Forum Culinar: Prajitura fina cu ness - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Prajitura fina cu ness

#1 Useril este offline   diamond 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 74
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 12 May 2011 - 09:48 AM

o prajitura fina si delicioasa pe care o recomand cu placere amtaorilor inebuniti dupa cafea si nu numai! crema fina si blatul ajung sa se confunde dand prajiturii o finete deosebita!

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051859985102.jpg

Ingrediente:
10 oua
600 gr. zahar
1 lingura de faina
300 gr. nuci macinate
1 pachet si jumatate de unt- din poza mai lispseste jumate de pachet
1 ligura de ness

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051859731608.jpg

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si 300 gr. de zahar...

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051859499723.jpg

se adauga nuca macinata, amestecand usor de sus in jos...
apoi se adauga si lingura de faina...

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051859325834.jpg

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051859004622.jpg

din compozitia obtinuta se coc pe rand 3 foi..pe fundul tavii...

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051858776286.jpg

tava trebuia unsa foarte bine si tapetata cu faina...recunosc ca mi-a fost un pic greu sa le dezlipesc de pe tava...m-am ajutat de un cutit cu care am trecut frumos de jur imprejur..

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051858493319.jpg

foile se coc in cuptorul preincalzit si se lasa la copt 10-15 min...

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051858315477.jpg

Pt crema:
galbenusurile se freaca bina cu 300 gr. zahar si cu o lingura de ness dizolvata intr-o lingura de apa.

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051858008824.jpg

crema se pune la bain-marie si se amesteca mereu pana aceasta capata consistenta unei smantani mai grosute..

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051857580416.jpg

untul de la temperatura camerei se mixeaza putin apoi se incorporeaza crema RECE lingura cu lingura...

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051857118142.jpg

puteti sa strecurati in crema putin miez de nuca maruntit...

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051855988101.jpg

foile se umplu cu crema, avand grija ca ultimul strat sa fie de crema...
puteti sa pudrati cu zahar si/sau cu ness...

prajitura se tine la rece pana a doua zi...

este un deliciu!

Imagine atasata: monthly_05_2011/post-112-13051855119263.jpg

Pofta extrema! retetae dintr-un numar al revistei Godd Food

#2 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,734
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 12 May 2011 - 10:08 AM

te cred ca e fina. am mancat ceva asemanator.
iar pozele... ioi Imagine postataImagine postataImagine postata


P.S. frumoasa revenire :angryfire: in forta!

#3 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,405
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 12 May 2011 - 12:21 PM

Vin si eu cu marturia ca e foarte buna!
Anul asta de Pasti a fost singura prajitura pe care am facut-o (cu deosebirea ca am pus mai multa cafea), a fost foarte apreciata si la serviciu. Am pus de proba si la congelator, sta foarte bine (asta daca va puteti abtine sa nu devorati si ultima firmitura!).
Eu am copt foile pe hartie.

#4 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 12 May 2011 - 01:14 PM

Diamond, multumiri pentru reteta, eram in cautarea unui desert usor si usor de facut, dar impresionat si uite ca universul are grija de mine :P .

Eu as face-o fara ness, ca sa pot oferi si domnisoarei mele, o sa ma gandesc la alta aroma.

adi-edi, ce idee minunata! sa coci pe hartie de copt, nota 10 :floare:
desigur o sa fac la fel! ma bate gandul sa nu gatesc nimic deseara, ci sa ma ocup de prajitura asta minunata :P

#5 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 12 May 2011 - 03:22 PM

Vezi postareaMariaSan, la 12 May 2011 - 01:14 PM, a spus:

Diamond, multumiri pentru reteta, eram in cautarea unui desert usor si usor de facut, dar impresionat si uite ca universul are grija de mine :P .

