Indraznesc sa pun reteta asta doar pentru ca, dupa o cautare sumara pe net, nu am gasit nimic la fel. Am gasit cateva asemanatoare in care ba lipseau nucile, ba cacaoa, ba zaharul tos era inlocuit de cel praf. In plus, noua ne-a placut foarte mult si deocamdata e cel mai bun tort ciocolatos pe care l-am mancat.
Cantitatile le dau asa cum le-am primit de la prietena mamei de la care am reteta.
Blat: 12 oua, 12 linguri zahar, 14 linguri nuci macinate, 4-5 linguri pesmet, 4 linguri faina, 5 linguri cacao, 2 lingurite de praf de copt.
Sirop: 400 gr zahar, 1 litru apa si zeama de la o lamiie, Se fierbe 10 minute.
Crema: 4 oua, 400 gr zahar tos, 100 gr cacao, 600 g unt.
Pentru blat, se amesteca galbenusurile cu restul ingredientelor pana se omogenizeaza, iar la sfarsit se adauga albusurile batute spuma. Se da la cuptor si se coace la 180C pana trece testul scobitoarea. Se taie blatul in 3.
Separat se face crema amestecand toate bine si apoi se pune cratita pe foc. Se amesteca continuu si cand ajunge la consistenta unei smantani groase se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga 600 gr unt, putin cate putin, amestecand bine de fiecare data pana se incorporeaza tot untul.
Se asambleaza tortul si se decoreaza fie cu crema, fie, ca mine, cu glazura lucioasa a adrianei.