Pagina 1 din 1
Sos cu unt de arahide peanut sauce
#1
Postat 05 July 2011 - 02:20 PM
Cand Izuk a intrebat ce poate face cu un borcan de unt de arahide mi-au venit in cap doar cateva retete de fursecuri. Cum am putut uita de sosul meu preferat??? e de neiertat.
Sosul asta l-am mancat prima data intr-un restaurant tailandez, dar apoi am aflat ca e comun intregii asiei de sud-est, Malaiezia, Singapore, tailanda, vietnam, china, chiar si o parte a africii il foloseste.
Varianta mea e cu unt de arahide si aromat cu ghimbir si usturoi.
Ingrediente:
2 linguri unt de arahide
1/4 lingurita melasa (poate fi si miere sau zahar) - optional
1 catel de usturoi
1 lingurita de ghimbir ras
sare
zeama de lamaie
250 ml lapte de cocos
In poza nu apare laptele de cocos, era sa uit de el...
Se pune pe foc mic o cratita si se lasa sa se incalzeasca. Se adauga apoi untul de arahide si se amesteca pana acesta se inmoaie avand grija sa nu-l lasati prea mult ca sa nu se arda.
Se adauga usturoiul pisat si ghimbirul ras. Amestecam continuu si apoi adaugam melasa si laptele de cocos. Acidulati sosul, dupa gust, cu zeama de lamaie (eu am folosit cam o lingurita). Se sareaza. Spre final am folosit telul tip para pentru amestecat, ca sa fie sosul fin.
Am pus pe o farfurie ca sa vedeti cum arata in final. Mai departe vreau sa-l folosesc cu niste piept de pui si noodles.
Sosul asta l-am mancat prima data intr-un restaurant tailandez, dar apoi am aflat ca e comun intregii asiei de sud-est, Malaiezia, Singapore, tailanda, vietnam, china, chiar si o parte a africii il foloseste.
Varianta mea e cu unt de arahide si aromat cu ghimbir si usturoi.
Ingrediente:
2 linguri unt de arahide
1/4 lingurita melasa (poate fi si miere sau zahar) - optional
1 catel de usturoi
1 lingurita de ghimbir ras
sare
zeama de lamaie
250 ml lapte de cocos
In poza nu apare laptele de cocos, era sa uit de el...
Se pune pe foc mic o cratita si se lasa sa se incalzeasca. Se adauga apoi untul de arahide si se amesteca pana acesta se inmoaie avand grija sa nu-l lasati prea mult ca sa nu se arda.
Se adauga usturoiul pisat si ghimbirul ras. Amestecam continuu si apoi adaugam melasa si laptele de cocos. Acidulati sosul, dupa gust, cu zeama de lamaie (eu am folosit cam o lingurita). Se sareaza. Spre final am folosit telul tip para pentru amestecat, ca sa fie sosul fin.
Am pus pe o farfurie ca sa vedeti cum arata in final. Mai departe vreau sa-l folosesc cu niste piept de pui si noodles.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)
#4
Postat 19 July 2011 - 05:05 PM
Foarte fain sosul, se incadreaza la nevoile mele mai noi. Mersi mult!
#5
Postat 25 October 2011 - 04:13 PM
Aura, azi am luat unt de arahide, lapte de cocos am, am si ghimbir praf - gata, pot sa ma apuc de treaba.
Intrebarea mea este cum sa fac carnea?
Oare sa fac si nite legume langa carne? si sa le pun in sos? oare merge carne fiarta?
Intrebarea mea este cum sa fac carnea?
Oare sa fac si nite legume langa carne? si sa le pun in sos? oare merge carne fiarta?
#6
Postat 25 October 2011 - 05:30 PM
Maria eu l-am servit langa piept de pui la gratar si legume sote si langa piept de pui umplut cu ardei si cascaval. Cred ca merge langa carnea fiarta foarte bine , el fiind foarte aromat , de la ghimbir , si niste orez .
Poate vine Aura si mai da ea idei.
Poate vine Aura si mai da ea idei.