Eu as face-o fara ness, ca sa pot oferi si domnisoarei mele, o sa ma gandesc la alta aroma.

adi-edi, ce idee minunata! sa coci pe hartie de copt, nota 10 :floare:
desigur o sa fac la fel! ma bate gandul sa nu gatesc nimic deseara, ci sa ma ocup de prajitura asta minunata :P


E intr-adevar minunata. Maica-mea o decoreaza cu krantz (nuci cu zahar ars) taiat bucatele si o face mereu de sarbatori. Eu o fac sub forma de tort.

Maria, in loc de ness poti aromatiza crema doar cu zahar vanilat ori o nuielusa de vanilie, cand pui crema la bain-marie.

#6 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 12 May 2011 - 03:25 PM

Daca inlocuiesc faina cu faina de orez ori cu amidon de porumb si daca pun margarina la crema iese o prajitura fara gluten si fara lactoza, deci poate manca si cumnata-mea! :floare:

#7 Useril este offline   La-Chef-A 

  • La-Chef-A
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,289
  • Inregistrat: 09-July 10
  • LocationKitchen

Postat 12 May 2011 - 03:47 PM

Arata superb. Beau o gura de cafea si ma uit la prajitura ta. :floare:

#8 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 12 May 2011 - 05:07 PM

Diamanto arata minunat prajitura,dar pt. copil nu pot sa pun nes cred ca merge si cu cacao sau crema sa o las doar de lamaie(coaja si zeama) :floare:

#9 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 12 May 2011 - 05:09 PM

Laura, mersi de sugestie

#10 Useril este offline   nane 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 250
  • Inregistrat: 30-November 09
  • LocationFrrrrrrrr!

Postat 13 May 2011 - 03:38 PM

Vaaai ce-mi place ii simt aroma si ma ia cu lesin.
Diamond felicitari , o prajitura deosebita, poze f frumoase de capiat amatorii de cafea :headbang:
As vrea sa nu trebuiasca sa-mi supraveghez greutatea :headbang:

#11 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 17 May 2011 - 03:26 PM

Am comis-o aseara, dupa ce tot wekendul am curatat la nuci - am fost intrerupta de f multe ori. untul l-am adus la temaperatura camerei de vreo 3 ori :boohoo: .

E faina prajitura. Sotul meu, care e cel mai mare pretentios care exista pe fata pamanatului cand vine vorba de mancare, a zis ca e buna, dar ca isi imagina ca e ceva mai complexa. Zice ca i-ar mai trebui ceva cu vanilie, ca e dominant gustul de capucino. I-am promis ca ii fac deseara o frisca vanilata.

Eu am facut doar cu jumatate din ingrediente si ca atare am copt o singura foaie intr-o tava mare, pe foaie de copt. Foaia am uns-o pe ambele parti cu ulei, dar tot am avut dificultati sa desprind blatul - l-am rupt pe ici pe colo, dar nu se vede.

Blatul l-am stropit cu putin rom, asa mi-a venit mie.

Am impartit blatul in trei si crema asijderea si am impachetat prajitura conform instructiunilor.

E foarte aratoasa, crema arata la fel de fain ca in poze.

Albusurile le-am batut impreuna cu Cati (2 ani 8 luni) si cu Cris (7 luni). Cris tinut in bratul stang, cu bratul drept tinut mixerul. Cati pus zahat cu lingurita peste albusuri, eu amestecat cu mixerul pana am obtinut cele mai tari albusuri batute din viata mea :hungry: .

Eu nu ma dau in vant dupa ea pentru ca la mine desertul care nu are cacao e doar pe jumatate desert. Asta nu m-a tinut insa sa imi stric dieta si sa mananc jumatate de portie azinuapte cand am impachetat-o, si nici azidimineata... :biggrin: . Deja ma strang blugii :toothy6: .


Multumesc mult pentru reteta!

E usor de facut, cu ingrediente putine si e versatila. Nuca se poate inlocui cu faina de migdale, crema se poate aroma cu altceva decat ness si dupa parerea mea merge servita langa niste inghetata.

