cold spread, or dip if you will
.
![Imagine atasata: monthly_05_2011/post-168-13047543552433.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_05_2011/post-168-13047543552433.jpg)
.
Pasta rece din categoria hummusului, "icrelor" de fasole, de bob, dovleac, etc. inrudita indeaproape cu pesto-urile clasice
Sotia il pregateste de cand ne stim, de fiecare data cand gateste spanac. Eu i-am adus doar doua mici modificari: lamaia si parmezanul. Inca nu am incercat sa-i adaug si samburi prajiti macinati: pin, alune, nuca, fistic, etc. Daaa... cu fisitic ar avea si unitate coloristica.
Ingrediente:
500 g de frunze de spanac curatate
4 catei de usturoi
50-75 ml de ulei de masline extra-vergin
o lingura de mustar
o parte din sucul unei jumatati de lamai (lime) - dupa gust
doua-trei linguri de parmezan ras
sare grunjoasa - un sfert de lingurita
Mod de preparare:
Frunzele de spanac spalate bine (eu inlatur doar radacinile nu si petiolul) se oparesc in apa clocotita timp de 3-4 minute. Se scot in apa rece ca gheata (cuburile de gheata nu strica) si se pun la scurs in sita.
Usturoiul se zdrobeste si se freaca alifie cu sare grunjoasa. Apoi se procedeaza ca la aioli. Se incorporeaza mustarul si urmeaza untdelemnul in fir continuu subtire. Spanacul scurs se toaca lejer cu satarul de lemn pentru vinete. Eu nu insist prea mult. Se incorporeaza in maioneza de ustoroi se stoarce din lamaie, se pune parmezanul ras si se corecteaza de sare daca mai e nevoie.
Se intinde pe paine prajita, sau crackers
L-am facut ieri, pentru pozele de azi mi-a ramas doar o cantitate infima.
.
![Imagine atasata: monthly_05_2011/post-168-13047544241104.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_05_2011/post-168-13047544241104.jpg)
.
![Imagine atasata: monthly_05_2011/post-168-13047544341347.jpg](https://www.artaculinara.ro/forums/uploads/monthly_05_2011/post-168-13047544341347.jpg)
.
Sa aveti pofta!