uptown girl, la 23 June 2011 - 08:20 PM, a spus:
mai precis cum biscuitezi zeama-concentrat ?
dacă zeama concentrat e chiar biscu, îţi spun fără forceps, da tu ai vrut
(reţeta e de la prieten al unui prieten care e chef la un restaurant cu stele michelin din partea de vest a continentului nord american)
pasul unu, întîi fac fish fumet care e folositor la multe alte chestii pe bază de peşti şi alte lighioane marine
scot ai mai mare oală din dotare, prăjesc pînă se inmoaie o ceapă mare, un praz, 2 craci de ţelină, 4-5 căţei de usturoi, o juma de bulb de fenicul.
adaug 6 schelete (ce rămine de la filetat) de peşte cu cap cu tot (bibanul cu dungi sau Morone saxatilis este numbăr one la preferinţe)
le las la imprietenit cam 10 minute după care adaug o cană mare de vin alb
cînd s-a evaporat vinul adaug ceva mirodenii cum ar fi piper boabe, cimbru uscat, dafin şi las la fiert cam 45 de minute, spumuind din cînd în cînd
la sfîrşit strecor prin tifon şi arunc toate părţile solide
la pasul doi fac jus de homar (asta ar putea fi zeama concentrat?)
juma de kil de capete de homar fără sac, plus picioarele nefolositoare le bag la cuptor in 200 g de unt şi le ţin 20 de minute după care aduc oala deasupra adaug 85g de zahăr brun, sare, cimbru şi le las cam 10 minute.
adaug un ştampăl de brandy şi un păhărel de vin. cînd s-a evaporat alcoolul adaug 2 litri de fumet de la pasul unu, coaja şi sucul de la 2 lămîi şi un pic de cayenne
mai las la fiert cam 45 de minute după care strecor prin tifon, arunc solidele şi mă apuc de pasul 3
biscu propriu zis
restul corpurilor de homar mai puţin cozile şi cleştii ăia babani trebuie zdrobite un pic după care le bag la cuptor cam 25 de minute. după ce s-au aburit adaug 1 ceapă, un praz, 2 morcovi, 2 craci de telină plus un pic de rădăcină, un ardei roşu, cimbru, paprika, sare, busuioc.
după ce s-au caramelizat legumele adaug un pic de pastă de tomate, 100 ml de vin alb, 20g de brandy şi las pînă se evaporă vinul după care aduc tărăşenia deasupra, adaug 1,25 l de jus de homar şi fierb la foc mic juma de oră. la sfărşit adaug un pumn mic, 80g, de orez jasmine şi mai ţin pe foc 5 min.
după ce e gata orezul adaug 350g de friscă, dau focul la maxim şi dau un clocoţel.
tuată tărăşenia se bagă in blender şi se face terci după care se strecoară prin tifon. la sfîrşit se adaugă şi 30g de smîntînă şi asta-i tot. clear as mud?
PS nu vă apucaţi de bisc in zi lucrătoare că vă veţi duce la nani nemâncaţi