#12 Useril este offline   MariaSan 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,481
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 18 May 2011 - 06:08 PM

Aseara am avut o prietena nemtoaica in vizita si evident am servit-o la desert cu prajitura asta fina, a fost in extaz, nu mai contenea cu complimentele. Pe care le-am baut! :occasion15:

#13 Useril este offline   azerty 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 26-December 09

Postat 02 June 2011 - 10:37 PM

Wow, suna EXCELENT prajitura asta, o sa-ncerc s-o fac cat de curand pentru colegii mei de la serviciu care sunt mari amatori de cafea.

Gustul de ness e pregnant sau trebuie sa mai adaug inca o lingurita - doua? De asemenea, a incercat cineva s-o transporte? nu aluneca, nu se strica, nu se-nmoaie? Ca nu vreau in nici un caz sa dau chix, mai ales in fata colegilor mei care sunt dintre cei mai pretentiosi din cati exista (francezi, dara!) :)

Multumesc,
Nicoleta

#14 Useril este offline   azerty 

  • Ajutor de bucatar
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 26-December 09

Postat 02 June 2011 - 10:40 PM

P.S. Ce dimensiune are tava pe care ati copt foile?

Multumesc inca o data,
Nicoleta

#15 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,290
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 30 December 2018 - 12:43 AM

Mi-am amintit de prajitura asta si m-am bucurat ca am gasit reteta aici si am zis sa va amintesc si voua de ea. Eu am facut jumatate de portie la care am pus cam 2 linguri de ness pentru ca ne place cafeaua, de aia si crema a iesit mai maronie.

Imagine atasata: monthly_12_2018/post-178-0-37525500-1546123359.jpg
brain loading....please wait....

#16 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,405
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 30 December 2018 - 04:32 PM

Vezi postareablack_cat, la 30 December 2018 - 12:43 AM, a spus:

Mi-am amintit de prajitura asta si m-am bucurat ca am gasit reteta aici si am zis sa va amintesc si voua de ea. Eu am facut jumatate de portie la care am pus cam 2 linguri de ness pentru ca ne place cafeaua, de aia si crema a iesit mai maronie.

Atasament ness.jpg


Pai daca-i asa buna de ce ne pui in farfurie doar o picatura =)) ? Eu cred ca as manca jumatate de tava odata :rolleyes: !

(imi place si cum ti-a iesi poza :beer2: )

#17 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,290
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 30 December 2018 - 06:11 PM

Vezi postareaadi_edi, la 30 December 2018 - 04:32 PM, a spus:

Vezi postareablack_cat, la 30 December 2018 - 12:43 AM, a spus:

Mi-am amintit de prajitura asta si m-am bucurat ca am gasit reteta aici si am zis sa va amintesc si voua de ea. Eu am facut jumatate de portie la care am pus cam 2 linguri de ness pentru ca ne place cafeaua, de aia si crema a iesit mai maronie.

Atasament ness.jpg


Pai daca-i asa buna de ce ne pui in farfurie doar o picatura =)) ? Eu cred ca as manca jumatate de tava odata :rolleyes: !

(imi place si cum ti-a iesi poza =)) )


Aia-i doar de poza, restu' am mancat eu :beer2:
brain loading....please wait....

#18 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,405
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 12 January 2019 - 02:27 AM

Daaaaa... gustul asa cum imi aminteam :rolleyes: - aici doar nise "resturi" pentru noi, prajitura am facut-o pentru o prietena, de ziua fiicei sale.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_01_2019/post-192-0-96581400-1547252700.jpg


#19 Useril este offline   black_cat 

  • crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,290
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 12 January 2019 - 06:24 AM

Vezi postareaadi_edi, la 12 January 2019 - 02:27 AM, a spus:

Daaaaa... gustul asa cum imi aminteam :rolleyes: - aici doar nise "resturi" pentru noi, prajitura am facut-o pentru o prietena, de ziua fiicei sale.

Aha,te-am gasit. Mi s-a facut iar pofta. Mai am nuca, cred ca o repet si eu dar de data asta portie intreaga.
brain loading....please wait....

#20 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 12 January 2019 - 10:29 AM

Mamam ce-mi place si reteta asta!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi