Prajitura fina cu ness
#1
Postat 12 May 2011 - 09:48 AM
Ingrediente:
10 oua
600 gr. zahar
1 lingura de faina
300 gr. nuci macinate
1 pachet si jumatate de unt- din poza mai lispseste jumate de pachet
1 ligura de ness
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si 300 gr. de zahar...
se adauga nuca macinata, amestecand usor de sus in jos...
apoi se adauga si lingura de faina...
din compozitia obtinuta se coc pe rand 3 foi..pe fundul tavii...
tava trebuia unsa foarte bine si tapetata cu faina...recunosc ca mi-a fost un pic greu sa le dezlipesc de pe tava...m-am ajutat de un cutit cu care am trecut frumos de jur imprejur..
foile se coc in cuptorul preincalzit si se lasa la copt 10-15 min...
Pt crema:
galbenusurile se freaca bina cu 300 gr. zahar si cu o lingura de ness dizolvata intr-o lingura de apa.
crema se pune la bain-marie si se amesteca mereu pana aceasta capata consistenta unei smantani mai grosute..
untul de la temperatura camerei se mixeaza putin apoi se incorporeaza crema RECE lingura cu lingura...
puteti sa strecurati in crema putin miez de nuca maruntit...
foile se umplu cu crema, avand grija ca ultimul strat sa fie de crema...
puteti sa pudrati cu zahar si/sau cu ness...
prajitura se tine la rece pana a doua zi...
este un deliciu!
Pofta extrema! retetae dintr-un numar al revistei Godd Food
#2
Postat 12 May 2011 - 10:08 AM
iar pozele... ioi
P.S. frumoasa revenire in forta!
#3
Postat 12 May 2011 - 12:21 PM
Anul asta de Pasti a fost singura prajitura pe care am facut-o (cu deosebirea ca am pus mai multa cafea), a fost foarte apreciata si la serviciu. Am pus de proba si la congelator, sta foarte bine (asta daca va puteti abtine sa nu devorati si ultima firmitura!).
Eu am copt foile pe hartie.
#4
Postat 12 May 2011 - 01:14 PM
Eu as face-o fara ness, ca sa pot oferi si domnisoarei mele, o sa ma gandesc la alta aroma.
adi-edi, ce idee minunata! sa coci pe hartie de copt, nota 10
desigur o sa fac la fel! ma bate gandul sa nu gatesc nimic deseara, ci sa ma ocup de prajitura asta minunata
#5
Postat 12 May 2011 - 03:22 PM
MariaSan, la 12 May 2011 - 01:14 PM, a spus:
Eu as face-o fara ness, ca sa pot oferi si domnisoarei mele, o sa ma gandesc la alta aroma.
adi-edi, ce idee minunata! sa coci pe hartie de copt, nota 10
desigur o sa fac la fel! ma bate gandul sa nu gatesc nimic deseara, ci sa ma ocup de prajitura asta minunata
E intr-adevar minunata. Maica-mea o decoreaza cu krantz (nuci cu zahar ars) taiat bucatele si o face mereu de sarbatori. Eu o fac sub forma de tort.
Maria, in loc de ness poti aromatiza crema doar cu zahar vanilat ori o nuielusa de vanilie, cand pui crema la bain-marie.
#6
Postat 12 May 2011 - 03:25 PM
#8
Postat 12 May 2011 - 05:07 PM
#10
Postat 13 May 2011 - 03:38 PM
Diamond felicitari , o prajitura deosebita, poze f frumoase de capiat amatorii de cafea
As vrea sa nu trebuiasca sa-mi supraveghez greutatea
#11
Postat 17 May 2011 - 03:26 PM
E faina prajitura. Sotul meu, care e cel mai mare pretentios care exista pe fata pamanatului cand vine vorba de mancare, a zis ca e buna, dar ca isi imagina ca e ceva mai complexa. Zice ca i-ar mai trebui ceva cu vanilie, ca e dominant gustul de capucino. I-am promis ca ii fac deseara o frisca vanilata.
Eu am facut doar cu jumatate din ingrediente si ca atare am copt o singura foaie intr-o tava mare, pe foaie de copt. Foaia am uns-o pe ambele parti cu ulei, dar tot am avut dificultati sa desprind blatul - l-am rupt pe ici pe colo, dar nu se vede.
Blatul l-am stropit cu putin rom, asa mi-a venit mie.
Am impartit blatul in trei si crema asijderea si am impachetat prajitura conform instructiunilor.
E foarte aratoasa, crema arata la fel de fain ca in poze.
Albusurile le-am batut impreuna cu Cati (2 ani 8 luni) si cu Cris (7 luni). Cris tinut in bratul stang, cu bratul drept tinut mixerul. Cati pus zahat cu lingurita peste albusuri, eu amestecat cu mixerul pana am obtinut cele mai tari albusuri batute din viata mea .
Eu nu ma dau in vant dupa ea pentru ca la mine desertul care nu are cacao e doar pe jumatate desert. Asta nu m-a tinut insa sa imi stric dieta si sa mananc jumatate de portie azinuapte cand am impachetat-o, si nici azidimineata... . Deja ma strang blugii .
Multumesc mult pentru reteta!
E usor de facut, cu ingrediente putine si e versatila. Nuca se poate inlocui cu faina de migdale, crema se poate aroma cu altceva decat ness si dupa parerea mea merge servita langa niste inghetata.
#12
Postat 18 May 2011 - 06:08 PM
#13
Postat 02 June 2011 - 10:37 PM
Gustul de ness e pregnant sau trebuie sa mai adaug inca o lingurita - doua? De asemenea, a incercat cineva s-o transporte? nu aluneca, nu se strica, nu se-nmoaie? Ca nu vreau in nici un caz sa dau chix, mai ales in fata colegilor mei care sunt dintre cei mai pretentiosi din cati exista (francezi, dara!)
Multumesc,
Nicoleta
#14
Postat 02 June 2011 - 10:40 PM
Multumesc inca o data,
Nicoleta
#15
Postat 30 December 2018 - 12:43 AM
#16
Postat 30 December 2018 - 04:32 PM
black_cat, la 30 December 2018 - 12:43 AM, a spus:
ness.jpg
Pai daca-i asa buna de ce ne pui in farfurie doar o picatura ? Eu cred ca as manca jumatate de tava odata !
(imi place si cum ti-a iesi poza )
#17
Postat 30 December 2018 - 06:11 PM
adi_edi, la 30 December 2018 - 04:32 PM, a spus:
black_cat, la 30 December 2018 - 12:43 AM, a spus:
ness.jpg
Pai daca-i asa buna de ce ne pui in farfurie doar o picatura ? Eu cred ca as manca jumatate de tava odata !
(imi place si cum ti-a iesi poza )
Aia-i doar de poza, restu' am mancat eu
#18
Postat 12 January 2019 - 02:27 AM
Imagini atasate
#19
Postat 12 January 2019 - 06:24 AM
adi_edi, la 12 January 2019 - 02:27 AM, a spus:
Aha,te-am gasit. Mi s-a facut iar pofta. Mai am nuca, cred ca o repet si eu dar de data asta portie intreaga.