Se poate prepara în versiune vegetariana sau în versiunea ceva mai consistenta.
3-4 cartofi babani, de preferinta din cei fainosi.
3 castraveti mari, la saramura (musai), de la putina
15 g unt
2 linguri faina
1 ceapa
1 morcov mic.
marar tocat
2l de apa
1 catel de usturoi (facultativ)
2 cuburi de supa (facultativ)
3 linguri de smîntîna groasa (facultativ, dar eu zic sa puneti)
piper, eventual sare
Se topeste untul într-o oala, se trage ceapa tocata pîna devine stravezie cu un praf de sare, se adauga morcovul ras, usturoiul tocat si doua linguri de faina.
Se toarna deasupra, putin cîte putin si amestecînd mereu, 2 litri de apa. Cine vrea, adauga cuburile de supa si eventual o ramura de cimbru.
Se curata cartofii si se taie cartofii cuburi marunte, sa adauga la zeama.
Dupa ce au fiert la foc molcom 20 minute, se adauga castravetii murati, taiati si ei marunt
Puteti sa scapati si cîteva linguri din zeama castravetilor peste supa, dar sa gustati sa nu iasa potroaca.
Se mai da un clocot, se adauga smîntîna si mararul tocat, se drege de sare si piper.
Se spune ca e buna si rece, eu unul nu am încercat.
În schimb, vara folosesc castraveti la saramura din cei murati la soare, în borcan (cum, nu ati pus înca?
![:whip2:](https://www.artaculinara.ro/forums/public/style_emoticons/default/whip2.gif)