei de masline, un pic de cimbru, piper si zeama de lamîie.
Reteta de mai sus este adaptarea pariziana.
#11
Postat 15 March 2011 - 09:48 PM
Sarat codul, spalat, uscat, idem.
Pentru sos :
2 esalote mici
1 pahar de vin
1pahar de smîntîna lichida
piper
sofran
Tocat esalotele, pus în craticioara mica, turnat vin deasupra, cimbru, sofran si un praf mic de sare (pestele e deja sarat, oricît l-am spalat).
Fiert pîna la evaporarea totala a lichidului (hai, poate sa mai ramîna o lingurita)
Adaugat smîntîna, clocot mic. Dres de sare si piper. Eventual, cîteva picaturi de zeama de lamîie, nu mai mult.
Prajit pestele în unt. Stropit deasupra tot timpul cu untul fierbinte din tigaie. Sorry, poza cîh, crappy focus!
Pus peste farfurie, strecurat sosul deasupra.
That's all folks!
#13
Postat 16 March 2011 - 07:13 PM
Arata super,si îmi place mult sosul.O sa-l aplic unui filet de somon
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#14
Postat 16 March 2011 - 07:19 PM
O alta varianta este sa scazi mai putin vinul, cît sa ramîna asa, doua linguri de lichid, si sa-l legi cu 50-60g de unt rece taiat bucati, amestecînd continuu cu telul.
Vinul alb, în orice caz, cît mai sec!
#15
Postat 19 March 2011 - 09:23 PM
Alexandru, la 14 March 2011 - 11:54 AM, a spus:
Pornim de la premiza ca ati desarat codul, cum am descris la reteta de accras
ieri cind m-am apucat de treaba, furculitele erau in masina de spalat vasele; asa ca am pus codul la desarat pe suportul vaporizator si ...
l-am inecat in 3 l aqua de robinetis, care de emotie salina s-a cam tulburat
si l-ati fiert astfel : puneti codul într-o cratita si acoperiti-l cu un amestec de lapte si apa rece, jumi-juma. La restriste, puneti doar apa. Puneti cratita pe foc potrivit si supravegheati.
azi n-au fost vremuri de restriste, iar din oala s-au auzit ritmuri de tambal ... ju-mi-ju-ma ... ju-mi-ju-ma (stii bancu' cu Romania e tara mea ? )
În momentul în care începe sa fremete, dati focul la minim si mai asteptati trei pîna la cinci minute, în functie de grosimea bucatilor. Dati deoparte, lasati sa se racoreasca în lichidul de fierbere, curatati de piele si de eventualele resturi de oase si-l desfaceti în aschii.
Fierbeti o cantitate egala de cartofi din cei care tin bine la fiert (Charlotte, Amandine, Roseval, BF15).
s-a facut intocmai - fara poze
Striviti doi trei catei de usturoi, frecati cu cîteva linguri de ulei bun de masline, puneti la încalzit pe foc mic.
am strivit doar unul baban (sa pot juca perinitza )
Adaugati pestele si cartofii curatati si striviti cu furculita.
daca-i musai, cu placere ... le-am furculisit in timp ce adulmecam parfumul !
Amestecati, adaugati smîntîna lichida pîna obtineti textura unui piureu. Daca ramîn bucatele, cu atît mai bine.
ajunsa la faza asta, deja imi venea sa-l maninc asa cum era ...
Turnati totul într-o forma care merge la cuptor, presarati cu cîteva aschii de unt, dati la cuptor fierbinte 4-5 minute.
sadici ... parizienii astia !
te mai lasa si 4' in asteptare ...
Serviti cu sferturi de lamîie alaturi si presarat cu un pic de patrunjel.
da' si cind am trecut la ataaaac ... ce bun a fost !!!
În reteta originala de brandade, din sudul Frantei, nu se pune decît codul desarat si fiert, frecat cu usturoi, ulei de masline, un pic de cimbru, piper si zeama de lamîie.
Reteta de mai sus este adaptarea pariziana.
(se simte parfumul ? )
#16
Postat 19 March 2011 - 09:53 PM
Alexandru, la 14 March 2011 - 11:54 AM, a spus:
(ca o multumire ) asta de mai jos e o adaptare din Parisul nordului
(aproape) asemanatoare - pina la strivirea cartofilor, cind se adauga peste acestia 1 lg generoasa de Dijon
iar apoi 1-2 morcovi + 2-3 felii de telina taiate cubulete si fierte in apa cu 1 Lg de sare timp de 10'; in ultimul minut se pune la fiert si un praz micut tocat. se lasa citeva minute sa se racoreasca, iar apoi se amesteca totul rapid cu un ou, avind grija sa nu sfarimam legumele fierte
desigur, codul fiert in solutia jumi-juma are aceeasi soarta ca si ingredientele precedente
in final, amestecul se pune in forme termorezistente unse in prealabil cu unt si se presara cu pesmet
se dau la cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 15' ... dupa care ... pofta mare !
#18
Postat 06 April 2012 - 08:45 PM
Alexandru, la 15 March 2011 - 09:48 PM, a spus:
Sarat codul, spalat, uscat, idem.
Pentru sos :
2 esalote mici
1 pahar de vin
1pahar de smîntîna lichida
piper
sofran
Tocat esalotele, pus în craticioara mica, turnat vin deasupra, cimbru, sofran si un praf mic de sare (pestele e deja sarat, oricît l-am spalat).
Fiert pîna la evaporarea totala a lichidului (hai, poate sa mai ramîna o lingurita)
Adaugat smîntîna, clocot mic. Dres de sare si piper. Eventual, cîteva picaturi de zeama de lamîie, nu mai mult.
si o a 3-a interpretare folosind sosul lu' matale - absolut delicios ! thanx !
fileu de cod in foietaj
se intinde o foaie din aluat frantuzesc (ochiometric - nu dau dimensiuni pt. ca fiecare se orienteaza dupa marimea fileului de peste pe care il are ) si se presara pi şentru cu putin pesmet, peste care se aseaza fileul de cod (uscat in prealabil cu hirtie absorbanta); deasupra se intinde o crema din: 1 Lg brinza Philadelphia + 1 lg oregano uscat + sare/piper dupa gust + 1 lg zeama de lamiie + 1/2 lg rosii uscate in ulei; aluatul se taie in fisii de 1,5 cm grosime de o parte si de cealalta a fileului, si apoi se incruciseaza fisiile una peste alta imbracind astfel codul
se unge cu lapte sau ou batut, eventual ii faceti si un ochi dintr-o maslina, si dati codul la cuptor (180°C) timp de 15'
o sexiune pt. pofticiosi
#19
Postat 07 January 2013 - 11:21 AM
am uns o folie de Al (45X45cm) cu putin ulei si am asezat cuburile de cod peste un pat de broccoli, conopida si morcovi (am folosit legume congelate, ca erau prefierte, iar eu in criza de timp )
am asezonat cu sare si piper dupa gust, am mai scapat 3 feliute dintr-un catel de usturoi, un firicel de ulei de masline, un pic de condimente uscate (cimbru, patrunjel, fulgi de chili) si am sigilat papiota pe trei laturi lasind un orificiu pt. a strecura in ultimul moment si 0,5 dl vin alb sec
am pus papiotele intr-o tava, dand-o imediat la cuptor (180°C) timp de 15', cat a fiert si orezul servit ca garnitura
simplu si gustos - pofta mare !
p.s. multam fain pt. idee, D'Artagnandru !