#7
Postat 25 October 2011 - 05:47 PM
Izuk, asa m-am gandit si eu... carne fiarta, legume sotate si orez simplu. Mersi
#8
Postat 25 October 2011 - 08:24 PM
Am soul pe foc, legumele facute, carnea fierbe... Posted din bucatarie de pe iPad
#9
Postat 25 October 2011 - 11:30 PM
Maria, cum a fost?
eu mai intai calesc carnea, adaug apoi legume (ceapa verde, morcovi), le mai las un pic pe foc si la urma adaug sosul. Inca 2-3 min si e gata. Orezul sau taiteii sunt garnitura noastra preferata.
eu mai intai calesc carnea, adaug apoi legume (ceapa verde, morcovi), le mai las un pic pe foc si la urma adaug sosul. Inca 2-3 min si e gata. Orezul sau taiteii sunt garnitura noastra preferata.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)
#10
Postat 26 October 2011 - 12:18 PM
Aura, am reusit sa fac si o poza aseara, imagineaza-ti ce face tehnologia din a full-time working mom of two
Am facut o serie de greseli printre altele:
- nu am pus ghimbir pentru ca ajunsa acasa am constatat ca nu am
- dupa ce am pus laptele de cocos nu am avut suficienta rabdare sa se ingroase sosul, mi s-a parut ca nu se mai ingroasa si am mai adaugat o lingura de unt de arahide; sosul a inceput sa se ingroase si s-a tot ingrosat de a trebuit sa mai adaug lichid ca era deja lipicios si am pus si supa de la carne si apa...
- am stir-fry morcovi felii si telina bastonase, care sunt ambele dulci, cand le-am amestecat cu sosul s-a indulcit treaba si mai tare - cred ca trebuiau altfel de legume
- asadar am adaugat zeama de la o lamaie ca sa balansez gustul
- am adaugat si majoram si frunze de ceapa verde
- intr-un final mi s-a parut prea incarcat gustul - gustasem deja de 1000 de ori
Am servit cu orez basmati simplu si carne de curcan fiarta amestecata si ea in sos. Farfuriile s-au intors la mine goale . Eu am mancat ce a ramas in farfuriile copiilor - am ras tot .
Data aviatoare promit sa fiu cuminte si sa respect cu strictete reteta - sper sa revin din nou cu impresii. Multumesc din nou pentru reteta!
*Edit: calitatea pozei lasa de dorit... scuze
Am facut o serie de greseli printre altele:
- nu am pus ghimbir pentru ca ajunsa acasa am constatat ca nu am
- dupa ce am pus laptele de cocos nu am avut suficienta rabdare sa se ingroase sosul, mi s-a parut ca nu se mai ingroasa si am mai adaugat o lingura de unt de arahide; sosul a inceput sa se ingroase si s-a tot ingrosat de a trebuit sa mai adaug lichid ca era deja lipicios si am pus si supa de la carne si apa...
- am stir-fry morcovi felii si telina bastonase, care sunt ambele dulci, cand le-am amestecat cu sosul s-a indulcit treaba si mai tare - cred ca trebuiau altfel de legume
- asadar am adaugat zeama de la o lamaie ca sa balansez gustul
- am adaugat si majoram si frunze de ceapa verde
- intr-un final mi s-a parut prea incarcat gustul - gustasem deja de 1000 de ori
Am servit cu orez basmati simplu si carne de curcan fiarta amestecata si ea in sos. Farfuriile s-au intors la mine goale . Eu am mancat ce a ramas in farfuriile copiilor - am ras tot .
Data aviatoare promit sa fiu cuminte si sa respect cu strictete reteta - sper sa revin din nou cu impresii. Multumesc din nou pentru reteta!
*Edit: calitatea pozei lasa de dorit... scuze
#11
Postat 26 October 2011 - 06:10 PM
pai lamaia e in reteta, deci nu ai gresit
daca s-a mancat inseamna ca a fost bun, ce mai conteaza daca ai respectat sau nu reteta
daca s-a mancat inseamna ca a fost bun, ce mai conteaza daca ai respectat sau nu reteta
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)
#12
Postat 26 October 2011 - 06:27 PM
Daaa Aura, dar nu ma asteptam la o lamaie intreaga. Ai dreptate totusi, nu cu lamaia am gresit, cu ea am reparat .
Asa e, a fost buna, dar promit data viitoare sa respect intocmai reteta, ca sa pot veni cu un review la obiect.
Asa e, a fost buna, dar promit data viitoare sa respect intocmai reteta, ca sa pot veni cu un review la obiect.
Arata acest topic
Pagina 1 din 1